בביה"ס הזה אין מבחנים, רק תוצאות בשדה הקרב

בבית הספר להגנה של חטיבה 769 העבירו כבר מאות אימונים לעשרות גדודים. מזה חודשים, שצוות המדריכות והמדריכים במיל' קופצים בין יישובי הצפון ומספקים ללוחמים המגנים עליהם שיעורי קליעה, חבלה, הסוואה ועוד - רגע לפני הכניסה לשדה הקרב

19.12.24
גל מי טל, מערכת את"צ

פברואר 24', קריית שמונה. מתוך מפקדת חטיבה 769 מנוהלת הלחימה על קו הגבול המזרחי עם לבנון. לוחמי המילואים משלל היחידות, שמאיישים באותה תקופה את הגזרה, יוצאים למארבים, מחסלים מחבלים ומרחיקים את מי שמנסה להתקרב לשטח ישראל. אך התחלופה הגבוהה בין הכוחות באזור ומורכבויות קרב ההגנה שם מביאה איתה גם אתגרים שדורשים פתרון ייעודי.

"כל גדוד שהגיע אלינו עבר אבחון שקבע את רמת הכשירות שלו ואת הפערים שעלינו להשלים", מסבירה קצינת ההדרכה של 769, סגן ספיר שחר, "חלק מהלוחמים ביקשו לחזק מיומנויות מסוימות ולהוסיף אימונים נקודתיים. לצד אלה, היה גם צורך במקור ידע קבוע שיישמר את הניסיון הנצבר בחטיבה ויעביר אותו הלאה מהגדוד שעוזב למחליפו".

לכן, בשלושת החודשים שלאחר מכן יצא לדרך פרויקט חדש בהובלתה - 'בית הספר להגנה של חטיבה 769'. "חיפשנו מדריכים ומדריכות משוחררים שיבואו במסגרת המילואים לאמן את הלוחמים", מפרטת סגן שחר. 

"התרגול הראשון נערך בחודש מאי ומאז הסגל, שכלל בהתחלה אותי ועוד שלושה מדריכים, גדל ומונה כעת יותר מ-40 מדריכות ומדריכים במילואים". היום, מציע בית הספר הדרכות ללוחמי החטיבה במגוון תחומים: קליעה, צליפה, רחפנות, הסוואה, שליטה ובקרה, רתק, חבלה, נהיגה מבצעית ועוד. 

רס"ל (במיל') ניצן קוך, כיום רמ"ד רתק בבית הספר, הייתה אזרחית לכל דבר, עד שיום אחד שאלה אותה חברה מהצבא אם הייתה רוצה לחזור לשירות: "כמובן שקפצתי על ההזדמנות. בחודש יולי הגעתי לבסיס האימונים באליקים לרענון קצר, ואז עליתי לצפון, להעביר שיעורים על מאג, מקל"ר וכד', בתור מי ששירתה כמדריכת רתק ומתמחה בשימוש בכלים כבדים".

"הייחוד של בית הספר שלנו הוא החיבור ללוחם בקצה, מתי שהוא צריך", מחדדת רס"ל (במיל') קוך, "באחד האימונים, למשל, פגשתי צוות שחזר מפעילות מבצעית ושמעתי מהם על אתגר חוזר בהפעלת אחד מאמצעי הלחימה. לאחר הדרכה, התברר כי מבלי לשים לב הם פעלו לא נכון. יום למחרת, ובתום תרגול ממוקד, הם יצאו לפעילות נוספת, וזו הלכה חלק - ללא מעצורים".

כשכוחות צה"ל החלו להיערך לכניסה הקרקעית ללבנון, בית הספר להגנה הרחיב את הכשרותיו גם לעולמות ההתקפה ונכנס מתחת לאלונקה, לצד בסיסי האימונים הפיקודיים שפעלו ללא הרף. "אם בעבר רק חיפשנו איפה לעזור, פתאום התחלנו לקבל עוד ועוד פניות לאמן כמות אדירה של לוחמים", נזכרת קצינת ההדרכה החטיבתית, "הגענו לטירוף של 130 אימונים בחודש, עברו תחתינו 40 גדודים שונים - מעל ומעבר לכל דמיון".

"כל פעם שלוחם שיוצא מכאן עם ידע חדש או מקבל ביטחון נוסף ומיומנות בתפעול הפק"ל שלו - יכולה למנוע תקרית בטיחות או קיפאון רגעי בשדה הקרב. זה חשוב מאין כמוהו", מדגישה רמ"ד הרתק. 

גם קצין האג"ם של החטיבה, רס"ן דרג'ה, היה עד להשפעה על הלוחמים שמגיעים לחטיבה: "מה שקרה פה הוא כמו סירת גומי שנתנו לה מצפן ואמרו לה 'שוטי לשם'. בית הספר התקין על גבה מנוע שדוחף אותה רחוק ומהר יותר לכיוון הנכון. כל המפקדים מבינים את המהלך שנעשה פה ורואים את התוצאות".

בימים אלה, לצד האימונים השוטפים, סגל בית הספר כבר שוקד על תוכנית ההדרכה לשנת 2025, ובונה את העקרונות עליהם עתידה להישען הגנת הגזרה. "אנחנו בשלב של להסתכל פנימה על עצמנו, לתחקר, להסיק מסקנות, לארגן את החומר ואת המדריכים", מציג רס"ן דרג'ה, "כל מה שצריך בשביל להבטיח את כשירות הכוחות וחיזוק החטיבה".