הכירו את ה'אלון' שמצטרף ללחימה בין ארזי הלבנון

פלוגה נוספת בפיילוט החדש של חיל השריון תזחל ממש בקרוב לשדה הקרב . הכירו את פלוגת 'אלון', שמצטרפת ל'טאורה', 'דרור' ו'נחשול'. אז מה הופך את הלוחמים שבה ל'גזע אחר'? ומה היה להם לעשות על האמרים?

24.11.24
גל מי טל, מערכת את"צ

שלושה עשר חודשים חלפו מכניסת כוחות צה"ל לתמרון קרקעי ברצועת עזה. שלושה עשר חודשים שבמהלכם, שינה הצבא את פניו:  החטיבות הפכו לצק"חים, הגדודים הומרו בצק"גים ואת בסיסי האם וקווי ההגנה החליף שדה הקרב. כדי להתמודד עם אותם שינויים החליטה צמרת הפיקוד על הקמת מסגרות חדשות כדי לייעל את הלחימה. אחת מהן, עתידה לבצע בשבועות הקרובים טבילת אש מבצעית ראשונה - בשטח לבנון.

הפיילוט, התחיל כבר לפני מספר חודשים בחיל השריון. במסגרתו, תיכנס פלוגה חדשה לכל גדוד. "מי שהוביל את פתיחת הפלוגה הראשונה ב-188, הוא חבר קרוב שלי מילדות", פותח מפקד הפלוגה הבאה שנכנסת לחטיבה, סרן יואב, "ברגע שנקראתי להמשיך את עבודתו - לעצב מסגרת חדשה בגדוד בו צמחתי, היה ברור לי שאסכים".

הצורך בצירוף לוחמים נוספים לשורות צה"ל בתקופה כה עצימה הוא מובן מאליו, אבל מה הסיבה להקמת מסגרות חדשות במקום לעבות את הקיימות? התשובה טמונה בדרך הפעולה של צה"ל בעת מלחמה: "עם תחילת התמרון הקרקעי נתקלנו בבעיה. נדרשנו לספק פלוגות שריון לכל אחד מצוותי הקרב הגדודיים ששיתפו איתנו פעולה. אבל חסרה לנו פלוגה נוספת, שתפעל תחת הגדוד שלנו".

כדי להתגבר על האתגר, תוך זמן קצר הוקמה מסגרת ארעית, המורכבת ממפקדים ולוחמים מפלוגות שונות בגדוד. זו - נשלחה לעומק התמרון, צריח אל כתף, לצד סיירת גולני. בשלב הזה חלחלה ההבנה הראשונית שהובילה לפתיחת הפיילוט: יש צורך בגוף עצמאי ומקצועי נוסף בכל גדוד, שידע לדבר בשפה משותפת ויוכל להישלח למשימות נוספות.

 "מרבית הלוחמים שמרכיבים את הפלוגה הגיעו היישר בסיום המסלול, יחד עם תגבורת מהפלוגות הקיימות", הוא מסביר, "משם, תוך ניצול הניסיון שצברנו בצפון, הפקת לקחים והטמעת נורמות חדשות, התחלנו ליצור את המסגרת שלנו - פלוגת 'אלון'". 

כשאני מבקשת להעמיק באותו DNA חדש שנוצר בפלוגה בימים אלה, המפקד מדגיש שמדובר גם בשינוי מנטלי: "אף אחד מאיתנו לא דמיין שנהיה במתכונת של מלחמה שנה שלמה ויותר. זה דורש מאיתנו לייצר מעין שגרה חדשה, לחדד סטנדרטים ונהלים מבצעיים, ולבנות מסגרת חדשה שתתאים את עצמה למשימות בפרקי זמן ארוכים - בהגנה ובהתקפה".

בעוד הוא שוקד על בניית הפלוגה מאפס כבר חודשים, הלוחמים עצמם התאקלמו בה לראשונה לפני מספר שבועות. בשבועיים האחרונים נערך אימון הקמה שהיווה מעין מבחן ראשון לדינמיקה המשותפת ביניהם.

"האימון עסק ב-2 צירים עיקריים: מקצועי וערכי", הוא מפרט, "נסענו לעוטף עזה, דיברנו על מורשת קרב, על פעילות הגדוד ב-7 באוקטובר ובעצם שאלנו את עצמנו למה אנחנו פה. זה יכול להישמע קלישאתי, אבל אין מניע חזק מאותה תחושת משמעות. ואנחנו בהחלט נזדקק לה כשנחזור לתמרון".

הציר המקצועי נבנה בדגש על המוכנות הפיזית והפרקטית לפעילות בגזרה הצפונית. "בחנו את התפקוד ברמת הצוות והמחלקה. ביצענו תרגילים פלוגתיים בשטח בנוי והררי, שנועדו יותר מהכול, לבחון את העשייה המשותפת", מבהיר המפקד.

כדי להתמקד בשיפור עבודת הצוותים, במהלך התרגיל הטנקים הוחלפו בהאמרים. "זה איפשר לנו לשים בצד לרגע את התפעול הטכני, ולהתמקד בשיח בין המפקדים ובתוך הצוות, כדי ליצור שפה משותפת. בקרב, חשוב שלא יהיו אי הבנות. אם המ"מ אומר משהו, המט"ק צריך להבין בדיוק את כוונתו".

היום הם כבר עם עין אחת לאופק, על טבילת האש המבצעית והכניסה העתידית ללבנון. "ידענו לקחת את הזמן כדי לבנות בסיס משותף, אבל אנחנו כבר מחכים להצטרף לחברינו בשדה הקרב", הוא מצהיר בחיוך, "הלוחמים מלאים במוטיבציה, 'אלון' זה לא עוד שם של עץ, או כמו שכתוב במשפט של הפלוגה - מדובר ב'גזע אחר' של שריונרים".