בין "זה הרגע" ל"מחיקת שורות". הצצה למבצעים שחמקו מתחת לרדאר

מיד עם פרוץ המלחמה, כשהעיניים נישאו גם צפונה לקראת אפשרות של מערכה עצימה, הם כבר פעלו מתחת לרדאר לגריעת יכולות שיגור ותמ"ס של חיזבאללה. עם המעבר המהיר מהגנה להתקפה בקיץ האחרון, מרכז האש הוציא לפועל מבצעים שהכו במערך הרקטי העוין בעוצמה. היום, אפשר לקרוא להם בשמם. הכירו את "זה הרגע", "גדיד תמרים" וכמובן - "חיצי הצפון"

03.02.25
גל מי טל, מערכת את"צ

במבט ראשון, המפה הנגלית לעיניי בחדר החשוך למחצה בפיקוד הצפון, נראית כמעט כמו גליץ' על המסך. במבט שני, הציור מתבהר: שמות הכפרים הלבנוניים הגובלים עם ישראל מצפון, מכוסים באלפי סימונים, העוטפים את השרטוט מקצה לקצה. מאחורי כל נקודה שכזו, עומד נכס טרור של חיזבאללה שהותקף באותו המקום, ויחד - הן מספרות סיפור שלם שנמתח על פני 14 חודשי לחימה.

אל אותה מערכה אינטנסיבית בצפון, נכנס רס"ן ר' כבר ביומה הראשון, מתוך מרכז האש בו הוא משרת יותר משלוש שנים. בחלוף מספר חודשים מאותה שבת נוראית, מונה לראש מדור תמ"ס, והופקד על המשימה החשובה - הגנה על העורף מפני הירי הרקטי וגריעת יכולות השיגור של חיזבאללה.

אילוסטרציה

"בנהלי הקרב שערכנו באותם ימים, התכוננו לתרחישים חמורים, בהם שיגור של אלפי רקטות ביום", הוא נזכר, "עשינו הכול כדי להיות יצירתיים וגמישים כמה שאפשר בזמן אמת - לא להתאהב בתוכניות, אלא להתאים אותן למציאות ולמלחמה הנוכחית". 

ואכן, במרכז האש עברו שלב-שלב בדרך אל היעד. בחודשים הראשונים שימרו חזות שקטה כלפי חוץ, והחלו "לנגוס" בזהירות ובעקביות במערך הרקטי של ארגון הטרור: "מעבר ליעדים שהותקפו בכל יום על מנת להקדים רפואה למכה, אחד המאמצים המרכזיים שלנו באותה תקופה היה סגירת מעגל על משגרים שהצליחו לבצע ירי לשטח ישראל". 

"בעזרת המערכות שלרשותנו, זיהינו את המקומות מהם שוגרו הרקטות אל עבר העורף, והשמדנו את הקנים", מסביר הרמ"ד, "זה כמו המשחק המפורסם של החפרפרות שקופצות מתוך החורים. הארסנל של חיזבאללה הכיל לא מעט משגרים ניידים, ולכן היינו צריכים להספיק 'לחבוט בפטיש' בעוצמה לפני 'שהחפרפרת' חומקת בחזרה אל החור ונעלמת עד הירי הבא".

במשך חודשים, נשארה המערכה בזירה הצפונית 'מתוחמת', כאשר המאמץ הצה"לי העצים התמקד ברצועת עזה. כל אותם שבועות, מתחת לפני השטח, יצאו לפועל עשרות מבצעים מיוחדים מעבר לגבול, בהם אספו הכוחות מידע רב ערך. בשיתוף עם חמ"לי המודיעין בפיקוד וגדודי האיסוף, הופקדו באותה העת עוד ועוד איתורים לבנק המטרות. עד שבסוף חודש יולי - נקודת תפנית.

ב-27.7 שוגרה רקטה שפגעה במגרש הכדורגל השכונתי במג'דל שמס, והובילה למותם של 12 ילדים ובני נוער ולפציעתם של 34 נוספים. בתגובה לרצח המתועב, חיסל צה"ל את 'רמטכ"ל' הארגון, פואד שוכר, הנודע בכינויו - 'סיד מוחסן'. 

"חיזבאללה תכנן להגיב על כך בירי תמ"ס נרחב לעורף, אך הודות לניתוח מודיעיני מוצלח תקפנו את המשגרים קודם לכן", מתאר רס"ן ר', "במבצע 'זה הרגע', שיצא לפועל ב-25.8 וזכה מאוחר יותר לכינוי 'מתקפת המנע', הושמדו קרוב ל-260 משגרים, בעזרתם תכנן הארגון מכת אש נרחבת נגד ישראל".

אותו היום היווה עליית מדרגה בלחימה, והוביל למבצע "מחיקת שורות", במהלכו הותקפו כ-270 משגרים נוספים על פני שבועות בודדים - מהלך שנועד "לנקות את השטח" טרם הכניסה הקרקעית של כוחותינו.

נקודת הציון הבאה - מבצע 'גדיד תמרים'. ב-21.9 תקפו מטוסי חיל האוויר יותר מ-400 משגרים, ניידים ונייחים, תוך שעות ספורות. יעדי הטרור שהופצצו במרחב הכפרי של לבנון, נאספו במשך שנים, והשמדתן ביום אחד סייעה לנטרל גמישות בהוצאה לפועל של מטחים מורכבים מצד חיזבאללה.

מכת המחץ שהנחית מרכז האש על ארגון הטרור ב-23.9, עם תקיפת 1,100 מטרות אויב, היוותה למעשה את יריית הפתיחה למבצע 'חיצי הצפון'. מרביתנו כנראה לא ידענו זאת כשצפינו בפיצוצים על מסך הטלוויזיה או שמענו את הצהרת הרמטכ"ל: "לוקחים מחיזבאללה יכולות שבנה במשך 20 שנה", אבל התקיפה הזו ניקתה את השטח ממשגרים באופן נרחב ואפשרה את תחילת התמרון הקרקעי בצורה חלקה.

היום, כשהמערך הרקטי של חיזבאללה נמצא בשפל שכמוהו לא ידע, מצליחים חיילי מרכז האש לעכל את מה שעשו בחודשים האחרונים. "עם כניסת הפסקת האש לתוקף, עשינו סדר בבנק המטרות והתחלנו להבין באמת את ממדי התקיפות שבוצעו כאן", מדגיש טוראי ד', מש"ק מטרות במרכז.

"החייל הפשוט עוסק במיקרו - כל מטרה ומה שצריך לעשות כדי לקדם את סיכולה", הוא מפרט, "כל אחת היא סיפור אחר, ואני צריך לאבחן מה האתגרים, הפערים ומתי תהיה רלוונטית לתקיפה. היום, כשאני מסתכל על מעל 4,500 יעדים כאלו שהותקפו מתחילת המלחמה, אני מבין את המשמעות האדירה של מה שאנחנו עושים פה".

"היו גם רגעים לא פשוטים", הוא ממשיך באותה נשימה, "מדובר על מערך רקטי שלם שמנסה לזרוע הרס, לא רק משגר בודד. היינו ממש במרדף מתמשך - רואים אזעקות בטלוויזיה שבחמ"ל, ולא מרפים עד שתוקפים את מקור הירי ומוודאים שהוא כבר לא יירה שוב. בתור מי שגר בצפון בעצמו, זה מגביר אפילו יותר את האחריות והרצון לנטרל את האיום".

גם היום, כך מבהיר המפקד, כובד האחריות מורגש 7/24: "אנחנו בעשייה תמידית ואוכפים את הפסקת האש באדיקות. ובמקרה הצורך גם תוקפים כדי למנוע כל הפרה מצד חיזבאללה - אוחזים ומשמרים את ההישגים ולא מאפשרים לו להתעצם. אנחנו ממשיכים לפתח תוכניות ולהעלות כשירות של המטרות, כדי לוודא שאם נחזור ללחימה נהיה יותר ממוכנים".