בלי המלחמה הזאת - היחידות האלו לא היו קיימות

כשמסתכלים על צה"ל, אי אפשר לדמיין אותו בלי מש"קיות נפגעים, לוחמי 669 וגדודי האיסוף הקרבי השונים, אבל במלחמת יום הכיפורים כל התפקידים האלו - בכלל לא היו קיימים. הפקת לקחים מהמלחמה הייתה הכרחית, אז התקבלה ההחלטה להקים יחידות חדשות, והיום הן חלק בלתי נפרד מהצבא שלנו

20.09.23
נטע רוף, נויה בן גיגי וסתיו המאירי, מערכת את"צ

יחידה 869

עם סיום מלחמת יום הכיפורים, הבינו את הצורך בהקמת יחידה שמטרתה איתור, התרעה וסיכול פעילות אויב וגורמי כוח בלבנון, מראש הנקרה במערב ועד נחל שיאון במזרח - יחידת תצפיות ארוכת טווח מטכ"לית, הידועה בשם 869.

היחידה הייתה מסווגת במשך עשרות שנים, פועלת עד היום באיסוף מודיעין שטח בגזרה הצפונית ויצרה קשר ישיר בין דיווח התצפיות לחטיבת המחקר. היחידה נחשפה לראשונה לאחר אסון המסוקים בפברואר 1997.

מערך הנפגעים

עם הקמת צה"ל בשנת 1948, הוקמה מחלקת נפגעים בקנה מידה מצומצם, שלא יכלה להתמודד עם מלחמת יום הכיפורים בה ספג צה"ל אבדות רבות, פצועים, שבויים ונעדרים. הבינו שיש צורך להקים מערך נפגעים רחב שיהיה לגורם המרכז בנושאי הליווי והטיפול בנפגעים ובמשפחותיהם.

בשנת 1975, הוקם מערך הנפגעים, שמהווה עד היום את הגוף האחראי לטיפול באוכלוסיות הנפגעים השונות. מש"קי וקציני נפגעים פרוסים בכלל החילות והחטיבות בצה"ל, מלווים את הנפגעים וקרוביהם, משמרים את זכר חללי צה"ל, את הקשר עם הפצועים, ומבצעים את משימתם מתוך תחושת שליחות. 

מחלקת הבקרה באמ"ן

לקחי מלחמת יום כיפור הצביעו על כך שכישלון ההתרעה לפני המלחמה הגיע בעיקר מחוסר בקרה פנימית, והובהק הצורך בלאפשר לחוקרים להביא לידי ביטוי פרשנויות שונות, לבדוק דווקא את האפשרויות הפחות סבירות, לערער על החלטות מקובלות ולהציע הערכות נוגדות.

תפקיד המחלקה הוא לצמצם את הסבירות לכשלים בהערכה מודיעינית במגוון נושאים - מהתרעה מפני מלחמה, דרך פעולות טרור ועד התרעה מפני פיתוחי נשק בידי מדינות אויב.

יחידה 669

יחידה 669, מיחידות העילית של צה"ל, הוקמה בעקבות הצורך לגוף שיתמחה בחילוץ אנשי צוות אוויר שנטשו את המטוס. ייעוד היחידה הוא לחלץ לוחמים מעומק שטח האויב, ולהוציא מבצעים מיוחדים של חילוץ בים או ביבשה. מפקד היחידה השלישי - סא"ל (מיל') אבנר אילנאי, מספר כי הכישלונות בחילוץ הטייסים במהלך מלחמת יום הכיפורים היה מתסכל. לעומת זאת היום, כשקיימת יחידה שזה הייעוד שלה, התמונה שונה: "כל צוות יודע כי 669 תעשה הכול כדי להחזירם הביתה בשלום".

אגף התכנון

אגף התכנון, או אג"ת, היה בתכנון עוד משנת 1948 , פרי דמיונו של דוד בן-גוריון, והתחיל כגוף קטן ועצמאי שישב תחת הרמטכ"ל, הוא הוקטן עם הקמת אגף המטכ"ל. אחרי מלחמת יום הכיפורים, התברר הצורך בארגון שיהיה אחראי להמלצות לרמטכ"ל על כיוונים אפשריים לבניין הכוח של צה"ל, יגבש עבודת מטה בתחומי התשתיות והפריסה בצבא, וכן בפיתוח שיטות לחימה.