במרכז הציוד קיימת מתפרה וסנדלריה היושבת במחנה תל השומר. יש לקבל טופס ייעודי מנגד הלוגיסטיקה של היחידה ולאחר מכן להגיע למדידות כדי שנוכל להעניק לכל חייל את המענה המתאים והנוח ביותר.
לאחר שהאריכו את שירותם בארבעה חודשים, החליפו יותר מ-20 לוחמים מצטיינים על סף שחרור ומכלל חילות זרוע היבשה את פעילותם המבצעית - בלמידה טכנולוגית חשובה לא פחות. המטרה? לעבור הכשרה כמנהלי רשתות בסייבר ולהיכנס לאזרחות עם ידע נרחב שיוכל לשמש אותם במסגרת שירות קבע ביחידת 8200 או במגוון משרות בתחום הטכנולוגי לאחר שיפשטו את המדים.
"מדובר בקורס מנהלי רשתות תקשורת MSCA מטעם מכללת ג'ון ברייס, המהווה חלק מההכשרה בשם '8200 מרשתים אותך'", מסבירה ט', מנהלת תוכניות לשימור מערך הסייבר ביחידת 8200. "שיתפנו פעולה עם זרוע היבשה במטרה להוקיר ולהיטיב עם לוחמים מצטיינים מכלל היחידות הלוחמות, ולתת להם כלים והכשרה טכנולוגית מקצועית, שהיא גם רלוונטית לתחילת חייהם באזרחות".
אז איך זה עובד? הלוחמים לומדים על תכני ניהול הרשת מעל 500 שעות לימוד במכללה. "במסגרת השעות הללו, הוספנו גם יום תרגול, במהלכו ש', קצין מיחידת 8200, מגיע לימי הלימודים ועוזר להם בפתרון תרגילים", מוסיפה ט'. "השלב הבא - שבועיים 'פרקטיקום'. בזמן הזה הם עוברים הכשרה בכלי התכנות 'פייטון', וסדנת הכנה לאזרחות - שכוללת ראיונות עבודה, כתיבת קורות חיים וביקור בחברות היי-טק כדי לראות איך החומר שספגו בא לידי ביטוי במפעלים הטכנולוגיים המובילים בישראל".
סמ"ר ד', לוחם בחטיבת הצנחנים שסיים את המחזור הראשון של הקורס ונכנס כעת לשורות 8200, מספר על שירות משמעותי - ועל מהפך משמעותי לא פחות. "עברתי הכול בחטיבה. הייתי לוחם בגדוד 101, ביצענו תעסוקה מבצעית, הייתי מ"כ וסמל מחלקה, ויצא לי להוביל פעילות מבצעית לא פעם", הוא משתף. "לקראת סוף השירות, קיבלתי הודעה על התוכנית שדיברה אליי מאוד. אני אוהב להתעסק במחשבים והרקע שלי היה לא יותר מכללי, ולכן קרצה לי ההזדמנות לשפר אותו".
"במסגרת הקורס, קיבלתי גם הסמכה בין-לאומית של מייקרוסופט", מוסיף סמ"ר ד'. "הלימודים היו מאוד מעניינים והתחברתי לחומר. הבחנתי בהקשר בין מה שידעתי לפני הקורס לדרך שבה הוא בא לידי ביטוי בפועל. הוא נתן לי מודעות וחיבר אותי לעולם הטכנולוגי, למשרות שהוא מציע ולאופן בו אני יכול להשתלב בו. היה לי חשוב להיות לוחם, לכן בחרתי בזה, אבל חשוב לי בכל זאת לתת ערך מוסף לשירות שלי ולמצות את הכישורים הטכניים והיצירתיים שלי כאחד", מסביר הלוחם בצנחנים. "אני שמח לדעת שתרמתי גם ברמה המבצעית בשטח ועכשיו יש לי את ההזדמנות לתרום ברמה הטכנולוגית-מבצעית".
לגבי שירות הקבע, הוא מספר שההזדמנות הפתיעה אותו, אך לקח אותה ללא היסוס: "מי שנמצא מתאים לאחר ראיונות, קיבל אופציה לחתום שנתיים קבע בתחום הטכנולוגי ביחידה 8200. הייתי מאושר שהייתי בין הנבחרים. יש לי מוטיבציה מאוד גדולה להצליח בעולם ששונה ממני כל כך".
"8200 מרשתים אותך" היא חלק מפרויקט גג נרחב יותר של זרוע היבשה, שנקרא "שער לעתיד". המיזם מקיף למעשה את הלוחם ב-360 מעלות באמצעות מתן כלים, הכשרות ייעוץ והכוונה להשתלבות חלקה ומהירה יותר בעולם האזרחות. "ייחוד התוכנית של 8200 בתוך 'שער לעתיד' בא לידי ביטוי בכך שהיא משלבת הכשרה והסמכה גם בהיבט הטכנולוגי הייעודי למקצוע מנהלי הרשתות, וגם התנסות מעשית בכל הנוגע לסטארט אפ וחיפוש עבודה במקצועות הללו", מדגישה רס"ן ענבל וויס, רמ"ד פיתוח מקורות והון אנושי בזרוע היבשה, אשר מדורה היה שותף מלא לתוכנית.
"אנחנו בזרוע מחפשים כל הזמן דרכים להוקיר תודה ללוחמים על השירות המשמעותי שלהם ולאפשר להם לרכוש כמה שיותר כלים ומטען שהם יוכלו באמת לממש בתום השירות", מדגישה רס"ן וויס. "קיימת הבנה שיש הבדל בין העולמות, כי הלוחמים מבצעים שירות קרבי, והם לומדים על לוחמה - אבל במקומות עבודה הם מחפשים את התכונות שרכשו. זו תחילת התהליך ואנחנו בונים תוכניות משותפות נוספות, אשר בתקווה יהיו בעלות השפעה חיובית גם על המתגייסים העתידיים לשירות קרבי".
התוכנית החדשה מצטרפת לפרויקטים נוספים ביחידה העוסקים בפיתוח עולמות הסייבר ואנשי השטח במקביל. תוכנית "שדות ירוקים" מקנה ללוחמים בעלי נתוני איכות גבוהים לעבור הכשרת סייבר ושירות קבע באותם עולמות ביחידה, לצד תוכנית נוספת לקצינים קרביים, אשר יגיעו לתפקיד ביחידת 8200 - ולאחר מכן יחזרו לשטח כ"מפקדי המחר" - בעלי ידע בלחימה ובטכנולוגיה כאחד.
"אין ספק שלראות לוחמים שחוו שטח ופעילות מבצעית לומדים כדי לפתח את עצמם בעולמות אחרים זה מעורר השראה", היא מעידה. "הם לוקחים אחריות על העתיד שלהם ומבינים שהתוכנית נותנת להם הזדמנות גדולה".
"בהתחלה, הפרויקט לא יועד לאיתור אנשים מהשטח וגיוסם לשורותינו לאחר ההכשרה", מודה בפנינו ט', מנהלת התוכניות בסייבר, "אבל אחרי תחילת הקורס הבנו שהאיכות והמוטיבציה שלהם יכולה לתת יתרון וגיוון בצוותים. מישהו שחווה את השטח יוכל לתת מענה אחר לאנשים שלנו. הם מביאים איתם נקודת מבט נוספת לעולם הטכנולוגי, מעבר למה שיחידת 8200 יודעת לעשות, מה שיכול לתרום ליצירתיות".
"לא רק ההכשרה הטכנולוגית של הלוחמים מספקת יתרון ביחידות כמו 8200 ובעולם הטכנולוגי האזרחי", מספרת רס"ן וויס. "עבודת צוות, יצירתיות, התמודדות עם מצבי לחץ, יכולת הנעה והובלת תהליכים וכן התמודדות עם אתגרים - כל אלה כישורים שבשוק העבודה הם מאוד נדרשים, ולכן התמריץ הזה מועיל גם לחיילים וגם למדינה, בכל האספקטים".
"אני ממליץ בחום ללוחמים שמשתחררים, והמלצתי גם לחבריי שעוד בשירות, לחשוב רגע מה הם היו רוצים לעשות או איזה תחום מעניין אותם - רגע לפני שהם טסים לטייל", סמ"ר ד' מסכם. "אלה שמתעניינים בטכנולוגיה ובמחשוב - התוכנית הזו פותחת המון דלתות בעתיד, בין אם בתוך הצבא ובין אם מחוצה לו. השילוב בין הצד המבצעי לצד החשיבתי-טכנולוגי - יכול רק להועיל".