יש לעדכן את המפקדים האישיים ואת נגד הלוגיסטיקה של היחידה בכל חוסר בפריט לבוש והם ידאגו לספק מענה חלופי עד להגעת הציוד החדש.
לאיזה מגמה אני משתייך?
קורס הקצינים מחולק לשלוש מגמות: להב - ללוחמים, מעוז - לתומכי לחימה, ונחשון - לחיילי מטה. כל מגמה מעבירה את הצוערים תכנים דומים שמכילים הבדלים קטנים, המותאמים אליה.
מהלך הקורס - מעוז ונחשון - 10 שבועות
השבוע הראשון שתעברו במגמות מעוז ונחשון מותח במיוחד - הוא יקבע בעקבות סדרת מבחנים האם תמשיכו במסלול או תעזבו. במבחן הראשון, מבחן מקראות ישראל, תיבחנו על נושאים כמו הקמת המדינה, הרמטכ"לים מאז ועד היום, מלחמות ישראל, השואה, אוכלוסיות שונות בישראל ועוד. הציון המינימלי שתצטרכו כדי לעבור אותו הוא 65.
לאחריו תעברו מבחן כושר גופני שכולל ריצה ותרגילי כוח ידיים. לבסוף תעמדו מול מבחן מקצועי על רובה ה-"M-16", שיכלול את עקרונות הקליעה, מטווח איפוס, טיפול במעצורים ומצבי ירי, בו תצטרכו להוציא ציון של מינימום 60 נקודות. אם עברתם את המבחנים, תוכלו להמשיך למסע שבסופו תקבלו תגיות ותתחילו את ההכשרה.
המשך הקורס מחולק ל"לבנים" - נושאים שונים המכילים תכנים ופעילויות אחרות, כשאורך כל לבנה משתנה. הלבנה הראשונה - לבנת היסוד - עוסקת בצבא במדינה יהודית ודמוקרטית, אמנת הצוער וממלכתיות, תופעת המלחמה. תלמדו בה גם על ייעוד וייחוד הצבא, רוח צה"ל, מגילת העצמאות, תפיסת הקצין הישראלי, ששת הישגי המנהיגות והשירות המשותף.
הלבנה השנייה היא לבנת הקצינות, שמתמקדת בבחירה להיות קצין, במעבר התפיסתי בין חייל לקצין, בלויאליות ובמערכתיות. לאחריה תגיע לבנת המפקד המאמן, במהלכה תלמדו לנהל מגוון משימות כמו מטווח וסדנת תחקור, ותלמדו נושאי בטיחות כמו שילוח משימה, ניהול סיכונים, וחמשת הגורמים לסיכון.
בלבנת השטח והניווטים תוכשרו לניהול מטווח, ותעברו הסמכת פרט חוליה, תוכנית קליעה וניווטים. לבנת הפיקוד והשליטה תסביר לכם מה תפקידכם בהתכוננות למלחמה, ואיך תבצעו ותוציאו משימה בעת כזו. בלבנת תורת המבצעים שמתמקדת בעקרונות המלחמה - הגנה והתקפה, תעברו שיעורים עיוניים ותרגילים מעשיים, סימולטור ותרגיל טקטי.
הלבנה הבאה - לבנת מנהיגות, תעסוק בפיקוד, ובמהלכה תלמדו על העבודה עם עמיתים ופקודים, על דרכים להעלאת מוטיבציה, ועל הנעת "מומחים" - חיילים בעלי מקצוע ייחודי שאינכם מוכשרים בו. לאחר מכן, בלבנת הטיפול בפרט, תלמדו על מאפייני אוכלוסיות ובני הנוער בישראל, ועל כלי עזר כמו מערכי הת"ש, הרפואה ובריאות הנפש.
לבנת המטה - תתמקד באתגרים של קציני המטה ובה תעברו מספר אתגרים שתיתקלו בהם כקציני מטה. התנסויות ממוקדות לעבודת מטה. ולבסוף, בלבנת הזהות, שמסכמת את ההכשרה, תסתכלו אחורה כדי להבין מה למדתם, במה השתניתם, ומהי הזהות שלכם כקצינים.
מעבר ללבנים, תעברו במהלך הקורס ימי הגנת ישובים (הגנ"ש) וסדרת חינוך (סד"ח) בלטרון או בהר גילה.
בתחילת הקורס תקבלו 3 התנסויות - משימות שיבחנו כיצד אתם פועלים בסיטואציות בהן אתם עלולים להיתקל כקצינים בתפקיד, אותן תצטרכו לבצע בזמנים שונים במהלך הקורס. לדוגמא - התנסות פיקודית בתור קצין אימון גופני, מפקד שבועי או קצין רפואה, והתנסות הדרכתית של העברת שיעור, סיור ועוד. על כל התנסות תקבלו דף הערכה ומשוב שיהוו חלק מהציון הסופי.
מהלך הקורס - להב
גם במגמת להב הקורס ייפתח בשבוע סף שיקבע האם תמשיכו בקורס או תעזבו, תעברו מספר מבחנים עיוניים, מבחן מקראות ישראל, ומבחן כושר גופני. בנוסף תעברו לילה שנקרא "ליל משימות" ותתנסו בצורה התחלתית בתפקיד המ"מ. המטרה היא לקבוע רף התחלתי שממנו אפשר להקנות לצוער את היכולות הנדרשות לקצין.
לאחר מכן תגיעו לשבוע היסוד ותלמדו על כל אבני הבסיס של ערכי צה"ל, בהן מסמך שכתב בן גוריון על ייעוד וייחוד צה"ל, צה"ל ככור היתוך, מגילת העצמאות ורוח צה"ל בצורה מורחבת יותר. לבסוף תיבחנו על כל מה שלמדתם.
בשבוע הבא תתחילו ללמוד על פיקוד ושליטה - תלמדו לכתוב ולקרוא פקודת מבצע, כיצד מתכוננים למבצע או מלחמה ועל פיקוד ומעגל הפו"ש.
אחרי שלמדתם על פיקוד ושליטה, תצאו לשבוע טקטיקה ותתרגלו את הכול בפועל, בשטח. תבצעו תרגילי חי"ר כשאחד הצוערים מפקד על שאר הצוות. בשבוע הזה לא תימדדו על הדרך שבה ביצעתם את האקט, אלא על הדרך שבה פיקדתם על המחלקה. לדוגמה: לא תקבלו משוב על הדרך שבה כבשתם את הכיפה, אלא על ניהול הקשר עם הסמל.
גם בשבוע הזה, כמו בכל שאר הקורס, דרך הלמידה מותאמת לכל צוער. במהלך השבוע תקבלו את הפקודה, המשימה שעליכם לבצע, בהתאם למה שהמפק"ץ שלכם רוצה לעבוד עליו איתכם. אם אתם צריכים להשתפר בעבודה תחת לחץ - המפק"ץ יוריד את הפקודה חצי שעה לפני הביצוע. אם אתם דווקא חלשים בסדר וארגון, תקבלו את הפקודה יומיים לפני ויהיה עליכם את המשימה לתכנן בצורה מאוד מסודרת.
שבוע הניווטים שיגיע לאחר מכן, מורכב בדרך כלל משלושה ימים של ניווטים ועוד יומיים של תרבות, בשבוע הזה תלמדו ניווטים ותנווטו בכל רחבי הארץ, בתוואי שטח שונים ומגוונים.
השבוע הבא הוא שבוע תורת הלחימה, שהוא המשך ישיר לשבוע הפיקוד והשליטה, תלמדו על פקודת המבצע בצורה הרבה יותר פרקטית ותצללו לעומקה, ואיך להכין אותה בצורה מאוד מדוייקת. תלמדו באופן כללי על תורת המלחמה, על התקפה והגנה, על צורות קרב, פשיטה, מארב ואיך מבצעים את כל זה. בסוף השבוע תכתבו פקודת מבצע שלמה.
לאחר מכן מגיע שבוע להב, בו תרדו לשטח ותבצעו פרקטית את כל מה שלמדתם בכיתה לאורך כל הקורס, זה דומה למעשה לשבוע הטקטיקה, אבל בצורה יותר מורחבת ושתבטא את מה שלמדתם בכל הקורס. תבצעו תרגילים פלוגתיים, כאשר אחד החניכים הופך למ"פ, וצריך לפקד על שלוש מחלקות ושלושה צוערים שמתרגלים מ"מ. לדוגמה יכול להיות צוות אחד שידמה הגנה, כפי שנלמד בשבוע תו"ל ושאר הצוותים יצטרכו לתקוף אותו בצורה שלמדו.
בשבוע הסד"ח תעברו תכנים בנושא מנהיגות והיסטוריה של המדינה, ואחריו יהיה עוד שבוע ניווטים בו תעשו ארבעה ניווטים נוספים.
בשבוע המפקד המאמן תעברו הסמכות מיוחדות כמו קצין שומר טבע, הסמכת ניהול מטווח, ניווט יחיד, איך בונים לחיילים שלכם תיק תרגיל, ומתווה אימון וממש איך לאמן את החיילים שלכם בפועל.
אחר כך יהיה שבוע מסכם שיכלול מבחן עיוני מסכם של שלושה ימים, שיכלול את כל מה שלמדתם לאורך הקורס כמו לכתוב פקודת מבצע ותיק תרגיל. בנוסף לזה תבצעו מבחן כושר גופני ושני ניווטים.
רגע לפני סוף הקורס,תעברו את שבוע הזהות. תרדו לשטח ליומיים, תסכמו את מה שעברתם בקורס, תדברו על הזזהות שלכם כקצינים ותקבלו "צידה לדרך". בנוסף, בשבוע הזה תהיה השלמת תכנים שלא הספקתם לעבור בקורס או שצוערים פספסו.
לכל צוער יש מספר התנסויות של העברת שיעור בנושאים שונים כמו תרבות יהודית או אחדות בצה"ל, סקירות גאוגרפיות וסקירות על החיל ממנו הוא מגיע, בנוסף יש לכל אחד התנסות פיקודית, כמו לדוגמה קל"ג שאחראי לכל הציוד או סמ"פ מתרגל.
כל מה שנותר כעת הוא לעבוד על הצעידות ותרגילי הסדר, ולקבל את סיכת המ"מ בטקס הסיום.
בין אם אתם במגמת נחשון, מעוז או להב - בתחילת הקורס, באמצעו ובסופו יש 3 ועדות הדחה ו-3 ועדות הצטיינות, כאשר בסוף הקורס תדעו מי יהיה המצטיין פלוגתי, מי המצטיין הגדודי ומי המופת הגדודי. בסיום קורס הקצינים תעברו טקס סיום מרגש ותקבלו את סיכות המ"מ (מפקד מחלקה) שחיכיתם להן.
השלמות הקצונה
מיד עם סיום הקורס תמשיכו להשלמת הקצונה - תקופה בעלת אורך משתנה בהתאם לתפקיד, שמטרתה להשלים את התוכן המקצועי שתצטרכו לדעת בתפקיד שלכם. הצוערים הקרביים ביחידות החי"ר וביחידות המיוחדות מביניכם, ימשיכו לעוד 14 שבועות בבה"ד 1 להשלמת הקצונה "גפן", בעוד השאר יעשו אותה ביחידה או בחיל שלהם.
לדוגמא - צוערים מחיל התותחנים יגיעו לשבטה - בסיס ההכשרות של החיל, וילמדו שם לעומק את תפקיד הקצין הקרבי בחיל, לעומת צוערי וצוערות מערך הת"ש, שיגיעו לקריית ההדרכה וילמדו את תפקיד קצין או קצינת הת"ש.
מגמת גפן
בהשלמת הקצונה של גפן תעברו שבועות מקצועיים שכל אחד מהם מתמקד בנושא אחר. בשבוע חבלה תעברו הסמכה של חבלן 02 עם מדריכות מבית הספר להנדסה צבאית. אחר כך תמשיכו לשבוע יסודות בו תעברו אישור קו על דברים בסיסיים כמו רובאי, ותעמיקו ביסודות במקצועיים של מפקד המחלקה. שבוע השטח הפתוח כולל שיעורים וירידה לשטח עם תרגילים, בהם יתרגל כל פעם צוער אחר את תפקיד המ"מ.
בשבוע השטח הבנוי תעברו שיעורים ותרגולי לחימה בשטח בנוי בצאלים, ותשתתפו בתרגילים יבשים ורטובים, ביום ובלילה. מיד אחריו תגיעו לשבוע הסבך, המתנהל בבא"פ אליקים, במסגרתו תעבדו במתאר של סבח, יערות כיפות וכו'.
השבוע הבא - שבוע רמת הגולן - יכלול הפעלת אש, ניווטים, ולמידה על טיווח והפעלת אש עם מדריכות מחיל התותחנים, ויתנהל במתאר השטח של רמת הגולן. לאחר מכן תגיעו לבוחן המ"מ - בוחן מסכם שכולל כושר, אלמנטים בתפקיד המ"מ בזמן מלחמה, ניווטים ועוד.
לאחר מכן תגיעו לשבוע חץ הצפון - שבוע מלחמה שיכלול לחימה מתגלגלת ורצופה מכפר לכפר. אירוע השיא של השלמת הקצונה הוא הסק"ם - סדרת קרב משולבת (קישור) שתתקיים בשיזפון, במהלכה תבצעו תרגילים בשיתוף פעולה עם כל החילות הקרביים ותלמדו על תפקידם. ואחרון חביב - שבוע הסיום - יכלול את סיכום ההשלמה ואת טקס קבלת הדרגות.
בקיצור, עומד בפניכם מסע ארוך ומאתגר, אך גם חווייתי ומשמעותי. אז כל שנותר לעשות הוא לאחל לכם בהצלחה!