יש לעדכן את המפקדים האישיים ואת נגד הלוגיסטיקה של היחידה בכל חוסר בפריט לבוש והם ידאגו לספק מענה חלופי עד להגעת הציוד החדש.
אז החלטתם שאתם רוצים להיות קצינים, מעולה. איך ממשיכים מכאן? קודם כל, כדאי שתפנו למפקד או המפקדת שלכם ותגידו להם שאתם רוצים להיות קצינים, הם יוכלו לעזור לכם, להכווין אתכם לכנסים הרלוונטיים ולמיונים בהמשך הדרך.
מדרגת המיון הראשונה במסע לקצונה מתחילה בנתוני הצו הראשון הנדרשים - קב"א 52 ודפ"ר 60 לפחות. אם הנתונים שלכם תואמים את הדרישה, מזל טוב! אתם יכולים להתחיל מיד בתהליך ולדלג על כמה פסקאות בכתבה. אבל גם אם זה לא המצב, שום דבר לא סופי ותוכלו לנקוט במספר צעדים כדי להתחיל במיונים בכל זאת.
האפשרות הראשונה שעומדת בפניכם היא לפנות שוב למפקדים, ולבקש מהם לעבור תהליך שנקרא אימות נתונים. אם הם מסכימים שאתם מתאימים להיות קצינים, וגם ממד"ה הסתכלו על הציונים שלכם מההכשרה בצבא ומהבגרויות ומסכימים שאולי משהו התפספס, תוכלו לעשות פעם נוספת את מבחני הצו הראשון במטרה להעלות את הנתונים.
האפשרות השנייה היא שרק אחד מציוני הצו הראשון שלכם נמוך, לדוגמה דפ"ר 50 ולא 60, ואז אם יש לכם ציונים אחרים מאוד גבוהים, לדוגמה סוציומטרי טירונות, תוכלו להתחיל מיד בתהליך המיונים, אפילו ללא אימות נתונים, וגם האפשרות הזו תיבדק מול המפקדים.
האפשרות השלישית היא שהמפקדים שלכם חושבים שאתם יכולים להיות קצינים מעולים, ומעוניינים להוציא אתכם לקצונה כחריגים, ההגבלה היחידה היא שכל חיל או זרוע יכולים להוציא 10% חריגים בלבד.
מעבר לנתוני הצו הראשון, מרגע הגיוס מתחיל הצבא לאסוף עליכם נתונים שיעזרו לנבא עד כמה אתם מתאימים להיות קצינים. שקלול של כל הנתונים האלו, יוצר ציון שנקרא 'מתאם קצונה' ומתעדכן בכל שלב בתהליך. כל ציון שייכנס לנוסחה, החל מציון הסוציומטרי בטירונות, דרך ציון בקורס פיקודי או בקורס מ"כים עבור חי"רניקים ועד ציוני המבד"קים שהם השלב האחרון במיונים, יהפוך אותה למדויקת יותר. 'מתאם הקצונה' הוא כלי שיעזור לחיל שלכם להעריך אתכם, ולבסוף גם יקבע האם תצאו לקורס הקצינים. החל משנת 2019 הוא מבוטא כך:
מתאם 0-א': אינו מתאים לקצונה כלל (בשל הגבלות רפואיות או אחרות).
מתאם 0-ב': מתחת לרף ההתאמה לקצונה, נדרש אישור מטכ"לי חריג להוצאתו.
מתאם 0-ג': מתחת לרף ההתאמה לקצונה, נדרש אישור זרועי חריג להוצאתו.
מתאם 1: בעלי קב"א 52 ודפ"ר 60 - עמידה ברף היציאה לקצונה.
מתאם 2: בעלי התאמה גבוהה לקצונה.
מתאם 3: בעלי התאמה גבוהה מאוד לקצונה.
אז אחרי שאתם באופן רשמי רשאים להתחיל את התהליך, תגיעו לשלב הראשון - המיונים החיליים. שלב זה נעשה באופן עצמאי, ומאפשר לכל חיל לבחור את המועמדים המתאימים ביותר בעיניו. לכן למעשה שיטת המיון משתנה בין מסגרת למסגרת - בחילות מסויימים תהיה וועדה או ריאיון עם קצינים בכירים, באחרים יהיה בנוסף יום גיבוש שיבחן בצורה מעשית את ההתנהלות שלכם בתוך קבוצה, ובחלק אף מעבר לכך.
אם עברתם את כל המיונים של החיל, ונבחרתם כאחד או אחת מהמועמדים הטובים ביותר שלו, עשיתם צעד ענק לעבר בה"ד 1, אבל בעצם המסע שלכם רק התחיל, מיד תתחילו הכנה לקצונה, שמטרתה להביא אתכם לקורס הקצינים כשאתם עומדים בכל דרישות הסף - מבקיאות בחומר של מבחן מקראות ישראל ועד עמידה בהישג הנדרש במבחן הכושר הגופני.
המיון האחרון שנותר לכם הוא מבדקי הקצונה, המבד"קים, אז שיהיה לכם בהצלחה!