הזכאות לחופשת מחלה וצבירתה

  • בהתאם לפקודות הצבא, זכאי משרת קבע ל-30 ימי חופשת מחלה בשנה. לעניין זה, "חופשת מחלה" ההיא התקופה (בימים) בה נעדר משרת קבע מיחידתו, לפי הוראת רופא, עקב אשפוז (הצבה לר"מ 2/סיפוח ליק"ר) או עקב ימי חופת מחלה בבית (ימי "ג").
  • ככלל, מכסת הימים המפורטת בכל סל מתייחסת לשנה קלנדרית ובאופן יחסי למך הזמן בשירות קבע באותה שנת פעילות.
  • יתרת ימי חופשה בסוף השנה נצברת באופן אוטומטי לסל ימי מחלה צבורה.

 

איך אממש את ימי המחלה שלי?

  • ככלל, משרת קבע אשר מימש את מכסת ימי חופשת המחלה השנתית שלו ונדרש להמשיך בימי חופשת המחל בהתאם להוראת הרופא, ינוכו ימי המחלה באופן ובסדר הבא:
  • ניצול ימי חופשת המחלה (השנתית והצבורה)
  • ניצול חופשה שנתית
  • ניצול חופשה שנתית צבורה.

 

  • משרתי קבע אשר מימושו 45 יממי חופשת מחלה במצטבר, יזומנו למרפאה תעסוקתית לצורך הערכת כושר עבודה, במסגרתה יבחן הרופא התעסוקתי אם המשרת יכול לחזור לשירות תקין, לרבות חזרה לשירות בתנאים מגבילים.

  • משרת קבע אשר מימשו 90 ימי מחלה במצטבר, יעלו במסגרת "פורום יקרים" במחלקת הסגל, בראשות רמ"ח הסגל או מיופה כוחו, שמטרתו לבחון ולהשפיע על חזרתם של משרתי הקבע לשירות פעיל ועל שילובם בו, ואף להמליץ על אפיק הטיפול הסגלי בעניינם. בוועדה ישתתפו גורמי הסגל, רופא תעסוקתי, קצינת הנפגעים וגורמי מדיניות הת"ש.

  • במקרה של מימוש יתר של ימי מחלה, בסמכות "פורום יקרים" להעניק עד 90 ימי מחלה נוספים הנקרים "קרן ימי מחלה" (או עד 180 ימים במקרים חריגים), או לקבוע כי מדובר במחלה קשה או מחלה בנסיבות קשות ולא לחייב בשכר בגין מימוש זה.

 

הזנת ודיווח ימי מחלה

  1. הזנת ימי מחלה תתבצע ע"י משרת הקבע באמצעות דיווח נוכחות כמפורט להלן:
  • חופשת מחלה בגין מחלת משרת קבע - ימי מחלה שיוזנו יהיו בהתאם לתאריכים המופיעים באישור הרפואי שהתקבל לרבות ימי מנוחה שבועית וחגים.
  • היעדרות בגין מצה של ילד, בן זוג או הורה- תוזם בהתאם לתאריכים עליהם מדווח משרת הקבע.

  1. למשרת קבע השוהה בחופשת מחלה, ניתנים 30 ימים מיום סיום חופשת המחלה לצרף את האסמכתאות הנדרשות. אם לא עשה כן, ביום ה-30 לסיום חופשת המחלה. התהליך ייסגר ובאופן אוטומטי תוזן למשרת הקבע חופשה שנתית. תיקון דיווח בדיעבד יתבצע כמפורט בסעיפים 21-23 במסמך זה.

  2. הזנת חופשת המחלה תבוצע ברצף כולל ימי שישי שבת וחג בהתאם לאישור רפואי.

  3. משרתי קבע המושאלים לגופים ממשלתיים- שליחי חו"ל או רופאים המוצבים ביחידות בתי"ח, נדרשים בדיווח בדיעבד של מימוש ימי המחלה שלהם עם תום תקופת ההשאלה. הדיווח יעשה ע"י הגורמים המוסמכים לכך.

 

האם יקוצרו שעות הפעילות שלי מסיבה רפואית?

  1. חייל בשירות קבע שיום פעילותו קוצר מסיבות בריאותיות, בהתאם להוראות קרפ"ר, יחושבו לו ימי מחלה כמפורט להלן:
  • חייל שעבד חמש שעות לפחות במסגרת יום פעילות ותקופת קיצור שעות הפעילות מסיבות בריאותיות לא עלתה על חמישה ימי עבודה רצופים- לא ייחשבו ימים אלה כימי חופשת מחלה לצורך מניין ימי חופשת מחלה.
  • בכל מקרה אחר, ייחשבו כימי חופשת מחלה מחצית מספר ימי הפעילות בהם קוצרו שעות פעילותו של החייל.

 

מתי אזדכה להחזר ימי מחלה?

ככלל, במקרים מסוימים בהם ימי חופשת מחלה ניתנים בגין פגיעה או בגין מחלה שנגרמו עקב השירות, לא יופחתו הימים ממכסת ימי המחלה להם זכאי משרת הקבע. להלן המקרים בהם לא יופחתו ימי מחלה ממכסת ימי המחלה להם זכאי משרת הקבע:

  • ימי מחלה עקב אירוע שאופיו, מהותו ונסיבותיו ייחודיים לשירות הצבאי- במקרה זה, כלל ימי המחלה לא יופחתו ממכסת ימי המחלה.
  • ימי מחלה מנסיבות שאינן ייחודיות- לא תבצע הפחתה ככל שימי המחלה אינם עולים על 91 ימים. לאחר מכן, תתבצע הפחתה ממכסת ימי המחלה.
  • ימי שמירת הריון אשר אושרו ע"פ כל דין ע"י ענף בריאות תעסוקתית, לא ייספרו על חשבון מכסת הימים קבועה. ניתן להגיש בקשה להכרה לשמירה בהריון החל מחודש לאחר מימוש ימי המחלה.
  • הבקשה תוגש לענף בריאות תעסוקתית במשר"פ באמצעות תיבת פניות ייעודית במייל צבאי ("ימי מחלה").
  • יודגש כי החזר הימים יעשה באופן רטרואקטיבי לאחר מימוש ימי מחלה.
  • באחריות קציני הנפגעים ללוות את משרתי הקבע החולים ולסייע כלל הניתן בהגשת הבקשות להחזרי ימי המחלה.
  • תיקון דיווח על חופשת מחלה
  1. אם חלה טעות בדיווח ימי חופשת המחלה לגבי משרת קבע מסוים במהלך השנה השוטפת או במהלך השנה העוקבת טרם תהליך סגירת השנה ק. משא"ן יתקן את הדיווח  ע"י שינוי דוח נוכחות.

  2. במקרה בו יש לתקן דיווח לאחר מועד סגירת השנה ועד שלוש שנים בדיעבד, על ק' משא"ן לפנות לצוות תיקוני רשומת בצירוף אישור רפואי רלוונטי ומכתב הסבר.

  3. ככלל, לא יוגשו בקשות בעניין תיקון ימי חופשת מחלה למעלה משלוש שנים לאחר סיום אותה שנת פעילות. במקרים חריגים, עבור תקופה העולה על שלוש שנות העבודה הקודמות. תוגש בקשה חריפה למופת מדור חובה וקבע, בצירוף ממצאי ועדת חקירה בראשות מפקד היחידה. הבקשה תבחן ע"י רמ"ט אכ"א.

 

ימי מחלה עבור בני משפחה

  1. משרת שנמצא בשירות קבע שלושה חודשים ברציפות, לפחות, זכאי לזקוף ימי מחלה של קרוב מדרגה ראשונה, על חשבון מכסת ימי חופשת המחלה שלו.

  2. ככלל, מכסת הימים לכל סוג מחלה עבור בני משפחה המפורטת בכל סל מתייחסות לשנה קלנדרית.

  3. מימוש חורג ממכסת ימי המחלה המוגדרת לכל סל מחלה ינוכה ממכסת ימי החופשה השנתית שעומדת לרשות משרת הקבע. במקרה ובו אין ברישות משרת הקבע יתרת ימי חופשה שנתית, ינוכו הימים מיתרת ימי החופשה הצבורה של משרת הקבע או משכרו ( ע"פ ערך יום צבורה). יודגש, הכוונה לחריגה ממכסת ימים של מחלת ילד, בן זוג או הורה ולא מימוש ימי מחלה, ע"י משרת הקבע עצמו.

  4. מחלת ילד למשרת קבע שאשתו נמצאת בחופשת לידה תאושר בתנאי שהילד איינו התינוק בגינו נמצאת היולדת בחופשת לידה. יש לצרף אישור על הימצאות האישה בחל"ד ואישור מחלה עבור הילד. יודגש- ניתן לממש חופשת מחלת ילד בתקופת חל"ד בתשלום בלבד.

  5. במקרים בהם נוצל כל סל ימי המחלה הרלוונטי למצב ועדיין נוצר צורך חריג במימוש ימי מחלה עבור אותו בן משפחה, ניתן להגיש בקשה חריגה להוספת ימי מחלה אשר ייזקפו ע"ח מכסת ימי המחלה של משרת קבע אל גורמי הפרט בפיקודים ובזרועות.

  6. כמו כן במקרה ולא קיימת עמידה בכללים לקבלת סל מחלה מפורט במסך זה, ניתן להגיש בקשה חריגה למימוש ימי המחלה אשר ייזקפו ע"ח מכסת ימי המחלה של משרת הקבע אל מופת- ענף ת"ש- מדוק ת"ש, חובה וקבע. במקרה זה, ככל שתאושר הבקשה החריגה, מספר הימים שיישארו יהיו עד מגבלת הסל הבסיסי בלבד.

  7. יובהר כי בקשות לערעור חריג של ימי מחלה ייבחנו בהתאם לנסיבות המקרה כמפורט בסעיף 28-29 לעיל, בצירוף האישורים הרלוונטיים ובכפוף לכללים הבאים:
  • משרת הקבע מימש את כל ימי החופשה הצבורה אשר עומדים לרשותו.
  • משרת קבע מימש את החלק היחסי של ימי החופשה השנתית העומדים לרשותו באותה השנה בה הוא מגיש את בקשתו החריגה. החלק היחסי יחושב ביחס למועד הגשת הבקשה.

 

קיצור שעות הפעילות שלי

משרת קבע שיום פעילות קוצר מסיבות בריאותיות, בהתאם להוראות קרפ"ר, יחושבו לו ימי מחלה כמפורט להלן:

  • חייל שעבד חמש שעות, לפחות, במסגרת יום פעילות, ותקופת קיצור שעות הפעילות מסיבות בריאותיות לא עלתה על חמישה ימי עבודה רצופים-  לא ייחשבו ימים אלה כימי חופשת מחלה לצורך מניין ימי חופשת מחלה.

  • . בכל מקר אחר, ייחשבו כימי חופשת מחלה מחצית מספר ימי הפעילות בהם קוצרו שעות פעילותו של החייל.