התוכנית הניסיונית שמעניקה הזדמנות שנייה לנעדרים משירות

בתי הדין הצבאיים החלו בתוכנית ניסיונית - "בית הדין המשלב" - שנועדה לבחון מתן הזדמנות נוספת לחיילים שנעדרו משירות צבאי ומביעים נכונות לעבור הליך של שילוב וחזרה לשירות תקין בצה"ל. כך זה עובד

04.01.18
מערכת את"צ

על מנת להעניק לחיילים שהועמדו לדין בבית דין צבאי, בגין עבירה של היעדר מן השירות הצבאי, הזדמנות נוספת להשתלב בצה"ל ובהמשך, להקל על השתלבותם בחברה, החלו בתי הדין הצבאיים בתוכנית ניסיונית, המיועדת, בשלב זה, לחיילים  מחיל האוויר ומאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל), שמשך היעדרותם מצה"ל אינו עולה על תשעה חודשים, אשר מודים בביצוע העבירה ומביעים נכונות להמשך שירות תקין. לחיילים אלה, תותאם על-ידי קצינת שילוב במיטב, בשיתוף פעולה עם המפקדים ביחידה וגורמים נוספים, תכנית שילוב, באישור ובפיקוח בתי הדין.

התוכנית בוחנת את נתוניו של החייל ואת אופי השירות המתאים עבורו, ולמעשה, על דעת התביעה הצבאית והסנגוריה, לאחר בחינת גורמי גחל"ת (גורמי חזרה לשירות תקין) במשטרה הצבאית, ממפה את צרכיו האישיים ומשלבת בינם לבין דרישות הצבא. במהלך תקופת השילוב, ילווה מפקד את החייל. בד בבד, ימפו גורמי הרווחה האזרחיים את צרכי משפחתו של החייל, מתוך תפיסה כי טיפול בבעיות העומק שעמדו ברקע ההיעדרות יסייעו בשילובו של החייל בשירות הצבאי.

בית הדין הצבאי, יפקח על מימוש התוכנית בידי המפקדים ושאר הגורמים, לאורך שנה, ועל השתלבותו של החייל בשירות. במסגרת ההליך, ככל שהחייל יתמיד בשירות תקין באותה תקופה, הוא יידון למאסר מותנה בלבד ולא יוכתם ברישום פלילי. עניינו של חייל שלא יעמוד בדרישות תוכנית השילוב וישוב לבצע עבירות, יועבר אל מסלול השיפוט הרגיל והוא יהיה צפוי לעונש מאסר בפועל ולהרשעה הגוררת רישום פלילי.