במרכז הציוד קיימת מתפרה וסנדלריה היושבת במחנה תל השומר. יש לקבל טופס ייעודי מנגד הלוגיסטיקה של היחידה ולאחר מכן להגיע למדידות כדי שנוכל להעניק לכל חייל את המענה המתאים והנוח ביותר.
התייחסות צה"ל לדו"ח נציב קבילות החיילים 2017
התייחסות צה"ל לדו"ח נציב קבילות החיילים 2017
צה"ל מברך על דו"ח נציב קבילות החיילים לשנת 2017. בהתאם להחלטת ראש המטה הכללי, רב-אלוף גדי איזנקוט, מוביל סגן הרמטכ"ל, אלוף אביב כוכבי, הליך סדור להעמקת הבדיקה וטיפול בפערים שהועלו בדו"ח.
להלן תקציר ההתייחסות לממצאי הדו"ח:
בצה"ל לא מזוהה מגמה של ירידה ברצון הקצינים לשירות קבע ארוך במערך הקרבי ולאוכלוסיית הקבע הראשוני בלחימה. בנוסף, בשנת 2017 שיעור מאריכי שירות הקבע בחתימה שנייה עלה ב-7% בהשוואה לשנים קודמות בקרב עתודאים טכנולוגיים, לצד העלייה בחתימה בכלל המערכים.
המהלך לקיצור שירות הגברים, אינו פוגע ביכולותיו של צה"ל בעקבות הערכות מקדימה נכונה ויישום מספר פתרונות חלופיים כמו הארכת משכי חתימת הקבע ביציאה לקצונה, וכן מתן מענה תקציבי המאפשר התמודדות עם קיצור השירות. כמו כן, נציין כי בביקורים שנערכו בבסיסים השונים ובשיחות עם המפקדים עולה כי גם בהינתן קיצור השירות, המפקדים מפגינים שביעות רצון רבה מהפתרונות שנמצאו, אשר מונעים פגיעה בכשירות היחידות ואף מועילים להם.
צה"ל רואה חשיבות רבה בשילוב בני המיעוטים בשורותיו, מעודד יציאה לפיקוד ולקצונה של חיילים בני המיעוטים ופועל לקידום הנושא באופן שוטף. במערך הקרבי, ניתן להתרשם כי בגיוסים האחרונים מסתמנת בלימה במגמת הירידה בנתוני הגיוס של בני המיעוטים, ואף עלייה בחלק מהמערכים.
צה"ל מברך על מגמת הירידה החדה במספר הקבילות בתחום יחסי מפקד פקוד. ניכר כי תוכנית החניכה, ההכשרה והשיח הפיקודי, בין היתר בהכשרות הפיקוד, תורמים באופן משמעותי לירידה מבורכת זו.
הביקורות והטיפולים הנדרשים לכלל סוגי האמל״ח בצה״ל, ובכלל זה כלי רק״ם ורכב, מעוגנים בפקודות ומופצים לכלל הגורמים הרלוונטים. צה"ל ימשיך לבצע את הפעילות הנדרשת, לרבות במסגרת ביקורות פתע וביקורות מתוכננות, כנסים מקצועיים, ולפעול להעלאת מודעות היחידות לצורך בשיפור כשירות האמל״ח.
צה״ל רואה חשיבות רבה במתן שירותי רפואה איכותיים וזמינים למשרתיו ופועל באופן שוטף לשיפור השירות. יתרה מכך, צה"ל זיהה את האתגר בתחום רפואת השגרה מבעוד מועד, לאור זאת הוקמה ועדה מיוחדת בראשות פרופסור איציק שפירא שנועדה לבחון את הצרכים והפערים והמליצה על שורה של המלצות שמימושן יתרום למהפכה חיובית של ממש בטיפול הרפואי הניתן בצה"ל.
להלן התייחסות פרטנית לממצאי הדו"ח לפי נושאים:
צה"ל מייחס חשיבות רבה לאפשרות הנתונה למשרתיו לפנות לנציב קבילות החיילים לשם בירור נושאים שונים, מתוך הכרה בחשיבות הטיפול המיטבי והמענה האיכותי למשרתים בחובה, בקבע ובמילואים.
הנציב הדגיש בדו"ח את ההבנה הקיימת בקרב מפקדי צה"ל לחשיבות הבדיקה הביקורתית מתוך רצון משותף ואמיתי להוביל לשיפור מתמיד ולפתרון בעיות. כמו כן, ציין הנציב כי זיהה בקרב מפקדי צה"ל רצון להשתפר ולתת מענה לסוגיות שעלו דו"ח, וזאת כבר במהלך השנה, טרם פרסומו.
לצד פעילותו הברוכה של נציב קבילות החיילים, אלוף (מיל') יצחק בריק, במשך העשור האחרון, פועלים בצה"ל כל העת מנגנוני בקרה וביקורת פנימיים נוספים שמטרתם שיפור במגוון רחב של נושאים. צה"ל מכבד ומעריך כל בדיקה וביקורת הנערכים ותורמים לשיפור הארגון, ומחויב ללמוד את הממצאים ביסודיות ובמקצועיות וכן להפיק את הלקחים ולתקן את הדרוש תיקון.
שירות קבע ארוך של קצינים
צה"ל משקיע מאמצים רבים בהשארתם בשירות קבע של קצינים וקצינות, מתוך הכרה בחשיבות הנושא. בצה"ל לא מזוהה מגמה של ירידה ברצון הקצינים לשירות קבע ארוך במערך הקרבי ולאוכלוסיית הקבע הראשוני בלחימה.
תפקידים בדרגות הסרן והרב-סרן במערכי הלחימה מאוישים באופן מלא, ואין שינוי בהתנהגות המצביע על עלייה במספר המשתחררים בקבע ראשוני.
אשר לקצינים במערכים הטכנולוגיים, בסיום שנת 2018 צפוי שיא של העשור האחרון במספר הקצינים העתודאים הנכנסים לקבע, עלייה של 816 קצינים.
בעשור האחרון, ניכרת מגמת עלייה מתמדת במספר הקצינים העתודאים הנכנסים לשירות קבע במערך הטכנולוגי, בהתאם לנתונים שנדגמו.
בנוסף, בשנת 2017 שיעור מאריכי שירות הקבע בחתימה שנייה עלה ב-7% בהשוואה לשנים קודמות בקרב עתודאים טכנולוגיים, לצד העלייה בחתימה בכלל המערכים.
תר"ש גדעון- תוכנית רב שנתית לתעדוף וחיזוק החוד הלוחם
בהתאם להחלטות התכנית הרב-שנתית (תר"ש) גדעון, בצה"ל משרתים כיום כ-40,000 אנשי קבע. היקף זה מתוכנן ומותאם לצורך המבצעי ולמימוש במשימות צה"ל, וכן מבטיח בניית עתודת פיקוד איכותית. המהלך הביא להתייעלות בתהליכי העבודה בצה"ל וניכר שיפור תפקודי משמעותי בעקבות יישום התר"ש.
אשר לקיצור שירות הגברים, המהלך אינו פוגע ביכולותיו של צה"ל, וזאת בעקבות הערכות מקדימה נכונה ויישום מספר פתרונות חלופיים כמו הארכת משכי חתימת הקבע ביציאה לקצונה, וכן מתן מענה תקציבי המאפשר התמודדות עם קיצור השירות.. כמו כן, נציין כי בביקורים שנערכו בבסיסים השונים ובשיחות עם המפקדים עולה כי גם בהינתן קיצור השירות, המפקדים מפגינים שביעות רצון רבה מהפתרונות שנמצאו, אשר מונעים פגיעה בכשירות היחידות ואף מועילים להם.
קיצור השירות הוא החלטה של ממשלת ישראל וצה"ל נערך ליישמה כרוחה וכלשונה.
שירות בני מיעוטים
צה"ל רואה חשיבות רבה בשילוב בני המיעוטים בשורותיו, מעודד יציאה לפיקוד ולקצונה של חיילים בני המיעוטים ופועל לקידום הנושא באופן שוטף.
במערך הקרבי, ניתן להתרשם כי בגיוסים האחרונים מסתמנת בלימה במגמת הירידה בנתוני הגיוס של בני המיעוטים, ואף עלייה בחלק מהמערכים. לאור חשיבות הנושא, מתקיימת הערכת מצב מעת לעת בראשות מפקד זרוע היבשה וגובשה תוכנית מקיפה לטיפול בתחום הגיוס, בדגש על מערכי הלחימה בזרוע היבשה. זאת במקביל לבחינת הקמה של מדור גיוס מיעוטים, ועל מנת להביא להעלאת מספר המתגייסים מקרב האוכלוסיות השונות לזרוע היבשה בדגש על המערך הלוחם.
בנוגע למיצוי לפיקוד ולקצונה בקרב המשרתים בשירות קרבי, באופן כללי, במחזורים האחרונים מתבצעות פעולות רבות בתחום זה, אשר השלכותיהן נבחנות בכל מחזור ותורמות להגעה למימוש היעדים.
תוכן קורסי הפיקוד
קורסי הפיקוד בצה"ל, נשענים על רציונל הכשרה, הכולל ציר שעניינו פיקוד ומנהיגות. הרציונל מגדיר את התכנים הרלוונטיים, הרצף הנכון להעברתם ושיטת ההעברה הנדרשת.
במרבית ההכשרות במערך הקרבי, שינוי תכנים זה דורש אישור של מפקד יחידת ההכשרה בדרג אלוף משנה לפחות וכן של קצין חיל ראשי - כך שכל שינוי נעשה תחת בקרה של שני מפקדים בכירים.
ישנן הוראות המגדירות את תכני החובה הנדרשים בהכשרות, גם בתחומי הפיקוד והמנהיגות. תכנים אלו מוגדרים על ידי המטכ״ל ועל ידי זרוע היבשה (להכשרות המתקיימות בזרוע) ואינם ניתנים לביטול על ידי מפקד היחידה.
מפקד יחידה רשאי, ואף מצופה ממנו, להוסיף תכנים או להתאים את שיטת ההעברה של התכנים הקיימים לאופן התואם את מאפייני המפקד בוגר ההכשרה.
שיח פיקודי, חניכה וליווי ע"י מפקדים
צה"ל מברך על מגמת הירידה החדה במספר הקבילות בתחום יחסי מפקד פקוד. ניכר כי תוכנית החניכה, ההכשרה והשיח הפיקודי, בין היתר בהכשרות הפיקוד, תורמים באופן משמעותי לירידה מבורכת זו.
צה"ל ימשיך ללמוד ולהשתפר גם בתחום חשוב זה.
ניהול שגרת הטיפול בציוד לחימה ורכבים קרביים משוריינים
הביקורות והטיפולים הנדרשים לכלל סוגי האמל״ח בצה״ל, ובכלל זה כלי רק״ם ורכב, מעוגנים בפקודות ומופצים לכלל הגורמים הרלוונטיים.
שגרות הטיפולים מתחלקות בין מטלות בסיסיות, אשר נמצאות באחריות הלוחמים והצוותים בשטח, לבין מטלות אחזקה המצויות אשר באחריות גורמי הטכנולוגיה והאחזקה ביחידות הללו אשר כוללות טיפולים תקופתיים יזומים על פי שגרה מוגדרת ותיקון תקלות מזדמנות. אופן הביצוע של שגרות הטיפולים נלמד בהכשרות החילות השונים, על בסיס תיקי הכשרה ובסיוע צוותי הטכנולוגיה והאחזקה.
משרתי חיל הטכנולוגיה והאחזקה מבצעים חניכה, ביקורות מתוכננות וביקורות פתע לבדיקת כשירות האמל״ח ביחידות, על פי תוכנית עבודה חילית שנתית, וכן על פי הנחיות המפקדים.
דו״חות הסיכום מופצים לידיעת המפקדים ביחידה הנבדקת ולחיל הטכנולוגיה והאחזקה ומטופלים במסגרת דו״חות תיקון ליקויים.
צה"ל ימשיך לבצע את הפעילות הנדרשת, לרבות במסגרת ביקורות פתע וביקורות מתוכננות, כנסים מקצועיים, ולפעול להעלאת מודעות היחידות לצורך בשיפור כשירות האמל״ח.
שירותי הרפואה בצה"ל
צה״ל רואה חשיבות רבה במתן שירותי רפואה איכותיים וזמינים למשרתיו ופועל באופן שוטף לשיפור השירות. לאור זאת הוקמה ועדה מיוחדת בראשות פרופסור איציק שפירא שנועדה לבחון את הצרכים והפערים והמליצה על שורה של המלצות שמימושן יתרום למהפכה חיובית של ממש בטיפול הרפואי הניתן בצה"ל.
בשנה האחרונה מתקיימת בחיל הרפואה פעילות סדורה לשיפור המענה הרפואי שהביאה לקיצור משמעותי של זמני ההמתנה לרופאים מומחים ולבדיקות דימות. כמו כן, הוקם שירות רפואה ייעודי למשרתות, הורחבה פריסת השירותים ביחידות הקצה וצומצמו הליכים בירוקרטיים.
חיל הרפואה נוקט צעדים רבים על מנת לרתום גורמים מטפלים להמשיך בשירותם הצבאי ולשפר את תנאי שירותם, תוך התאמה למודל שירות הקבע, הרחבת מענקים ותמריצים, גיבוש תכניות שירות מותאמות אישית, הרחבת גיוס רופאים עולים, הרחבת מספר הלומדים בעתודה ועוד. צעדים אלו מביאים לתוצאות בשטח ולאיוש מיטבי של רופאים בתפקידים השונים.
לצד הטיפול בכוח אדם, נעשית עבודה לפיתוח המענה הטכנולוגי ומערכות המידע הרפואיות, שהביא לשיפור בזמני הטיפול.
חיל הרפואה מבצע בכל עת עבודות ותהליכים לשיפור שירותי הרפואה וימשיך לפעול על מנת לשפר את איכות המענה הרפואי בצה״ל.