יותר מ-100 שעות באוויר, ללא טייס

עוד לפני שהספיקה להשלים את תהליך הקליטה שלה בחיל התותחנים, יחידת "דוהר שמיים" לקחה חלק פעיל ב-11 ימים של פעילויות מבצעיות בזמן "שומר החומות". בזכות יכולות מרשימות של זיהוי גופים קטנים במיוחד, הצליח המערך להוציא לפועל סיכולים מורכבים וגם למנוע פגיעה בבלתי מעורבים

29.12.21
ירדן מושליון, מערכת אתר צה"ל

לפני מספר שנים, ביחידת 'זיק' שבחיל התותחנים, החלו בקליטת הכטמ"מ (כלי טיס מאויש מרחוק) "דוהר שמיים", הממחיש באופן מובהק את שיתוף הפעולה הנרחב בין זרוע האוויר לזרוע היבשה.

"הכטמ"מ החדש נושא עליו מצלמות שמפיקות תוצרים ברזולוציות הגבוהות ביותר שקיימות כיום בצה"ל", מתגאה סרן י', מפקד פלגת "דוהר שמיים", "בזכות כך הוא מאפשר סגירות מעגלים והפללות מהירות הרבה יותר".

המצלמות הן לא הדבר היחיד שמיוחד ב"דוהר שמיים", הגדול בהרבה מאחיו, "רוכב שמיים". הודות לגודלו, מותקנות בו יותר מערכות, והוא מסוגל לשהות באוויר זמן רב יותר. למרות הכובד שלו, הוא לא רועש ויכול לטוס בשקט מופתי ממש מעל המטרות. הוא מצויד במצלמות ראיית לילה ויודע לסמן מטרות, הן לכוחות היבשתיים והן לאוויריים.

"דוהר שמיים" נדרש לתהליך קליטה ארוך ויסודי בחיל, שלא הסתיים עד היום. אך באמצע השנה, במהלך "שומר החומות", נעשה בכלי הטיס שימוש אופרטיבי בפעם הראשונה. "זו הייתה הטבילה הראשונית שלנו אל תוך החיים המבצעיים", משחזר סרן י', "הפלגה הופעלה באופן רציף, ובסך הכל ביצעה יותר מ-100 שעות טיסה ב-11 ימי לחימה".

"מהר מאוד כולם הבינו את היתרון היחסי של הכטמ"מ וביקשו סיוע שלו", ממשיך מפקד הפלגה, "הוא יודע לזהות גופים קטנים מאוד, כך שבזכותו הצלחנו לגלות הרבה מצבורי נשק ובורות שיגור. מהצד השני, גם הצלחנו לעצור תקיפות בזכות היכולת שלו לזהות ילדים בסביבה שאותה תכננו לתקוף".

חידוש נוסף שמביא עימו "דוהר שמיים", הוא מל"ט שישרת את דרג החטיבה. "אין תחלופה לקרבה הפיזית", מסביר סרן י', "ברגע שלמח"ט יש כטמ"מ משלו, הוא יכול לקחת חלק גדול הרבה יותר בנוהל הקרב. זה מתורגם לכך שהוא לא צריך להתעסק בשרשרת אישורים ובכל התהליך הנלווה לה - יש לו "דוהר שמיים" בכיס האחורי".