צפו במיטב הרגעים והתמונות הנבחרות מחגיגות יום העצמאות

26.04.23
אביטל פשחור, מערכת את"צ

צה״ל ציין את יום העצמאות ה-75 למדינת ישראל במטס חגיגי ופתח את בסיסיו עבור מעל 200,000 מבקרים.

המטס השנה התקיים במתווה מיוחד, אשר אפשר לכל תושב לצפות בו תוך נסיעה של עד עשרים דקות מביתו, בכל נקודה ברחבי הארץ. זהו המטס הגדול ביותר שנעשה בשנים האחרונות, ובמסגרתו מטוסי חיל האוויר חלפו מעל עשרות ערים מרכזיות בכל רחבי הארץ, מדן ועד אילת.

 

במטס המרכזי לקחו חלק למעלה מ-100 מטוסי קרב, מסוקי קרב, מסוקי סער, מטוסי התדלוק והתובלה וכלי טיס מאוישים מרחוק (כטמ"ם).

המטס התקיים בנושא "יחד כל הדרך", במסגרתו הודגש חלקן של קבוצות שונות ומגוונות בחברה הישראלית ותפקידן בסיפור הישראלי המשותף. 

כחלק מהנושא המנחה, המטס המרכזי עבר מעל אתרים אשר מייצגים תרומה לקהילה של קבוצות ייחודיות בחברה, כאשר בכל אתר הקדישו טייסי המטס ברכת עצמאות חגיגית. האתרים הם:
• מוזיאון יד מרדכי ״משואה לתקומה״, קיבוץ יד מרדכי.
• עמותת איל"ן, איגוד ישראלי לילדים נפגעים בקריית חיים.
• מרכז קליטה - מרכז לקליטת עולים יוצאי אתיופיה "הוד" של הסוכנות היהודית ומשרד העליה והקליטה, טבריה.
• מדרשת בן גוריון שבנגב.
• ארגון נכי צה"ל, תל אביב-יפו.
• בית הספר לקצינים של צה״ל, בה״ד 1.

המטס התקיים בהשתתפות למעלה מ-100 כלי טיס של חיל האוויר - ביניהם, בפעם הראשונה, מטוסי ה'אדיר', F-35I, ומטוס ה"הרווארד" הוותיק.

כמו כן, התקיים מטס זר של חילות האוויר של ארצות הברית, בריטניה, גרמניה ואיטליה. במסגרת המטס הזר טסו מטוסי הצבאות הזרים לצד מטוסי חיל האוויר הישראלי כסמל לשיתוף הפעולה בין המדינות.


מטוס חיל האוויר הגרמני לצד מטוס חיל האוויר הישראלי מעל משכן הכנסת

בנוסף, השנה, לראשונה, השתתפה זרוע היבשה באירוע החגיגי. לרגל יום העצמאות, טנקים חדישים מסוג מרכבה סימן 4 הציגו צורות של סמלי המדינה. המיצג הובל על ידי לוחמים ומפקדים מחיל השריון.

 

מספר מופעים אוויריים מיוחדים ייחדו את המטס השנה: מעבר למופע המסורתי במוזיאון חיל האוויר, מטוס ה"הרווארד" הוותיק ביצע מופע אווירי בבסיס תל נוף ואל מול חופי תל אביב, מטוסי ה'בז' F-15D, ביצעו מופע המדמה קרב אווירי, ולראשונה, מטוסי ה'אדיר', F-35I, לקחו חלק במופע.

במסגרת פתיחת בסיסי וחניוני צה״ל לציבור הרחב, נפתחו השנה לראשונה מזה מספר שנים חניוני צה״ל יעודיים למגזר הבדואי ברהט וביר הדאג׳. זאת, בהובלת הגדס״ר הבדואי בפיקוד הדרום והמרכז הלאומי לאימונים ביבשה בזרוע היבשה. כחלק מהתכנים באותם החניונים, הוצגה לקהל פעילות יחידת ׳דרך הנגב׳ שמטרתה קירוב הלבבות בין האוכלוסיה הבדואית לצה״ל. לחניונים הגיעו מספר בתי ספר מאזור הנגב על מנת ללמוד על פועלו של צה״ל, לחניונים הגיעו אלפי אזרחים.

ביום העצמאות מעטרים את שמי המדינה מאות מטוסים, הם יוצרים לבבות באוויר וחוגגים גאווה לאומית. הצוות האווירובטי, הוא מי שעושה את הפעלולים המיוחדים שתראו, ולא צריך להיות מומחה בטיסות כדי להבין שהעשייה שלהם לא שגרתית. 


עמותת איל״ן (איגוד ישראלי לילדים נפגעים) בקריית חיים

"בדרך כלל המטרה שלנו היא שלא יראו אותנו", משתף סרן ב', טייס קרב בטייסת 107 חלק מהצוות, "כשרק התחלנו את ההכנות למטס, הבנתי שכאן המשימה שלנו אחרת. שהטיסה תהיה כמה שיותר יפה, מדויקת ומהנה עבור הצופים, העיניים של המדינה נשואות אליך וזה דבר ממש מרגש".

הצוות שעושה את הפעלולים, מורכב משמונה טייסים בלבד - ביניהם שישה טייסי קרב ושני נווטי קרב. ואם שאלתם את עצמכם איך הם הגיעו למשימה הזאת - אז כדי להתקבל "לחבורה", לא צריך להיות רק טייס מוכשר, המועמדים לתפקיד חייבים להיות אלה שמדריכים על המטוס בו מבצעים את המטס - "העפרוני".

"העפרוני" - משמש בעיקר ככלי לימודי עבור 'פרחי הטיס' בשלב הראשוני. הוא לא משמש לפעילות מבצעית, הוא קטן, יכול להכיל הרבה דלק, ויחסית לכלי הטיס המתקדמים שיש לחיל האוויר, הוא פשוט יותר לשימוש. השנה, לכבוד יום העצמאות ה-75, הצוות יופיע במבנה של שישה מטוסים במקום ארבעה, ויבצע מופעים במקומות מרכזיים. 


מרכז לקליטת עולים יוצאי אתיופיה "הוד" של הסוכנות היהודית ומשרד העליה והקליטה, טבריה

בשלב ההכנה, הצוות מחליט יחד אילו צורות הם יעשו באוויר אליהן האזרחים ישאו עיניים, "יש המון התאמות שצריך לעשות ואתגרים שאנחנו צריכים להתחשב בהם", סרן ב' מסביר, "אנחנו טסים בגובה נמוך, אז במקומות כמו הכנרת - שמצד אחד יש ים, ומצד שני הרים, אנחנו צריכים להתכונן לזה במיוחד, בשביל ליצור את החוויה הכי טובה לצופה".


מוזיאון יד מרדכי ״משואה לתקומה״, קיבוץ יד מרדכי

לכן בכל גיחת אימון יש גם צלם, אחריה הם יושבים וחוקרים את הטיסה: שמים לב להבדלים הכי קטנים -  אם הלב טיפה עקום או שלא יצא מספיק עשן. הטייסים עוברים עשרות אימונים בשביל שהכול יהיה לא פחות ממושלם.

"להיות חלק מהמטס זה מרגש, אנחנו עוברים מעל רוב הארץ - אז יוצא לנו גם לראות את הבית שלנו, החברים והמשפחה מצלמים ושולחים לנו", הוא מעיד, "אחר כך, כשאנחנו רואים ברשתות החברתיות את התמונות שלנו, אנחנו מבינים שזה עושה טוב לאנשים, זאת תחושת שליחות - לשמוע, לראות ולהבין שזה מייצג משהו ומעביר מסר, זאת זכות גדולה".