סמארטפון שמגן על עצמו ושעון דיגיטלי שמזהה את האויב
באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה מציגים לראשונה את ערכת "שקד לחימה" שמביאה איתה מהפכה בשדה הקרב. סמארטפון ושעון דיגיטלי יהפכו להיות חלק מהפק"ל, ויאפשרו ללוחמים לקבל תמונת מצב ומידע חיוני בזמן אמת, לנווט בקלות בשטח, ואפילו לזהות מטרות אויב בלחיצת כפתור
מדי יום נחשפים חידושים טכנולוגיים המקלים משמעותית על חיי האדם. בחטיבה הטכנולוגית ליבשה שבאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה הגיעו להבנה כי יש צורך להתאים את הלוחמה בשדה הקרב לקדמה הבלתי פוסקת, ופיתחו את "שקד לחימה" - ערכה ייחודית שיקבלו כלל הלוחמים מדרגת מ"מ במהלך 2019, ובעתיד הרחוק יותר גם לוחמים שאינם קצינים.
הערכה כוללת סמארטפון מסוג אנדרואיד, שעון דיגיטלי, מטען ל-48 שעות, מכשירי קשר ותיק לנשיאת ציוד המתחבר אל וסט הלוחם. "המערכת מביאה חדשנות לשדה הקרב", מצהיר סא"ל אורן מצליח, ראש ענף מערכות שו"ב (שליטה ובקרה) ומאמנים בחטיבה הטכנולוגית, שלקח חלק בפיתוח המערכת. "בחודשים האחרונים אנו מנסים באופן תמידי את הטכנולוגיה החדישה על לוחמים, ומשפרים אותה בהתאם לצרכים בשטח".
"שקד לחימה", כך מציינים בחטיבה, מציעה מספר רב של אפשרויות עבור הלוחם, כשאחת מהן היא התמצאות במרחב: במהלך פעילויות בשגרה ובמלחמה הלוחם ייעזר בסמארטפון ובשעון הדיגיטלי כדי להגיע ממקום למקום, ממש כמו Google Maps, ולנהל את הקרב גם בעזרת המפה הדיגיטלית.
"הלוחם תמיד יידע היכן הוא נמצא בשטח", מסביר סא"ל מצליח, "לא רק שהסמארטפון מזהה את הדרך היעילה ביותר אל היעד, במערכת החדישה מותקנת גם מערכת הצי"ד שתוכל להתריע האם אורב לנו אויב בדרך, לעדכן אם השטח בוצי, להמליץ איזה סוג רכב עדיף והאם בכלל ניתן להגיע אל היעד שלנו בצורה רגלית - או שאנחנו זקוקים לכלי רכב".
מצפן דיגיטלי
סא"ל מצליח מספר בהתלהבות כי הלוחם יוכל לסמן מטרה מסוימת, ועל ידי טכנולוגיה של מציאות רבודה יזהה את המטרה דרך הסמארטפון. "הוא גם יגלה מי מחכה לו בהמשך הדרך - האויב או כוחותינו. זה יכול למנוע ירי דו צדדי", מסביר סא"ל מצליח.
עוד הוא מוסיף כי השעון הדיגיטלי בערכה יציג מפת 'כחול אדום', שמתארת היכן ממוקם האויב והיכן נמצאים כוחותינו, כאשר החייל יורה הוא יודע לאן בעזרת השעון: "בעתיד, השעון גם ינפק נתונים פיזיולוגיים וינתח את היכולות של החייל".
גם חוקי העברת המידע בזמן אמת ישתנו. "גורם מודיעיני ישלח ללוחם את המידע לו הוא זקוק בעת מלחמה או פעולה", מגלה סא"ל מצליח. "הלוחם יצלם את מה שהוא רואה בשטח, יוכל לתכנן משימות ולראות את באמצעות הערכה את תוכנית הקרב בצורה יותר מפורטת, בהתאם לצרכיו".
בחטיבה הטכנולוגית דאגו לפתח כמובן גם אמצעים שיגנו על הסמארטפון מפני נזק אפשרי, והפיגו גם את החששות במקרה שייפול לידיים הלא נכונות. "פיתחנו לו מעטפת קשוחה, כך שאם הוא ייפול מגובה של שלושה מטרים לא יקרה לו כלום", משתף סא"ל מצליח. "המסך מוגן וגם חיבור ה-USB יעבור שיפור, אם יחדרו מים לתוך הסמארטפון לא יקרה לו דבר". במקרה והמכשיר יאבד, יש לו את האמצעים לשמור על המידע מוגן. "חשבנו על הכל", הוא מוסיף. "בהמשך, השעון המתקדם לא יהיה זקוק לטעינה: על ידי האנרגיה של השמש הוא יטעין את עצמו כל פעם מחדש".
דרכי התקשורת בשטח גם ישתנו בעקבות המערכת החדישה. "האפשרות לתקשר אחד עם השני ולדעת היכן נמצאים הכוחות בשטח, יעברו מהפכה בעקבות 'שקד לחימה'", סבור סא"ל מצליח. "גם במקרה שנילחם באזור ללא קליטה או מחוץ לגבולות המדינה, בסמארטפונים מותקנת מערכת הצי"ד, בעזרתה אפשר לתקשר עם כל כלי אחר שמותקנת בו המערכת", ממשיך סא"ל מצליח, "מטרתנו שכל לוחם ידע היכן הוא נמצא בשדה קרב או בפעילות מבצעית וכך, גם לנווט בקלילות ולדעת היכן חבריו בכל רגע".
סא"ל מצליח בטוח שעד 2019, השנה בה המערכת תגיע אל הלוחמים בשטח, היא תשודרג משמעותית. "היום אנחנו משתמשים בסמארטפון החדשני ביותר התומך באנדרואיד, ועד אז ודאי יהיה מכשיר מתקדם יותר. כל יום אנחנו חושבים על מכשירים טכנולוגים נוספים שאפשר להוסיף ללוחם בשטח בעת פעילות מבצעית".
ומה היו התוצאות בשטח?
השימוש בו יהיה יחסית פשוט, כיוון שהאפליקציות המותקנות בסמארטפון המיועד ללוחמים מזכירות מאוד את האפליקציות בטלפונים הפרטיים שלהם. לצד זאת, בעקבות המהפך, יועברו קורסים ייעודים ללימוד המערכת, כשבבית הספר ללחימה, בבה"ד 7 ובבית הספר לפיקוד ושליטה ייבנו שיעורים ייעודיים.
על מנת להבין האם "שקד לחימה" אכן מקלה על הלוחם וכיצד אפשר לשפר אותה, היא נבדקה בשטח: "ערכנו תרגיל מוצלח עם גדוד 92 של חטיבת כפיר, לקחנו שלושה מ"מים ונתנו להם להשתמש במערכת במטרה למצוא תשובות לשאלות המרכזיות שלנו: האם תיק הנשיאה מתאים ונוח למקום הלחימה, האם האפליקציות נוחות למשתמש, האם נוח לנווט דרך השעון, וכמובן האם המידע שהם מקבלים תורם להצלחת המשימה או בכלל לא רלוונטי".
"לאחר התרגיל", מגלה סא"ל מצליח, "הבנו כי כל לוחם בשטח מתנהל עם הערכה בצורה שונה: גילינו שחלק מהמ"מים מתנהלים טוב יותר כאשר ערכת הנשיאה נמצאת אצל ה"רץ" שלהם, שהשעון חייב להיות על המ"מ והסמארטפון יכול להיות גם אצל ה"רץ".
"בעת הסתערות", הוא ממשיך, "הבנו שלחלק מנושאי הערכה לא הייתה בעיה כלל לעשות זאת יחד איתה. בסופו של דבר, אנחנו תמיד יכולים לחזור ל'שולחן השרטוטים' ולתכנת דברים חדשים על מנת להקל על הלוחם ולעזור לו לבצע את המשימה שלו בצורה הטובה ביותר".