הקצין מאחורי "ורד ההרים" וה"צי"ד" אומר "רות, סוף"
לא נוכל לדבר על כל אחד מהשלבים בשירותו הצבאי, אך על ההמצאות שבהן עסק ולפיתוחים שעברו תחת ידו - ידברו עוד שנים קדימה. החל מפיתוח ליבת האינטרנט הצבאי, דרך שירות כנספח צבאי בוושינגטון ועד להמצאת המכשיר הסלולרי הצבאי הראשון - במשך עשרות שנים, אל"ם אסף נבות, היה צריך לדעת "לנבא את העתיד" ולהפוך אותו לאמצעים המתקדמים של הצבא. רגע לפני שנפרד מהמדים, תפסנו אותו לשיחה צפופה, וביקשנו שיסביר איך מפתחים כל פעם מחדש את ההמצאה הצבאית הגדולה הבאה?
"זה קצת כמו לראות את העתיד", מחייך אל"ם אסף נבות, כיום רמ"ח לומ"ר (לוחמה מבוססת רשת) בחטיבה הטכנולוגית ליבשה באט"ל, כאשר אני שואלת אותו 'איך מצליחים להמציא את הדבר הגדול הבא ולגמרי מאפס?'
בשבילו הרי, לא מדובר בשאיפה הרחוקה מהישג יד, אלא בתפקיד אותו ביצע ב-30 השנים האחרונות. במסגרתו היה נבות שותף משמעותי להמצאות הצבאיות שעשו לא פחות מהיסטוריה, ושינו את פעילות צה"ל כפי שאנו מכירים אותה כיום.
אחת מאותן המצאות נכנסה לשימוש מבצעי בשנות ה-2000, ועם סערת הסמארטפונים שנשבה בעורפו של העולם המודרני, עלה הצורך לפתח את הסלולר הצבאי הראשון ולתקשר עם אנשים מכל מקום שהוא - וכך נולד "ורד ההרים".
מאחורי אותו מוצר שכל לוחם ומפקד כבר מכיר מקרוב, ישנה היסטוריה, שמתחילה באסף ובקבוצת קצינים מהנדסים סקרנים וחדורי מוטיבציה שהעיזו, ואחרי עשרות פיתוחים ושכלולים הצליחו להפיח בו חיים של ממש.
"זה היה בשלהי 1999", משחזר נבות, "אני הייתי אז קצין טכני בתקשוב וקיבלתי את הפרויקט הזה לידיים".
מרגע זה כל מחשבותיו של נבות התנקזו לאותה מטרה: לקחת את הטכנולוגיה הסלולרית ולהביא אותה לתוך צה"ל. "עם הזמן, ראינו שבעזרת התאמות מיוחדות, אנחנו באמת מצליחים להפוך את זה למערכת צבאית לכל דבר. הבנו שאם זה יצליח - זה ייתן יתרון מבצעי עצום לצבא שלנו, שיוכל לתקשר עם מי שירצה מכל נקודה מבלי שיאתרו את שיחתו ואת המידע המסווג שאותו הוא מעביר".
אותו מיזם מוצלח מתווסף לרשימת הישגים בשירותו הצבאי של אל"ם נבות, שהתחילה כבר ביום הגיוס שלו. "כבר ביום הראשון שלחו אותי לארה"ב", הוא משתף, "הייתי הנדסאי ולכן עשיתי גם י"ג ו-י"ד בתיכון, אך במקום להתגייס רגיל, איתרו אותי לקורס מיוחד בצבא האמריקאי".
במשך כמעט שנה, למד נבות מקרוב על מערכות מכ"ם חדשניות ומערכות בהן התמקצע, וסיים לבסוף את אותו קורס ייחודי כ'מצטיין הצבאות הזרים'. "בהתחלה היה מוזר לראות איך כל החברים שלי הולכים לטירונות וממשיכים לתפקיד ולבסיס שלהם ופתאום להישלח לקצה השני של העולם", הוא אומר, "אבל להיות נציג של המדינה שלי בחו"ל זו חוויה מדהימה וחשובה, שבדיעבד הייתי עושה שוב בלי לחשוב פעמיים".
אחרי הקורס, חזר אסף ארצה בתור טכנאי ומפקד מעבדה מתמחה לטיפול במערכות איתן. מאותו הרגע, ציר הזמן הצבאי העמוס של נבות כלל: שירות כראש צוות בלבנון, הצטיינות בבה"ד 1 ובהשלמת הקצונה, אמינות על תקשורת הנתונים הטקטית של צה"ל, ושימוש כשותף מרכזי ביצירת שלדת השדרה הניידת של האינטרנט המבצעי בצה"ל.
"אחרי שעליתי לדרגת סא"ל, הפכתי לרע"ן ביחידה מסווגת של אגף התקשוב", מגלה אל"ם נבות, "הייתי אחראי שם על תוכנית גדולה המשלבת מספר רב של מערכות מעולמות שונים - אתגר ענק" . בסיום תפקיד זה הוסמך לחזור בחזרה לארה"ב, וושינגטון הפעם, בתור נספח אגף התקשוב וההגנה בסב"ר. במהלך שלוש השנים שם, החלה להירקם התשתית של האינטרנט המבצעי שקיים היום בכל מחשב צבאי באשר הוא.
"בסיום התפקיד בארה"ב, סוכמתי לתפקיד במפא"ת כרע"ן תקשורת ולוחמה אלקטרונית נגד מטענים", הוא משחזר, "אחרי שנים של עבודה מול הגזרה הצפונית, זו הזדמנות שפתחה לי עולם לזירות מבצעיות נוספות. התעסקנו שם ביכולות לוחמה אלקטרוניות מתקדמות של לוחם מול לוחם ורשתות טקטיות, מדובר בלא פחות מליבת המחקר והפיתוח הצה"לית".
ומליבה אחת לאחרת, לאחר כשנה במפא"ת סוכם נבות לתפקיד ראש המנהלת הטכנית 'צי"ד', והועלה לדרגת אל"ם. בתפקיד זה הוביל את אחת מן התוכניות המרכזיות בטרנספורמציה הדיגיטלית של צה"ל. "צבא היבשה הדיגיטלי (צי"ד) לקח מערכות שליטה ובקרה מכל העולמות: וידאו, ניהול שדה קרב על מפות ותמונת מודיעין מקיפה, ואיחד אותן תחת קורת גג אחת", מפרט אל"ם נבות.
"היו למערכת הזו אינספור גרסאות, שדרשו מאיתנו לשלב את כל מה שידענו על הטכנולוגיות השונות בעולמות התקשוב, ועל עולם הטכנולוגיה הצבאית, למערכת אחת שלא מפסיקה להתחדש עד היום". תוך כדי תפקיד זה היה נבות שותף גם להקמתה של מחלקת מערכות המידע בחט"ל.
כיום, נבות נחת בתפקידו האחרון - רמ"ח לומ"ר, המחלקה שאחראית על לוחמה מבוססת רשת. ועם השם הארוך של המחלקה מגיעה חשיבות בקנה מידה עצום לצה"ל, אשר בתקופת פיקודו של נבות, הצליחו המהנדסים שם לפתח המצאה מבצעית אחת ששינתה את כללי המשחק לגמרי.
אך לצד אלה, מבחינת אסף אין דבר משמעותי כמו הכישלונות: "החוכמה היא ללמוד גם מהנפילות האלה - בדור הראשון של 'ורד ההרים' אנשים בכלל לא ידעו להפעיל טלפון, ועם הצי"ד פיתחנו עשרות גרסאות תוך כדי שלימדנו מפקדים להפעיל עכבר. טכנולוגיה זה תחום מסורבל וצריך להבין שכל 'טעות' רק מעמיקה את הידע שלנו יותר ויותר".
כעת, נבות בן ה-49 מותיר את העולם בו חי בשנים האחרונות מאחוריו, בעוד מפנה זמן לפרויקט החשוב בחייו: אשתו רויטל וארבעת ילדיו, ומפנה את תואר ה"ממציא" לדורות הבאים אחריו. "בלי התמיכה שלהם לא הייתי יכול לעשות דבר", הוא אומר בהתרגשות, "עכשיו אוכל להתנסות גם בעולמות קצת אחרים, כמו בוטניקה למשל, ולנסות לפתח אותם גם".
"הטיפ הכי גדול שאני יכול לתת למפתחים הבאים הוא להיות קשובים לאנשים שסביבם", מסכם נבות, "יש לכם את הכוח והתשוקה להמציא וליצור דברים שיתנו לנו יתרון בשדה הקרב של המחר. ההמצאה הגדולה הבאה לא תגיע משום מקום, היא תדרוש מכם להיות סקרנים ולהסתכל מזוויות שלא חשבתם עליהן קודם, ולטעות די הרבה. אבל בסוף התהליך, רק אתם תוכלו להסתכל על דפי השרטוטים ולהגיד לעצמכם: 'את זה אני עשיתי', ולתחושה הזו אין שום תחליף".