כבר לא רק מסכה וכפפות - הצצה לאמצעים החדישים שיעזרו למנוע את ההתפרצות הבאה

לצד המאמץ המתמשך למיגור המגפה, החיים במדינת ישראל חוזרים בהדרגה לשגרה - בנוכחות נגיף הקורונה. מאות בעלי המקצוע בחטיבה הטכנולוגית ליבשה פועלים לילות כימים על מנת להביא אליכם את הפיתוחים האחרונים ואת הפתרונות החדישים ביותר, שיעזרו למנוע גל תחלואה נוסף

06.05.20
מירב בראל, מערכת אתר צה"ל

בחודשים האחרונים, פועלים במרץ מאות מהנדסים, הנדסאים ומדענים, מהבוקר ועד הלילה, בפיתוח אמל"ח למלחמה הבאה - המלחמה בנגיף הקורונה. עם התפרצות המגפה הבינו בחטיבה הטכנולוגית ליבשה, הנמצאת תחת אט"ל, את החשיבות של פיתוח פתרונות וחידושים נגד הווירוס, שיסייעו לכל אזרחי ישראל ויאפשרו חיי שגרה תקינים - גם בנוכחות הנגיף.

מכשיר לייזר ללקיחת מדדים:

עם ההחלטה לחזור לשגרה ולפתוח עוד מקומות ציבוריים, כמו קניונים וחדרי הכושר, עלה גם הצורך באמצעי מהיר וממוגן, שיוכל להבטיח את בריאותם של הנכנסים לאותם מרחבים. על הצורך הזה, עונה מכשיר הלייזר שפותח בחט"ל. "מדובר במערכת לייזר חדשנית שבודקת מדדים רפואיים כמו דופק, חום, קצב נשימה, סטורציה (רמת חמצן בדם) ואדמומיות בעיניים. כל זאת תוך שניות בודדות, וממרחק של כחמישה מטרים", מסביר ראש החטיבה הטכנולוגית ליבשה, תא"ל טל אהרון, "לאחר שתעבור אישורים בשבועות הקרובים, מערכת כזו תוצב בכניסה לבסיסים ולמקומות ציבוריים".

מערכת לניהול בדיקות קורונה:

אנשי המקצוע שבחט"ל, הצליחו לבנות תוך ארבעה ימים בלבד, מערכת שלמה לניהול בדיקות הקורונה. "באמצעות קוד דיגיטלי וסריקה של ברקוד מהמבחנה לסמארטפון, יקבל הנבדק את התוצאות במסרון ישר לנייד שלו, תוך זמן קצר", מציין תא"ל אהרון, "המערכת הזאת תמנע טעויות אנוש בכל מה שנוגע לבדיקות קורונה".

קרון בדיקות קורונה:

קרון הבדיקות שיוצר במש"א (מרכז שיקום ואחזקה) ופותח בחט״ל, בנוי בצורה שלא תאפשר חדירה של הנגיף לאזור בו יושבים הבודקים - בתוכו קיימת מעבדה הפועלת בתנאים של תת לחץ, אותה יכולים לתפעל שישה אנשים במקביל. הקרון עובד בקצב של כ-180 בדיקות בשעה, ומטרתו לתת מענה לאוכלוסייה במוקדי התפרצות או באזורים שאינם נגישים לתחבורה ציבורית. לאחר שהוצב בירושלים בימים האחרונים, יועבר הקרון לתחנה הבאה, לפי החלטת מד"א.

חומרים מחטאים:

על רקע הביקוש העצום לאלכוהול חיטוי, מצאו בחטיבה הטכנולוגית ליבשה פתרון גם לזה. "במעבדת הכימיה והחומרים של החט"ל, פיתחנו שיטה לייצור כוהל ממספר חומרי גלם ביתיים ופשוטים", מגלה תא"ל אהרון, "אנחנו מתכננים להפוך את השיטה לחרושתית בשיתוף עם משרד הבריאות, ובכך לתת מענה גם לצבא וגם למדינה". חומרי החיטוי עליהם עובדים בחט"ל נועדו להחזיק פרק זמן ממושך (76 שעות), ובכך למנוע את הצורך לחטא שוב ושוב.

בנוסף, בחטיבה ייצרו מכונה העושה שימוש חוזר במסכות N95. תוך 45 דקות, המכונה מחטאת 1,200 מסכות בהן ניתן להשתמש שוב, במקום לזרוק אותן. המכונה נכנסה לשימוש בצה"ל.

החלפת מסנן אוטונומית:

עוד פיתוח שיוצר במש"א ובחט"ל, הוא המערכת האוטונומית להחלפת מסנן אוויר במכונות ההנשמה בבתי החולים, אשר לא מצריכה כניסה של צוותי הרפואה לחדרו של חולה הקורונה. המכשיר מוצמד למכונת ההנשמה, וכשיש צורך בכך הרופא מפעיל אותו בעזרת שלט, והוא תופס מסנן חדש ומשליך לפח מובנה את הישן.