בעלי החיים שלא תצפו לראות בבסיס צבאי - והחיילים שמגנים גם עליהם
אל תתנו לתמונות להטעות אתכם, מדובר במטווח 24 - לא בנשיונל ג'יאוגרפיק. כמובן שהמשרתים ביחידת מטמו"ן שבחטיבה הטכנולוגית ליבשה כבר יודעים את זה: הם שמו לעצמם כערך עליון גם את כל מה שקשור בהגנה על הטבע, בו הם נמצאים כל יום. אז קחו את המשקפת - והצטרפו אלינו לגלות את החיים הנסתרים בשמורת הטבע, שהיא גם בסיס צבאי
במצלמות המתעדות יום ולילה את מטווח 24 בראשון לציון, תמיד אפשר לראות חיילים מסתובבים ומפקדים מבצעים ניסויים בארטילריה. אך אם תביטו היטב - תוכלו להבחין גם בחיים נסתרים, שלא רואים בכל מקום. חזירי בר, צבי ים, צבאים, יענים, סרטנים ועופות דורסים הם רק חלק מהזנים המתקיימים בבסיס - כנראה שזה מה שקורה כשהוא גם שמורת טבע.
אז איך יחידת מטמו"ן (מבצעים, טכנולוגיה, מחקר ופיתוח וניסויים), האחראית על הבסיס, שומרת גם על הטבע הפראי שנמצא בחצר האחורית שלו? "גם במטווח 24 וגם במחנה 50-50, הנמצא ליד 'סיירים', אנחנו פוגשים באופן קבוע בעלי חיים המגיעים אלינו", פותח מפקד יחידת מטמו"ן, אל"ם יוסי דניאל, "לכן זה רק טבעי שנהיה מובילים בתחום ההגנה על הטבע".
ההובלה בתחום, מסביר אל"ם דניאל, מתחילה בדברים הקטנים - כמו ספירה של כל בעלי החיים בבסיס, שיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים במסגרת התוכנית "צבא ההגנה לטבע" והגברת מודעות המשרתים לנושא: "חיילים, נגדים, קצינים, או ע"צים - כולם יודעים שהם יכולים להצטרף ל'מטמו"ן בטבע' ולתרום את חלקם. גם אם לא כולם בוחרים להשתתף - השיח קיים כל הזמן".
מיזם "צבא ההגנה לטבע - מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", איתו הם עובדים, הוקם במטרה לסייע לצה"ל ומפקדיו לשאת באחריותו לשמירה על הסביבה, הטבע, ואתרי המורשת בשטחים שבאחריותו ובסביבת הפעילות שלו. לשם כך, חברו בצה"ל, בהובלת חיל הטכנולוגיה והאחזקה באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ומשרד הביטחון, לארגוני הסביבה המובילים בישראל - החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות המצילים מדי יום חיול מפגיעה.
אלו שכן מחליטים לעשות מאמץ ולקחת חלק ביוזמה ביחידה, אחראים על פרויקטים שנועדו לשמור על הסביבה בה הם משרתים: "לפני הקורונה הם אירגנו מבצעים מיוחדים של ניקיון חופים בהם השתתפה כל היחידה, התנדבו בבית החולים לחיות בספארי ברמת גן, והוציאו לפועל מבצע שארך חודשים ונועד לדאוג לצבי הים בשטח המחנה להטיל את ביציהם בצורה בטוחה".
כן, שמעתם נכון - ביחידת מטמו"ן דאגו בחודשים מאי-אוגוסט, עונת ההטלה של צבי הים, לכך שאף רכב (או רק"ם) לא יפגע בבעלי החיים הקטנים או בקנים שלהם. החיילים ליוו את התהליך כולו וזכו לראות צבים בוקעים לראשונה ומתקדמים אל הים.
"מדובר באחד הערכים החשובים ביותר שאני יכול להנחיל לחיילים שלי", מסביר ראש היחידה את משמעות הפרויקטים, "זה מחזק את הקשר ביניהם לבין המקום בו הם נמצאים - ומלמד אותם להעריך את מה שיש סביבם. כל אחד יכול להרוויח מלתרום קצת לטבע".
אם כל אחד יכול להרוויח, החוויה המיוחדת לא חייבת להישאר בכותלי היחידה שבחטיבה הטכנולוגית ליבשה. אל"ם דניאל חושף את הסוד לשילוב בין הגנה על המדינה - להגנה על הסביבה: "תצטרפו למיזמים שאתם שומעים עליהם, או יותר טוב - תיצרו חדשים. גם אם אתם משרתים בצריפין או בתל השומר, תמיד יש משהו שאתם יכולים לעשות".
והתרומה הזאת, לדבריו, מגיעה גם עם ערך נוסף. "מבחינתי זה מתחיל ונגמר באהבת הארץ. זו דרך נוספת לשמור עליה ולהכיר אותה. אני בעצמי חובב טיולים גדול, ומאמין שכל חיילי צה"ל צריכים לקחת חלק, קטן או גדול, בשמירה על הסביבה", הוא מסכם בחיוך רחב.