מה כבר הספיקה המחלקה שעושה מייקאובר לבסיס שלכם - ומה השדרוג הבא?
אולי לא שמעתם עליה, אבל כנראה הרגשתם או תרגישו את תוצאות העבודה שלה - מהקמת בסיסים חדשים, הובלת תהליכי מחזור ועד מיגון ותחזוק מתקנים: את העשייה של מחלקת שוה״ם ותשתיות ב-3 השנים מאז שהוקמה, אי אפשר לפספס. הנה כמה דברים שכבר הספיקו לעשות שם ומה שצפוי להמשך
"תוך כדי שאני מנהל תרגיל גדודי בחולות צאלים, מתקשרים אליי פתאום מפקד הזרוע וראש אט"ל ואומרים לי: 'מיקי, ברכות - אתה רמ"ח שוהם ותשתיות. יש הרבה עבודה, צא לדרך"', כך משחזר אל"ם מיקי בן חמו, ראש מחלקת שוה"ם (שיווק והעתקת מחנות) ותשתיות, את הרגע בו נולדה המחלקה בקיץ 2017.
מאז אותם ימים, הספיקה אותה מחלקה לעשות המון - טבלאות ה-Excel והשרטוטים שמיפו כל מבנה ובסיס בצבא, צמחו לפרויקטים ענקיים וממשיים שקמו מתחת לאף שלנו. כיום, שוה"ם ותשתיות היא הכתובת המרכזית לכל מה שקשור לתחום הבינוי והתשתיות ביבשה. הנה (רק) חמישה מהמהלכים הגדולים שהספיקו אנשיה להוביל בשלוש שנות קיומה:
לוקחים אחריות על מחנות האימונים
צנובר, אל פוראן, הבשור, תבץ - אם אתם לוחמים בגדודים, כנראה שיצא לכם לבקר באחד ממחנות האימון האלה, ואולי גם שמתם לב לשינוי המטורף. עוברים בהם כ-80 גדודים בשנה - מאות חיילים מתחלפים אחד אחרי השני ומאכלסים את המחנות שהמחלקה מקימה, מתפעלת ומתחזקת באופן שוטף.
כדי להשתלט על כל אלה בצורה מיטבית, בנוסף למחנות החדשים בקו התפר, הקימו את יחידת אריאל - "אב הבית" של המחנות, המספקת מענה לכל פער תשתית שקיים. המטרה היא לפעול לפי מודל "יהלום" ולהעניק ליחידה באימון את כל מה שהיא צריכה: מועדון, מטבח, חדר אוכל, בית כנסת, כיתת תדריכים, מתקני כושר קרבי, משטחי רק"ם, פינות הצללה ועוד.
"אנחנו מנסים לחזק את התרבות הארגונית ביחידות - לגרום להבנה שאת המחנה הזה אתם תפגשו שוב בעוד כמה חודשים, אם לא אתם אז חברים שלכם - אז כדאי שתשמרו עליו", מסביר רמ"ח שוה"ם ותשתיות.
המהפכה הירוקה
פנלים סולאריים, נורות לד וחיישני חשמל - המהפכה האקולוגית-אנרגטית יצאה לפועל במחלקה בשיתוף החט"ל ואגף ההנדסה והבינוי. הכלים הטכנולוגים והירוקים האלו יוצבו בכל הבסיסים, בנוסף לתו ירוק למחנה ביבשה, חיישנים לתאורה חסכונית, קו גנרציה ועוד.
במחלקה הוקם גם מדור הגנ"ס (הגנת הסביבה) העוסק במיחזור, פינוי אשפה, ואיך לא - הגנת הסביבה. כדי להצליח המדור מקדם התקנת מתקני הפרדת פסולת, נמצא בשיאו של פיילוט בו הוא מלווה את תחום האשפה ב-28 בסיסים, ואפילו פתח בתחרות מחזור בין כלל יחידות צה"ל.
ובהזמנות זו גם כדאי לפרגן לשלושת המנצחים הירוקים: בא"ח צנחנים, בסיסי מרכז התחמושת ובהל"ץ (בית הספר להנדסה צבאית).
הבסיסים החדשים של 2021
בשנה הקרובה, במסגרת פרויקט שוה"ם, יוקמו שלושה בסיסים מבצעיים, שני בסיסי הובלה מתקדמים, בסיס רב זרועי, 2 בסיסי חטיבות מילואים, בסיס חדש לחטיבת החילוץ בפיקוד העורף, 2 קריות מטווחים בבה"ד 1 ו-1 במל"י.
"חידוש התשתיות והקמת הבסיסים החדשים מהווים בשורה לצה"ל - משפרים את רציפות התפקוד, מחדדים את האפקטיביות של היחידות, מאפשרים הטמעת תקן ירוק ופורסים בפני היחידות והחיילים תשתית איכותית ומודרנית. לעבור מבסיסי המנדט הבריטי לבנייה ברת קיימא - זה שינוי גדול", מציין רמ"ח שוה"ם ותשתיות.
"העתקת היחידות לבסיסים חדשים מפנה קרקע באזורי ביקוש במרכז וגם עוזרת לנו ליצור סטנדרט אחיד, המשפיע בצורה ישירה על איכות החיים של החיילים והחיילות שלנו".
במחלקה גם שוקדים על "קטלוג פרויקטים" בשיתוף אגף ההנדסה והבינוי, מעין איקאה צה"לי: "כל יחידה תוכל לבחור איזה סוג מבנה היא רוצה מתוך מאגר מוכן מראש. לנו יש תוכנית מלאה ומוכנה עם גאנטים, שרטוטים, הדמיות ומחירים מדויקים. זה יוצר סטנדרט גבוה ואחיד בכל הצבא ומוזיל עלויות בצורה ניכרת".
ממגנים את אלה שמגנים עלינו
כדי לדאוג שתישארו בטוחים בבסיסים, המחלקה עובדת על כמה פרויקטים במקביל - אחד מהם הוא "שומרי הסף" בכל בא"חי החי"ר. "יצרנו מעטפת טכנולוגית עם מצלמות, אנליטיקה וחיישנים, המאפשרים ניטור האיום באמצעות אלקטרונים המשודרים לחמ"ל מרכזי", אומר רמ"ח שוה"ם ותשתיות.
אבל גם את שאר בסיסי היחידות המחלקה לא השאירה מאחור, ודאגה לשפר את מרכיבי המיגון ביחידות, כחלק מפרויקט "להב חד": צירי פטרול, התקנת גדרות, תחזוק עמדות שמירה ותאורה מקיפה. הראשונות שיעברו מיפוי צרכים ויתחילו בפעולה הן חמש יחידות ההדרכה - בהל"ץ, בהל"ג, ביסל"ח, שבטה ושיזפון.
"במסגרת פרויקט 'עין צופיה', הפועל למגן את הנשקיות בבסיסים לפי התקן המחמיר של אגף המבצעים, אנחנו מציבים רף גבוה - המיגון כולל מעטפת טכנולוגית כמו אזעקות ומעטפת חיצונית של סורגים ומתכות", הוא מתאר, "זה במירוץ נגד הזמן - יש עוד הרבה עבודה, הפתרון בתחום התשתיות הוא חלק אחד מתוך הפאזל שנשען בעיקר על מעורבות ואחריות המפקדים ביחידות".
פלגת שח"ף - הרבה יותר מ"ועדת קישוט"
פלגת שח"ף (שיפור חזות פני צה"ל) שפועלת בתוך יחידת הצמ"ה (ציוד מכני הנדסי), נולדה לאחר שהובילה את מסדר הרמטכ"ל בשנת 2019: "בדקנו את כל היחידות בצבא, וגילינו שיש המון פערים קטנים אך חשובים, שאנחנו יכולים לטפל בהם במסגרת צה"ל, ללא עזרה חיצונית - מה שנקרא בעשר אצבעות".
התפקיד של פלגת שח"ף מאוד פשוט - טיפול באותם הדברים שמשפרים לנו את חוויית השירות משמעותית: גיזום צמחייה, צביעת כבישים, טיפול בליקויים בבסיס, שילוט מסודר, סלילת משטחי אספלט ומצעים והוספת תמרורים היכן שצריך.
הפלגה עברה פיילוט ב-13 יחידות, בהן בא"ח 35 ומתקן אדם, וביצעה עבודה מרשימה. "הפלגה נועדה לעשות 'מייקאובר' לכל יחידה בה היא תהיה - ליצור למשרתים סביבה נעימה ואסתטית, והכל בעשר אצבעות".
"אנחנו ממשיכים לצבור יכולות מגוונות ולהרחיב את סל השירותים שלנו", מסכם הרמ"ח, ומציין כי העשייה הנרחבת הינה תוצר של שיתוף פעולה בין גופים וארגונים: "הלב של המחלקה הוא אוסף האנשים שמרכיב אותה, שמחויב ליצור שינוי בקצה ולהשפיע עד אחרון החיילים - עשינו לא מעט, ולא מעט עלינו לעשות".