ה"יגואר" הזה הולך לשמור איתכם על הגדר בעזה
כמעט כל לוחם תופס קו בעזה במהלך השירות. החוויה כנראה משתנה מעט מחייל לחייל - אבל לא לרבים יוצא לחלוק את הגזרה עם רובוט. כל הפרטים על ה"יגואר" החדש, שיתלווה לבט"ש על הגדר
בפעם הבאה שתעשו בט"ש בחטיבה הצפונית בגבול עזה, תתקלו במשהו מעט חריג בנוף - ה"יגואר". לא מדובר בלוחם, מפקד או בעל חיים - אלא ברובוט חדשני שפועל 7/24 ומצטרף לבט"ש בגזרה. רגע לפני שהוא הופך לחלק בלתי נפרד מהנוף - הגיע הזמן להכיר אותו.
במחלקת תקיפה ותמרון עמלו כשנה וחצי על הפיתוח, שמטרתו לאבטח את גדר המערכת בצורה טובה. "המילה 'רובוט' ממעיטה בערך הטכנולוגי של מערכת יגואר", מבהיר מיד סא"ל נתן קופרשטיין, רע"ן אוטונומיה ורובוטיקה מהמחלקה שהוביל יחד עם צוותו את התהליך, "זו מערכת רובוטית סמי-אוטונומית, משולבת מערכת נשק מתוחכמת, חיישנים מתקדמים ומצלמות עם יכולות אנליטיקה". כל אלה פועלים יחד על שישה גלגלים.
היגואר אומנם לא היה בטירונות, מסלול או אימון, אבל כדי להשלים בהצלחה את ה"הכשרה" שלו עבר שרשרת שלבי הסמכה וניסויים, בדיקות בטיחות ותוכנה ואפילו "טסט", ממש כמו של רכב, בו בדקו זינוק בעלייה. כל זה דרך החט"ל (החטיבה הטכנולוגית ליבשה), המבצע את הניסויים לכל האמל"ח בזרוע היבשה: "החט"ל הוא החותמת הבטיחותית לכל אמצעי הלחימה המגיעים ליחידות, לחיילים ולחיילות שלנו".
הרובוט נע בכוחות עצמו במגוון תוואיי שטח: כורכר, חול, בוץ, אבנים, אספלט ושלוליות, מסוגל לבצע ירי, לטפס בזווית שיפוע של עד 27 מעלות ולבלום בכוחות עצמו במידת הצורך. "הוא מוכן לכל מה שהוא יכול לפגוש בשטח", קובע אל"ם דניאל.
היגואר יודע גם להתחמק ממהמורות, עוקף מכשולים סטטים ומתמרן בין מטרות נעות. "בואו נגיד שהוא לא ייתקע בעצים ולא ידרוס אנשים", הוא צוחק, "אנחנו מוודאים שהבלמים, המנועים ומערכת הקירור מתפקדים כמו שצריך ובמהירות הנכונה. לא משנה מה הוא יעבור בשטח - הנשק לא יזוז, וישאר מעוגן ומאופס על המטרה".
"שום דבר לא עוצר אותו - הוא יכול לנסוע בכל תוואי שטח, בכל מזג אוויר, ביום ובלילה", מתגאה סא"ל קופרשטיין בפרי מלאכתם של צוותו.
היגואר פותח במסגרת פרויקט "גבול חכם וקטלני", שמטרתו להגן על הגזרות בעזרת אמצעים אוטונומיים, קרקעיים, ואוויריים. עד כה הוא הספיק להוכיח כמה הוא חכם - ומה לגבי קטלני? ברובוט משולבת מערכת נשק קלה, המאפשרת להינעל על מטרה נעה, לעקוב אחריה באופן עצמאי גם בזמן תנועה ולבצע ירי מדויק.
"הוא מאוד עצמאי, יודע לקחת החלטות בעצמו בשטח, ואפילו מטעין את עצמו לבד - ממש כמו איי-רובוט", מציין סא"ל קופרשטיין. למרות העצמאות הרבה שיש לו, הוא רק סמי-אוטונומי, כלומר חצי עצמאי: "הכל קורה בתקשורת מלאה עם המפעיל או המפעילה שבחמ"ל, והשימוש בירי במערכת הנשק מבוצע אך ורק בפקודה שלהם".
המטרה של היגואר היא להפחית את הסיכון של הלוחם שעושה בט"ש ברצועת עזה. "היום האבטחה על הגדר ברצועה נעשית על ידי ג'יפים, והחיילים חשופים יותר לפגיעה. ברגע שהיגואר יצטרף למשימת האבטחה, הוא יהפוך אותה לבטוחה הרבה יותר - הרי הוא מתופעל על ידי מפעילים או מפעילות, שנמצאים בחמ"ל ויוצאים מכלל סכנה", מתאר אל"ם דניאל.
"אתה יודע שהובלת תהליך פיתוח טכנולוגי פורץ דרך שמקטין את החיכוך של הלוחם עם האויב, ומונע סיכון בחיי אדם", מסכם סא"ל קופרשטיין בדיוק את מהות פיתוח הפרויקט של החט"ל, "אין גאווה גדולה מזאת, תחושת שליחות אמיתית למדינה שלך".