על הספקה רב-ממדית כבר שמעתם?
מגרביים ועד פגזים, בתנאי שטח קשים ותחת אש, הלוחמים בשטח מקבלים ציוד בעזרת מערכות חדשניות שמשנות את כללי המשחק. כיום, רחפנים לוגיסטיים ומערכות הצנחה אוטומטיות הם כבר חלק בלתי נפרד משרשרת ההספקה של צה"ל - שהפכה לרב-ממדית
שיירת משאיות הנוסעות בזו אחר זו לתוך הלילה בעלטה, מניידות ופורקות ארגזי ציוד בלב מרחב הלחימה. ככה כנראה הייתה נראית שרשרת ההספקה הלוגיסטית, שרבים מכם הכירו.
כיום, כמו שיעידו מי שלוקחים חלק במערכה הנוכחית, התפתחו שיטות חדשניות שנותנות מענה לצרכים קריטיים, שבעבר נדמו כבלתי אפשריים.
"למעשה, מדובר במעבר מרשת לוגיסטית דו-ממדית לתלת-ממדית", מכריז סא"ל ד', העומד בראש ענף הספקה רב-מימדית, שהוקם בשנה האחרונה באט"ל. על מנת לפשט זאת, אפשר לקחת כדוגמה העברת ציוד מהאוויר דרך הטלה ממסוק, רחפנים לוגיסטיים ואפילו מערכות הצנחה אוטומטיות.
"המטרה", הוא מבהיר, "היא לייצר תחליף אספקתי ולאפשר את רציפות התמרון, בהיעדר ציר קרקעי סדור או בעקבות צירים המאוימים מצד אויב. ב-20 שנים האחרונות היינו עדים לתהליכי שחיקה בדרכי ההספקה, בעיקר המוטסת. זה אתגר שפגש אותנו במלחמת לבנון השנייה".
עם הלחימה המתמשכת, תחום ההספקה בתווך הרב-ממדי צובר תאוצה, והופך לחלק בלתי נפרד משדה הקרב: "במהלך המלחמה הנוכחית, בעזה ובלבנון, תכננו והוצאנו לפועל, בשיתוף פעולה יוצא דופן עם חיל האוויר וחטיבת המרום, מבצעי הספקה בהיטס בשיטות שונות. לכוח טקטי, למשל, השתמשנו בהטלת מארזים ממסוקים, ולראשונה בתולדות צה"ל, עשינו שימוש ברחפנים לוגיסטיים ומערכות הצנחה אוטומטיות שמנווטות את עצמן ליעד".
וכך - השתנתה התמונה. "מבצע לוגיסטי זה אקט של הספקת אמצעים ורמות מלאי שנדרשים לכוח המתמרן בשטח כדי להמשיך ולממש את משימתו", מתאר הרע"ן, "זה מחייב ניתוח, תכנון וסנכרון עם כל הגורמים הרלוונטיים ודורש מעטפת של מודיעין ואש".
לפני כחודשיים, כפי שהוא מספר, עלה מהשטח הצורך לספק פגזים בהצנחה. הענף נכנס מיד לפעולה: "פיתחנו שיטה מתאימה תוך חודש וחצי. בין היתר מצאנו פתרונות בצורת רחפנים לוגיסטיים, אשר מצניחים אמל"ח - היישר אל הכוחות. הכול בפחות מיממה מרגע הדרישה, עד הגעת הציוד לתוך השטח".
רכישת היכולות האלו לא מובנת מאליה, וכרוכה במאמץ אדיר של ניסויים הנדסיים. "יחד עם החטיבה הטכנולוגית ליבשה, ביצענו הצנחה מקדימה של חומרי נפץ ופגזים, בשביל לוודא יעילות ובטיחות", מגולל הרע"ן את התהליך, "ההצלחה מבחינתנו, היא שבכל המקרים עד כה, הכוח בקצה קיבל את מה שדרש כדי להמשיך להילחם ולעמוד במשימותיו".
כיום, בענף מתמקדים בהסדרת יכולות ופרטים נוספים שעדיין לא מאושרים להצנחה, בחיזוק הקשר עם היחידות בשטח והצרכים שהן מעלות ובהטמעת עוד שיטות חדשות. "המטרה שלנו היא להסדיר הצנחה של כל תחמושת בצה"ל", מציין סא"ל ד'.
מתחילת התמרון ועד עכשיו בוצעו כ-8 מבצעים משולבים, בהם הוכנסו למלחמה כ-95 טון אספקה מכלל הסוגים - נשק, אוכל, כוונות, ואפילו פגזים. הפוטנציאל במבצעים בא לידי ביטוי באופן בולט בלחימה, ועלה כעת גם צפונה אל חזית הפעולה הקרקעית: "רמת הבשלות של הביצוע הייתה בסיסית בהתחלה. התהליך המבצעי והשפה המשותפת השתפרו עד לביצוע חלק - והאמל"ח הזה הוכיח את עצמו פעם אחר פעם".