במסע בין 4 חדרים - מנציחים את העבר, לומדים מההווה וחושבים על העתיד
כשנה לאחר פרוץ "חרבות ברזל", נחנך מרכז מורשת חדש בעיר הבה"דים - בו עתידים לעבור אלפי טירונים וטירוניות בשנה. בסיור בין כותלי החדרים, האנדרטאות והתקופות השונות, קיבלנו שיעור חשוב על גבורה, מלחמה וערכים
"החזון של צוות ההיגוי אי שם ב-2015, שעמל על הקמת מרכז המורשת הצה"לי, עם אין ספור חילוקי דעות עד לכדי דיוק - מתגשם היום", כך מתאר ע"צ יותם רגב, רמ"ד החינוך בקריית ההדרכה, את סגירת המעגל שנרשמה היום עם פתיחת המתחם.
במסדרונות וחדרי המרכז, הממוקם מתחת לשלוחת 'יד ושם' בעיר הבה"דים, יעברו אלפי טירונים מדי שנה, כחלק מהכשרתם - במטרה ליצור חיבור תודעתי בין המתחמים. הסיור עובר בין ארבעה חדרים צמודים, כאשר כל אחד מהם מתמקד בתקופה או בנושא אחר: החל מהקמת צה"ל, דרך מערכות ישראל וסיפורי גבורה נבחרים ועד למרחב המוקדש לדיונים בסוגיית רוח צה"ל בתקופה הנוכחית.
בחלל הראשון יחזרו החיילים אחורה בזמן וייחשפו לארגונים שקדמו להקמת צה"ל, כוחות מגן שונים, ולסיפורה של מלחמת העצמאות. כדי להעצים את החוויה התקופתית, המבקרים יסובו מסביב ל'מדורה' מלאכותית, בדומה לימי הפלמ"ח, המסמלת שותפות ולכידות.
בתחנה הבאה, הטירונים יתיישבו במעגל, יביטו למעלה אל מסך המגולל את ההיסטוריה של מערכות ישראל. "אנחנו נספר את הסיפור של צה"ל מקום המדינה - יחד עם המהות המרכזית והמשימות שלו", מסביר ע"צ יותם.
החדר השלישי מוקדש לגבורת תומכי הלחימה שפעלו באומץ, והקריבו את חייהם במהלך מערכות ישראל. "מציגים את הסיפור שלהם בעשרה סרטונים על גבי לוחות גדולים היורדים מהתקרה, להם ניתן להאזין ולקרוא", מתאר ע"צ רגב.
החלל הרביעי מחזיר את המבקרים להווה: "נתמודד עם סוגיות שנוגעות ברוח צה"ל וקשורות באופן ישיר לתקופה הנוכחית. בסוף התהליך יגיעו אל שלב העיבוד סטטיסטיקות מתוך תשובות החיילים, כך נוכל לנתח יחד את התוצאות".
הסיור מסתכם בנקודת שיא חשובה - מרחבי ההנצחה. "בנינו אנדרטה לזכר חיילי קריית ההדרכה, ולזכר נצר אחרון למשפחתם אשר נספו באחת ממערכות ישראל", מסביר מפקד קריית ההדרכה, אל"ם ערן כהן. בסופו, החיילים ישלימו מסע - מהעבר, דרך ההווה בתקווה להשרות השראה לדור העתיד ולהטמיע בהם את הערכים והלך הרוח של צה"ל. "המקום הזה משמש מקור ידע לכמות ומגוון רחב של אוכלוסייה", מדגישים השניים.
"אנחנו שואפים לנטוע בחיילים ערכים של משמעות וגבורה - ולהדגיש את התרומה שלהם במאמץ המלחמתי. בתקווה שהלמידה תלווה אותם בהמשך השירות, ותגרום להם להרגיש חלק ממשהו גדול יותר".