כל מה שצריך לדעת על התפקיד החדש - "דוקטור" לרחפנים ורובוטים

לפעמים, גם רחפנים ורובוטים צריכים לנוח. אבל אחרי כ-17 חודשי לחימה ממושכים - זה כבר נהיה הכרח. בצל המלחמה, נחנך תפקיד חדש בחיל הטנ"א: טכנאי רובוטיקה ורחפנים, שיהיה צמוד ללוחמים בשדה הקרב, וזמין לכל תקלה בכלים. איך מתגייסים לשם? מה ההכשרה? ולאן משתבצים ה"רופאים" של האמל"ח הטכנולוגי? כל התשובות

27.03.25
גיא שטיין, מערכת את"צ

לפני כל צוות שיוצא למשימה במרחב עוין, נשלח רחפן שיספק מודיעין מקדים או רובוט שיזכה את השטח. אבל אחרי כ-17 חודשי לחימה, בסוף מגיע הבלתי נמנע: לכלי אחד נשבר הפרופלור, לוח אם של השני נרטב והגלגלים של האחר נשחקו אחרי מאות גיחות. 

לכן, כמו שב-D9 מטפלים חיילי הטנ"א, מעתה  יקבלו גם הרחפנים והרובוטים ליווי צמוד - בדמות תפקיד חדש לגמרי: טכנאי רובוטיקה ורחפנים בחיל הטכנולוגיה והאחזקה. 

כדי להימנע מלשלוח את הכלים התקולים אחורה למעבדות תיקון, וכדי לקצר תהליכים וזמנים, יוסמכו טכנאים מקצועיים לספק מענה מקיף, לצד הכוחות המתמרנים. "הרובוטים והרחפנים הם העיניים של הלוחם בקצה", מסבירה רס"ר זוהר אלון, אחת ממפתחי הקורס החדש, "בין אם לפני מבצע חשוב, או באמצע פעילות מבצעית - המטרה שלנו היא שלכל תקלה יהיה מענה". 

"מתחילת המלחמה, הפריסה של הרחפנים הורחבה באופן משמעותי", היא ממשיכה. "רוב היחידות כבר מחזיקות פק"ל רחפן ללוחם, עד לרמת הפלוגה. וכמובן שעם התפוצה הרחבה והפעילות המוגברת, באה גם שחיקה".

איך מתגייסים לתפקיד טכנאי רובוטיקה ורחפנים?

עוד משלב המלש"ביות יאותרו מתגייסים ומתגייסות בעלי רקע טכנולוגי, שיקבלו מיון. אלה שיצלחו אותו יתגייסו לטירונות 02, במהלכה יעברו סיווג ביטחוני מתאים. "מכיוון שהתפקיד כולל חשיפה למידע רגיש, רק מי שיעבור את הסיווג, ימשיך במסלול", היא מדגישה. 

לאחר הטירונות, יגיעו המיועדים לתפקיד לבה"ד 20 ויעברו הכשרה מקיפה של כחמישה שבועות. "המפקדים מחיל הטנ"א שמדריכים את הקורס, עשו זאת לאחר הכשרה טכנולוגית בחט"ל. במהלכה, התמקצעו עד לרמת הבורג בכל אחד משישה סוגי האמל"ח השונים עליהם יוכשרו הטכנאים והטכנאיות".

"הקורס מחולק לשני שלבים", מפרטת רס"ר אלון. "בחלק העיוני, הם לומדים אודות אמצעי הלחימה השונים, המבנה הטכני, היכולות בשדה הקרב ויישומם. הם יכירו לעומק את התקלות הטכניות האפשריות בשטח. לאחר מכן, יעברו לחלק המעשי, בו יתרגלו סימולציות טיפול בכל אחד מהכלים".

מחזור הפיילוט, כבר יצא לדרך בשבוע שעבר, ויהיה הראשון להשתבץ במגוון רחב של אפשרויות, כך מספרת רס"ר אלון: "החל מגדודי חי"ר, יחידות מסווגות ועד לחט"ל, המשמשת מקור טכני וידע על כלל האמל"ח הטכנולוגי בצה"ל. לכל טכנאי יסופקו כלים ייעודיים לתיקון כל תקלה, גם בשדה קרב". 

"התפקיד הוקם בצל הלחימה - ולא סתם", קובעת רס"ר אלון. "הרחפנים והרובוטים הוכיחו את עצמם משמעותית בשדה הקרב, ואף הצילו חיי לוחמים אינספור פעמים. כשירות האמל"ח הזה היא קריטית - וזה נמצא בידי הטכנאים".