כנס אינוטל לחדשנות של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה
תוכנית Innotal היא תוכנית החדשנות של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בצה"ל, מפא"ת במשרד הביטחון והמכון הישראלי לחדשנות, בשיתוף עם היועכ"ל.
מטרת התוכנית היא לאתר טכנולוגיות ישראליות פורצות דרך ולהטמיע אותן בצה"ל, באמצעות אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, שאמון על תחומי הרפואה, המזון, הרכב, הבינוי, האנרגיה, הלוגיסטיקה, התחמושת ועוד. זאת במטרה לשדרג את המערכות הצה"ליות ולשפר את איכות השירות והמענה הניתן לחיילי וחיילות צה"ל.
במסגרת התוכנית מתפרסמים אתגרים מעולמות התוכן בהם עוסק אט"ל, וחברות טכנולוגיה ישראליות מוזמנות להציע פתרונות. לאחר מכן, Innotal בהתאם לבחירות שיתקבלו תוציא לפועל פיילוטים בתוך צה"ל, במימון ראשוני של 200 אלף ש"ח לכל פרויקט. פיילוטים שיוגדרו כמוצלחים יתקדמו להטמעה מלאה בצה"ל.
אע"צ איילה צורף, מנהלת חדשנות והתפתחות טכנולוגית באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בצה"ל: "אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה פועל בכל זירה ובכל שעה על מנת להעניק לחיילי וחיילות צה"ל את המענה הטוב ביותר. כחלק מהפעולות בהן נוקט האגף, אנו מחפשים כל העת היכן ניתן להשתפר ולהביא בשורות למשרתים.
עם פרוץ המלחמה ועל רקע האתגרים שהיא הביאה עימה, החלטנו להקים תוכנית חדשנות שתאפשר לנו להכניס לאט"ל - וממנו לחיילים ולחיילות - פתרונות טכנולוגיים ליישום מהיר.
ישראל היא מעצמת הייטק וטכנולוגיה - לא רק בתחומים של סייבר והגנה, אלא גם בתחומים כמו מזון, תחבורה והובלה, אנרגיה, רפואה ועוד. טכנולוגיה ישראלית פורצת דרך זה לא רק טילים ורחפנים, אלא גם סטארטאפים שעוסקים בפתרונות מעולמות הרפואה, או הלוגיסטיקה. כעת יוכלו גם חיילי וחיילות צה"ל לפגוש את הטכנולוגיות הללו.
תוכנית Innotal היא תוכנית יחידה מסוגה בצה"ל ויחד עם השותפים שלנו לדרך, מפא"ת במשרד הביטחון, המכון הישראלי לחדשנות והיועכ"ל מתאפשרת כניסה מהירה של פיתוחים חדשניים לתוך צה"ל, לעבודה יחסית מיידית עם השטח ולמפגש עם החיילים והחיילות שלנו".
ד"ר גל הררי, CTO מפא"ת במשרד הביטחון: "'הצבא צועד על קיבתו', הינה אמירה המדגישה העיקרון הנצחי שגם הצבא המאומן והחמוש ביותר לא יצליח לתפקד ללא אספקה שוטפת של מזון, מים, תחמושת, בינוי וציוד. יחידת המו"פ במפא"ת, אמונה על פיתוח אמצעים וטכנולוגיות בטחוניות לכל צרכי צה"ל ומערכת הביטחון ורואה בנושאי הלוגיסטיקה, רפואה וחוסן משקי חשיבות אסטרטגית יחד עם מקום רב לחדשנות.
החל ממנות קרב משופרות עם טעם, ערכים תזונתיים והתאמה לתנאי הקרב ועד טכנולוגיות לשינוע, בינוי, מיגון, אחזקה וניהול מלאים להבטחת תפקוד מיטבי של הצבא. התנענו את "אינוטל" עם שותפינו על מנת לייצר פתרונות פורצי דרך בתחומים אלו, בדגש על עבודה עם יזמים וחברות הזנק.
יוזמה זו מוכיחה את ההכרה הגוברת בכך שאט"ל זה לא רק תמיכה, אלא מרכיב מכריע בעוצמה הביטחונית של צה"ל וביכולתו להבטיח את ביטחון המדינה".
שרון גולדברג, מנהלת תוכנית אינוטל מטעם המכון הישראלי לחדשנות: "העבודה עם צה"ל, ועם אט"ל ומפא"ת בפרט, מאפשרת לנו לחבר את פסגת החדשנות הישראלית ללוחמים וללוחמות בשטח, ולקדם שיתופי פעולה שעוזרים לא רק להייטק הישראלי אלא גם ובעיקר לצה"ל עצמו - ולכל חייל, חיילת ומילואימניק. זהו חיבור שיש לו השפעה ישירה על עשרות אלפי ישראלים".
הפיתוחים השונים שהוצגו בכנס:
פיזיותרפיה מרחוק מבוססת AI
בשל העלייה בהיקף הפציעות של חיילי וחיילות צה"ל בשנת מלחמה, יש עלייה משמעותית בצורך בטיפול פיזיותרפי. חיל הרפואה מתקדם בתחום הפיזיותרפיה ונמנה עם ספקי השירות הגדולים בישראל,ואף מפעיל טיפולי פיזיותרפיה בשטחי לחימה ובסמוך להם. לצד זאת, הוחלט גם להרחיב את המענה בתחום באמצעות פיזיותרפיה מרחוק על מנת לשפר את הנגשת השירות ושילוב כלים מתקדמים.
במסגרת שירות זה, לאחר פגישה ראשונה עם פיזיותרפיסט צה"לי, מקבל/ת החייל/ת סט תרגילים מותאם לאופי הפציעה, תרגילים שעל המטופל לתרגל במהלך שבועות הטיפול.
חברת Sency.ai פיתחה יכולת טכנולוגית שמאפשרת את צילום החייל/ת בעת ביצוע התרגיל, ומתן משוב מבוסס AI בזמן אמת על אופן ביצוע התרגיל. המערכת נותנת משוב מיידי לכל מטופל על אופן ביצוע התרגיל שלו, ומתקנת אותו בעת ביצוע התרגיל. כמו כן היא מסייעת לפיזיותרפיסטים במעקב רפואי אחר התקדמות ביצוע התרגילים ואיכות הביצוע שלהם. לפיזיותרפיסט/ית תהיה גישה ישירה לתיק האימונים וביצוע התרגילים ע"י המטופלים, כך שהמטפלים יוכלו לעקוב מרחוק ומקרוב אחר ההתקדמות.
השלב הנוכחי בפיילוט: הושקה מערכת לחיילים/ות ולמטפלים הכוללת ספריית תרגילים ומערכת משוב מבוססת AI לחייל/ת בזמן אמת. משתתפים בו בימים אלו 28 פיזיותרפיסטים/ות ו- 120 מטופלים מ4 מרפאות מרכזיות של אט"ל. השלב הבא: הרחבת השימוש באפליקציה במרפאות צה"ליות נוספות.
טכנולוגיה המסייעת בהפחתת תסמיני פוסט טראומה (PTSD)
במהלך המלחמה נעשו צעדים רבים בתחום בריאות הנפש בצה"ל וביניהם הקמת מרכז בריאות הנפש, הקמת מוקד לסיוע נפשי שפעיל 24/7 והקמת מרכזים וענפים חדשים המיועדים לתת מענה מותאם לאוכלוסיות השונות בצה"ל; במניעת תחלואה נפשית, בעיבוד לאחר חשיפה לאירועים מורכבים ובטיפול במשרתים שפיתחו תסמינים בעקבות חשיפה לאירועים טראומתיים.
כחלק מכך, חיל הרפואה בהובלת המרכז לבריאות הנפש יצא בקול קורא לאיתור טכנולוגיה שתסייע בהפחתת תסמינים אצל חיילים הלוקים בהפרעה פוסט טראומתית. לאחר בחינת טכנולוגיות רבות, נבחר הסטארטאפ GrayMatters, אשר מאפשר "לאמן" את החייל בהתמודדות עם התסמינים באמצעות טיפול נוירופידבק.
הסטארטאפ, בעל טכנולוגיה שקיבלה את אישור ה-FDA האמריקאי, פיתח שיטת טיפול שבה כובע שמחובר למערכת EEG מולבש של ראשו של המטופל, תוך שהוא צופה בסיטואציות שונות על מסך. החייל משתמש במיומנויות מנטליות שונות עד שהוא מוצא את המיומנות שמסייעת לו "להרגיע" את הסיטואציה על המסך, ולמעשה, להרגיע את פעילות החלק במוח שאחראי על זכרונות ורגשות.
לאחר 10-15 מפגשים, צפויה להתרחש הקלה משמעותית ביכולת הוויסות הרגשית של החייל ובתסמינים פוסט טראומתיים נוספים.
השלב הנוכחי בפיילוט: כ-40 חיילים השלימו טיפול מלא בנוירופידבק במרפאת "תעצומות" של חיל הרפואה, או שנמצאים לקראת סיום הטיפול. הרוב המוחלט של החיילים שהחלו לעשות בו שימוש מעידים על שביעות רצון גבוהה מהטיפול.
השלב הבא: הרחבת השימוש במערכות הקיימות לחיילים נוספים.
קפסולת מזון ללוחמים ולוחמות
אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה פועל רבות על מנת להרחיב, לגוון, להנגיש ולשפר את המענה במזון לחיילים ובדגש על הלוחמים והלוחמות.
מאמץ זה כולל חיפוש אחר מזונות שניתן להעביר פנימה לאזורי שטח האויב, על מנת לספק ללוחמים וללוחמות מזון בעל ערכים תזונתיים גבוהים ועמידה בתנאי שטח. חברת Anina פיתחה קפסולה קטנה, בטכנולוגיה ישראלית ייחודית, קלה לאחסון ושינוע, ועמידה לאורך זמן.
את הקפסולה ניתן לחמם במים רותחים, תהליך שהופך אותה לארוחה בעלת טריות, טעם, וערכים תזונתיים גבוהים. בכנס שנערך בנושא שאליו הוזמן מערך המזון של אט"ל קיבלו הקפסולות ציוני טעימה גבוהים במיוחד.
לאחר מכן נבחן המוצר אצל חיילי וחיילות יחידת עוקץ, ובהמשך חילק מרכז ההספקה המטכ"לי (המרה"ס), את הקפסולה לטעימות לאלפי לוחמים ולוחמות, אשר נתנו לו ציוני טעם גבוהים, ומאז הפיילוט ממשיך ומתפתח בתוך הצבא.
השלב הנוכחי בפיילוט: הקפסולות הותאמו להגדלת כמות החלבון במוצר, והופצו ל מספר יחידות לוחמות בפעילות מבצעית כדי להתנסות בבישול בשטח.
השלב הבא: יפותחו קפסולות נוספות, ויותאמו טעמים על בסיס פידבקים מהלוחמים והלוחמות.
הפיכת פסולת לאנרגיה
חברת Cleanech Zohar פיתחה מכולה ייחודית, בעלת פטנט, שאליה זורקים את הפסולת הקיימת במוצבי צה"ל. הפסולת שנכנסת למכולה היא מהסוג שבעולם המקצוע מכנים: Waste Domestic, המצטברת במוצבים וביחידות הקצה, רכיבי אשפת מוצב צה"לי: מזון, פלסטיק, מתכות של קופסאות שימורים, ניילונים, נייר וכו'.
המערכת פועלת ללא צורך במיון הפסולת, והמכולה הופכת את הפסולת לאנרגיה. כל זאת, באמצעים שהוגדרו ככאלה שאינם פוגעים באיכות הסביבה. המערכת מפעילה תהליך גזיפיקציה (הפיכה לגז) של הפסולת בטמפרטורה של עד 1000 מעלות, הגזים שנפלטים מהתהליך אינם רעילים ואינם מזיקים לסביבה. המערכת שנמצאת בפיילוט צה"לי מאפשרת כילוי של חצי טון אשפה ביממה.
השלב הנוכחי בפיילוט: בתקופה הקרובה תוצב מכונה ניידת במחנה נחשונים, המותאמת לצרכים בצה"ל. מטרת הפיילוט היא לבחון כיצד פועלת המערכת alone stand ללא חיבור לחשמל, מים, או ביוב.
השלב הבא: ניסוי והפקת לקחים לצורך הרחבת הפרויקט.
אבחון מבוסס AI של נגעים בעור
חיילי צה"ל מקבלים מענה רפואי בתחום העור, הן באמצעות רופא היחידה שמעניק טיפול ראשוני והן באמצעות רופאי עור ואף באמצעות רפואת עור מרחוק. פעמים רבות,החייל/ת שמזהה נגע בעור ניגש לרופא/ה ראשוני (הרופא היחידתי) שמלווה את היחידה באופן שוטף.
לכן, החליט חיל רפואה לאתר עבורם מערכת תומכת שתסייע להם באבחון ראשוני של נגעי העור הללו, על מנת לסייע בתהליכי קבלת ההחלטות של הרופא/ה בשאלה האם יש להפנות את החייל/ת לרופא מומחה.
יכולת זו חשובה במיוחד כאשר מדובר בלוחמים אשר נמצאים בשטח אויב ולא יכולים להגיע באופן מידי למומחה עור. לטובת כך, חיל הרפואה בחרו לבחון את מערכות ה-AI של CATAI . במסגרת הפיילוט אנו מאמנים את מערכות הבינה המלאכותית לזיהוי מדוייק של הנגע בעור, באמצעות תמונה בלבד, בהתמקדות בנגעים של פטרת ציפורניים או לישמניה.
בתום תהליך אימון המכונה, הרופא הצה"לי יצלם את הנגע בעור, ו-CATAI תחזיר לו בתוך שניות משוב מפוענח על בסיס אימון שיאמנו אותה מומחי העור של צה"ל ושל הסטארטאפ.
השלב הנוכחי בפיילוט: נבנה אלגוריתם בינה מלאכותית לזיהוי פטרת ולישמניה, שעובר אימון וניסוי מתקדם.
השלב הבא: הנגשת האפליקציה לרופאים ורופאות ראשוניים לטובת בחינת איכות השימוש באפליקציה.
פיצה לחיילים וחיילות עם צליאק
מימה פיתחה טכנולוגיות מזון ייחודיות המאפשרת לייצר מוצרי מאפה עשויים מקטניות. ייחודיות המוצר היא במיקסום הערכים התזונתיים המצויים בקטניות, כך שהוא יאפשר תזונה עשירה לחיילים וחיילות עם צליאק.
למעשה, מימה לקחה את ההנבטה הביתית המסורתית של קטניות והפכה אותה למוצר מתקדם שניתן להנבטה באמצעות פס ייצור, כך שנוכל לעשות בו up scale לטובת כל החיילים והחיילות עם צליאק בצה"ל.
הסטארטאפ עתיד לפתח אריזות ייחודיות שיאפשרו לחיילי/ות צה"ל עם צליאק לחמם את הפיצות במתקני חימום (מיקרוגלים/תנורים) המשמשים את יתר החיילים, ללא חשש מזיהום צולב של המנה.
המוצרים שמיוצרים בטכנולוגיה של מימה עברו מבחני טעימה בכנס ייחודי שאליו הוזמנו עשרות חיילים/ות עם צליאק, וקיבלו את הציונים הגבוהים ביותר אי פעם למזון ללא גלוטן.
השלב הנוכחי בפיילוט: בתהליך פיתוח טכנולוגי של מנות ואריזות מותאמים להתוויית צליאק. בסיום התהליך יהיו לנו 3 סוגי פיצות.
השלב הבא: המנות יופצו לחיילים וחיילות לקבלת פידבק על המוצר הסופי, הטעמים ונוחות השימוש.
זרועות רובוטיות מבוססות AI
מאז פרוץ המלחמה פועל חיל הטכנולוגיה והאחזקה לשמירה על כשירות האמל"ח בשטח ושומר על רמת זמינות גבוהה גם במהלך מלחמה ממושכת ורבת חזיתות.
את ההישג הזה ניתן לזקוף לזכות אנשי החיל, שפועלים יומם וליל, הן לצד הכוחות המתמרנים והן בעורף הלוגיסטי. אחת מהפעולות הקריטיות באחזקת כלי הרק"ם (רכב קרבי משוריין) היא טיפול בחטיבות הכוח (חט"כ) - רכיב הליבה המפעיל את הכלי ומשמש כמנוע הכולל סביבו מערכות נוספות. במהלך הפעולה בשטח מצטברות על גבי החט"כ שכבות עבות של חול, שמן, גריז וחתיכות אבנים, המחייבות שטיפה יסודית כחלק מתהליך הטיפול, או התיקון והשיקום.
כיום, תהליך זה מתבצע באופן ידני, והוא נחשב ממושך, פיזי ומורכב - לעיתים נמשך יממה שלמה ואף יותר. מתוך מטרה ליעל את התהליך ולחסוך זמן יקר, פותח פיילוט חדשני בשיתוף חברת רובי AI, הכולל חדר שטיפה עצמאי המבוסס על זרועות רובוטיות מתקדמות, הפועלות ללא מגע יד אדם.
הזרועות הרובוטיות מסוגלות ללמוד ולהסתגל באמצעות טכנולוגיית וידאו חכמה, לזהות את סוג החט"כ ולהתאים את תהליך השטיפה בהתאם - תוך הפעלת לחץ מים בעוצמות גבוהות שאינן אפשריות בשטיפה ידנית.
השלב הנוכחי של הפיילוט: הושלם תהליך תכנון הזרועות הרובוטיות והן נמצאות כעת בשלבי ייצור עבור צה"ל.
השלב הבא: במהלך התקופה הקרובה, יותקנו הזרועות הרובוטיות ביחידות, שם יחל ניסוי שטח מבצעי. 5
רחפן אדמדם - רחפן שמספק מנות דם ישר לשטח
חיל הרפואה מציל חיים בשדה הקרב באמצעות קיצור זמני הפינוי, הצבת מטפלים בכירים בגדודים, פיתוחים טכנולוגיים מתקדמים, הכנסת השימוש ב"דם מלא" ועוד.
כחלק מההתקדמות הטכנולוגית התמידית של חיל הרפואה, פותח רחפן "אדמדם" - זאת במטרה לאפשר אספקה מהירה, יעילה ובטוחה של דם טרי בקירור לשדה הקרב. מטרת הפיתוח היא לאפשר אספקה מהירה, יעילה ובטוחה של דם טרי בקירור לשדה הקרב ללא צורך בשיירות אספקה ובתנאים מבצעיים מורכבים ומאוימים.
המערכת, שפותחה בהובלה משותפת של חיל הרפואה, החטיבה הטכנולוגית ליבשה באט"ל ומפא"ת, יחד עם חברת פאראזירו, תאפשר הצנחת מארזי מנות דם מלא למסגרות הרפואה בשדה הקרב כחלק ממאמץ הצלת חיי הפצועים בלחימה.
המערכת מבוססת על רחפן שעל גביו פותח מתקון ייעודי להטלת מארז דם. המתקן נדרש לשמור על קירור מנות הדם לצד שמירה על שלמות המנות והטלה בטוחה ומדויקת מגובה רב בשטח אויב. המתקן כולל בתוכו מארז ייעודי לצידנית חכמה השומרת על טמפרטורת הדם למשך 72 שעות, ומצנח קטן שנפתח במנגנון השהייה לאחר ההטלה מגובה מאות מטרים המצנח נפתח קרוב לקרקע על מנת לוודא ככל הניתן נחיתה מדויקת לצד שמירה על המטען היקר שנושא המארז. במסגרת תהליך הפיתוח בוצעה שרשרת בדיקות על מנת לוודא כי איכות הדם נשמרת כמו גם הדיוק בהטלה והנחיתה.
הרחפן עוד לא נמצא בשימוש מבצעי, כרגע בוצעו בו שני ניסויים מוצלחים.
שלב נוכחי בפיילוט: פותחה מערכת להצנחה מדוייקת של מנות דם בשטח ובוצעו ניסויי אמת.
השלב הבא: העמקת פיתוח ההנדסה וחזרה על הניסויים.
הג'יני - הרחפן הלוגיסטי של העתיד
מתחילת המלחמה, אנשי הלוגיסטיקה פועלים במבצעים לוגיסטיים ומכניסים אספקה ללוחמים וללוחמות בשדה הקרב, פעמים רבות תוך סיכון חיים תחת אש.
אל מול הצורך באספקת תספוקת מהירה ובטוחה לכוחות הלוחמים תוך צמצום סיכון חיים, אט"ל יזם שיתוף פעולה עם חברת AIR - חברה ישראלית חדשנית המתמחה בפיתוח רחפנים לא מאוישים, ויחד עם מפא"ת יצא לדרך תהליך הפיתוח של הג'יני, הרחפן הלוגיסטי.
הג'יני מסוגל לשאת מטען של עד 250 ק"ג למרחק של 50 קילומטרים - ולחזור לנקודת המוצא, תוך ביצוע של טיסה שכוללת קילומטרים רבים באופן אוטונומי - מבלי להזדקק לתשתיות ייחודיות בשטח. הרחפן מוריד את התספוקת בקרבה גבוהה לכוחות המתמרנים, בצורה מדויקת ובטוחה, ובכך מאפשר מענה לוגיסטי גם לכוחות מנותקים וגם להפחתת המשקל שצריך לשאת הכוח הלוחם במהלך התקדמותו.
שילוב הרחפן בשדה הקרב יאפשר שדרוג משמעותי ביכולת הגמישות והשרידות של הכוחות - ויהווה קפיצת מדרגה טכנולוגית בהיערכות המערך הלוגיסטי לשדה הקרב של העתיד.
השלב הנוכחי בפיילוט: כלי ראשון מגיע לטיסות ניסוי בקרוב.
השלב הבא: הפרוייקט יחל תהליך קליטה ביחידה ייעודית בחיל האוויר בתקופה הקרובה.
חימום וצינון מבנים ניידים, ללא חשמל
כחלק ממאמצי המלחמה פרסה חטיבת הלוגיסטיקה מאות מבנים ניידים ואלפי אוהלים בכל רחבי הארץ כמו גם מעבר לקווי הגבול. לא תמיד ניתן לחבר מבנים אלו לרשת החשמל, ולעיתים נוצר מחסור בגנרטורים.
על מנת לשמור על טמפרטורות תקינות בתוך מבנים ניידים ואוהלים אלו, יצא אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה - מרכז ההספקה המטכ"לי וחטיבת הלוגיסטיקה - בניסוי שבוחן את היכולת של חברת 'תרמוטרה' לווסת את הטמפרטורה במתקנים אלו, על ידי מערכת ייחודית, המערכת אוספת את הטל שנאגר בלילה, וממירה אותו לאנרגיה במהלך היום, כך שהיא מווסתת את הטמפרטורה בין 24 ל-25 מעלות בכל עת, גם אם בחוץ יש 40-45 מעלות חום, או לחילופין 10-12 מעלות וקר. הן בחורף והן בקיץ.
השלב הנוכחי בפיילוט: הסתיים פיילוט מוצלח של המערכת בבסיס בדרום.
השלב הבא: מתקדמים לפיילוט רחב שבמסגרתו המערכת תותקן ב-20 מבנים ו-20 אוהלים.