לא רק תצפית ואיסוף מודיעין - למה עוד מסוגלים הרחפנים בשטח?
כמו כלי הצמ"ה, הסיוע ארטילרי והליווי האווירי הצמוד, הרחפנים הפכו לחלק אינטגרלי בצק"ח מתמרן. עם תרומתם הגוברת לפעילות המבצעית בשלל הזירות, התרחבו גם היכולות שלהם בשדה הקרב. אז איך זה קרה? הסתכלנו למעלה - ולעומק שטח האויב
לכלי הקטן ו"הפשוט" הזה, שהפך לחלק מהנוף המלחמתי בימינו, יש לא מעט יכולות שהופכות אותו למשמעותי בשדה הקרב: הוא חמקן, יכול לחדור דרך פתחים צרים, לרדת לבטן האדמה ולהוות עוד זוג עיניים - שמסוגלות אפילו לנטרל איומים. זה הסיפור של הרחפנים בשטח.
אז מה הופך את הרחפן - לכלי לחימה?
"מה שיפה בכלי, זה שהוא פשוט מבחינה הנדסית, ולכן אפשר לבצע לו כל מיני התאמות שנרצה", מסביר סרן ע', קצין פרויקט בענף רובוטיקה ואוטונומיה באט"ל. שם, מתכללים את תחום הרחפנות היבשתית - מפיתוח התוכנה עד ל'שפצורים' בתוך המעבדות: "בין אם זה להוסיף מנועים ומוח, או להתאים תוכנות צבאיות ולהרכיב מערכות נשק".
אילוסטרציה
וכך - הפכו הרחפנים הרבה מעבר לרק 'תצפית'. הנה כמה מהדברים שהם מסוגלים לעשות, ושניתן לדבר עליהם.
רחפנים טקטיים
הסוג הראשון - הרחפנים ה'טקטיים'. "מה שמייחד אותם הוא גודלם הקטן שמאפשר ללוחם לסחוב אותם על גבו. בין היתר, הם מספקים תצפית ומודיעין לצוות בשטח בעזרת מצלמה שמתחברת בלייב", מתאר סרן ע', "ובעזרת בנייה של חלקים ותוספים מיוחדים, הרחפן חמקן - והרבה מעבר לעוד זוג עיניים".
רחפן טקטי
את הסרטון האחרון של הטרוריסט יחיא סינוואר בוודאי ראיתם. אך אולי לא ידעתם שהוא תועד על ידי רחפן טקטי. אז מה מייחד אותו מלבד יכולות הצילום? "אנחנו לוקחים את הרחפן הקיים ומבצעים התאמות, כדי להרחיב את סל היכולות", הוא מפרט, "יכולות התקפיות, שיפורים במאפיינים הטכנולוגיים הקיימים, וגם הוספת יכולות לחשיפה והשמדת כוחות אויב"
כך, הרחפן הקטן, הפך לכלי נשק טקטי, ובמלחמה האחרונה סייע לחיסול מחבלים רבים, גם בתוך מנהרות.
רחפנים משימתיים
סוג נוסף של רחפנים הוא ה'משימתיים'. "על הרחפנים האלה מותקנים חיישנים מיוחדים, מנועים ייעודיים ומכ"ם", מציין סרן ע', "הם לאו דווקא מלווים את הכוח, ומופעלים מרחוק".
אחד מהם הוא ה'צור', שאת הרכיבים שעליו ניתן לשנות בהתאם לצורך המבצעי: "למשל, אם אנחנו רוצים שתהיה לכלי יכולת תעופה בזווית או מהירות מסוימת - משפרים ומוסיפים מנועים. לצד זה, אנחנו גם מפתחים תוכנות ייחודיות שמתחברות למכ"מים ועוזרות לעקוב אחר מיקום הרחפן והמחבלים בזמן אמת".
'צור אדמדם'
ה'צור', כך מדגים הקצין, יכול להוות מעין מונית לוגיסטית: "אפשר לשלוח בעזרתו מטע"דים (מטען ייעודי) לכוח שלנו וכך לספק תחמושת ומנות אוכל, או לחילופין - לתקוף ולחסל איתו כוח אויב ומחבלים. אחד הפרויקטים שפיתחנו במלחמה הוא 'הצור אדמדם', אשר מחובר אליו מטע"ד עם מנות דם שנשלחות אל עומק שדה הקרב, ומסייעות להציל חיי לוחמים".
'צור אדמדם'
השימוש הגובר ברחפנים, כך מעידים בחטיבה הטכנולוגית ליבשה, תורם רבות להתפתחות שלהם: "אנחנו נמצאים בשיח שוטף עם הלוחמים בשטח, בין אם זה יהל"ם, מגלן או רוכב שמיים - רואים ושומעים מה ישפר את הפעילות שלהם. ואז, אנחנו מתרגמים טכנולוגית את הצרכים המבצעיים שלהם לפתרון מעשי ויעיל".