למה קוראים לו "מַרְכְּבוֹת האש"? מי משתתף? ומה אירועי השיא?

בימים אלה נערך תרגיל "מַרְכְּבוֹת האש", שנפרס על פני 4 שבועות. ביקשנו מרמ"דית התרגילים בחטיבת תוה"ד (התורה ההערכה וההדרכה), רס"ן שלי הרשקוביץ, לעשות לנו סדר בכל מה שצריך לדעת על תרגיל המלחמה הגדול של צה״ל

15.05.22
ליעם אדיב, מערכת את"צ

4 שבועות. הוא יימשך מ-9 במאי עד 2 ביוני.

הגברת המוכנות של צה״ל ובחינת כשירות הכוחות למערכה עצימה וממושכת. התרגיל ידאג לשיפור המערכת המבצעית ומוכנותה למלחמה לצד הטמעת 'תפיסת ההפעלה לניצחון' בדגש על מימוש מבצעים בקצב גבוה, במהלומות, בהגנה ובתמרון רב-ממדי, זאת תוך תרגול מרמת המפקדה הכללית ועד 'הקצה' המבצעי. בנוסף, הוגדר כי לקחי מבצע 'שומר החומות' ייושמו במסגרת התרגיל, במהלך החודש כולו.

כלל היחידות של צה"ל הלוחמות, המסייעות והעורפיות. בתוך כך כוחות היבשה, האוויר, הים, היחידות המיוחדות, מערכי לוחמות המידע מאמ"ן ואגף התקשוב, מערכי פקע"ר, אט"ל, אכ"א, מתפ"ש. הפיקודים המרחביים וכמובן המטכ"ל. בנוסף יקחו חלק ארגונים נוספים במערכת הבטחון ומרבית משרדי הממשלה.

התרגיל הוא רב-מדרגי ורב-מערכי ויכלול שילוב יכולות רב-זרועיות ורב-ממדיות בלחימה היבשתית, האווירית והימית, במימד הקיברנטי והספקטרלי, במענה הלוגיסטי הרב-זרועי ובהפעלת האש. במהלך התרגיל, יתורגל שילוב יכולות בין ארגוני הביטחון ומשרדי הממשלה השונים. בנוסף לכך, התרגיל יבחן את ציר הפעולה מהרמטכ״ל והמפקדות הראשיות במטה הכללי ועד לוחמי צה"ל בשדה הקרב.

בכל גזרות ההגנה בהם פועל צה"ל בשגרה ובשטחים נרחבים בארץ - צפון, מרכז ודרום. בכל אחד מהם יותאם המתווה לתרחיש החירום.

התרגיל יכלול התמודדות עם אתגרים ואירועים מתפרצים בכלל זירות הלחימה, לצד תרחישי מעבר משגרה לחירום במרחב הצבאי והאזרחי. כמו כן, יתורגלו תוכניות אופרטיביות בהתאם לתרחישים המתורגלים ויבחנו יכולות אספקת שירותים שונים ומאמץ הצלת החיים בעורף. 

בכל שבוע מתוך ארבעת השבועות, יתמקד התרגיל במימוש רכיבים בלחימה הרב-זרועית. במרכז התרגול בכל שבוע יבואו לידי ביטוי מגוון רחב ושונה של יחידות צה"ל, בהתאם לתרחיש שיתורגל - בלחימה בהגנה ובעורף, במעבר יחידות צה"ל ממצב שגרה ועד מלחמה, במימוש התקפת כוחות צה"ל להכרעת אויב ביבשה, באוויר ובים ותרגול קבלת ההחלטות הנדרשות מהדרג הצבאי הבכיר ביותר (מטכ"ל) ועד הזוטר ביותר שיתורגל.

מעולם לא התקיים תרגיל בסדר גודל כזה בצה״ל - באורכו, בהיקפו, בסד״כ המתורגל בו ובעיקר בכך ששולבו בו כלל זרועות הצבא וכלל המדרגים - "ממטכ"ל ועד חייל".

שם התרגיל שונה כמה פעמים. לבסוף הוחלט על ״מרכבות האש״, שם המוזכר בסיפור עליית הנביא אליהו לשמים ובנוסף, הוא שם של תרגיל מהעבר.

מהמפקדה הכללית ועד מפקדות הגדודים, הטייסות, השייטות ומערכי הסיוע בכלל מערכי צה"ל.

מנהלת אחראית לתכנן את התרגיל ולנהל אותו כך שהתרגיל ידמה את התוכניות לחירום, את אתגרי ואופן פעולת האויב - המציאות המבצעית בעת מלחמה באוויר, ביבשה, בים ובשאר ממדי הפעולה.  במשפט אחד - אחריות המנהלת לוודא ש"נתאמן כפי שנילחם".

התרגיל משלב את העורף ואת ההגנה עליו. עם זאת, לא צפוי אורח החיים במרחב האזרחי להיפגע כתוצאה ממנו. צפויה תנועה ערה של כוחות הביטחון במרחב. לפרטים נוספים על הפעלת התרעות תרגול לירי רקטות לחצו כאן.