מנהרת הזמן של חודש יולי
חודש יולי עומד השנה בסימן ציון 47 שנים למבצע "יונתן", מבצע החילוץ פורץ הדרך והנועז של חטופי טיסת "איר פראנס" באנטבה.
מבצע נוסף שחשוב להכיר הינו מבצע "סריס"- מבצע הסיכול הממוקד הראשון של צה"ל ( 11 יולי 1956) לחיסול מצטפא חאפז, ראש המודיעין המצרי ברצועה.
זו גם הזדמנות, בסימן טקס הסיום של קורס קמ"נים 191 שנערך השבוע, להצצה למסדר ההקמה של בה"ד 15 בגלילות, שנערך ב-20 ביולי 1969.
4 יולי 1976 -מבצע "יונתן" ("כדור הרעם"):
מבצע חילוץ נועז ופורץ דרך לשחרור חטופי טיסת "איר פראנס" 139. למרות פערי המודיעין, יצאו חיל האוויר, סיירת מטכ"ל, חט' גולני וחט' הצנחנים למבצע מסוכן במרחק 3,800 ק"מ. בחפ"ק המוטס פעלה חוליית האזנה של 8200. במהלך החילוץ נהרגו מפקד סיירת מטכ"ל, יוני נתניהו, ו-3 בני ערובה ולוחם הצנחנים, סורין הרשקו, נפצע קשה. למבצע קדמה מלאכת איסוף של מודיעין "יש מאין" של אמ"ן ומבצע צילום אווירי נועז של המוסד.
11 ביולי 1956 - מבצע הסיכול הממוקד הראשון של צה"ל:
לאור גל הטרור המתמשך של ה"פדאיון" המצרים מהרצועה מאז 1955, הנחה הדרג המדיני על "חיסול ראש הנחש". ביכבאשי מצטפא חאפז, ראש המודיעין המצרי ברצועה, שהוביל את מתקפת הטרור, חוסל במבצע מתוחכם של יח' 154 באמצעות "סוכן כפול" ומעטפת נפץ (עם ספר ממולכד) שהוכנה ביחידה הטכנולוגית. ב-11 ביולי 1956. למחרת חוסל מקבילו בירדן אליו נשלחה מעטפת נפץ בדואר .
12 ביולי 2006 - מלחמת לבנון ה-2 דו"ח וועדת ווינוגרד:
בעקבות חטיפת החיילים גולדווסר ורגב החל מבצע "שינוי כיוון", שהפך בהמשך למלחמה שנמשכה 34 ימים. המודיעין רשם מאזן מעורב של הצלחות וכשלונות להם ניתן ביטוי גם בפרק מיוחד על המודיעין הצבאי בדו"ח וועדת אנגלרד. במקביל, הוקמו בצה"ל מספר וועדות פנימיות, אחת מהן בראשות אלוף במיל, יעקב עמידרור, על המודיעין.
מסקנות ולקחים אלו הניעו תהליך הפקת לקחים ממושך באמ"ן, שהביטוי הראשון ליישומן היה במבצע "עופרת יצוקה" בסוף 2008.
ליל 19 - 20 ביולי 1969 מבצע "בולמוס 6":
הפשיטה על האי גרין היתה מהמבצעים הבולטים במלחמת ההתשה. נטלו בה חלק לוחמי שייטת 13 וסיירת מטכ"ל שמהם נהרגו 6 ונפצעו 11. במבצע לו קדמה מלאכת איסוף מודיעינית והכנת תיק מבצע נהרגו כ- 70 חיילים מצרים. 3 עיטורי מופת, עיטור העוז ועיטור גבורה הוענקו ללוחמים.
20 ביולי 1969 -מסדר הקמת בה"ד 15 בגלילות:
בהנחיית ר' אמ"ן, אלוף אהרון יריב, הוקם ב-1969 בה"ד 15, בסיס ההדרכה למקצועות המודיעין. עד אז התבצעה הדרכת מקצועות המודיעין במספר בסיסים ברחבי הארץ. בבסיס ההחלטה עמד רצון להקים מסגרת הדרכה אחודה. מארבעת המצולמים בתמונה נותר עימנו בחיים רק אחד: אל"מ במיל' יהודה שפר, שהיה אז מפקד קורס קציני פיענוח. בשבוע שעבר הגיע שפר למפגש נוסף עם צוערי וצוערות קורס קמ"נים.
22 ביולי 1948 - מועד ההקמה ה-2 של שירות המודיעין הצבאי (ש"מ):
השירות היה אמור להתחיל לפעול ב-30 יוני 1948 אך הסתייגות ראש אג"ם, יגאל ידין, הביאה להקפאת המהלך. זאת, עד לפרסום פקודה חדשה בה הוכרז ב-22 יולי על ההקמה והפסקת פעילות מח' אג"מ 3- גוף מודיעין, שפעל עד אז במקביל ל-ש"י (שירות הידיעות של "ההגנה".
23 ביולי 1954 - "מבצע סוזאנה":
נרתיק המשקפיים שהתפוצץ בכיסו של פיליפ נתנזון ב-23 ביולי 1954 על מדרגות קולנוע "ריאו" באלכסנדריה הוביל לשורת מעצרים של חברי רשת הריגול שהופעלה במצרים. מקס מאיר בינט, שנעצר עימם, התאבד ע"מ לא להסגיר סודות. שניים מחברי הרשת, ד"ר משה מרזוק ושמואל עזאר, הוצאו להורג, ואחרים נידונו לתקופות מאסר ממושכות. ארבעה שוחררו רק לאחר מלחמת ששת הימים. מפקד הרשת, אברי אלעד, ("האדם השלישי") הואשם בבגידה ונידון למאסר. שר הביטחון לבון, נאלץ להתפטר, ור' אמ"ן, בנימין גיבלי, נאלץ לסיים תפקידו אך המשיך לשרת בצה"ל. רק ב- 1960 הודח ע"י ראה"מ, בן גוריון, לאחר שהואשם בזיוף מסמכים והטיית עדויות. באותה שנה הפך "עסק הביש" מפרשיה בטחונית ל"פרשת לבון", עימות פוליטי חריף במפלגת השלטון, מפא"י, שבישר גם את סוף דרכו של בן גוריון.
30 ביולי -1970 מבצע "רימון 20":
הפלת 5 מטוסי מיג סובייטיים ע"י טייסי חיל האוויר בעקבות מארב אווירי לקראת סיום מלחמת ההתשה. המארב התאפשר הודות למודיעין מקדים מדויק וליווי צמוד של אנשי "מסרגה" - יחידת הגרצ'קואים של יח' ההאזנה 848. זו הוקמה לאחר מלחמת ששת הימים בעקבות חדירת בריה"מ למזה"ת. היחידה התבססה על דוברי רוסית ואפשרה לאמ"ן יכולות ייחודיות, שלא היו לאף גורם מודיעין במערב.