איך מקימים קריית מודיעין מ-0? ואיך היא תיראה? הצצה מיוחדת

עם שמש בעיניים ואבק שמכסה כמו הפודרה בשטחי האש של צאלים, פועלים אנשי ענף ההקמה של מנהלת מעבר אמ"ן לנגב ללא הפסקה. הקריה החדשה כבר בשלבי בנייה, ואנחנו יצאנו לבדוק איך היא נראית היום

27.08.23
איה חיימוביץ׳, מערכת את״צ

מעבדות ומבני הייטק, בנייני הדרכה ומגורים, מתחם תת-קרקעי מסווג, מרכז ספורט ופנאי, פארק, מרכז כנסים, שווקי אוכל וחשמל ירוק - כל אלו הם רק שבריר מ-120 המתחמים והמבנים שיתפרסו על שטח של אלפי דונמים שיהוו את קריית המודיעין החדשה בנגב.

האכלוס אומנם יהיה הדרגתי, ויחל רק בשנת 2026, אבל בימים אלו הבנייה כבר בעיצומה. מי שמנצח עליה הוא "בוב הבנאי" של מנהלת מעבר אמ"ן לנגב, סא"ל ג', רע"ן ההקמה. הענף הזה פועל ללא הרף, ותפקידו ברור: הוא אמון על ההנדסה והתכנון של העיר, המבנים, התנועה והנוף הנשקף ממנה, ואפילו החומה שמגנה עליה.

"אנחנו לא רק מציבים בטון", מדגיש סא"ל ג', "צריך לשלב עבודה טכנולוגית, תקשובית, שירותית ותפעולית. לכן, אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם כלל הענפים והיחידות על מנת לייצר בקצה תוצר שלם, אינטגרטיבי ואיכותי בסטנדרט הגבוה ביותר".

רק לפני כמה חודשים, כנראה שצומת שוקת לא היה שונה בהרבה מארגז חול בעיניכם. אבל היום - המצב כבר שונה לחלוטין. עבודות עפר החלו, וחלקה הראשון של חומה היקפית באורך 6.5 ק"מ מעטר את הנוף המדברי.

צינורות מעבירי מים וכלונסאות (שלדי בסיס למבנה) נמצאים כבר בשלבי העמדה מתקדמים, ואיתם גם מנהרת תשתיות תת-קרקעית ומגדל תצפית בגובה שלא יורד מ-21 מטרים. קירות טרומיים וקונסטרוקציה עבור מבני המגורים וההדרכה הונחו, וכדי לספק את חומרי הבנייה לכל זה - הוקם אפילו מפעל בטון בשטח.

כדי להתכונן למעבר עצמו, ענף ההקמה לא עומל רק על הבנייה, אלא גם על אסטרטגיית האכלוס. "אמ"ן הוא גוף דינאמי, הפועל אל מול אויב משתנה", מסביר סא"ל ג', "לכן, אנחנו לא יודעים בוודאות כיצד היחידות ייראו בדיוק בעוד כמה שנים".

כדי להתמודד עם האתגר הזה, הוחלט לבנות את הקריה החדשה בשני שלבים, כאלה שיאפשרו גמישות ודינאמיות במעבר היחידות, שעשויות לשנות את פניהן בתוך שנים ספורות.

"בשלב הראשון, אנחנו מציבים את המבנים והמרחבים הכלליים, ועבור היחידות - מקימים אולמות ריקים", הוא מפרט, "בהמשך, נפעל גם לחלוקה של היחידות בתוך המעטפת הקיימת, האולמות יהפכו למעבדות טכנולוגיות ולמשרדים מתקדמים".

על כל אלה, עובדים כיום יותר מ-400 אנשי מקצוע: אדריכלים, מהנדסים, הנדסאים, שרטטים ואנשי תקשוב וטכנולוגיה. הם מהווים את "שולחן השרטוטים" שבמטה, את אנשי השטח שנמצאים עם הרגליים על הקרקע ומהווים את העיניים של הענף במקום הבנייה, וכמובן, ואולי חשוב מכל - את החיבור הקריטי שבין השניים.

"בסופו של דבר, האמל"ח שלנו באמ"ן הוא אנשי המודיעין", מסכם סא"ל ג', "לכן, זהו לא רק פרויקט בנייה וטכנולוגיה, אלא פרויקט של אנשים. אנחנו כאן בשביל לשתף פעולה, ולוודא שזה יקרה בזמן, בסטנדרט, ובאיכות הנדרשת עבור החיילים והחיילות".