הקמ"נים הגדודיים מטפסים לפסגה חדשה של ה"תבור"

להכשרת הקמ"נים הגדודיים החדשה יש שם: "תוכנית תבור". לימודי ערבית בניב פלסטיני, טירונות קרבית והתנסות ולמידה בשטח הם רק חלק ממה שיוסיפו קציני וקצינות המודיעין לסל הכלים שלהם. "הם מוכשרים פה לראות את תמונת המודיעין הגדולה - ומוכנים בכל רגע נתון לתפוס נשק ולהיכנס לפעילות כלוחמים"

25.03.25
גל מי טל, מערכת את"צ

"זה קרה ממש בתחילת המלחמה", כך מתחילה סרן ל' לשחזר את רצף האירועים, "אני עומדת מול מחבל נוח'בה אזוק, ובעזרת חוקר מודיעין, מוציאה ממנו מידע קריטי לגדוד שלנו: מי היו איתו, איך הם נערכו בשטח, איפה הצירים הממולכדים, מה שיטת המנהור באזור. הכול, בלי לדעת מילה אחת בערבית". 

היא הייתה אז קמ"נית בגדוד בחטיבה 401, שעמד בראש הפריצה והכי לתמרון בעזה. "ידעתי שניתוח האויב שנשלחתי לבצע חשוב מאין כמוהו. הבנתי שאני מכינה את השטח לכל הכוחות שיגיעו אחריי. זו אחריות גדולה, אין מקום לטעויות".

כשהיא חוזרת לאותם רגעים ראשונים ברצועה, נראה שגם לסרן ל' קשה לקלוט את הקצב שבו הדברים קרו ואת הסיטואציות איתן נדרשה להתמודד. היום, כקצינת ההדרכה של מסלול הקצונה הייעודי החדש לקמ"נים גדודיים - תוכנית 'תבור', היא מוודאת שלבאים אחריה תהיה נקודת פתיחה אחרת, עם סל כלים גדול יותר ומיומנויות שלה לא היו.

"חיה מזן חדש"


המסלול אינו הכשרה חדשה בתכלית, אלא שדרוג של מסלול הקצונה הייעודית הקודם בענף מודיעין השדה במערך ההדרכה של אמ"ן. "אין ספק שמדובר בחיה מזן חדש שהושפעה רבות מאירועי 7 באוקטובר ומחודשי הלחימה הרבים", מדגישה סרן ל'. "בראש ובראשונה ישנה עליית מדרגה ב'עולם הקרבי' עם המעבר מטירונות 03 ל-05, ועם השיבוץ האחיד לכלל חניכי המסלול למגמת הלוחמים 'להב' בבה"ד 1".

"וכמובן", היא מדגישה, "נכנסו גם אבני דרך קריטיות בעולמות המודיעין: בדגש על לימודי ערבית, התמקצעות במערכות המידע של אמ"ן ותהליכי התנסות וחניכה אישית על ידי קמ"ן גדוד מכהן בזירה המבצעית שלו". 

חניכי וחניכות המחזור הראשון, שהתגייסו באוגוסט 23', סיימו את המסלול בחודש שעבר, בתום 19 חודשים. במהלכם, עברו החיילים את כלל שלבי ההכשרה שהכינו אותם לשירות כקמ"נים במציאות הנוכחית שמשתנה ללא הרף.

שלבי תוכנית תבור


בשלב הראשון, 'יסודות', הם לומדים להכיר את אגף המודיעין על כל יחידותיו, את צה"ל וכמובן - את האויב. "כקמ"נים גדודיים הם יידרשו לזהות את השחקנים המרכזיים בזירה, ולפעול בשיתוף פעולה הדוק עם כל המקצועות האמ"ניים", מפרטת הקה"דית.

בשלב האימון המתקדם, או כמו שהיא מכנה אותו, 'הפרקטיקום', החניכים לומדים את השיטות השונות שיסייעו להם בתפקיד: ניתוח שטח, בניית תוכנית איסוף מודיעין ועוד. הם גם הוסיפו לסייר בשלל הגזרות, כדי שבעתיד בו יוכלו למצוא את עצמם בכל חיל ובכל זירה, ידעו גם להתמצא בשטח.

"לאחר מכן, עוברים החיילים להכשרה בת חמישה שבועות באולפן ערבית, עם שימת דגש על ערבית מדוברת בניב הפלסטיני", ממשיכה הקה"דית.

"זה, כאמור, לקח שנתקלתי בו באופן אישי. אומנם יש גופים אחרים באגף המודיעין שמתמחים בכל עולם ההאזנות, החקירות והתקשורת עם המחבלים, אך המלחמה חידדה עבורנו את היתרון שמביאה ההבנה של ערבית מדוברת. הצוערים כבר יוכלו לתחקר מחבלים בשטח בזמן אמת עד שיגיע החוקר המנוסה יותר, ובזמן הזה להוציא מידע קריטי שיוכל להציל חיים של לוחמים".

בתום שלבי ההכשרה המקצועיים, יוצאים חיילי התוכנית להתנסויות בכלל היחידות הלוחמות: "במשך חודשיים הם משרתים תחת קמ"ן גדוד ומתפקדים כחלק ממחלקת המודיעין הגדודית. שם הם זוכים להכיר את השטח באמת, תוך העבודה על פרויקט מודיעיני השייך לאותה זירה מבצעית". 

אחריהן, כאמור, מגיעים הצוערים למגמת הלוחמים 'להב' בבה"ד 1, וממשיכים להשלמה חילית לקציני מודיעין גדודיים, תחת ענף מפקדים במערך במערך ההדרכה באמ"ן.

לאורך המסלול, זוכים הצוערים והצוערות לשמוע גם ממג"דים על הפעילות הצמודה עם הקמ"ן כפי שהם רואים אותה, וללמוד מהניסיון הטרי של הסגל הפיקודי, המורכב כולו מקמ"נים גדודיים לשעבר שהשתתפו בקרבות - מהמפקד האישי ועד למפקדת המסלול, שהייתה בעברה קמ"נית חטיבה. 

השאלות הנכונות


"קמ"ן גדוד טוב יודע להיות גוף מגשר בין הידע המטורף שקיים בעולם המודיעין לבין הלוחמים בקצה, רגע לפני הכניסה למבצע, למעצר או לתרגיל", מסביר סגן א', סגן מפקד פלוגה בתוכנית. "אני חושב שהמסלול הזה מלמד כל חייל בקורס איך לשאול את עצמו את השאלות הנכונות ואיך לגשת לעשייה עם גישה שקולה שמתחשבת בכלל המרכיבים של השטח ושל האויב".

גם סגן א' עצמו הגיע לתוכנית עם ניסיון עשיר מהלחימה כסגן קמ"ן גדוד בנח"ל: "היה לנו מקרה חמור בגדוד שהיה יכול לסכן חיי לוחמים. כשהתחלתי לחקור מה הוביל אליו גיליתי מספר ידיעות מודיעיניות שהתפספסו. בשלב הזה הושבתי את החיילים שלי ואמרתי להם שאני רוצה שיביאו מודיעין בעצמם, דרך הרגליים, ולא יסתמכו רק על מה שהם מקבלים מלמעלה".

"זו החלטה שהעבידה אותנו קשה, אבל הוכיחה לי שמש"קי וקציני מודיעין בגדוד יכולים לתמוך אותו בצורה מקיפה. היה לנו עושר רב יותר של מידע, שהקל עלינו משמעותית בבחירת המשימות והיעדים. ואכן, באותה תקופה היו לגדוד תפיסות מאוד משמעותיות של אמל"ח ושל דברים נוספים שקידמו אותנו מבחינה מודיעינית".

"בסופו של דבר, כשחייל בתוכנית שומע אותי מספר את הסיפור הזה ומבין את המשמעויות, הוא יזכור את זה הרבה יותר טוב מעוד מצגת שהייתי מראה לו. זה יתרון אדיר עבורם, לראות את כל תורת הלחימה שלמדו במשך חודשים מתממשת, להיות מסוגלים לתרגל תרחיש ואז לשמוע מהמפקד שלהם שחווה את זה על בשרו מה היה קורה אם היו פועלים בדרך אחת במקום בשנייה".

גם לאחר סיום מסלול הגיוס הראשון בתוכנית תבור, סרן ל' וסגן א' כבר מחכים לבאים: "יוצאים מפה קצינים וקצינות שמצד אחד יודעים לראות את תמונת המודיעין הגדולה יותר ולדבר בשפה שלא הכירו בגדודים בעבר, ומצד שני מוכנים בכל רגע נתון לתפוס נשק ולהיכנס לפעילות כלוחמים לכל דבר ועניין".