המנהל שהופך את צה"ל לירוק עוד יותר

06.06.24
הילי אלג'ם, מערכת את"צ

נושא איכות הסביבה בצה"ל יכול להישמע אולי רחוק מהחייל הפשוט - אבל למעשה, הוא נמצא בכל מקום. ובעוד העולם מתקדם בצעדים לעבר התפתחות ירוקה, גם בצה"ל פועלים בשנים האחרונות יותר ויותר לטובת הסוגיה החשובה, ואולי תופתעו לגלות כי באגף התכנון ישנו מנהל שלם שאמון על התחום.

"הנושא של הטבע בצבא תופס חלק גדול מאוד", אומר סרן יהונתן בן סימון, ראש מדור פרוייקטי הגנת הסביבה במחלקת תשתיות באגף התכנון, "אחד הפרויקטים המיוחדים, שחגג השנה עשור של פעילות הוא 'צבא ההגנה לטבע', בשיתוף עם החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, רשות העתיקות, אט"ל, אג"ת ומשרד הביטחון. מדובר במיזם שדרכו אנו מפעילים פרויקטים בשלל תחומים בכ-60 יחידות בפריסה כלל-ארצית ורב-זרועית".

את אחד מהמיזמים החדשים שלהם תוכלו למצוא בקריה. "הפכנו במהלך החודש האחרון את אחת הגינות לאקולוגית יותר - במקום צמחי נוי, שתלנו צמחים ארץ-ישראליים מקומיים, שגם דורשים פחות מים ותחזוקה, וגם תומכים במגוון הביולוגי המקומי", מפרט סרן בן סימון.

מעבר לכך, "צבא ההגנה לטבע" מוביל תוכנית של הצבת מצלמות שביל באזורי גבולות: "אלו אזורים שלא אמורה להיות בהם תנועה אנושית, אבל לצערנו ישנם צירי הברחות. אם אנשים נעים שם - המצלמות מתעדות זאת ומעבירות את זה מיד לטיפול החמ"ל הרלוונטי, ואם מדובר בבעל חיים - זה מגיע לחמ"ל אקולוגי ומספק מידע חשוב על השטח".

"המצלמות אוספות את המידע, וכך אפשר להבין גם את תמונת המצב המבצעית וגם את האקולוגית, שמסייעת בין השאר למדוד את המגוון הביולוגי בשטח", הוא ממשיך, "זה נותן לנו אינדיקציה - אם נראה שבאזור מסוים יש פתאום עלייה במינים מתפרצים ופולשים, זה סימן לא טוב. אבל אם דווקא נראה מינים מקומיים, זה מצב בריא שנרצה לשמר ולטפח".

גם במהלך המלחמה, "צבא הגנה לטבע" דואג להמשיך לפעול - ובמיוחד עכשיו. "העברנו, ועודנו מעבירים, הדרכות ללוחמים על איך משתמשים בשטח ככלי אופרטיבי", סרן בן סימון מרחיב, "לקחנו מדריכים שמבינים בגששות, ובעולם השטח והטבע, והבאנו אותם. הם מסבירים להם לדוגמה איך מזהים תנועת אנשים בשטח, כיצד ניתן להבחין בעקבות של בעלי חיים, או איך אפשר לגלות מטענים שמוחבאים בקרקעות".

מלבד הפרויקט הזה, המדור עוסק גם בתכנון סביבתי נכון ובתוכניות רב-שנתיות. "צה"ל הוא גוף שמחזיק בהרבה תשתיות, והבעיה היא שחלקן מתקופות ישנות יותר, שדורשות שיפור, לרבות תשתיות דלק, ביוב, ופסולת. כאן אנחנו יחד עם אט"ל נכנסים לתמונה, ומשכללים אותן במטרה להביא לסטנדרט אחיד, ולצמצם אירועי זיהום עתידיים".

"דוגמה עיקרית היא תשתיות דלק שבצבא", מציג הרמ"ד, "אנחנו מפעילים בשיתוף אט"ל וחיל האוויר תכניות לשדרוג של תשתיות הדלק הרגיל והסילוני בצה"ל כדי לצמצם סיכון למפגעים וזיהומי קרקע, וזה קורה תחת תוכנית רב-שנתית, כי משק הדלק בצה"ל הוא עצום".

למעלה מ-30% מהשטחים במדינת ישראל הם בסיסים או שטחי אש, ולכן, כפי שמחדד סרן בן סימון, הנושא של טבע בצה"ל הוא משמעותי מאוד: "בגלל שבעלי חיים וצמחים מסוימים קיימים רק במקומות ספציפיים, יש לנו את הזכות והחובה לשמור עליהם. חלק מהביטחון הלאומי שלנו הוא ביטחון סביבתי, וזה חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מהצבא".

ואיך רואה סרן בן סימון את עתיד המנהל? "ככל שזמנים מתקדמים, קיימים מודעות והבנה רחבים הרבה יותר בתחום הזה", הוא מציין, "אני מאמין, וזה מה שקורה כבר עכשיו, שתחומי העבודה שלהמנהל שלנו יתרחבו. צריך לזכור שככל שמשקיעים בטבע יותר - מקבלים ממנו יותר בחזרה".