את המערכת הזאת כדאי מאוד לכל המפקדים בצה"ל להכיר
הכירו את 'תנופה', המערכת שבקליק אחד מרכזת עבור מפקדים את כל הנתונים הרלוונטים על החיילים שלהם: מהצגת מספר המבודדים בתקופת הקורונה - ועד חישוב הסיכויים של משרת מסוים לנשור. ישבנו לשיחה עם הרמ"ד האחראי על הפיתוח שעומד לשנות את כללי המשחק בתחום קבלת ההחלטות בצה"ל: "אנחנו חוקרים נתונים, מבינים את התנהגות שלהם, וחוזים באמצעותם דברים"
בעולם הנוכחי, שהופך יותר ויותר דיגיטלי, גם תהליך קבלת החלטות בצה"ל צריך להיות פשוט, ומבוסס מידע ונתונים. זו בדיוק המטרה של מערכת 'תנופה', שפותחה על ידי אגף התקשוב ואכ"א ומטרתה להנגיש למפקדי וסגלי משא"ן כלי עזר דיגיטלי על היחידה/הארגון שלו, ולסייע לו בקבלת החלטות מהימנות בתחום משא"ן המבוססות על נתונים.
על פיתוח המערכת אחראים אנשי מדור "תומכות החלטה" ביחידת שחר, בית התוכנה למערכות ארגוניות תומכות לחימה. "למדור יש שני כובעים", מספר הרמ"ד, רס"ן יוני ווטה, "ראשית, אנחנו עוסקים בתהליך של מיצוי מידע ומערכות BI (בינה עסקית), שמטרתו לתת למפקדים ואנשי מקצוע את היכולת להוביל תהליכים על בסיס מידע מאומת".
"שנית, אנחנו מתמקדים ב-data science (מדע הנתונים). המשמעות של זה, היא שאנחנו יודעים לחזות איפה דברים יעמדו בנקודת זמן מסוימת. לדוגמה, אנחנו מחשבים התאמה של מקצוע למלש"בים - לפני שחייל מתגייס, אפשר לחזות איפה כדאי יותר שישובץ".
הרמ"ד מסביר כיצד המנגנון עובד: "המערכת שפיתחנו מחולקת לשני צירים - ציר שוטף יומיומי וציר חירום. בציר השוטף, היא מתלבשת על הרבה מערכות מידע שקיימות בצה"ל, למשל אחת שמזינים בה את ההכשרות שכל חייל עבר, אחת שמזינים בה תאונות דרכים ועבירות, ועוד. 'תנופה' שואבת מידע מכל אלו ומייצרת 'בריכה של מידע'".
כל המידע ש'תנופה' אוספת, מופיע באופן ויזואלי ובתרשימים, ובדרך זו המפקדים מקבלים מבט על כל מה שקורה ביחידה במקום אחד, עם יכולת לתחקר עד רמת המספר אישי. "היא מייצרת להם את התמונה הכי חדה וברורה, על מנת שיהיו מודעים לתהליכים שקורים אצלם ביחידה, ויוכלו להפנות אליהם את תשומת הלב הדרושה, ולקבל בעקבותיהם החלטות מושכלות", מדגיש הרמ"ד.
כל מפקד יחידה ומעלה יכול להשתמש בתוכנה - היא יושבת בתוך המחשב הצבאי, ומורידים אותה דרך ענן התומכ"ל הצה"לי. דרכו מזינים את פרטי המבקש על מנת לקבל אליה גישה.
לדבריו, מסוגלת המערכת לחזות בין היתר כמה חיילים ביחידה עתידים לנשור מהצבא, ואת מי מהם מומלץ להוציא לקורסים אקדמאיים. בנוסף, היא מציגה כמה אנשים לא מממשים את חופשות הקבע שלהם והטבות, אילו אוכלוסיות מיוחדות יש ביחידה והאם הן מקבלות את המענה הנדרש. לאלו מתווספות עוד פונקציות רבות - והכול באופן מאורגן.
"יש הרבה פרמטרים לחזות אם מישהו עומד לנשור", מסביר רס"ן ווטה, "למשל, על סמך נתונים, כמו כמה פעמים ביקר אצל הקב"ן וכמה פעמים ערק. המשמעות של 'דאטה סאיינס' היא לחקור נתונים, לקלוט אותם מהבסיס, להבין את התנהגות שלהם, ולחזות דברים בעקבותיהם - וזה בדיוק מה שהטמענו ב'תנופה'".
כמובן שבעקבות התפרצות הקורונה, גם 'תנופה', כמו מערכות נוספות, תפסה תאוצה בצה"ל, מכיוון שהפלטפורמה איפשרה למפקדים בכירים לבצע בעזרתה הערכות מצב בנושא. הם יכלו לראות כמה מהפקודים נמצאים בבידוד, כמה חולים, ואם מספרם עלה או ירד, דרך נתונים שנקלטו מדוח 1.
"היום משתמשים בה בקורונה, ומחר ישתמשו בה במלחמה", מצהיר רס"ן ווטה, "כל המדיניות של צה"ל מתפתחת, ואנחנו מסתמכים כמה שניתן על מידע קונקרטי".
'תנופה' מאפשרת אופציות נוספות בתחום מיצוי המידע - ניתן לקבל דרכה תמונת מצב גם על מה שקרה בעבר ביחידה, ולבדוק מגמות שיפור ולהשוות בין יחידות, כמובן בהתאם להרשאות. "מתוקף תפקידנו, אנחנו נחשפים למידע על כל חיילי צה"ל. יש גוף שמלווה אותנו באכ"א, שאחראי על צנעת הפרט ואנחנו עובדים איתו בתיאום", מדגיש הרמ"ד, "אנחנו לא מבצעים פעולות בלי האישור שלהם. המפקדים רואים רק את מה שמותר להם לראות".
"למערכת יש יכולות מדהימות", הוא מספר בהתרגשות, "היא כרגע מציגה נתונים רק בעולמות הקשורים למשא"ן ותקציבים, אבל בהמשך עתידות להתווסף קטגוריות כמו כשירות הגדוד והחטיבה".
"אנחנו כרגע בתהליך של הגדרה - מהי כשירות?", הוא מסביר, "כל הזמן מנסים לייעל את המערכת, להפוך אותה לכמה שיותר מונגשת - ולהוביל לכך שהמידע יוצף באופן אוטומטי, בדגש על פרטים חריגים שדורשים טיפול. אנחנו רוצים שהיא גם תציג מידע בתחום הלוגיסטי, על הציוד שקיים בכל יחידה".
"יש פה חבר'ה תותחים - הע"צים מקצועיים ומכירים את הדאטה ואת התהליכים, החיילים מבינים מצוין בתחום הטכנולוגיה, ואת כולם מובילה ע"צ יקירה מלכה - זה שילוב מעולה", הוא מבהיר בחיוך, "כולם רוצים להבין איך הלקוח מתנהל, ולהנגיש לו את המידע הכי רלוונטי. הכול נובע מזה שיש להם מוטיבציה מאוד גבוהה ושהם רוצים לקדם את צה"ל".
"הם באו לעבוד גם בשישי ובמוצ"שים כדי שהתוצר הזה יהיה הכי מדויק", מוסיף רס"ן וויטה, ומסכם: "הקורונה קידמה את השימוש ב'תנופה', אבל אני מסתכל על המצב בצורה ביקורתית, ועוד לא הגענו לכל הדרג הבכיר. השאיפה היא שכל מפקד ומפקדת בצה"ל ישתמשו בה, ויבינו כמה היא חיונית".