הצוות המסווג שמחבר בין הבכירים - גם מתחת לפני האדמה
מתחת לפני השטח, במרתפים המסווגים של הקריה, קיים צוות שבלעדיו, כנראה שאף דיון סודי לא היה מתקיים. בכל מבצע, הערכת מצב, תקיפה והגנה, אנשיו הם אלו שאחראים לקשר בין הקודקודים ומקבלי ההחלטות. ירדנו מזמינות לטובת שעה וחצי עם הגדוד המטכ"לי של חיל התקשוב
כשירדנו כמה קומות במעלית בניין מטכ"ל שבמחנה רבין ('הקריה'), נאלצנו להשאיר את הטלפון בכוורת שמחוץ לבור, הרחק מחדרי התוכנה והשרתים, עמוק מתחת לאדמה. לאחר שהפקדנו את החוגר, כל מה שהורשנו להכניס איתנו היו דף ועט.
בעזרתם, ניסינו לתמצת במעט את פעילות פלוגת השו"ב של אגף התקשוב במהלך המלחמה, שנעשית בחדרים שמארחים שבוע אחר שבוע, את הפגישות המסווגות ביותר במדינה.
שו"ב היא מערכת שליטה ובקרה המאפשרת לדרג הפיקוד הבכיר לקבל תמונת מצב של שדה הקרב בזמן אמת. אך המשמעות שלה מורכבת יותר מהנראה לעין.
נדמיין יחד תרחיש בו אירוע מבצעי מתפתח ברגעים אלה ממש, ודורש התכנסות של פורום מטכ"ל, דרג מדיני וצמרת מערכת הביטחון. מדובר במספר לא מבוטל של בכירים עם סיווג מחמיר ביותר, שמתקבצים על מנת לקבל החלטות חורצות גורל - כשהזמן דוחק.
נמשיך להריץ את התמונה בראש, ונבין שכל הנמנים למעלה יגיעו בערך באותה עת למגדל המצפ"ה (מוצב הפיקוד העליון) בקריה, ירדו כמה קומות מתחת לפני הקרקע.
כדי "לאכלס" את כולם, צריך מקום עם מספיק צגי מחשב, מסכי פלזמה, חיבורי רשת מתאימים למערכות המסווגות, מיטב הטכנולוגיה הצבאית ועוד מספר דברים שאני מנועה מלפרט עליהם. בקלות, אירוע זה יכל להפוך לכאוס תקשובי במינוס. אבל יש מי שדואג שלא.
"אנחנו בכוננות תמידית, כי תמיד אפשר להיות מוקפצים. אתה הרי אף פעם לא יודע מתי תהיה הערכת מצב", מספר רס"ן ר', מפקד פלוגת שו"ב בגדוד המטכ"לי של אגף התקשוב וההגנה בסייבר, "כשזה קורה, אין הרבה זמן, ואנחנו צריכים להרים בכל פעם חמ"ל מאפס".
ומה בדיוק כולל מרכז הבקרה הזה? ובכן, בתור התחלה, אמצעי תקשוב, והמון. "כל משתתף צריך מחשב ומכשיר קשר כמובן, ובתוך דקות אנחנו מחברים ומפעילים עשרות כאלה, כשכל אחד מהם יכול לקלוט מידע מהמטה ומהשטח", מסביר המ"פ.
עד כאן החלק הפשוט. חיילי הפלוגה אחראים על מעטפת הגנת סייבר לכלל המכשירים בפגישה, וגם בכל הנוגע לשימוש ואחסון המידע המסווג הרב שמתקבל מהגופים השונים - 'IT' בשפה מקצועית.
עם כל זה, מגיעה בעיה מאתגרת במיוחד: "משום שאנחנו עובדים עם כמות גדולה של שותפים מבצעיים, כל אחד מביא איתו רשת תקשורת אחרת. לאחד יש תשתית משלו, אחר רוצה לראות על המסך הגדול את נתוני השיגור, ונוסף מבקש את מערכת ההתראות - והכול בו זמנית".
מדובר בעשרות מערכות, פנים וחוץ צה"ליות: "אלה צריכות להזרים אינפורמציה למפעילים שלהן - ואנחנו המתאם ביניהן". וממש כפי שרס"ן ר' מתאר, החיילים בפלוגה לוקחים על עצמם את תפקיד הקואורדינטורים, ומאפשרים לכל 'שותף', כפי שהם מכנים אותם, להציג ולשתף את המידע - בדרך שלו.
אחרי שהתחיל לנו כאב ראש קל, המ"פ הציע לקחת אותנו לסיור בפלוגה שיעשה לנו סדר. עקבנו אחריו בין המסדרונות התת-קרקעיים, תוך כדי שהוא מספר על אחד הערבים המטורפים שידע.
"בליל המתקפה האיראנית, כל מי שאתם יכולים לדמיין הגיע לכאן. זה היה די משוגע. הורידו לנו פקודה שצריך להרים מיד חמ"ל. חיילים התרוצצו עם מחשבים וכבלים. חיל הים היו צריכים לקבוע איזו אוניה תיירט איזה טיל, היה מי שהיה זקוק לאחת המערכות המיוחדות, וכמובן שהכול היה בתיאום עם גופים נוספים, מה שחייב צירוף עוד רשת תקשורת סודית למכלול", הוא משחזר בשיחתנו.
המשכנו לצעוד והוא לקח אותנו אל האולם שבו כולם התכנסו באותו היום. את המקום זיהינו כבר מהתמונות המפורסמות של חברי הקבינט בבור, אבל מה שלא ידענו, זה שמבעד לקירות מסתתר חדרון, ובו יושבים חיילי השו"ב, מוכנים לפתור תקלות ולהוות הגורם המקשר - תרתי משמע.
למרות שהיה נחמד להעמיד פנים במשך שעה וחצי שאנחנו מקבלי החלטות בעלי השפעה, אין לדעת מתי יצוץ אירוע נוסף, והפלוגה תוקפץ לתחזק את הטכנולוגיה לחמ"ל הבא. ולכן, התפנינו משם, ונושאי כומתות הטורקיז הראו לנו את הדרך למעלית, שהחזירה אותנו לפני הקרקע - ולזמינות.