כך נראים 10 הפיתוחים הכי חדשים של אגף התקשוב

מוואטסאפ ויוטיוב שיכולים להעביר מידע מוצפן בזמן אמת, דרך צמיד חכם שמסייע להציל חיים, ועד למשקפי מציאות רבודה שמחברים בין הכיתה לשטח. אגף התקשוב מציג עשרה פיתוחים חדשים שמשדרגים את היכולות של צה"ל

20.12.16
מערכת אתר צה"ל

מוואטסאפ ויוטיוב שיכולים להעביר מידע מוצפן בזמן אמת, דרך צמיד חכם שמסייע להציל חיים, ועד למשקפי מציאות רבודה שמחברים בין הכיתה לשטח. אגף התקשוב מציג עשרה פיתוחים חדשים שמשדרגים את היכולות של צה"ל

פרויקט "סלולר צבאי"

בעידן בו הסלולר הוא חלק בלתי נפרד כמעט משגרת חיינו, השיק אגף התקשוב סמארטפון צבאי מוצפן, שייתן מענה מבצעי לכוחות בשטח. "פרויקט 'סלולר צבאי' הוא פרויקט תשתיתי, שמבשר את עידן המוביליות בצה"ל", מצהיר סא"ל עידו הלשטוק, רע"ן תקשורת ולוחמה בספקטרום ביחידת לוט"ם.

כיום, מפקדים נגישים למידע רב כשהם נמצאים בחמ"ל או בבור, או כשמפקדה פורשת בשטח, אבל לא נגישים למידע מבצעי כשהם בכלי רכב או צועדים בשטח: "זה פער ראשון משמעותי שזיהינו כשיצאנו לדרך, הצורך בהעברת מידע מסווג לגורמים ניידים".

הפער השני מתבטא בכך שלוחמים משתמשים בפתרונות סלולר לא מאובטחים: החל משיחות, דרך וואטסאפ ומיילים. "תפקידנו בלוט"ם הוא לספק לצה"ל יכולות מבצעיות מוצפנות חלופיות, כי אין לנו את הפריבילגיה שהמידע יזלוג החוצה. בפרויקט הסלולר אנחנו נותנים מענה לא רק לוואטסאפ אלא בכלל לעולם האפליקטיבי", מציין סא"ל הלשטוק ומוסיף כי בדומה לעולם האזרח, גם בסמארטפון הצה"לי תהיה חנות אפליקציות מבצעית.

מערכת "הצופר הנייד"

במהלך מבצע "צוק איתן" הונחו בשטחי הכינוס צופרים נייחים, שכיסו שטח גדול ורחב. בשיתוף פיקוד העורף פותחה מערכת "הצופר הנייד" שמתכנס בשטח מצומצם ואקטואלי יותר, ומתריע רק בשטח הנדרש בעת נפילה. "כך יוכלו החיילים להמשיך את משימותיהם ללא הפרעה, והמערכת תהיה מותאמת יותר למתארי הלחימה בנסיעה ברק"מים ובפריקה מבצעית, להפעלה מידית על ידי הלוחם - ללא הכשרה ייעודית", מספרת רס"ן רונן כהן, רמ"ד הפצת התרעה ביחידת לוט"ם, על הפיתוח שמלווה חיל ההנדסה, האמון על הגנת שטחי הכינוס בצה"ל. "אנחנו מאמינים באמירה: 'מה שלא פשוט, פשוט לא עובד'".

מערכת צה"לטיוב

ביחידות צה"ל השונות פרוסות מצלמות נייחות וניידות רבות, שמתעדות את כלל הגזרות. דרך הווידיאו שהן מפיקות ניתן לאסוף מידע, לחקור את הגזרה, להזעיק כוחות ואף לייצר תמונת מצב מלאה. "בחווית המשתמש, המערכת דומה ל-YouTube האזרחי, אך שלא כמו האפליקציה האזרחית היא איננה ארכיון של ויזואליה, אלא אפליקציה המאפשרת קבלת ויזואליה מבצעית בזמן אמת", מספרת סא"ל ג' מיחידת לוט"ם. "מדובר ביכולת מתקדמת שתאפשר למפקד הלוחם הבנת תמונת מצב טובה יותר".

רפואה משלימה

מדובר בשעון טכנולוגי חכם אותו עונד הפצוע בשטח, ומסוגל לנטר את הסימנים החיוניים שלו ולספק תמונת מצב מלאה." פיתוח הצמיד נועד לסייע לצוות הרפואי בקבלת ההחלטה הטיפולית הנכונה, בזמן אמת", מסביר רס״ן נמרוד פוקשניאנו, מפקד ההשלמה הטכנולוגית של בה״ד 7. "על הפיתוח עמלו הצוערים של ההשלמה הטכנולוגית בשיתוף עם צוערי חיל הרפואה, כדי לתת מענה טכנולוגי מקיף ורלוונטי״. 

 

קורס תכנות Next Generation

מדובר בקורס הדגל של האקדמיה הצה"לית למקצועות המחשב והסייבר, בו מוכשר דור המתכנתים שעתיד לפתח את המערכות המבצעיות של צה"ל. "הבנו שעלינו לספק פתרונות טכנולוגים מהירים ורלוונטיים לשדה הקרב המשתנה ללא הרף, לכן שינינו את פני קורס התכנות", מסביר רס"ן דור כהן, רמ"ד תוב"ל באקדמיה הצבאית למקצועות המחשב וההגנה בסייבר. "הקורס היום מכין את האנשים לחשוב אחרת, ליזום, בדומה לנעשה בחברות היי-טק מובילות. בקורס יש פיתוח באמצעות קוד פתוח, web, gamifiction  ועוד. הכל בשביל להתאים את עצמנו למציאות המבצעית. כיום, כשתקשוב מעצב את שדה הקרב, האחריות על התכניתן רבה הרבה יותר". 

מערכת "תמלול חוזי"

מערכת המנתחת באופן עצמאי סרטוני וידיאו, מבינה את המתרחש ומנתחת את הנראה על המסך. ״המדור שלנו מורכב מיוצאי מסלול ׳תלפיות׳ ממגוון אסכולות (מתמטיקה, מחשבים וכו')  ואנחנו עוסקים בפיתוח יכולות טכנולוגיות תומכות לחימה לשדה הקרב. בפיתוח מערכת תמלול החוזי אנחנו חלוצים. בשלבי הפיתוח השתמשנו בטכנולוגיית ״למידה עמוקה״ שבה המערכת מקבלת כמויות אדירות של מידע, מנתחת אותו ומפיקה מסקנות", מספרת רס״ן ספי כהן, רמ"ד מערכות מידע מבצעי ביחידת לוט"ם. "כעת המערכת יכולה לתמלל כמעט כל סרטון אקראי ברשת למילים באופן מיידי. קיימת מערכת שלמדה מוויקיפדיה מונחים ומושגים צבאיים, והיא משתמשת בהם בהקשרים הרלוונטיים. על הפרק עומדים פיתוחים נוספים, ולא על כולם אפשר לספר".

משקפי "הולולנס 3D"

משקפי מציאות רבודה שמאפשרים למשתמשים לראות מיצג תלת מימדי המשלב בין מציאות וירטואלית וממשית. "טכנולוגית המציאות הרבודה מחברת למעשה בין העולם הפיזי והעולם הדיגיטלי ומהווה את ממשק המשתמש של העתיד", מדגיש רס"ן רותם בשי, רמ"ד תכניתן ראשי ביחידת לוט"ם.

"חיבור שכבות מידע לתמונת המציאות בשדה הקרב תספק יכולת ויזואליזציה באופן אינטראקטיבי וריאליסטי. הפלטפורמה תאפשר לקבל החלטות מהירות ומדויקת יותר. שימוש בטכנולוגיה לצורכי הכשרה והדמיה תקרב את הכיתה אל ה"שטח" ותיצור רמת מקצועיות ותפיסת מסוגלות גבוהות מהקיים היום״.

מערכת "מנשמ"ע"

אפליקציה שמאפשרת שיח מבצעי ישיר, בעת לחימה ובשגרה, באופן מסווג ומוצפן. "כיום שיח מבצעי תוך לחימה מתקיים בכל מיני דרכים שחלקן חשופות לאויב. כעת יהיה אפשר לרכז את כל המידע במקום אחד שיהיה מחובר למערכת השליטה והבקרה של צה"ל, המשתמשים יוכלו לעבוד ישירות מול המערכת, היא תזהה את המשתמש ותשלח לו הודעות עם מידע מבצעי רלוונטי", משתף רס"ן שחף מרום, רמ"ד ליבת השו"ב ביחידת לוט"ם

"המערכת, המתבססת על אפליקציית ה-Whatsapp תשפר את השיח בין המפקד לכוחות עצמם. זו הבנה של העולם המבצעי, טכנולוגיה מעולה, הרבה יזמות וחדשנות - וכמה מאות אנשים שרצים על פרויקט ומרימים אותו תוך זמן קצר".

מערכת תנופה

בעת לחימה, הניהול הלוגיסטי מורכב במיוחד. באמצעות המערכת הזו ניתן לראשונה לראות בכל רגע נתון את המלאי הלוגיסטי של כלל הזרועות. ״ענף לוגמ"ר (לוגיסטיקה מבוססת רשת) אחראי על איחוד המערכות הלוגיסטיות בכלל צה"ל למערכת אחת שתתעד את כל המוצרים ותקטלג אותם באופן דיגיטלי ותשפר את השליטה על תחום הלוגיסטיקה. באמצעות המערכת הזו תהיה לנו היכולת לרכוש פריט מרמת הקליע, ועד הטנק, ולדעת איך להביא אותו לאחרון החיילים בסוף השרשרת. רוב בניית המערכת נעשה בתוך אגף התקשוב, דבר שעזר להוזיל עלויות", מסביר גורם במדור הפיתוח. 

ענן התומכ״ל (ענן למערכות וגופים תומכי לחימה)

ענן התומכ"ל פותח במיחידת ממר"ם, ומטרתו הנגשת כלל המידע: מהקיוסק האישי ועד מערכות מקצועיות. "אנחנו רוצים שמהחייל הפשוט ועד המפקד הבכיר תיחסך הבירוקרטיה הכרוכה בתהליכים בסיסיים, יומיומיים", מדגישה רס״ן ליאת ליטבק מיחידת לוט"ם.

"לשם כך", היא מוסיפה, "יצרנו את חנות האפליקציות שבענן התומכ"ל עם חווית שימוש כמו שכולנו חווים בשימוש בכל חנות אפליקציות. הענן מאפשר גישה מהירה לכל חייל, בהתאם להרשאה שלו, בכל זרוע ואגף, לבצע משימות יומיומיות בעולמות כ"א, חימוש, לוגיסטיקה ועוד״.