איך בוחרים סמל חדש בצה"ל? הצצה אל מאחורי הקלעים
כומתות צבעוניות, סמלי יחידות, שרוכים וסיכות שונות הם חלק בלתי נפרד מההוויה הצבאית בכלל, והצה"לית בפרט. אבל למה בכלל כל יחידה צריכה סמל, איך בוחרים אחד, ומדוע, אחרי עשרות שנים, סמלים עדיין מתחלפים ומתחדשים? כתבתנו הצטרפה לוועדת הסמלים בראשותו של רע"ן המשטר והמשמעת, וענתה על כל השאלות
ישנם סמלים שמלווים את צה"ל מיום הקמתו, כמו עץ הזית של חטיבת גולני, או הספרה 7 של חטיבת השריון המיתולוגית. אך לצד אלו, ישנם גם סמלים אשר השתנו לאורך השנים, ואף כאלה שרק לאחרונה החלו להיענד על ידי חיילים, כמו התג החדש של חטיבת האש 282.
אבל סמל חדש לא צץ סתם כך, וחודשים רבים לפני הכותרת "סיכה חדשה בצה"ל!" וטרם הוספת שורה לספר ההיסטוריה הצבאית, עבודת מטה מרובה נעשית בבניין מטכ"ל - וגם מחוצה לו: אחרי שביחידה מסוימת מבינים שיש צורך בסמל חדש, מחליטים איך ייראה, ומביאים אותו למין "אודישן" בפני ועדת הסמלים.
הוועדה מתכנסת אחת למספר חודשים, והרכב חבריה נשאר קבוע, עם נציגים ממחלקת ההיסטוריה, מאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, מחטיבת התכנון של זרוע היבשה, ממרכז הציוד וגם כמובן גרפיקאי והיסטוריון של הוועדה. יושב ראש הוועדה הוא רע"ן המשטר והמשמעת.
לחדר הדיונים נכנס אחת ל-10 דקות בכל פעם מפקד מיחידה אחרת, בדרך כלל מלווה ברס"ר היחידה. הוא מציג את הסמל החדש, מפרט את הגודל המדויק ואת מספר הצבעים, ומנסה לשכנע את חברי הוועדה בחשיבות הסממן החדש, תוך נימוק לפי כל פרט ופרט בו. תתפלאו לדעת כמה מחשבה הושקעה בכל אחת מהסיכות הקטנות שאתם עונדים על המדים.
חברי הוועדה השתכנעו? מצוין! אך זה לא אומר עדיין שמכונות הייצור הופעלו, ושיש משלוח של אלפי סיכות או תגים חדשים בדרך - בסך הכל עברתם לשלב הבא. גם בראשות המטה של אגף כוח האדם צריכים להשתכנע מהנימוקים שלכם, ולאחר מכן נדרש אישור מראש אגף כוח האדם. ביחידות מרמת אל"ם ומעלה, מי שיגיד את הכן (או הלא) הסופי, הוא לא אחר מאשר ראש המטה הכללי של צה"ל.
אז למה לעבור את כל התהליך הזה, ולא להסתפק פשוט בכומתה שתבדיל בין היחידות? "סמלים, סיכות ותגים במידה רבה נועדו כדי לתת גאוות יחידה לחיילים", מסביר רס"ן גיא אביעד, ראש מדור הדרכה במחלקת ההיסטוריה שבאגף המבצעים, "להעלות את המורל ולהדגיש את הייחודיות של קבוצה אחת על פני האחרות".
"לפעמים עולה צורך בסמל חדש", הוא מספר, "למשל בגלל שינוי ארגוני, כמו בעת האיחוד של זרוע היבשה עם אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, בשביל להעלות את גאוות היחידה, או להתאים את הסמל לפן חדש בעבודת היחידה, כמו באגף התקשוב וההגנה בסב"ר. כל הסמלים צריכים לעמוד בקריטריונים מסוימים, למשל לא לעלות על 2 ס"מ, ולכלול מספר צבעים מוגבל. אך מעבר לזה, העיצוב נתון ליד הדמיון".
אז אומנם על הסמלים שנידונו בוועדה לא נוכל לפרט, אך בפעם הבאה שתשמעו שאיזו יחידה התחדשה בתג או בסיכה - תוכלו לספר לחבריכם איך זה קרה.