הרמטכ"ל חנך את מרכזי הטיפול החדשים למשפחות המפקדים הלוחמים ולחיילים הבודדים
בשנה האחרונה עבד ענף ת"ש במופת באכ"א במרץ כדי למצוא דרך חדשה לחזק משמעותית את הקשר עם החיילים הבודדים ומשפחות המפקדים הלוחמים. עם פתיחת הדלתות של המרכזים החדשים, וביקור הרמטכ"ל, שהתרשם מקרוב מהעשייה המשמעותית, שמענו מראש ענף ת"ש במופת על הבשורה, ואיך בדיוק אפשר ליצור קשר עם המרכזים
"לפני כשנה החלטנו שאנחנו צריכים לעשות שינוי במענה השלם למשרתים ולמעגל הקרוב אליהם, ואחרי תהליך חשיבה ממושך, שמנו לנגד עינינו שתי אוכלוסיות שרצינו להתמקד בהן - החיילים הבודדים והמשפחות של המפקדים הלוחמים", מתארת סא"ל לימור מזרחי, ראש ענף ת"ש במופת, את ניצני הפרויקט.
כמה חודשים לאחר מכן, הרעיון כבר קרם עור וגידים, והיום הגיע הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי, לטקס חנוכת המרכזים החדשים בתל השומר: מרכז הבודדים והמרכז למשפחה הלוחמת.
הטקס שהתקיים בנוכחות ראש אגף כוח האדם, אלוף מוטי אלמוז, ראש מטה אגף כוח האדם, תת-אלוף מישל ינקו ומפקדת מופת, אלוף-משנה גלית גולן, השיק רשמית פעילות חדשה וברוכה של טיפול ממוקד ורב-מערכתי בצרכי משפחות המפקדים הלוחמים וכן באוכלוסיית החיילים הבודדים.
כחלק מהביקור סייר הרמטכ״ל, רב-אלוף אביב כוכבי במרכזים, והוצגו עשייתם ותכליתם - במעמד זה נערך טקס חנוכת המרכז וגזירת הסרט. בנוסף, במהלך הביקור הוצגו לרמטכ״ל הקהילה והאתר, אשר הושק בשבוע שעבר, עבור משפחות המפקדים הלוחמים בשם ״קהילת המשפחה הלוחמת״. לבסוף, סיכם הרמטכ״ל בדברי ברכה לכלל מפקדי ומפקדות מופת באמצעות שיחת זום.
שני המרכזים הוקמו כחלק מאסטרטגיה רחבה של אגף כוח האדם אשר אושרה במסגרת התר״ש - ״אנשים בתנופה״, ושמה דגש על מתן מענה מדויק, מקיף וייעודי לכל אוכלוסיות המשרתים בהתאם לצרכים המאפיינים אותן.
״המרכז למשפחה הלוחמת״ הוא מרכז ייחודי המיועד למפקדים הלוחמים ולמשפחותיהם והוקם כדי לסייע למשפחות להתמודד עם תנאי השירות המאתגרים. המרכז מהווה כתובת אחת, פעילה וזמינה בה מרוכזים מגוון הכלים העומדים לשירות הלוחמים ובני משפחתם, בעזרתם ניתן מענה מקיף בשלל תחומים.
בין הכלים המוצעים במרכז, הושק בשבוע שעבר, יישומון המציג תכנים מגוונים הכוללים פעילויות, הרצאות, סדנאות ומענה נייד ונגיש עבור המשפחות, הילדים והלוחמים עצמם. ייעודו העיקרי של המרכז הוא ליווי המשפחות הלוחמות בתחנות המשמעותיות במעלה הדרך והענקת מענה שלם, ייזום והדוק לאוכלוסייה, תוך מתן תמיכה ותיווך סביב אתגרי השירות והמשפחה- מעברים, הורות וזוגיות במדים.
"המשפחה הלוחמת כוללת בני ובנות זוג של מפקדים ומפקדות לוחמים ואת ילדיהם", מסבירה סא"ל מזרחי, ומספרת בהתרגשות על המאמצים לייצר מערכת תמיכה למשפחות ולהפוך אותן לקהילה אחת גדולה, "מעולם לא היינו בכזה קשר הדוק עם המשפחות. היום אני יודעת כמה ילדים יש לכל מפקד\ת לוחמ\ת ומה שמותיהם, ומה המקצוע של בן או בת הזוג".
כחלק מפעילות המרכז, מתפקדים חיילים מיחידות שונות כמו "אחים גדולים" ומנהלים שיח עם ילדי המפקדים הלוחמים. הם עוזרים להם בשיעורי הבית ומעבירים בין היתר סדנאות בישול וציור. יש אפילו הופעות של כוכבי ילדים. "כמובן שהכול מתבצע דרך ה'זום', כי התאמנו את עצמנו למגבלות הקורונה", מבהירה סא"ל מזרחי.
עבור בני ובנות הזוג של המפקדים הלוחמים, מתקיימים במרכז מפגשי העצמה והרצאות תוכן רבות בנושאי מצוינות, שילוב בין משפחה וקריירה ועוד. בנוסף, המרכז מסייע במעברי דירה, ניצול זכויות ואפילו ייעוץ לגבי חופשות - ומספק מענה תוך 24 שעות ממועד הפנייה.
"המטרה שלנו היא שהמשפחות ידעו שיש להן עם מי לדבר ויש מי שדואג להן - לכן הקמנו גם קבוצות תמיכה וקבוצה בטלגרם", ממשיכה סא"ל מזרחי ומפרטת על פעילות המרכז.
״מרכז הבודדים״ בצה״ל נפתח בחודש מרץ, תחת המציאות המאתגרת בצל הקורונה שחיזקה את הצורך במענה פרטני לאוכלוסיית החיילים הבודדים. המרכז אמון על הטיפול בכל אוכלוסיית החיילים הבודדים משלב המלש״ב, בזמן השרות ועד לשלב השחרור וההשתלבות באזרחות.
המרכז מהווה כתובת זמינה 24/7 עבור חיילים בודדים, משפחותיהם בתפוצות, מפקדיהם וסגלי הת״ש אשר נדרשים במענה בנושאים השונים בתחום השפה והצבא, כל זאת בתיווך עם כלל הגורמים הרלוונטיים על מנת לתת את המענה המהיר והיעיל ביותר. המרכז יוביל ויעצים את שיתופי הפעולה עם "יחד למען החייל" ועמותות העוסקות בטיפול בחיילים הבודדים.
"אם בעבר היה מוקד טלפוני שמקבל פניות ושיחות, פסיבי לחלוטין - היום זה לגמרי אחרת", מכריזה סא"ל מזרחי, "שינינו את דרך הפעולה והפכנו ממוקד שהחיילים אמורים לפנות אליו - למרכז שפונה ישירות אליהם ומוכן לספק מענה לצורכיהם".
למרכז הבודדים ניתן לפנות בכל סוגיה ובעיה - החל מסיוע כלכלי ועד לקשיים בתקשורת עם המפקד. "מלש"בים יכולים להתקשר לייעוץ, וחיילים לפני שחרור יכולים להתקשר כדי להבין מה הם מקבלים מהצבא לאחר סיום שירותם", הרע"נית מסבירה על הפעילות השוטפת של המרכז ומבהירה, "אנחנו מתחילים ומסיימים איתם תהליכים".
"פעם היו במוקד חיילות שדוברות רק עברית, אבל היום יש חיילות דוברות שפות נוספות - רוסית, ספרדית או צרפתית לדוגמה", היא מספרת על שינוי מהותי שנעשה במרכז.
כיום, המטרה היא לעזור לחיילים באופן מקיף ככל הניתן, או כמו שסא"ל מזרחי מתארת בפשטות: "מוודאים שבאמת יש להם את כל המעטפת".
אז מה נכלל ב"מעטפת" הזו? שיחות "זום" עם ההורים מחו"ל, שיחות יומיות עם חיילים שנמצאים בבידוד, מתקני בידוד יעודיים לחיילים בודדים ואף איגרת ראש אכ"א, שנשלחה למשפחות החיילים במספר שפות.
"לחייל בודד קשה להתנהל בבידוד ביתי. כשהוא מגיע לבידוד אצלנו הוא מקבל הכול - כולל ערכת פנאי - כדי שנוכל באמת לדאוג לו באופן מלא", מפרטת הרע"נית וצוחקת, "יש אפילו פלייסטיישן".
״מה שראיתי פה היום מרשים ואני רוצה לשבח אתכם, זהו צעד מאוד חשוב", בירך הרמטכ"ל את מפקדי ומפקדות מופת, "כשאתה נותן יחס לאנשים, מכיר בהם, מכיר אותם, כשהם לא שקופים - זה ממלא אותם. הכרה זה חמצן. הכרה היא כשיש מוקד ומישהו עונה לך, זאת הכרה. המפקד, הקבוצה, הכרה, הוקרה ותגמול - זה השלם של מה שמניע אנשים וזה מה שגורם להם להגיד: 'כאן אני רוצה להישאר וכאן אני רוצה להיות'. אנחנו צריכים להיות בגישה הזאת של הטיפול האישי, והתחושה הבסיסית, שיש עבור כולם כתובת״.
״הקמת המרכזים המיוחדים הללו מבטאת את ההשתנות העמוקה שלנו, המביאה איתה שיפור מתמיד באופן הטיפול באנשינו", הוסיף ראש מטה אגף כוח האדם, תא"ל מישל ינקו, "ליבת העשייה של שני המרכזים היא הטיפול האיכותי באדם ברוח האכפתיות, הרעות והערבות ההדדית. המרכזים הם הזדמנות עבורנו לייצר מענה שלם, חדשני ומותאם המתבונן באופן ייחודי במשרתים ובמשפחותיהם.
זוהי אבן דרך, שלב חשוב בטיפול ביקר האדם, מתוך מחויבות עמוקה לאנשינו המובילים את העשייה הביטחונית המשמעותית".
פרטים ליצירת קשר עם המרכזים:
מרכז הבודדים:
מס' טלפון - 1111 שלוחה 2
WhatsApp - 052-943-7725
כתובת דוא"ל - Me.Bodedim@mail.idf.il
מרכז המשפחה הלוחמת:
מס' טלפון - 1111 שלוחה 2
WhatsApp - 052-943-7729
כתובת דוא"ל - mishpaha.vip@gmail.com