מה זה ר"ם ד? המדריך המלא

את המושג ר"ם ד' אין אחד שלא שמע. אספנו בשבילכם את כל הפרטים והמידע בנושא - באילו מקרים יוצאים אליו? הפז"ם ממשיך לדפוק? והאם צריך להתגייס מחדש בתום התהליך? כל הפרטים

29.01.19
מיכל עבר-הדני, מערכת את"צ

ככשומעים את המושג ר״ם ד׳, לא תמיד יודעים מה המשמעות שלו, ואי אפשר שלא לתהות למי הוא רלוונטי ומתי הוא נכנס לתוקף. כדי להסיר את הספק, כדאי שתדעו שר"ם ד' היא יחידה רישומית של חיילים שקיבלו פרופיל 24 (אי כשירות ארעית לשירות) בוועדה רפואית ביחידה, והם בעלי יתרת שירות של למעלה מחצי שנה מתום תוקף הפרופיל הזמני.

חיילים שקיבלו פרופיל 24 זמני מקבלים ביחידת האם שלהם אישור נלווה לשחרור, אשר מעיד שכעת הם משוחררים זמנית מהצבא.

לקראת תום תוקף הפרופיל הזמני החיילים מוזמנים לוועדה רפואית נוספת המתקיימת במדור תנופ"ה במיטב בתל השומר, במטרה לבחון את כשירותם הרפואית מחדש. על כן, כחודש טרם תום הפרופיל, על חייל ר"ם ד' לשהות בארץ ולהיות זמין למענה טלפוני לשם זימון לוועדה.

בהתאם לפרופיל הנקבע, החייל או יחזור לשירות או ישוחרר לפטור. יש לשים לב שבתקופה של כחודש טרם תום הפרופיל, חייל המוצב בר"ם ד' יחזיק בטפסים רפואיים עדכניים לשלושת החודשים האחרונים מרופא מומחה בתחום בו קיבל את הפרופיל הנמוך (24).

חייל אשר קיבל לאחר הוועדה פרופיל כשיר, מגויס על ידי ר"ם ד' מחדש, ועובר בשרשרת חיול, אפסנאות ופוגש קצין מיון.

חייל אשר קיבל פרופיל 21 (פטור רפואי קבוע) לאחר הוועדה, מקבל תעודת שחרור בדואר.

אי התייצבות לוועדה רפואית

חשוב להדגיש כי במקרים חריגים בהם חייל נקרא להתייצב לוועדה רפואית בהתאם לחוק, אך לא התייצב פעמיים לפחות, רשאי רע"ן עצמה לשלוח אליו צו התייצבות לשירות ביטחון כאמור בסעיף 12 לחוק. עם התייצבותו של החייל יש להשלים את הליכי קביעת כשירותו לשירות בהתאם לסעיף 12 לחוק.

אי-התייצבות לצו גיוס בהתאם לסעיף 12 או 13 לחוק, פירושה היעדרות מן השירות שלא ברשות, בהתאם לסעיף 35 לחוק ולסעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו-1959, על כל המשתמע מכך. נוכח זאת, הטיפול בחייל יהיה כקבוע בפ"מ 31.0513 - "היעדרות משירות סדיר", וכן בפקודות הצבא הנוגעות לדבר.

התנדבות לשירות

לכל חייל שנקבע לו פרופיל 21 או 24 שמורה הזכות להגיש בקשת התנדבות לצבא. באם ההחלטה להתנדב - ניתן להביע רצון להתנדב ביום השחרור במדור שחרורים, שם יוחתם החייל בר״ם ד׳ על הצהרת התנדבות זמנית ויופנה למדור מתנדבים. המסמכים הרפואיים יועברו למפקדת קצין רפואה ראשי בענף מיון רפואי, להמשך טיפול וזימון לוועדת מתנדבים. הועדה תחליט האם החייל כשיר להתנדב לצה"ל. במידה ויוחלט כי אכן הוא כשיר, הפרופיל שלו יועלה ל-25 (באופן זמני/קבוע).

אישור ההתנדבות יכלול את קביעת השיבוץ המדויק כמתנדב וההחלטה הסופית תאושר בטופס הצהרת ההתנדבות לכוחות הסדירים של צה"ל. בקשת ההתנדבות לחייל עם פרופיל 24 זמני, תהיה בתוקף למשך 3 חודשים ומעלה בלבד, ובמהלך ההתנדבות הטיפול הרפואי יינתן באופן מלא ע"י חיל הרפואה.

חיילים בעלי פרופיל 25 זמני, חייבים לעמוד בפני ועדה רפואית עם תום הפרופיל. הוועדה תתואם ע"י קצין השלישות ביחידה, ובה יוחלט על ידי חברי הוועדה על אחת משלושת האפשרויות הבאות:

  • להאריך לפרופיל 25 זמני לזמן נוסף - החייל יכול להמשיך בהתנדבות עד הועדה הבאה.
  • החייל כשיר לחזור לשירות - ההתנדבות תבוטל והחייל ימשיך את התפקיד למשך שירות מלא, כך שיבצע בסך הכל שירות של שנתיים ושמונה לבנים ושירות של שנתיים לבנות.
  • החייל פטור מהמשך שירות - החייל המדובר יוכל לבקש להמשיך להתנדב, בתהליך מול מדור מתנדבים.


חשוב לציין שעם חזרתו של החייל לשירות, חלות עליו חובות כחייל בכפוף למגבלות החלטת הרופא, והינו זכאי לכל הזכויות ככלל חיילי צה"ל.

מוחזרי שירות

חייל אשר שוחרר טרם עת יוכל להגיש בקשה לחזרה לשירות סדיר באופן הבא:
החייל צריך לשלוח פקס למספר 03-7377410, או מייל לכתובת tnufasadir@idf.cov.il, עם המסמכים הבאים:

  • מכתב אישי בו נמצאים פרטיו האישיים של החייל, מדוע שוחרר מצה"ל ומדוע מעוניין לחזור.
  • ״תעודת יושר" ממשטרת ישראל המראה האם לפונה קיים רישום פלילי (ר.פ).
  • אישור רפואי, על מנת לוודא שהחייל כשיר לשירות.
  • במידה ושוחרר על רקע נפשי, מומלץ להביא מסמכים מטיפול ברה"ני אזרחי (במידה ויש).
  • המלצות ממעסיקים.

לעוד פרטים ומידע נוסף:

  • מדור שחרורים: 03-6553655
  • ר״ם ד׳: 03-7379030/28/18
  • פקס ר"ם ד: 03-7377410
  • מייל ר״ם ד׳: tnufasadir@udf.gov.il