לקובץ PDF לחצו כאן

הוראות הפיקוד העליון, 26 דצמ' 2004
(בעבר הפ"ע 3.0281)     

3.0112 כושר בריאותי

 

1. על-פי חוק שירות ביטחון [נוסח משולב], התשמ"ו-1986, נקרא כל מיועד לשירות ביטחון וכל יוצא צבא לבדיקה רפואית, שעל-פיה ייקבע, אם הוא כשר לשירות, בלתי כשר לשירות או בלתי כשר ארעית לשירות.

2. בצה"ל ישרתו רק יוצאי צבא שהם כשרים לשירות. יוצא צבא שאינו כשר לשירות, יוכל להתנדב לשירות, בהתאם לעקרונות שייקבעו מעת לעת, בפקודות  הצבא.

3. על אף האמור בסעיפים 1 ו- 2, על-פי חוק שירות ביטחון, רשאית ועדה רפואית לקבוע כי יוצא צבא שנמצא בלתי כשר לשירות או בלתי כשר ארעית, הינו כשר לשירות ביטחון בתנאים מיוחדים כמפורט בפקודות הצבא.

4. הכושר הבריאותי מבוטא על ידי הפרופיל הרפואי וסעיפי הליקוי.

5. הפרופיל הרפואי הינו הביטוי היסודי לכושר בריאותי במנהל כוח האדם של צה"ל, והינו צירוף של סעיפי הליקוי ושל דרגת חומרתם.

6. סעיפי הליקוי מהווים את ביטוין של האבחנות הרפואיות לגבי המחלות או הליקויים, שהתגלו בעת הבדיקה הרפואית.

7. 

א. הפרופיל הרפואי של הכשר לשירות מסומל על ידי מספר בסדרת המספרים מ- 31 עד 97 לפי שלוש קבוצות כושר בריאותי, כמפורט בפקודות הצבא.

ב. סימול הפרופיל הרפואי של הכשר לשירות בתנאים מיוחדים - 30.

ג. סימולו של הפרופיל הרפואי של הבלתי כשר לשירות (להלן: "בכ"ת") - הוא 21, ושל הבלתי כשר ארעית לשירות (להלן: "בכ"א") - 24.

8. כושרו הבריאותי של חייל הוא אחד התנאים להכוונתו למקצוע צבאי וליחידה בצה"ל. לשם כך, ייקבעו פרופילים רפואיים וסעיפי ליקוי למקצועות ולייעוד היחידות (מטרת הייעוד היא לסווג את היחידה לפי אופיה ולפי מטרתה בעת מלחמה), כמפורט להלן:

א. כושר בריאותי למקצוע מבטא את הדרישות הרפואיות המזעריות לעיסוק יעיל במקצוע, בתנאים רגילים של מקצוע זה, והוא נקבע בהתאם למהות המקצוע בלבד, בלי להביא בחשבון את תנאי היחידה בה מבוצע המקצוע.

ב. כושר בריאותי לייעוד מבטא את הדרישות הרפואיות המזעריות לשירות ביחידות הייעוד, בהתאם לתנאי השירות הרגילים ביחידות אלה, ובהתאם למאמץ הנדרש מכל חייל המשרת בהן, ללא הבדל מקצוע או תפקיד.

ג. חריגים לקביעות המצוינות לעיל ייתכנו במקרים מיוחדים, שיהיו בסמכות רמ"ח הסגל - לגבי קצינים ונגדים, מפקד בקו"ם - לגבי חוגרים, ראש מנה"ג - לגבי מלש"בים ובאישור מקרפ"ר.