העברת אפסניה בין יחידות סמכויות ונוהל 53.0106

31.10.13

לקובץ PDF לחץ כאן

פקודות מטכ"ל , 31 באוקטובר 2013
תוקף סעיפים מיום ה-25 בינואר 2015.

פ"מ 53.0106 – "העברת אפסניה בין יחידות - סמכויות ונוהל"

 

מטרה

1. מטרת פקודה זו לקבוע סמכויות, שיטות ונהלים להעברה והשאלה של אפסניה צבאית.

 

הגדרות

2. בפקודה זו –

"העברת אפסניה" – העברת אפסניה פיזית, בין יחידות הצבא, באופן קבוע;

"השאלת אפסניה" – מתן רשות שימוש או מסירה של אפסניה מטעם יחידה אחת, באופן זמני, לידיה של יחידה אחרת, והכול למעט השאלה אישית לחייל או לקבוצת חיילים, כמוסדר בפ"מ 52.0101 בדבר "אחריות לאפסניה";

"יתרה" – עודף במצאי האפסניה הפיזי או חוסר באפסניה ביחס למלאי האפסנאי הרשום;

"צר"פ" – ציוד רפואי.

 

כללי

3. אין לאשר, להורות או לבצע העברה מדומה של אפסניה, שאינה ממומשת בהעברה ממשית של אפסניה, בין היחידות, באמצעות רישום או בכל דרך אחרת, אלא לפי פקודה זו.

4. איסור כאמור בסע' 3 לעיל, חל בפרט, על העברה שבאה לבטל יתרות שליליות ברישום המלאי, או להקטין עודף באפסניה ביחידה אחת או חוסר באפסניה ביחידה אחרת.

5. ביטול יתרה שלילית, חיוב עצמי של עודף באפסניה או זיכוי של חוסר באפסניה שנתגלה ביחידה יבוצעו רק לפי ההוראות שנקבעו בפקודות המטכ"ל לעניין אפסניה, בפרקים 50 – 55 לפקודות המטכ"ל, ובהוראות קבע אט"ל בנושאים אלה שפורסמו לפיהן.

 

שיטה

הסמכות להעברת אפסניה

6. אפסניה, למעט אפסניית חירום ואפסניית צָרַ"פּ (ציוד רפואי), תועבר לפי הוראת הרשויות המוסמכות האלה:

א. אפסניה בין יחידות תחזוקה סדירות, הכפופות לאותה מפקדה – לפי הוראות המפקדה הממונה.

ב. אפסניה בין יחידות שאינן כפופות לאותה מפקדה – לפי הנחיית רמ"ח הלוגיסטיקה בחטיבת הלוגיסטיקה באט"ל; הכול יועבר לפי התקנים, שיעורי התקן ורמות המלאי התקפים לגבי היחידה שאליה מועברת האפסניה.

7. העברת אפסניה, כמפורט בסעיף 6(ב') לעיל, תהיה בהשאלה בלבד, וזאת לפרק-זמן המוגבל עד חצי שנה, או פחות מכך, כפי שתקבע המפקדה הממונה.

8. הארכת תקופת ההשאלה כאמור בסעיף 7, או הותרת אפסניה שהושאלה לצמיתות, ביחידה המקבלת, טעונות אישור  בכתב מטעם רמ"ח הלוגיסטיקה בחטיבת הלוגיסטיקה שבאט"ל.

9. העברת אפסניית חירום, לרבות תחמושת, בין יחידות במעמד חירום או הוצאת אפסניה מסימול אפסנאי במעמד חירום, לסימול אפסנאי במעמד סדיר – יהיו לפי אישור רמ"ח הלוגיסטיקה בחטיבת הלוגיסטיקה באט"ל או מי שהוסמך לכך מטעמו בחטיבת הלוגיסטיקה.

 

איסור ניפוק  אפסניה לסימול אפסנאי  של גמ"ש

10. אין להעביר אפסניה אל סימוליהם של גורמים משלמים או יחידות מחוץ לסד"כ במעמד יח"ת;

לעניין סעיף זה – "גורמים משלמים או יחידות מחוץ לסד"כ במעמד יח"ת": יחידות המאופיינות בסימול אפסנאי כגורמים משלמים בלבד או כיחידות שמחוץ לסדר הכוחות הצבאי הכפוף למטה הכללי בצה"ל, כפי שנקבע הדבר בפרק 11 להוראות הקבע של אט"ל.

 

מגבלות לגבי העברת אפסניית צר"פ

11. אפסניית צר"פ לא תועבר, אלא בהתאם להוראות הבאות:

א. אפסניית צר"פ תועבר לפי הנחיות ולפי אישור של מפקד הרפואה הפיקודי או קצין הציוד הרפואי הפיקודי (קַצרַ"פּ ) בין היחידות הכפופות לאותה העוצבה.

ב. האישור על העברת הצר"פ, בחתימת ידו של הקצר"פ או מי שמונה במקומו, יירשם וייחתם על טופס לדיווח אירוע מלאי (טופס 1003).

ג. סמים רפואיים או תרופות פסיכותרופיות בפיקוח, לא יועברו בין יחידות, אלא לאחר עריכת תחקיר ורישום הצהרת מפקד היחידה והקָרַ"פּ (קצין הרפואה) היחידתי לסיבת העברה זו, כולל אישור הקצר"פ, על טופס דיווח אירוע מלאי (טופס 1003).

ד. נוהל העברת הציוד יהיה כמוגדר בפקודה זו ובהוראת הקרפ"ר 901.003.  

      

נוהל העברת אפסניה

12. האפסניה תועבר בין היחידות כלהלן:

א. כשהיא נקייה, תקינה וכשירה לשימוש ולפעולה;

ב. כשהיא בזיווד או בהרכב פריטים  בהתאם לטבלות אט"ל-7000, למעט העברת צל"ם חִי"חַ (חיל החימוש), שתיעשה כמפורט בפ"מ 54.0103;

ג. כשנלווים אליה כל מסמכי הציוד, כגון: ספר הציוד, כרטיסי האחזקה, תוויות השמישות.

13. היחידה שהורו לה להעביר עֶרכָּה, תוודא שהערכה שלמה או תושלם מתוך מצאי היחידה או מערכות אחרות, כמפורט בפ"מ 54.0101.

14. אם היחידה אינה יכולה להשלים עֶרכָּה כאמור בסעיף 13 לעיל, עליה לערוך שובר חוסר לערכה, והוא ייחתם בידי מפקד היחידה או בידי הקצין המקצועי המתאים ביחידה.

15. עֶרכָּה, שחסרים בה פריטים המונעים את הפעלתה התקינה, לא תועבר.

16. כל העברת אפסניה בין יחידות תחזוקה  תיעשה לפי טופס לדיווח אירוע מלאי (טופס 1003), וזה ייערך לפי הוראת קבע אט"ל.

17. נציג היחידה המקבלת יאשר בחתימה אישית, כי אכן הועברה האפסניה.

 

נוהל העברת אפסניה בהשאלה

18. אלא אם נקבע אחרת בפקודה זו, האמור לעיל, לגבי סמכויות העברה ונהליה יחול גם על השאלות כאמור בסעיף 7 לעיל.

19. מפקדה, שבסמכותה להורות על העברת אפסניה כאמור לעיל, אם החליטה להמיר השאלה מסוימת להעברת אפסניה לצמיתות, תנחה את היחידה המשאילה לפעול כמפורט בהוראות קבע אט"ל, לשם תיקוף וקביעת ההשאלה כהעברה ברישומי היחידה האפסנאיים; תיקוף כאמור יבטל את מעמד ההשאלה ויותיר מעמד העברה.

 

העברת אפסניה בין יחידות במקרים מיוחדים

20. התגלתה יתרת עודף באפסניה ביחידה אחת ויתרת חוסר באפסניה מאותו סוג ביחידה אחרת, ויש יסוד להניח כי היֶתֶר ביחידה הראשונה והחוסר ביחידה השנייה נובעים מפעילות משותפת או מערבוב ישיר בין ציודן של שתי היחידות (בין היתר בשל פעילות משותפת, לרבות אימונים או תרגילים) – רשאי יהיה קצין הלוגיסטיקה, אשר לו כפופות שתי היחידות האמורות, להורות על העברתה הפיזית של האפסניה בין שתי היחידות, לשם החזרת הסדר על כנו.

21. אפסניה, כאמור בסעיף 20 לעיל, תועבר לאחר בירור ותחקור ראשוני שערך קצין הלוגיסטיקה, ובהתאם לאישור שחתם עליו; קצין הלוגיסטיקה יוודא כי האפסניה תועבר, הן ברישומת והן באופן העברה פיזית.

22. הורה קצין לוגיסטיקה על העברת אפסניה, כאמור בסעיף 20 לעיל, ויש חשד לכך שחוסר השליטה באפסניה אירע כתוצאה מהתרשלות חמורה – יורה הקצין להעמיד את החשוד או את החשודים לדין;

לא הייתה בידו הסמכות להורות להעמיד לדין חשוד מן החשודים או את כולם, יודיע הקצין על חשדו למפקדיו וכן למפקדי החשודים.

23. אין באמור בסעיפים 20 – 22 לפקודה זו כדי לגרוע מהקבוע בפ"מ 33.0304 וכן בפ"מ 52.0301, לעניין חובת חקירת קבו"ד או מצ"ח , על כל המשתמע מכך.

 

איסור העברת עודפי אפסניה ממרכזי אט"ל לצורך איזון או ביטול חוסר באפסניה

24. אין להסדיר חוסר באפסניה ביחידות צה"ל על ידי העברה או קבלה של יתרות עודף אפסניה שנמצאו במרכזי אט"ל, לרבות לצורך איזון או ביטול חוסר באפסניה, בין אם ההעברה כרוכה בפעולת רישומת ובין אם לאו.

 

אחריות

25. מפקדי היחידות וקציני הלוגיסטיקה בכל הרמות נושאים באחריות לבקרה, לפיקוח וליישום של פקודות הצבא החלות על העברת אפסניה.