לקובץ PDF לחץ כאן

פקודות  מטכ''ל, 2 יולי 96

31.0521 היעדרות משירות מילואים

 

תוקף סעיפים 1 עד 32 מה- 26 בספטמבר 2006

הגדרות

1. בפקודה זו:

א. "נפקד" - אחד מהמפורטים להלן:

1) חייל שנקרא להתייצב לשירות, ולא התייצב במועד שנקבע;

2) חייל שעזב את יחידתו או את תפקידו ברשות, אך לא חזר בזמן;

3) חייל שלא נמצא במקום שהיה צריך להימצא בו באותו זמן, לרבות חייל שיצא מן הארץ ללא קבלת היתר על-פי פקודות הצבא;

4) חייל שנשלח מיחידתו ליחידה אחרת, ולא התייצב ביחידה החדשה במועד.

ב. "יחידה" - היחידה שבה מוצב החייל או שאליה הוא נספח, ושממנה הוא נעדר שלא ברשות. 

ג. "עריק" -

1) לגבי חייל בשירות מילואים פעיל (להלן: "שמ"פ") שנענה לצו קריאה והתייצב לשמ"פ - חייל שנפקד יותר מ- 14 ימים רצופים;

2) לגבי חייל מילואים שלא התייצב לשמ"פ - חייל שנפקד יותר מ- 20 ימים רצופים.

ד. "פרקליט צבאי" - פרקליט העריקים או פרקליט צבאי אחר שקבע הפרקליט הצבאי הראשי.

ה. "מפקד היחידה" -

1) מפקד יחידת רישום, בדרגת סא"ל, לפחות;

2) במטה הכללי, במפקדת הפיקוד ובמפקדת הזרוע - ראש האגף, מפקד הפיקוד, מפקד הזרוע, ראשי החטיבות וראשי מחלקותיהם;

3) במפקדות הפיקוד ובמפקדות הזרוע - מפקד הפיקוד ומפקד הזרוע או מי שהוסמכו לכך מטעמם, בדרגת סא"ל, לפחות;

4) במפקדת קצין חיל ראשי - קצין החיל הראשי או מי שהוסמך לכך מטעמו, בדרגת סא"ל, לפחות;

5) ביחידות יבד"ץ, מפצ"ר, מפא"ת, היועכ"ל ובמכללות - מפקד היחידה או מי שהוסמך מטעמו, בדרגת סא"ל, לפחות.

ו. "חייל" - חייל מילואים. 

ז. "מיטב" - רמ"ד העריקים באמ"ש-מיטב.

ח. "מקמצ"ר" - רמ"ד העריקים במקמצ"ר.

 

כללי

2. הפקודה עוסקת בנפקדים ובעריקים, חיילים בשירות מילואים, לאחר שלא נענו לצו קריאה או נעדרו מהשירות לאחר שנענו לצו קריאה והתייצבו לשמ"פ.

3. נוהל הטיפול בנעדר משמ"פ מפורט בהוראת קבע אמ"ש 31-05-21 (להלן: "הק"א").

 

פרק א - נפקדות

4. חייל שנעדר מהשירות לאחר שנענה לצו קריאה, והתייצב לשמ"פ או לא נענה כלל לצו קריאה, יטופל כמפורט להלן.

 

פעולות היחידה

5. מייד עם היוודע דבר היעדרו של חייל מן היחידה, תערוך היחידה בדיקה יסודית - רישומית ופיזית, כמפורט בהק"א, בטרם ייקבע שהחייל נפקד. הבדיקה נועדה לוודא כי אין מדובר במי שנפגע או שנעדר מסיבה מוצדקת אחרת.

6. לאחר 48 שעות של היעדרות רצופה מהשירות, ולאחר שנבדק שהנפקד אינו קלוט ביחידה אחרת, תפעל היחידה להזנת דבר הנפקדות לרשומת הממוכנת ותבצע את הדיווחים הדרושים כמפורט בהק"א. לנפקד הנושא נשק תוזן גם אינדיקציית נשיאת נשק, כמפורט בהק"א. נוהל הזנת נפקדות שאינה עולה על 24 שעות, מפורט בהק"א.

7. החיפושים אחר החייל הנפקד ייערכו כמפורט להלן:

א. החיפושים ינוהלו כמפורט בהק"א.

ב. עד היום השישי להיעדרות מהשירות ישלח מפקד היחידה חייל מחפש לבית הנפקד. אם החייל נושא נשק, ייערך הביקור בהקדם, ולא יאוחר מ- 48 שעות מרגע היעדרות החייל.

ג. החייל המחפש יצויד בפקודת מעצר נגד החייל הנפקד, ובסמכותו - לעצור אותו. חייל שצויד בפקודת מעצר, רשאי להיכנס לכל מקום שיש לו יסוד סביר להניח שהנפקד נמצא בו, וכן להשתמש בכוח סביר נגד אדם או רכוש כדי לבצע את המעצר. חיפוש נפקד שברשותו כלי נשק הוא בעדיפות ראשונה. בכל חיפוש, כאמור, יש לעשות ככל הניתן על מנת להשיג את הנשק, בין שהחייל נמצא ובין שאינו נמצא.

ד. לא אותר החייל בכתובתו, ייערך חיפוש במקום עבודתו, בכתובת למקרה אסון או בכתובת שאר בשר קרוב (אם כתובות אלה שונות מכתובת מקום מגוריו).

ה. לא נמצא הנפקד בביתו או נמצא וסירב להצטרף לחייל המחפש על מנת לשוב ליחידה - יושאר בביתו מכתב, הממוען אליו אישית, והחתום על ידי מפקד היחידה.

ו. חיפוש נוסף בבית הנפקד יערוך נציג היחידה עד ליום ה- 14 להיעדרות החייל מהשירות. החיפוש ייערך כמפורט בסעיפים ג עד ד לעיל.

ז. אין האמור לעיל, מונע מהיחידה לערוך חיפושים נוספים אחר החייל על מנת להחזירו ליחידה.

 

חזרה מנפקדות

8. תאריך החזרה ליחידה הוא היום שבו התייצב החייל ביחידה או יום מעצרו על ידי המשטרה הצבאית. יום זה לא ימנה במניין ימי ההיעדרות.

9. מייד עם שוב החייל, תוגש נגדו תלונה בטופס 630, ויינקטו כל הצעדים להעמידו לדין, כמפורט בפ"מ 33.0301 ובפ"מ 33.0302. העמדתו לדין תתבצע בתוך 24 שעות ממועד התייצבותו ביחידה. אי-קיום המשפט במועדו לא יפגע בתוקפו ולא ימנע את סגירת הנפקדות או העריקות ברשומת, כמפורט בהק"א.

10. התייצב החייל ביחידת המשטרה הצבאית או ביחידה אחרת, יפעל מפקד אותה יחידה כמפורט בהק"א.

11. התייצב החייל ביחידה לאחר 72 שעות, רשאי קצין שיפוט בכיר להורות על מעצרו עד להעמדתו לדין, כמפורט בפ"מ 33.0309.

12. אם בעברו של החייל קיימת היעדרות אחת, לפחות, יועבר עניינו לפרקליט צבאי, על מנת שישקול העמדה לדין בבית דין צבאי.

13. חזר החייל מהיעדרות משירות שנפסקה ונמשכה - באפשרות היחידה לפנות לפרקליט הצבאי, על מנת שייתן הוראה לטיפול בכל התקופות שבהן היה החייל נעדר כאילו היו תקופה אחת. 

14. חייל שנפקד מהשירות יותר מ- 14 ימים רצופים לאחר שנענה לצו קריאה והתייצב לשירות מילואים, או חייל שנפקד מהשירות 20 ימים רצופים לאחר שלא נענה כלל לצו קריאה - ייקרא 'עריק', ועניינו יטופל כמפורט להלן.

 

פרק ב - עריקות

15. מפקד היחידה שדיווח על החייל כנפקד, אחראי לוודא (מעל לכל ספק, בכל דרך שתיראה לו) כי נפקדות החייל נמשכה יותר מ- 14 ימים ברציפות או יותר מ- 20 ימים רצופים בהתאמה לסעיף 14 לעיל - יוודא ברשומת הממוכנת כי החייל אינו קלוט ביחידה אחרת, ואז יפעל להכרזתו כעריק.

16. הודעת דיווח עריקות לגבי חייל שנענה לצו קריאה והתייצב תיעשה בין היום ה- 15 ליום ה- 17 להיעדרות החייל מהשירות. חייל שלא נענה כלל לצו קריאה, יוכרז כעריק בין היום ה- 21 ליום ה- 23. לאחר ההודעה יועבר הטיפול בחייל למיטב כמפורט בהק"א.

17. לצורך דיווח הכרזת העריקות, יאשר מפקד היחידה את העברת הטיפול למיטב, לאחר שערך את כל הפעולות המחויבות המפורטות בהק"א. ביחידות שבהן אין מפקד יחידה, כמפורט בסעיף 1, סעיף משנה ה לעיל, יאשר את העברת הטיפול קצין מטה בדרגה מקבילה מהיחידה או מהמפקדה הממונה (להלן: "המפקד המדווח").

18. נמצא כי יחידת הנפקד לא מילאה אחר הוראות פקודה זו, יערוך המפקד המדווח בירור ביחידתו, בכל דרך שימצא לנכון לנוכח נסיבות המקרה. אולם, לא יהיה בכך כדי לעכב את העברת הטיפול בעריק למיטב. 

19. אם נלקח הנשק מהעריק, תוסר מהרשומת אינדיקציית נשיאת נשק.

 

פעולות מיטב

20. מיטב יאשר את הכרזת העריקות ויוודא את הזנתה לרשומת הממוכנת מתאריך תחילת היעדרות החייל.

21. מיטב רשאי לדרוש מהיחידה לבצע פעולות נוספות או לדרוש המצאת מסמכים נוספים טרם אישור העריקות. מצא מיטב כי היחידה לא קיימה את אחת הפעולות הנדרשות על-פי פקודה זו, לא יאשר את הכרזת העריקות. אף על-פי כן, מפקד מיטב יהיה רשאי לאשר את הכרזת העריקות במקרה זה, ובלבד שניתנה חוות דעת של הפרקליט הצבאי המאפשרת זאת.

22. במקרה של ספק בדבר המשך שירות העריק בצה"ל, לנוכח נסיבותיו האישיות, ייוועץ מיטב-רמ"ד העריקים עם הפרקליט הצבאי, אם לפטור את העריק משירות ביטחון. במידה שהוחלט להמליץ לפטור את העריק משירות ביטחון, יופנה העניין להחלטת מפקד מיטב או מי שיוסמך לכך מטעמו.

 

חזרה מעריקות

23. התייצב או הוחזר עריק ליחידתו, תדווח היחידה מייד על כך, בטלפון ובדוא"ל, למקמצ"ר ולמיטב. היחידה תדווח אם העריק התייצב עם נשקו. אם טרם הוכרזה עריקות, תכריז היחידה על עריקות כמפורט בסעיפים 16 עד 19 לעיל. אם לא התייצב העריק עם נשקו, יפעל מפקד היחידה להחזרת הנשק ליחידה.

24. התייצב עריק ביחידתו, רשאי מפקד היחידה לפנות לפרקליט הצבאי בבקשה לשפוט את החייל ביחידה. אישר הפרקליט את הבקשה, יישפט העריק כאמור בהק"א. סירב הפרקליט לבקשה או שמפקד היחידה לא ביקש לשפוט את החייל, ידאג מפקד היחידה להעביר את העריק לבסיס המשטרה הצבאית או לבסיס הכליאה הקרוב, בליווי חייל מהיחידה. החליט מפקד היחידה לעצור את העריק, מניין השעות למעצר יחל מרגע מעצרו במסגרת היחידה. 

25. התייצב העריק ביחידת המשטרה הצבאית או ביחידה אחרת, יפעל מפקד אותה יחידה, כמפורט בהק"א.

 

שיפוט עריק שנעצר או התייצב

26. עריק שנעצר או התייצב (ביחידתו או בבסיס המשטרה הצבאית) יועבר עניינו להחלטת הפרקליט הצבאי. אם יורה הפרקליט הצבאי על העמדתו של העריק לדין בפני בית דין צבאי, יתאם שליש הכלואים את מועד זימונו של העריק לבית הדין עם קצין בית הדין ואם יש צורך בכך - ידאג לכך שהעריק יובא בפני שופט תורן לצורך הארכת מעצרו.

 

מעקב ובקרה אחר נפקדים ואחר עריקים נושאי נשק

27. בקרת הגופים השונים אחר נפקדים ואחר עריקים הנושאים נשק תבוצע כמפורט בהק"א.

 

אי-דיווח על נפקדות או על עריקות

28. התייצב חייל שדבר היעדרותו מהשירות לא דווח, יפנה מקמצ"ר למיטב בבקשה לבירור פרטים נוספים עם יחידת החייל בנוגע להיעדרותו מהשירות, כמפורט בהק"א. ממצאי הבירור יועברו למפקד מיטב, וזה יורה על חקירת הנסיבות שלא דווח בגינן על היעדרות החייל מהשירות בדרך שימצא לנכון לנוכח נסיבות המקרה.

 

דיווח שווא על נפקדות או על עריקות

29. דווח על היעדרות של חייל מהשירות, והתברר כי החייל לא נעדר ממנו, תפעל היחידה לביטול הדיווח כמפורט בהק"א.  

30. גילה מקמצ"ר במהלך חיפוש העריקים מקרה הנראה כדיווח שווא, יפעל כמפורט בהק"א.

 

חייל שנפטר במהלך היעדרותו

31. לנפטר עריק לא יערכו לוויה צבאית וקבורה בבית עלמין צבאי, כמפורט בפ"מ 38.0116, אלא אם ראש אמ"ש, לאחר שנועץ עם הפצ"ר, החליט כי קיים ספק בדבר נסיבות היעדרותו ולכן יש לקוברו בקבורה צבאית.

 

דור מעבר

32. חייל שהיעדרותו מהשירות החלה לפני מועד כניסתה לתוקף של הפקודה יטופל בהתאם לפקודה ולהוראות שהיו בתוקף טרם כניסתה לתוקף של פקודה זו.