העברת אסירים לבדיקה, טיפול או אשפוז בבתי חולים לחולי נפש 33.0306
פקודות מטכ"ל , 20 ינו' 89
33.0306 העברת אסירים לבדיקה, טיפול או אשפוז בבתי חולים לחולי נפש
הגדרות
1. בפקודה זו:
א. מיתקן כליאה - בית סוהר צבאי;
ב. אסיר - אסיר, המרצה עונש מאסר במיתקן כליאה;
ג. בית חולים - בית חולים לחולי נפש;
ד. החוק - חוק השיפוט הצבאי התשט"ו - 1955;
ה. מפקד מוסמך - קמצ"ר, עוזר קמצ"ר לכליאה, מפקד מיתקן כליאה או סגנו;
ו. פסיכיאטר צבאי - רופא פסיכיאטר, שהינו חייל כמשמעו בסעיף 1 לחוק, ואשר מונה ע"י קרפ"ר להיות "פסיכיאטר למיתקן כליאה";
ז. פסיכיאטר אזרחי מוסמך - רופא פסיכיאטר, הפועל באחד מבתי החולים הנזכרים בנספח א' לפקודה;
ח. פסיכיאטר מחוזי צבאי - רופא פסיכיאטר, שהינו חייל כמשמעו בסעיף 1 לחוק, ואשר מונה ע"י שר הבריאות להיות פסיכיאטר מחוזי או סגן פסיכיאטר מחוזי החוק לטיפול בחולי נפש, התשט"ו1955-;
ט. פסיכיאטר מחוזי אזרחי - רופא פסיכיאטר, שאינו חייל כאמור, אשר מונה ע"י שר הבריאות להיות פסיכיאטר מחוזי או סגן פסיכיאטר מחוזי לפי החוק לטיפול בחולי נפש, התשט"ו - 1955;
כללי
2. הפקודה קובעת נוהל לביצוע סעיפים 500 ו501- לחוק, שעניינם העברת אסירים ממיתקן הכליאה לבדיקה, טיפול או אשפוז בבתי חולים לחולי נפש והחזרתם למיתקן הכליאה בתום הטיפול.
הענקת סמכויות
3. קמצ"ר מינה לעניין סעיפים 500 ו501- לחוק את עוזר קמצ"ר לכליאה ואת מפקדי מיתקני הכליאה הצבאיים וסגניהם, ובתוקף כך מוקנית להם הסמכות להורות על העברת אסירים לבתי חולים לחולי נפש עפ"י האמור בפקודה זו.
4. שר הבריאות הסמיך לעניין סעיף 500 לחוק, בהודעה שפורסמה ב"רשומות" כל פסיכיאטר למיתקן כליאה וכל פסיכיאטר אזרחי מוסמך, ובתוקף כך מוקנית לכל פסיכיאטר, כאמור, הסמכות להמליץ בפני מפקד מוסמך על העברת אסירים לבתי חולים לחולי נפש.
איתור האסיר והעברתו לבית החולים
5. מצא צוות בריאות הנפש הפועל במיתקן כליאה, כי מצבו הנפשי של אסיר מצריך בדיקה, טיפול או אשפוז בבית חולים לחולי נפש, יורה על בדיקתו ע"י פסיכיאטר צבאי.
6. אם קיימת מניעה להביא את האסיר לבדיקת פסיכיאטר צבאי, יש להעבירו לבדיקה ע"י פסיכיאטר אזרחי מוסמך.
7. פסיכיאטר צבאי או פסיכיאטר אזרחי מוסמך, שבדק את האסיר ומצא, שמצבו הנפשי מצריך בדיקה, טיפול או אשפוז בבית חולים לחולי נפש, יאשר זאת ע"ג טופס העברה שדוגמתו מובאת בנספח ב' לפקודה זו, וידווח על כך למפקד מוסמך או לעוזרו.
8. לאחר מתן אישור כאמור, רשאי המפקד המוסמך להורות על העברת האסיר לבית חולים לחולי נפש, בהתאם להמלצת הפסיכיאטר, ואם החליט כן - יציין את החלטתו ע"ג טופס ההעברה, החתום ע"י הפסיכיאטר המאשר.
9. אם נבדק האסיר מחוץ למיתקן הכליאה או שמסיבה אחרת כלשהי נבצר מהמפקד המוסמך לציין החלטתו בטופס ההעברה, החתום ע"י הפסיכיאטר המאשר, רשאי המפקד המוסמך להורות על העברת האסיר לבית חולים לחולי נפש בהתאם להמלצת הפסיכיאטר בכל דרך שיראה לנכון. חייל, שקיבל הוראה כאמור ממפקד מוסמך, יציין זאת ע"ג טופס ההעברה, ויעביר את ההעתק הנשמר במיתקן הכליאה לחתימת נותן ההוראה מיד לאחר העברת האסיר לבית החולים.
10. טופס ההעברה ימולא בשלושה העתקים, שיטופלו כך:
א. העתק אחד יישמר במיתקן הכליאה.
ב. העתק שני ישמש אסמכתה להעברת האסיר לבית החולים, ויישמר בבית החולים.
ג. העתק שלישי יועבר לרע"נ ייעוץ קליני במקרפ"ר.
זכות הערר
11. מפקד מוסמך המורה להעביר אסיר, יודיע לו, בסמוך למתן ההוראה, שהוא זכאי לערור על הוראה זו בפני הפסיכיאטר הצבאי המחוזי.
12. הוגש הערר - יישמר העתק ממנו במיתקן הכליאה, והמקור יועבר לידי הפסיכיאטר הצבאי המחוזי, אשר ידון ויחליט בו בהקדם האפשרי, ולא יאוחר מתום 48 שעות מזמן שהגיע לידיו.
13. החלטת הפסיכיאטר הצבאי המחוזי בערר תובא לידיעת המפקד המוסמך; העתק ממנה יועבר למנהל בית החולים שבו שוהה האסיר.
14. המפקד המוסמך יודיע לאסיר על תוצאות הדיון בערר בדרך שיראה לנכון.
15. אסיר, שעררו התקבל ע"י הפסיכיאטר הצבאי המחוזי, יוחזר, לאלתר, למיתקן הכליאה להמשך ריצוי עונשו.
16. הגשת הערר לא תעכב את העברת האסיר לבית החולים.
שהיית האסיר בבית החולים והחזרתו למיתקן הכליאה בתום הטיפול
17. האסיר ישהה בבית החולים כל עוד מצבו הנפשי מחייב זאת.
18. הפסיכיאטר הצבאי המחוזי יקיים מעקב שוטף וביקורות תקופתיות לגבי מהלך הטיפול באסיר; אם מצא, שאין עוד צורך באשפוזו של האסיר בבית החולים, ותקופת מאסרו טרם תמה, יורה על החזרתו למיתקן הכליאה וידווח על כך בהודעה בכתב למפקד מוסמך, ע"ג הטופס שדוגמתו מובאת בנספח ג' לפקודה. העתק מההודעה יועבר לבית החולים שבו שוהה האסיר, והעתק נוסף יתויק במקרפ"ר - ענף ייעוץ קליני.
19. מפקד מוסמך, שקיבל הודעה בכתב, כאמור בסעיף 18 לעיל, יפעל להחזרת האסיר למיתקן הכליאה להמשך ריצוי עונשו.
אסיר, שתקופת מאסרו עומדת להסתיים, והוא עודנו מאושפז בבית חולים
20. כאשר תקופת המאסר, שנגזרה על האסיר עומדת להסתיים, והוא עודנו מאושפז בבית החולים - יפעל המפקד המוסמך כך:
א. לגבי חיילים בשירות סדיר -
1) המפקד המוסמך ידווח לפסיכיאטר הצבאי המחוזי על המועד הצפוי לסיום תקופת המאסר, לא יאוחר מ15- יום לפני מועד זה.
2) הפסיכיאטר הצבאי המחוזי ישקול, אם מצבו הנפשי של האסיר מחייב להורות על אשפוזו הכפוי, מכוח סעיף 5 לחוק לטיפול בחולי נפש, התשט"ו1955-:
א) ניתנה הוראה לאשפוז כפוי -
(1) העתקי הוראת האשפוז יועברו למפקד מוסמך ולבית החולים שבו שוהה האסיר.
(2) במועד תום תקופת המאסר תיפסק הצבת האסיר לר"מ 3א', והוא יסופח או יוצב לר"מ 2 בהתאם להוראות פ"מ 31.0503.
(3) שחרור האסיר יתבצע עפ"י האמור בפ"מ 31.0504, בשינויים המחויבים, מהצבתו לר"מ 2.
(4) חפציו האישיים של האסיר, שנאספו ממנו עם כניסתו למיתקן הכליאה, יישארו במשמורת במיתקן הכליאה עד שהוא או מיופה כוחו יבוא לקבלם. הודעה על כך תישלח למקום מגוריו של האסיר לשעבר. אם ידוע, כי מונה לו אפוטרופוס או שהוא עודנו מאושפז בבית החולים - תועבר ההודעה גם לאפוטרופוס או לבית החולים, לפי העניין.
ב) לא ניתנה הוראה לאשפוז כפוי -
(1) הפסיכיאטר הצבאי המחוזי יודיע את החלטתו למפקד מוסמך ולמנהל בית החולים. בהודעה יצוין, כי במועד תום תקופת המאסר
ישוחרר האסיר מבית החולים, זולת אם מפאת מצבו הנפשי יש להמשיך לטפל בו בבית החולים, והאסיר מסכים לכך מרצונו החופשי.
(2) הסכים האסיר להמשיך להתאשפז בבית החולים, כאמור בסעיפי משנה א) 2) ו-ב) 1) לעיל, ינהגו לגביו במועד תום תקופת המאסר עפ"י האמור בסעיפי משנה א) 2) עד 4) לעיל.
(3) אסיר, העומד לצאת את בית החולים במועד סיום תקופת המאסר, ישקול לגביו הפסיכיאטר הצבאי המחוזי, אם מצבו הנפשי מצריך לנהוג בו באופן מיוחד וינחה בהתאם את המפקד המוסמך ואת רשויות הצבא הנוגעות בדבר.
(4) אסיר, שאינו נכנס לגדר סעיף משנה א) 2) לעיל, ישוחרר ממיתקן הכליאה במועד תום תקופת המאסר, וינהגו לגביו כאמור בפ"מ 31.0504. המפקד המוסמך יורה על החזרת האסיר למיתקן הכליאה במועד זה לשם ביצוע נוהל השחרור.
ב. לגבי אסירים שאינם חיילים בשירות סדיר -
1) המפקד המוסמך ידווח לפסיכיאטר הצבאי המחוזי על המועד הצפוי לסיום תקופת המאסר, לא יאוחר מ15- יום לפני מועד זה.
2) הפסיכיאטר המחוזי הצבאי ידווח לפסיכיאטר המחוזי האזרחי שתקופת מאסרו של האסיר האזרחי, השוהה בבית חולים לחולי נפש, עומדת להסתיים; יפרט את תולדות המחלה ומהלך הטיפול בחולה, וישקול אם יש מקום להמליץ בפניו המלצות לגבי המשך הטיפול בחולה (כגון: שהחולה מסוכן לעצמו או לציבור ויש הכרח להוציא לגביו הוראת אשפוז כפוי, או שהאשפוז חיוני לחולה ויש לפעול להמשך אשפוזו בהסכמתו וכיו"ב).
3) במועד תום תקופת המאסר תופסק הצבת האסיר לר"מ 3א', ושחרורו מבית הסוהר יתבצע עפ"י האמור בפ"מ 31.0504.
4) המפקד המוסמך ידווח על סיום תקופת המאסר למנהל בית החולים, בנוסף לחובתו לדווח, כאמור בפ"מ 31.0504.
5) אם האסיר אינו מתייצב לשחרורו במיתקן הכליאה במועד תום תקופת המאסר, יישארו חפציו האישיים במשמורת במיתקן הכליאה עד שהוא או מיופה כוחו יבוא לקבלם. הודעה על כך תישלח למקום מגוריו של האסיר לשעבר, ואם ידוע, כי מונה לו אפוטרופוס או שהוא עודנו מאושפז בבית החולים - תועבר ההודעה גם לאפוטרופוס או לבית החולים, לפי העניין.
אחריות להובלת האסיר ולאבטחתו
21. המפקד המוסמך נושא באחריות לאסיר בעת שהייתו מחוץ לכותלי מיתקן הכליאה, למן הבאתו לבדיקה ע"י פסיכיאטר, עובר להעברתו לבית החולים ועד להחזרתו למיתקן הכליאה בתום הטיפול. המפקד המוסמך יקצה רכב וחיילים להסעת האסיר ולאבטחתו לפי העניין והצורך.
המעמד החוקי של תקופת השהיה בבית החולים
22. כל זמן שהאסיר שוהה בבית החולים ותקופת מאסרו טרם תמה - רואים אותו כאילו הוא במשמורת כדין, ותקופה זו באה במניין תקופת עונש המאסר, שהוטלה עליו.