מניעת חופשה 33.0352
סיווגה הביטחוני של הפקודה עודכן במרץ 2019
פ"מ 33.0352 מניעת חופשה
הגדרות
1. בפקודה זו
א. "מניעת חופשה" תגובה משמעתית בגין מעשה של חייל בדרך של שלילת חופשתו, עיכוב יציאתו לחופשה או הוראה על הקדמת חזרתו ליחידה, בין שהיציאה לחופשה או החזרה ממנה, לרבות מועדן, הן על-פי שגרת המחנה ובין שהן על-פי החלטת המפקד.
ב. "מעשה" לרבות מחדל.
ג. "יחידה" יחידת רישום.
ד. "קורס" הכשרה מסמיכה המקנה מקצוע או ידע.
כללי
תוקף סעיפים 2(א) ו- 2 (ד) מיום ה-23 ביולי
2. הסמכות למנוע חופשה מחייל תהא נתונה למפקדו שדרגתו (להלן: המפקד המוסמך), כמפורט להלן:
א. קצין שדרגתו סג"ם או סגן, המפקד על קורס כהגדרתו בסעיף 1 לפקודה עד חמש שעות.
ב. קצין שדרגתו סרן או קָאָ"בּ (קצין אקדמאי בכיר) או קצין שדרגתו סגן שהוא בעל מינוי מפקד פלוגה או בעל מינוי לתפקיד מקביל בזרועות האוויר והים, והוא אושר מטעם רמ"ט אכ"א עד שלושה ימים.
ג. קצין שדרגתו רס"ן עד חמישה ימים.
ד. קצין שדרגתו סא"ל ומעלה עד שבעה ימים.
ה. קצין שיפוט, כמפורט בסעיף 26 להלן - כמניין ימי המחבוש אותם לא ניתן לרצות מחמת היעדר מקום במתקן הכליאה.
3. המפקד המוסמך רשאי למנוע חופשה בגין מעשה של חייל, שיש בו משום עבירה, אך המפקד המוסמך החליט שלא להעמידו לדין משמעתי בגינו או אם אין במעשה משום עבירה, אולם המפקד משוכנע כי הפגם בהתנהגות החייל מצדיק תגובה משמעתית נגדו.
סייגים למניעת חופשה
4. אין למנוע חופשה מחייל אם התנהלה, מתנהלת או יש חובה לפי פקודות הצבא לקיים חקירת מצ"ח או בדיקת קַבּוֹ"ד (קצין בודק), ביחס למעשה או למחדל, אלא באישור פרקליט צבאי.
5. לא יועמד חייל לדין משמעתי בשל המעשה שבגינו נמנעה חופשתו לפי פקודה זו, אלא באישור פרקליט צבאי.
6. החופשה תימנע באופן פרטני לאחר בחינת כל מעשה לגופו. אין למנוע חופשה מקבוצת חיילים באופן קולקטיבי.
7. אין לקבוע נוהל כללי, לרבות בפקודות השגרה של היחידה, ולפיו בכל מקרה שבו יבצע חייל מעשה מסוג שייקבע בנוהל, תימנע ממנו חופשתו.
מניעת חופשה מועדים
8. החלטה לגבי מניעת חופשה תתקבל בתוך חמישה ימים, לכל היותר, מיום ביצוע המעשה שבעטיו נמנעת החופשה, או מהמועד שבו נודע לראשונה על ביצועו.
9. מניעת חופשה תחל מוקדם, ככל האפשר, ולא יאוחר מ-14 ימים מיום מתן ההודעה לחייל בדבר מניעת חופשתו.
10. היום הראשון למניעת החופשה ייחשב מרגע מניעת החופשה ועד השעה 8:00 ביום המחרת. כל יום נוסף יימנה מהשעה 8:00 ועד השעה 8:00 ביום המחרת.
אופן מניעת החופשה
11. המפקד המוסמך יוכל להורות על מניעת חופשת חייל בהתקיים כל התנאים האלה:
א. סמוך ככל האפשר למועד ביצוע המעשה, יזמן המפקד המוסמך את החייל, יסביר לו את המעשה המיוחס לו, יעדכן אותו כי הוא שוקל למנוע את חופשתו ויאפשר לו לטעון טיעוניו, בעל-פה או בכתב.
ב. המפקד המוסמך יבחן את מידת הפגיעה במשמעת שיש במעשה החייל, בשים לב לשיקולים, כגון: חומרת המעשה, נסיבות ביצועו, עברו של החייל, נסיבותיו האישיות של החייל, הנזק שנגרם בעקבות המעשה, צורכי הרתעת היחיד והרבים.
12. החליט המפקד המוסמך למנוע את חופשת החייל, יודיע לו על כך בהקדם, ולא יאוחר מארבע שעות לפני המועד שבו היה אמור החייל לצאת לחופשה. החליט המפקד המוסמך לעכב את יציאת החייל לחופשה לפרק זמן שלא יעלה על חמש שעות יודיע על כך לחייל בהקדם.
13. בהודעתו על מניעת החופשה יפרט המפקד המוסמך את מועד תחילתה ואת מועד סיומה. החליט המפקד לשנות את המועדים בשל בקשת החייל או בשל צורכי היחידה, יודיע על כך לחייל בהקדם.
14. לא הודיע המפקד המוסמך לחייל במועד, כמפורט בסעיף 12 לעיל, על מניעת החופשה ישוחרר החייל לחופשתו במועדה.
פעילות בתקופת מניעת חופשה
15. חייל שנמנעה חופשתו, יישאר בשטח המתקן הצבאי, היחידה הצבאית או בכל מקום אחר שבו מתבצעת פעילות של היחידה הצבאית שאליה משתייך החייל, או יחזור אליהם ויפעל על-פי שגרת המחנה הכול כפי שיורה לו המפקד המוסמך שמנע את חופשתו.
16. סבר המפקד המוסמך כי יש טעמים מיוחדים המונעים את הישארות החייל שחופשתו נמנעה באחד מהמקומות המפורטים בסעיף 15 לעיל, יוודא כי נציג היחידה או נציג מטעמה ישהה במקום שבו נשאר החייל, כל עוד החייל נמצא במקום.
מניעת חופשה הוראות שונות
17. בתום מניעת החופשה, אם היה מיועד החייל לשהות בחופשה יוודא המפקד המוסמך כי בסיום תקופת מניעת החופשה שעליה הורה, יתאפשר לחייל להגיע לביתו באותו היום בתחבורה הציבורית.
18. הייתה אמורה מניעת חופשה להסתיים ביום שישי, בערב חג, בשבת או בחג, והחייל היה מיועד לצאת לחופשה בשבת או בחג אלמלא מניעת החופשה תסתיים מניעת החופשה ביום שישיאו בערב החג, לפי העניין, באופן שיתאפשר לחייל להגיע לביתו שעתיים לפני כניסת השבת או החג.
19. המפקד המוסמך שמנע חופשה יוודא את רישום מניעת החופשה ב"יומן מניעת חופשה" (טופס 633) שינוהל ביחידה, ויאשר את נכונות הרישום בחתימת ידו בעמודה המיועדת לכך. הופסקה או בוטלה מניעת החופשה, כאמור בסעיף 20 להלן, תירשם ההחלטה ביומן.
20. המפקד המוסמך שמנע חופשה או מפקדו רשאים להפסיק או לבטל את מניעת החופשה כולה או חלקה, בכל עת.
21. אין בהוראות סעיפים 1 עד 20 לעיל כדי למנוע חופשה שהחייל זכאי לה לפי פקודות הצבא (כגון: חופשה רגילה או חופשה משפחתית), לשלול פטור רפואי או לפגוע בזכויות אחרות המוקנות לו לפי פקודות הצבא (כגון הקלות ת"ש).
עיכוב חייל לתחקור עבירה או לקיום הליך משמעתי
22. על אף האמור בפקודה זו, הוראה לעכב חייל ביציאתו מהיחידה, לתחקור עבירה או לקיום הליך משמעתי לא תיחשב מניעת חופשה, ובלבד שמשך העיכוב לא יעלה על חמש שעות.
23. מפקד בדרגת סגן ומעלה, רשאי להחליט על עיכוב חייל, כאמור בסעיף 22 לעיל, ובלבד שיוודא המפקד שההודעה על העיכוב תיוודע לחייל בהקדם.
24. מפקד בדרגת סא"ל או מפקד יחידה בדרגת רס"ן ומעלה רשאי להורות על הקדמת חזרת של החייל ליחידה מחופשה לתחקור עבירה שהתגלתה במהלך חופשתו, או להעמדתו לדין משמעתי בגין עבירה, כאמור, ובלבד שהתחקור או ההעמדה לדין ייעשו מייד עם שובו של החייל ליחידה, ולא יאוחר מחמש שעות לאחר מכן.
25. הוראות סעיפים 17 ו-18 לעיל יחולו גם על סעיפים 22 ו-24 לעיל, לפי העניין.