לקובץ PDF לחץ כאן

פקודות מטכ"ל , 7 במארס 2010
עודכנה ביום 19.04.2020 במסגרת חוזר מפ"ע 204
עודכנה ביום 13.01.2021 במסגרת חוזר מפ"ע 210

33.0333 "נזיפה פיקודית"

 

הגדרות

1. בפקודה זו:

א. "חייל" - כהגדרתו בסעיף 1 לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו-1955 (להלן: "החש"ץ").

ב. "מפקד" - קצין שדרגתו סא"ל, לפחות, שהננזף נתון לפיקודו או להנחייתו המקצועית, או קצין אחר בדרגת סא"ל, לפחות, על פי החלטת פרקליט צבאי.

ג. "מפקד ממונה" - מפקדו של המפקד שנזף בחייל.

ד. "נזיפה פיקודית" - הליך נזיפה המתקיים על-פי פקודה זו ונרשם בתיקו האישי של החייל

ה. "רשות מחליטה" - קצין המוסמך להחליט על המשך טיפול בחוסר באפסניה או בנזק שנגרם לה, בהתאם לפ"מ 52.0301 ולהוראות קבע אט"ל.

 

כללי

2. מפקד רשאי לנזוף בחייל נזיפה פיקודית שתירשם בתיקו האישי של החייל, כמפורט להלן:

א. כאשר החליט המפקד, עקב מקרה שאירע, שלא להעמיד את החייל לדין משמעתי, אולם הוא משוכנע כי יש מקום לתגובה פיקודית נגד החייל בגין פגם בהתנהגותו, הקשור במקרה שאירע. פירוט המקרה יתועד בכתב על גבי טופס הנזיפה, המצורף בנספח א' לפקודה זו. בסעיף משנה זה: "מפקד" - לרבות רשות מחליטה.

ב. כאשר בחוות דעת פרקליט צבאי על דוח ועדת חקירה, על חומר בדיקה או על חומר אחר שהובא בפניו בעניין שבו מעורב חייל הגיע הפרקליט הצבאי למסקנה שאין להביא את החייל לדין משמעתי (לרבות כשיצא החייל מתחולת הדין המשמעתי לפי סעיפים 173 או 174 לחש"ץ ומקרים בהם העבירה התיישנה), והמליץ על קיום הליך נזיפה לגבי החייל. המלצה זו  תתויק בתיקו האישי של החייל.

3. אין לקיים הליך של נזיפה פיקודית בהתאם לפקודה זו מקום בו התנהלה, מתנהלת או קיימת חובה לפי פקודות הצבא לקיים חקירת מצ"ח או בדיקת קצין בודק ביחס למעשה, אלא באישור פרקליט צבאי.

3א.

(א) ככלל, הליך של נזיפה פיקודית יתקיים על ידי המפקד שהחייל נתון לפיקודו. יחד עם זאת, רשאי מפקד שהחייל נתון להנחייתו המקצועית, בהסכמת מפקד שהחייל נתון לפיקודו ודרגתו אינה פחותה מדרגת המפקד שהחייל נתון להנחייתו המקצועית, לקיים הליך של נזיפה פיקודית, אם הפגם בהתנהגות שבגינו מתקיים ההליך הוא פגם מקצועי.

(ב) המליץ פרקליט צבאי על קיום הליך נזיפה פיקודית, כאמור בסעיף 2 סעיף משנה ב, רשאי הוא לקבוע כי התהליך יתקיים על ידי מפקד שאינו המפקד שהחייל נתון לפיקודו.

(ג) קיים מפקד הליך של נזיפה פיקודית בעניינו של חייל, לא יתקיים באותו עניין הליך נזיפה פיקודית על-ידי מפקד אחר.

4. מפקד לא ינזוף בחייל אלא אם כן דרגתו גבוהה מדרגת החייל בשתי דרגות, לפחות, למעט אם המפקד הוא הרמטכ"ל או קצין בדרגת אלוף.

5. בענייני שפיטה, אין מפקד רשאי לנזוף בשופט צבאי משפטאי, המכהן בבית דין צבאי (כהגדרתו בסעיף 183 לחש"ץ) או בבית משפט צבאי שהוקם לפי צו בדבר הוראות ביטחון, התש"ל-1970.

6. כל האמור בפקודה זו אינו גורע מסמכותו הטבועה של מפקד לנזוף בחייל הנתון לפיקודו, נזיפה שאינה נרשמת בתיקו האישי.

הליכי הנזיפה הפיקודית – חייל בשירות סדיר

7. מפקד הנוקט הליך של נזיפה פיקודית לגבי חייל בשירות סדיר, יזמין את החייל למשרדו, יקרא בפניו את תיאור המקרה שבגינו ננקט ההליך, או את החלטת הרשות המחליטה או את חוות דעת הפרקליט הצבאי, כאמור בסעיף 2, סעיפי  משנה א ו-ב לעיל.

8. על המפקד לאפשר לחייל להביא בפניו את טענותיו לעניין המעשה המיוחס לו.

9. לאחר ששקל את טענות החייל, ככל שאלה הובאו בפניו, יחליט המפקד אם לנזוף בחייל.

10. החליט המפקד לנזוף בחייל, ימלא את טופס הנזיפה כאמור בנספח א' ויודיע לו כי החליט לנזוף בו ואת נימוקי החלטתו. המפקד יתן לחייל העתק מטופס הנזיפה ויתעד זאת. העתק מהטופס יתוייק בתיקו האישי של החייל. לא התייצב החייל בפני המפקד, יודיע המפקד דבר החלטתו לחייל בדרך היעילה ביותר בנסיבות העניין.

11. העתק מטופס הנזיפה יועבר לגורמים המפורטים להלן:

א. לגבי קצין שדרגתו סא"ל ומעלה - לראש אכ"א.

ב. לגבי כל קצין (לרבות קצין שדרגתו סא"ל ומעלה) - לרמ"ח הסגל.

ג. לגבי נגד - למחלקת הסגל - ראש מנהל נגדים ואקדמאים.

ד. לגבי חוגרים בשירות חובה – למפקדת קצין שלישות ראשי.

12. בתום הליך הנזיפה יוודא המפקד שהנזיפה תויקה בתיק האישי של החייל שבו נזף.

13. המליץ פרקליט צבאי לקיים הליך נזיפה, כאמור בסעיף 2, סעיף משנה ב לעיל, ינמק המפקד כל החלטה שקיבל, בין שהחליט לנזוף בחייל, בין שהחליט לא לנזוף בו ובין שהחליט לא לנקוט הליך של נזיפה על אף המלצת הפרקליט הצבאי; החלטת המפקד והנימוקים לה יצורפו לתיקו האישי של החייל, נוסף על חוות דעת הפרקליט הצבאי ועל המלצתו.

 

הליכי הנזיפה הפיקודית – חייל בשירות מילואים

14. מפקד הנוקט הליך של נזיפה פיקודית לגבי חייל מילואים, יאפשר לחייל להביא בפניו את טענותיו לעניין המעשה המיוחס לו, בכתב או בעל פה. הליך הבאת הטענות בעל-פה, יבוצע בעת שהחייל בשירות מילואים. המליץ הפרקליט הצבאי כי טענות החייל יובאו בעל פה בלבד, יפעל המפקד על פי המלצת הפרקליט, אלא אם ביקש החייל, חרף המלצת הפרקליט, להביא טענותיו בכתב.

15. החליט המפקד לשמוע את טענותיו של החייל בעל פה, יזמן את החייל למשרדו, ויקרא בפניו את תיאור המקרה שבגינו ננקט ההליך, או את החלטת הרשות המחליטה או את חוות דעת הפרקליט הצבאי, כאמור בסעיף 2, סעיפי משנה א ו-ב לעיל.

16. החליט המפקד לקיים את ההליך בכתב, יעביר לחייל את הטופס שבנספח ב'. בטופס יפרט המפקד את תיאור המקרה שבגינו ננקט ההליך, או יעביר את החלטת הרשות המחליטה או את חוות דעת הפרקליט הצבאי, כאמור בסעיף 2, סעיפי משנה א ו-ב לעיל. החייל יעביר את טענותיו בכתב למפקד לא יאוחר משבעה ימים ממועד קבלת הטופס. לא העביר החייל את טענותיו בכתב בפרק הזמן האמור, יזמן המפקד את החייל למשרדו ויפעל כמפורט בסעיף 7 לעיל. אם בחר החייל להעביר טענותיו בכתב לאחר שזומן למשרד המפקד אך לא עשה כן, יפעל המפקד כמפורט בסעיף 17. ביקש החייל להביא טענותיו בעל פה, חרף החלטת המפקד, יזמן המפקד את החייל למשרדו ויפעל בהתאם לאמור בסעיף 15.

17. לא התייצב החייל בפני המפקד, יחליט המפקד אם לנזוף בחייל על בסיס החומר שבפניו, לאחר שווידא בדרך היעילה ביותר בנסיבות העניין כי דבר הזימון הובא לידיעתו, ובכפוף לאישורים הבאים:

א. אם הליך הנזיפה ננקט בהמלצתו או באישורו של פרקליט צבאי, יציין הפרקליט בחוות דעתו אם ניתן לנקוט את ההליך בהיעדר החייל, אם לא התייצב;

ב. במקרים אחרים –אישור בכתב של הדרג הממונה על המפקד.

18. לאחר ששקל את טענות החייל, ככל שאלה הובאו בפניו, יחליט המפקד אם לנזוף בחייל, ויפעל על פי סעיפים 10-13.

השגה על הנזיפה

19.

א. חייל שננזף כאמור בסעיף 2, סעיף משנה א לעיל, רשאי להגיש השגה על הנזיפה בתוך שלושה ימים מיום שניתנה הנזיפה או שהודע לו עליה. ננקט הליך הנזיפה בעקבות המלצת פרקליט צבאי, כאמור בסעיף 2, סעיף משנה ב לעיל, יהיה המועד להגשת השגה כאמור 15 ימים מיום שניתנה הנזיפה או שהודע לו עליה.

ב. מפקד שהחליט לנזוף בחייל יודיע לו על זכותו להגיש השגה ועל המועד להגשתה, כאמור בסעיף משנה א לעיל.

20. ההשגה תוגש בכתב, למפקד הממונה, ויפורטו בה הנימוקים נגד החלטת המפקד.

21. משעיין המפקד הממונה בהשגה ובחומר שהיו בפני המפקד הנוזף, ובכל חומר רלוונטי אחר, הוא רשאי להחליט להותיר את הנזיפה על כנה או לבטלה, גם שלא בנוכחותו של מגיש ההשגה, ובלבד שיעדכן את מגיש ההשגה בדבר החלטתו על גבי הטופס בנספח ג', בתוך 15 ימים מיום שניתנה. מגיש ההשגה יקבל העתק מההחלטה.

22. החליט המפקד הממונה לבטל את הנזיפה, ישלח בכתב הודעה על כך בצירוף נימוקי החלטתו אל הגורמים שלהם דווח על הנזיפה, כמפורט בסעיף 11 לעיל, ויוודא שיימחק רישום הנזיפה מתיקו האישי של החייל שננזף.

23. החליט המפקד הממונה לדחות את ההשגה ולהותיר את הנזיפה על כנה, יצורפו ההשגה, ההחלטה בהשגה ונימוקי החלטת המפקד הממונה לתיקו האישי של החייל.

24. האמור בסעיפים 19 עד 23 לעיל לא יחול על חייל שהרמטכ"ל הוא המפקד שנזף בו.

25. הנספחים בהוראה זו יעודכנו בנוהל מקוצר, ללא סבב הערות וסבב חתימות, לפי הפ"ע 1.0102 "תהליך העדכון של פקודות המחייבות את כלל הצבא", לאחר אישור מפצ"ר-יעח"ק וראש אג"ת.

 

1.       פרטי החייל:

____________________________________________________________

מס' אישי     דרגה       שם משפחה       שם פרטי       חיל          יחידה

שירות: חובה/קבע/מיל'

תאריך הנזיפה:

2.       המעשה/המעשים שבגינו/בגינם ננקט הליך הנזיפה הפיקודית:

__________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3.       טענות החייל להגנתו, שהובאו בפני המפקד המוסמך:

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4.       החלטת המפקד והנימוקים להחלטה:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5. עניינים נוספים:

          הליך הנזיפה התקיים בהעדר החייל

          החייל קיבל לידיו את החלטת הרשות המחליטה/המלצת הפרקליט הצבאי

          החייל אינו מעוניין לקבל המסמכים ___________________

6. הנך רשאי להשיג על הנזיפה בתוך 15 ימים.

7.  חתימת המפקד

____________________________________________________________ 

(תאריך)    (שם פרטי)      (שם משפחה)     (דרגה)      (תפקיד)       (חתימה)

תויק בתיק אישי על ידי:

שם משפחה                שם פרטי                 מ.א                  תאריך        חתימה

נספח א'

טופס נזיפה פיקודית

נספח ב

טופס פתיחה בהליך נזיפה פיקודית

לכבוד:

     ____________________________________________________________

 מס' אישי     דרגה       שם משפחה       שם פרטי       חיל          יחידה

1.       לידיעתך, נפתח בעניינך הליך נזיפה פיקודית. המעשה/המעשים שבגינו/בגינם ננקט הליך הנזיפה הפיקודית:

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2.       עליך להגיש את טענותיך בכתב לאמור במכתב זה, תוך שבעה ימים מיום קבלת המכתב.

3.       אם לא יתקבלו טענותיך בפרק זמן זה, תזומן למשרדי לשם השמעת טענותיך בעל פה. במידה שלא תתייצב למועד הזימון שיקבע - תתקבל החלטה בעניינך על בסיס החומר הקיים.

4.       בברכה,

תאריך   מס' אישי      דרגה      שם משפחה      שם פרטי     חיל         יחידה

נספח ג

טופס החלטת המפקד הממונה בהשגת חייל על נזיפה פיקודית

לכבוד:

     ____________________________________________________________

 מס' אישי     דרגה       שם משפחה       שם פרטי       חיל          יחידה

השגתך (יש לצרף את השגת החייל לטופס) הובאה בפניי, ולאחר שעיינתי בהשגה ובחומר הנזיפה, החלטתי לקבל/לדחות את ההשגה מהנימוקים הבאים:

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________        (תאריך)    (שם פרטי)      (שם משפחה)     (דרגה)      (תפקיד)        (חתימה)