תנאים לעלייה בדרגה במהלך קורס או בתקופת לימודים - שירות סדיר 32.0315
פקודות מטכ"ל, 26 בספטמבר 2006
32.0315 - תנאים לעלייה בדרגה במהלך קורס או בתקופת לימודים - שירות סדיר
הגדרות
1. בפקודה זו:
א. "לימודים" - קורס (למעט קורס צבאי שאורכו אינו עולה על שנה אחת), השתלמות, או לימודים מטעם צה"ל במוסד להשכלה גבוהה בארץ או בחו"ל.
ב. "תקופת לימודים" - משך הלימודים, לרבות כל תקופת הכנה הצמודה להם.
ג. "קבע מובהק נגדים" - המבוסס על שיא תקציבי רס"ר ומעלה ועל שיא תקציבי אזרח עובד צה"ל תקני שהוא בחזקת חוגר.
כללי
2. חייל בשירות סדיר יוכל לעלות בדרגה תוך תקופת שהותו בקורס צבאי או בלימודים, אם התקיימו לגביו כל התנאים כמפורט בפקודות הצבא, למעט הצורך בנשיאת מינוי - לגבי קצין, והצורך בשיבוץ בפועל במקצוע - לגבי חוגר.
3. במשך תקופת הקורס או הלימודים יוכל חייל לעלות בדרגה אחת בלבד.
4. המלצה להעלאה בדרגה כאמור בפקודה זו, תוגש באחת מהדרכים המפורטות להלן:
א. על ידי מפקד בסיס ההדרכה או מפקד יחידת ההשתלמויות שבמסגרתו משתלם החייל, בהסכמת מפקד היחידה שבה שירת החייל לפני תחילת הקורס או הלימודים, או קצין שהוסמך לכך מטעם מפקד היחידה ודרגתו סא"ל, לפחות, ובהסכמת המפקדה הממונה על יחידה זו (למעט באגפים בהם אין צורך בהעברה לאישור מפקדה ממונה).
ב. על ידי מפקד היחידה שבה שירת החייל לפני תחילת הקורס או הלימודים, או קצין שהוסמך לכך מטעם מפקד היחידה ודרגתו סא"ל, לפחות, בהסכמת המפקדה הממונה על היחידה (למעט באגפים בהם אין צורך בהעברה לאישור המפקדה הממונה), ובהסכמת מפקד בסיס ההדרכה או מפקד יחידת ההשתלמויות, במסגרתו משתלם החייל.
5. המלצה להעלאה לדרגת סרן ומעלה טעונה גם אישור בכתב של מפקדת הזרוע, קצין החיל הראשי אליו משתייך החייל על-פי שיוכו החילי או אכ"א-רמ"ח הסגל לגבי חיילים בשיוך חילי חכ"ל.
6. אכ"א-מחלקת הסגל - לגבי קצינים ונגדים ואכ"א-חטיבת תומכ"א - לגבי חוגרים, רשאים לכלול בשיקולים לאישור העלאה בדרגה את מידת הצלחתו של החייל בלימודים ורשאים לעכב העלאה בדרגה, כאמור, עד למועד בו יעמוד החייל בהצלחה בבחינות.
7. תוקף העלאה בדרגה הניתנת על-פי פקודה זו ייקבע ממועד הענקתה בפועל, ולא יאושר בשום מקרה בדיעבד.
עלייה בדרגה במהלך קורס צבאי
8. חייל השוהה בקורס צבאי הנערך בארץ, המוכר לצורך זה על ידי אכ"א-חטיבת תומכ"א, שאורכו אינו עולה על שנה אחת, יוכל לעלות בדרגה על-פי הכללים המפורטים להלן:
א. קצין יוכל לעלות בדרגה בתום הפז"ם הקבוע בפקודות הצבא. בנוסף, לדרגת סרן או רס"ן, יוכל לעלות קצין שנשא לפני יציאתו לקורס מינוי מלא לתפקיד המחייב, לפי תקן, דרגה גבוהה מדרגתו במשך תשעה חודשים, לפחות, ולדרגת סא"ל ומעלה יוכל לעלות רק קצין שנשא את המינוי תקופה של שנה אחת, לפחות.
ב. חוגר בשירות קבע יוכל לעלות בדרגה בתום הפז"ם הקבוע בפקודות הצבא. בנוסף:
1) לדרגת רס"ר ומעלה יוכל לעלות רק חוגר בשירות קבע שהיה משובץ במשך תשעה חודשים, לפחות, לפני מועד יציאתו לקורס, בתפקיד המחייב תקן קבע מובהק נגדים.
2) לדרגת רס"ב ומעלה יוכל לעלות רק חוגר בשירות קבע שהיה משובץ במשך תשעה חודשים, לפחות, לפני מועד יציאתו לקורס, בתפקיד המחייב תקן קבע מובהק נגדים, בדרגה הגבוהה מדרגתו.
עלייה בדרגה במהלך תקופת לימודים
9. חייל בשירות קבע השוהה בלימודים יוכל, בתקופת לימודיו, לעלות בדרגה בתום הפז"ם הנדרש.
10. על אף האמור בסעיף 9 לעיל, חייל בשירות קבע השוהה בלימודים והמבקש להיות מקודם בנוהל מצטיינים כאמור בהפ"ע 3.0211 או כל הוראה אחרת במקומה, תבחן בקשתו על-פי הכללים המפורטים בהפ"ע 3.0211 ובפקודה זו ובתנאי שהחייל נמצא בשנת הלימודים הראשונה בלבד.
תוקף סעיפים 11 עד 12 מיום ה- 30 באפריל 2009
11. לצורך חישוב פז"ם לעלייה בדרגה תיחשב תקופת לימודים כדלהלן:
א. תקופת לימודים שמשכה אינו עולה על שנתיים – תיחשב במלואה.
ב. תקופת לימודים שמשכה עולה על שנתיים - תיחשב כדלהלן:
א. שנתיים ראשונות תחשבנה במלואן.
ב. תקופת הלימודים הנוספת, מעבר לשנתיים הראשונות, תיחשב בחצייה בלבד.
12. קצין השוהה בלימודים, יוכל לעלות בדרגה בתום הפז"ם הקבוע בפקודות הצבא, בתנאים המפורטים להלן:
א. לצורך עלייה לדרגת סרן, יידרש הקצין לשאת מינוי מלא לתפקיד המחייב לפי תקן דרגה הגבוהה מדרגתו, תשעה חודשים לפחות לפני מועד יציאתו ללימודים.
ב. לצורך עלייה לדרגת רס"ן ומעלה, יידרש הקצין לשאת מינוי מלא לתפקיד המחייב, לפי התקן, דרגה גבוהה מדרגתו 12 חודשים, לפחות, לפני יציאתו ללימודים.
ג. לצורך התנאים הקבועים בסעיף זה לא תילקח בחשבון דרגת ייצוג.
13. חוגר בשירות קבע השוהה בלימודים יוכל לעלות בדרגה בתום הפז"ם הקבוע בפקודות הצבא. בנוסף:
א. לדרגת רס"ר ומעלה יוכל לעלות רק מי שהיה משובץ במשך שנה אחת, לפחות, לפני מועד יציאתו ללימודים, בתפקיד המחייב תקן קבע מובהק נגדים.
ב. לדרגת רס"ב ומעלה - יוכל לעלות רק מי שהיה משובץ במשך שנה אחת, לפחות, לפני מועד יציאתו ללימודים, בתפקיד המחייב תקן קבע מובהק נגדים, בדרגה הגבוהה מדרגתו.
14. על אף האמור לעיל, חוגר בדרגת רס"ל, השוהה בלימודים אקדמיים מטעם צה"ל, יוכל לעלות לדרגת רס"ר, אף אם אינו נמצא בסוג העליון של מקצועו, וזאת בתנאי שנמצא בסוג מקצועי אחד לפני הסוג העליון וכמו כן, סיים בהצלחה שתי שנות לימוד וממשיך בלימודים.
15. נגד בכיר, אשר תוך תקופת לימודיו סיים הכשרה כוללת המסמיכה אותו לקצונה, יוכל לעלות במהלך תקופת לימודיו לדרגת קצונה, כמפורט בהפ"ע 3.0204.
עלייה בדרגה לאחר תום הקורס הצבאי או תום הלימודים
16. לחייל, אשר עלה בדרגה במהלך קורס צבאי, כמפורט בפקודה זו - תיחשב, לצורך הפז"ם הנדרש להמשך קידומו לאחר תום הקורס, תקופת הקורס שלאחר הענקת הדרגה.
תוקף סעיפים 17 עד 18 מיום ה- 30 באפריל 2009
17. לחייל, אשר לא עלה בדרגה במהלך קורס צבאי - תיחשב, לצורך הפז"ם הנדרש להמשך קידומו לאחר תום הקורס, תקופת הקורס כדלהלן:
א. תקופת קורס שמשכה אינו עולה על שנתיים – תיחשב במלואה.
ב. תקופת קורס שמשכה עולה על שנתיים - תיחשב כדלהלן:
א. שנתיים ראשונות תחשבנה במלואן.
ב. תקופת הקורס הנוספת, מעבר לשנתיים הראשונות, תיחשב בחצייה בלבד.
18. לצורך חישוב פז"ם לעלייה בדרגה לאחר לימודים או קורס צבאי תיחשב תקופת לימודים או קורס צבאי כדלהלן:
א. תקופת לימודים או קורס צבאי שמשכה אינו עולה על שנתיים – תיחשב במלואה.
ב. תקופת לימודים או קורס צבאי שמשכה עולה על שנתיים - תיחשב כדלהלן:
א. שנתיים ראשונות תחשבנה במלואן.
ב. תקופת לימודים או קורס צבאי הנוספת, מעבר לשנתיים הראשונות, תיחשב בחצייה בלבד.
19. נגד שסיים קורס קצינים בהצלחה, השלים לימודים אקדמיים, ולאחר חזרתו לשירות נשלח להשלמה חילית וסיים אותה בהצלחה - תוענק לו בסיום ההשלמה החילית דרגת סגן, כמפורט בהפ"ע 3.0204.
עלייה בדרגה לחיילים שהפסיקו את לימודיהם
20. הפסקת לימודים, לרבות התקופה שבין הלימודים במכינה לבין תחילת הלימודים עצמם, לתקופה של עד שלושה חודשים (כולל), תיחשב לצורך חישוב הפז"ם כתקופת לימודים במלואה. הפסקת לימודים לתקופה רצופה, העולה על שלושה חודשים, תיחשב לצורך חישוב הפז"ם.
21. הפסקת לימודים לתקופה של עד שנתיים (כולל) ולאחריה המשך לימודים אלו - תיחשב כל תקופת הלימודים כתקופת לימודים אחת לצורך חישוב הפז"ם, ולצורך חישוב הפז"ם, יראו בחייל כמי שהמשיך לימודיו ברציפות.
22. הפסקת לימודים לתקופה העולה על שנתיים, ולאחריה המשך לימודים אלו - לא תיחשב כל תקופת לימודיו כתקופת לימודים אחת לצורך חישוב הפז"ם, ולצורך חישוב הפז"ם, יראו בחייל כמי שהחל את לימודיו מחדש.
דין תקופות מיוחדות
23. לצורך חישוב הפז"ם לדרגה יחושבו התקופות הבאות כמפורט להלן:
א. פגרת קיץ תחושב, בכל מקרה, כ"תקופת לימודים".
ב. הפסקת לימודים עקב צורכי הצבא, אם המשתלם חזר ללימודיו באותה שנת לימודים - תחושב כ"תקופת לימודים". הפסקת לימודים עקב צורכי הצבא, אם המשתלם לא חזר ללימודיו באותה שנת לימודים - תחושב תקופת הפסקת הלימודים במלואה.
ג. תקופת מחלה, שאינה גוררת הפסד שנת לימודים, תחושב כ"תקופת לימודים". תקופת מחלה, שגררה הפסד שנת לימודים, תחושב תקופת המחלה במלואה (רק לאחר הצגת אישורים רפואיים מתאימים).