שינוי כושר בריאותי - שירות סדיר ושירות מילואים - נוהל 32.0402
פקודות מטכ"ל , 20 אפר' 78
32.0402 שינוי כושר בריאותי - שירות סדיר ושירות מילואים - נוהל
שינוי כושר בריאותי בשירות סדיר - נוהל
התייצבות לבדיקה רפואית
תוקף סעיפים 1 ו2- מה20- יולי 81
1. מפקד, שיש לו יסוד להניח, כי מצב בריאותו של חייל מפקודיו בשירות סדיר השתנה, יפנה אותו לקצין רפואה, כדי לבדוק, אם יש צורך לזמנו לוועדה רפואית, שתקבע את כושרו הבריאותי העדכני.
2. חייל, הנזקק לבדיקה רפואית, יצויד בטופס 102 (מסדר חולים) ויישלח לבדיקה, בהתאם לפ"מ 33.0203, למרפאה היחידתית או למרפאה, אליה קשורה יחידת החייל.
בדיקה במרפאה היחידתית לצורך שינוי כושרו הבריאותי של חייל
3. הרופא היחידתי יבדוק את החייל, ובמקרה הצורך יפנה אותו לבדיקות נוספות, בהתאם לפ"מ 33.0203.
4. הגיע הרופא למסקנה, שאין לשנות את כושרו הבריאותי של החייל, יודיע על כך לחייל ויציין זאת בטופס 102 כתשובה למפקד.
תוקף סעיף 5 מה3- דצמ' 89
5. הגיע הרופא למסקנה, כי יש לשנות את קביעת כושרו הבריאותי של החייל או להאריך את קביעת כושרו הבריאותי הזמני לתקופה נוספת, ימליץ על שינוי קביעת כושרו הבריאותי על טופס 103, יצרף תיעוד רפואי (תוצאות של בדיקות עזר, חוות דעתו של רופא מומחה, סיכום מחלה וכד'), יפנה את החייל לוועדה רפואית ויודיע על כך למפקדו על טופס 102.
קביעת כושר בריאותי על ידי ועדה רפואית
תוקף סעיפים 6 עד 22 מה - 10 יולי 94
6. החייל, שהופנה לוועדה רפואית, יישלח להתייצב, מייד, בפני הוועדה. בנסיבות מיוחדות, ובהתאם לשיקול דעתו ולהמלצתו של רופא היחידה, יישלח החייל להתייצב בפני הוועדה במועד מאוחר יותר. בהיעדר רופא היחידה, יפעלו בהתאם להמלצתו של קר"פ פעילה. רופא היחידה יהיה רשאי להורות על התייצבות החייל בפני ועדה רפואית בתוך שבועיים, לכל היותר, מיום התייצבות החייל בפניו.
7. תנאים להתייצבות חוזרת בפני ועדה רפואית:-
א. חייל, שנבדק על ידי ועדה רפואית, לא יחזור להיבדק על ידה בקשר לאותו סעיף ליקוי, אלא במועדים אלה:-
1) אם נקבע לו פרופיל זמני - בתום התקופה, שנקבעה על ידי הוועדה.
2) אם נקבע לו פרופיל שאינו זמני - בתום שלושה חודשים, לפחות, ממועד הקביעה האחרונה.
ב. למרות האמור לעיל, מוסמך רע"ן מיון רפואי במקרפ"ר לאשר הופעת חייל בפני ועדה רפואית בתום פרק זמן קצר יותר, אם שיקול דעתו של רופא היחידה או רופא מומחה יכתיב את הצורך בכך.
8. אם התייצב החייל בפני ועדה רפואית - תפעל הוועדה כך:-
א. פקיד הוועדה הרפואית ימלא את פרטיו האישיים של החייל על טופס 110 "ועדה רפואית לשינוי כושר בריאותי", בשני העתקים, וביומן הוועדה הרפואית (טופס 112).
ב. יו"ר הוועדה הרפואית יאמת את נתוני החייל לפי תעודת חוגר, תעודת קצין או תעודת נגד ותדפיס אישי ויחתימו על טופס 110 לפני חברי הוועדה הרפואית.
ג. הוועדה תעיין בהמלצת הרופא המפנה, בתדפיס אישי ובתיעוד הרפואי ובמידת הצורך תפנה את החייל לבדיקות נוספות.
ד. תשלים את הרישום בטופס 110 ותקבע פרופיל רפואי, בהתאם לתקנות לקביעת כושר בריאותי.
ה. עם קביעת כושרו הבריאותי של החייל ובנוכחותו יחתמו יו"ר הוועדה הרפואית וחבריה על טופס 110.
ו. אם ייקבע לחייל פרופיל 21 או פרופיל 24, תודבק על שני ההעתקים של טופס 110 מדבקת פרופיל 21/24 (טופס 116), וימולא טופס 113-1, שיישלח בדואר רשום בו ביום למפקד החייל ולקצין הרפואה של היחידה. אם ייקבע פרופיל 97-31, ימולא טופס 113, שיישלח בדואר רשום בו ביום למפקד החייל ולקצין הרפואה של היחידה.
ז. תודיע לחייל את החלטתה ותסביר לו, שהוא זכאי לערער על ההחלטה. בהתאם להחלטת הוועדה תסביר לו גם על זכותו להתנדב לשירות.
ח. תשלים את הרישום ביומן הוועדה הרפואית (טופס 112).
ט. יו"ר הוועדה הרפואית יפעל כמפורט בסעיף 12 להלן.
9. לידי החייל יימסר טופס 113-2, המהווה הודעה בכתב לחייל על שינוי כושרו הבריאותי לשירות, בהתאם לנדרש בתקנות שירות הביטחון, תשכ"ז1967-. החייל יאשר, על ספח של הטופס, כי ההודעה על החלטת הוועדה הרפואית נמסרה לו בכתב. הספח החתום יתויק בתיק הוועדה הרפואית, יחד עם העתק מטופס 110.
10. טופס 113-2 - הודעה על קביעת פרופיל 21 או פרופיל 24 - משמש אסמכתא לקבלת פטור משירות צבאי על ידי מיטב.
בדיקת טופסי 110 והעברתם
11. טופס 110 הממולא יועבר עם התיעוד הרפואי לגורמים האלה:-
א. העתק של הטופס יתויק בתיקי הוועדה הרפואית.
ב. מקור הטופס והתיעוד הרפואי יישלחו, בו ביום, בדואר רשום למקרפ"ר-ענף מיון רפואי.
12. הזנת פרופיל רפואי לרישומי המחשב:-
א. הזנת רישומי המחשב תיעשה על ידי יו"ר הוועדה הרפואית.
ב. ועדות הפועלות ללא אפשרות של הזנה ישירה לרישומי המחשב - הפרופיל יוזן לאחר בדיקה על ידי רופאי ענף מיון רפואי לפי המקור של טופס 110 והתיעוד הרפואי.
ג. מקשל"ר-מסו"ר ישלח הודעת מחשב ליחידת החייל על שינוי כושרו הבריאותי.
13. מקרפ"ר - ענף מיון רפואי יבדוק את כל טופסי 110 של הוועדה הרפואית:-
א. טופס, שמולא כראוי, וכן התיעוד הרפואי המתאים יישמרו בארכיון בענף מיון רפואי במשך חודשיים. בתום חודשיים, יישלחו הטפסים למקשל"ר-מדור תיקיות - לגבי חוגרים, ולמחה"ס-מדור רישום ובקרה - לגבי קצינים, לתיוק בתיקו האישי של החייל.
ב. אם יש טעות בטופס, ויש צורך בתיקון הפרופיל שהוזן במחשב, יוזן התיקון על ידי רע"ן מיון רפואי או על ידי מי שהוסמך לכך על ידו. רופא מענף מיון רפואי ימלא טופס 110-1 "ועדה רפואית לשינוי כושר בריאותי - תיקון", בשני העתקים, וישלח אותו בו ביום, בדואר רשום, לגורמים האלה:-
1) המקור של טופס 110-1 יישלח ליחידת החייל.
2) העתקים מטופס 110-1 ומטופס 110 יישלחו למקשל"ר-מדור תיקיות - לגבי חוגרים, ולמחה"ס-מדור רישום והדרכה - לגבי קצינים, לתיוק בתיקו האישי של החייל.
ג. טופסי 110, שנמצאו בהם שגיאות מהותיות או נוהלי עבודה לקויים, יוחזרו ליו"ר הוועדה הרפואית.
14. מקרפ"ר-רע"ן מיון רפואי רשאי להורות בצו, בתוקף סמכותו כפוקד, שהחייל ייבדק פעם נוספת על ידי ועדה רפואית.
15.
א. מקרפ"ר-רע"ן מיון רפואי רשאי לערער, בתוקף סמכותו כפוקד, על ההחלטה של הוועדה הרפואית, שמצאה נבדק בלתי כשר ארעית לשירות, בתוך שלושים ימים מיום מתן ההחלטה על ידי הוועדה הרפואית.
ב. מקרפ"ר-רע"ן מיון רפואי רשאי לערער, בתוקף סמכותו כפוקד, על החלטה של ועדה רפואית, שמצאה נבדק כשר לשירות.
16. עד הבדיקה החוזרת על ידי ועדה רפואית או עד בדיקה של ועדה רפואית עליונה, יישאר בתוקף הפרופיל הרפואי, שנקבע לחייל בוועדה הרפואית האחרונה.
17. נקבע פרופיל בטופס 110 ונמצא, כי הפרופיל לא נקבע על ידי הוועדה הרפואית המוסמכת לקבוע פרופיל זה, יש לנהוג כך:-
א. המאתר את הליקוי ידווח על כך, מייד, למקרפ"ר-ענף מיון רפואי. היה הפרופיל שנקבע 21 או 24 - ידווח על כך למיטב-מדור שחרורים ויבקש, כי שחרור החייל יושהה עד לקבלת הוראות של ענף מיון רפואי.
ב. מקרפ"ר-ענף מיון רפואי:-
1) במקרה של קביעת פרופיל 21 או פרופיל 24 יודיע ליחידת החייל ולמיטב-מדור שחרורים, שלא לטפל בשחרורו של החייל ולשלחו למקרפ"ר-ענף מיון רפואי לשם העמדתו בפני ועדה רפואית מוסמכת.
2) יערוך בירור לגבי החריגה מהסמכות של הוועדה הרפואית, וידווח לקרפ"ר, שיחליט על הצעדים המשמעתיים אותם יש לנקוט, אם ימצא לנכון.
3) אם הפרופיל שנקבע אינו 21 או 24, יוציא מכתב הסבר מפורט ליחידתו של החייל ובו תוצג התקלה, וידרוש את העמדת החייל בפני ועדה רפואית מוסמכת.
4) ידאג למחיקת הפרופיל, שנקבע ללא סמכות, מרישומי המחשב.
פעולות רישום ביחידה
18. חזר החייל ליחידה אחרי שנבדק על ידי ועדה רפואית - יציג את טופס 113-2 לרופא היחידה. עם הגעת טופס 113 או 113-1 מהוועדה הרפואית, ירשום הרופא את הפרופיל הרפואי החדש ואת סעיפי הליקוי של החייל על טופס 178.
19. על אף האמור בסעיף 18 לעיל, יירשמו הפרופיל הרפואי וסעיפי הליקוי בטופס 178, לפי הודעת מקשל"ר, אם עדיין לא הגיעו ליחידה טופס 113 או טופס 113-1.
20. בכל מקרה בו התגלתה סתירה בין אחד הטפסים המנויים לעיל ובין הודעת מקשל"ר, תהיה תקפה הודעת מקשל"ר, או ההודעה על תיקון טופס 110 או טופס 110-1.
בדיקה רפואית חוזרת לבעלי פרופיל זמני - שירות סדיר
21. מפקד היחידה יוודא שליחת חייל בעל פרופיל רפואי זמני, שפג תוקפו, לרופא היחידה לבדיקה חוזרת.
22. רופא היחידה יפעל בהתאם למפורט בסעיפים 3 עד 6 לעיל.
חיילים בעלי פרופיל רפואי זמני, העומדים לפני שחרור
תוקף סעיף 23 מה - 21 מאי 96
23. חייל בשירות חובה, שנקבע לו פרופיל רפואי זמני, שתוקפו עומד לפוג עד חודש מתאריך שחרורו משירות סדיר, יועמד בפני ועדה רפואית לפני שחרורו, באחריות קצין השלישות של היחידה.
תוקף סעיפים 24 עד 35 מה - 10 יולי 94
24. מקרפ"ר ינחה את הוועדות הרפואיות לתת עדיפות לחיילים, המגיעים לבדיקה טרם שחרורם, כשהמגמה תהיה לקבוע להם פרופיל קבוע לקראת שחרורם במיטב.
הפניית חייל מילואים ביוזמת המפקד
25. מפקד, שיש לו יסוד להניח, כי מצב בריאותו של חייל מילואים מפקודיו השתנה, יפנה אותו לקצין רפואה, כדי לבדוק אם יש צורך לזמנו לוועדה רפואית, שתקבע את כושרו הבריאותי הנוכחי.
26. כמו כן, קצין השלישות, קצין הקישור או מפקד החייל היודעים, כי חייל מפקודיהם מאושפז, היה מאושפז, חלה או חולה במחלה במשך תקופה של שישה שבועות, לפחות, בפרק הזמן, שחלף מאז שירות המילואים הפעיל האחרון, יפנו למקרפ"ר-ענף מיון רפואי ויבדקו אם צריך לשנות את הכושר הבריאותי של החייל.
חייל מילואים שאינו משרת בשמ"פ
27. חייל מילואים, שאינו משרת בשמ"פ, יפנה אל קצין הקישור של יחידתו, ינמק את בקשתו ויציג מסמכים רפואיים, המעידים על מצב בריאותו.
28. קצין הקישור או נציג היחידה יתייצבו, עם המסמכים הרפואיים, אצל הרופא הממיין בוועדה הרפואית, לצורך מיון הבקשות לשינוי הכושר הבריאותי, לא יאוחר מארבעים וחמישה ימים ממועד קבלת הבקשה.
29. הרופא הממיין יפעל, באמצעות קצין הקישור, לפי אחת הדרכים האלה:-
א. יפנה את החייל לוועדה רפואית, בהתאם לנהלים, המפורטים בהוראות קרפ"ר בנושא זה, ולא יאוחר משלושה חודשים ממועד הדיון בבקשה.
ב. יפנה את החייל אל המוסד או אל הרופא המטפל בו כאזרח, כדי לקבל מידע רפואי נוסף. הרופא הצבאי יבקש מידע זה במכתב, שיפרט את טיב התיעוד הרפואי הדרוש לשם החלטה על כושרו הבריאותי בצה"ל.
ג. אם הרופא הממיין השתכנע כי:-
1) אין באפשרות החייל לבצע את הבדיקות הדרושות במסגרת אזרחית.
2) אין אפשרות לקבל מהמוסדות הרפואיים האזרחיים את התיעוד הרפואי הדרוש.
3) התיעוד הרפואי, שהוצג על ידי החייל, אינו מהימן או אינו מספק.
יפנה את החייל לקצין הרפואה הפעילה של הפיקוד, או לקצין הרפואה הפעילה של החיל, ואלה ישקלו לזמן את החייל באמצעות יחידתו לשירות מילואים, לביצוע הבדיקות הדרושות במרפאה צה"לית, או במרפאת חוץ של בית חולים משולב.
ד. החליטו קצין הרפואה הפעילה הפיקודי או קצין הרפואה הפעילה החילי לזמן את החייל לוועדה רפואית במסגרת שירות המילואים שלו, יפנו אותו לבירור רפואי ויעקבו אחר הבירור. בתום הבירור יוודאו, שהחייל יועמד בפני ועדה רפואית בהתאם לצורך ולא יאוחר משלושה חודשים ממועד פניית החייל.
ה. ימליץ בפני מפקד יחידתו של החייל, על אי קריאת החייל לשמ"פ למשך תקופה, שלא תעלה על שלושה חודשים, כדי לאפשר לחייל השלמת טיפול או בירור רפואי חיוני במסגרת אזרחית.
ו. מצא הרופא, לאחר בדיקתו ועיונו במסמכים הרפואיים, כי אין מקום להעמיד את החייל בפני ועדה רפואית, יודיע על החלטתו זו לחייל, באמצעות קצין הקישור, וירשום את נימוקיו בטופס 178.
חייל מילואים המשרת בשמ"פ
30. ככלל, על החייל לבצע את הבירורים הרפואיים ולעמוד בפני ועדה רפואית לפני התייצבותו לשמ"פ, וזאת לפי הנהלים, המפורטים בסעיפים 27 עד 29 לעיל. כדי להימנע מפניות חיילים לאחר שהתייצבו לשמ"פ, על מפקד היחידה, המזמן חיילים לשמ"פ, להודיע להם - במקביל לשליחת צו קריאה - על חובתם לפנות בעניין זה ליחידה לפני התייצבותם לשמ"פ (כמפורט בפ"מ 31.0826).
31. לא בוצע האמור בסעיפים 29-25 לעיל, וחייל בשמ"פ מבקש לשנות את כושרו הבריאותי - יפנה אל רופא יחידתו.
32. רופא היחידה יחליט על אחת האפשרויות האלה:-
א. החייל ימשיך לשרת בשמ"פ, והבירור הרפואי ייעשה במסגרת אזרחית בתום תקופת השמ"פ אליה נקרא. אפשרות זו תינקט כשרופא היחידה סבור, לפי קביעתו הוא או בהתייעצות עם רופא מומחה, שהחייל מסוגל להשלים את השמ"פ אליו נקרא, בלי שיוסב לו נזק בריאותי.
ב. החייל ימשיך לשרת בשמ"פ, והבירור הרפואי יתבצע במסגרת שירותו. בתום הבירור יפנה רופא היחידה את החייל לוועדה רפואית לשינוי כושר בריאותו, לפי הצורך. ככלל, יבחר הרופא באפשרות זו, רק שהמצב הרפואי, שלגביו דרוש הבירור, נובע משירותו של החייל בצבא.
ג. התרשם רופא היחידה, שמצב בריאותו של החייל אינו מאפשר המשך השמ"פ אליו נקרא, ימליץ בפני מפקד היחידה, לפי החלטתו או בהתייעצות עם רופא מומחה, על שחרור החייל מהשמ"פ הנוכחי. הבירור הרפואי יתבצע במסגרת אזרחית לאחר שחרורו מהשמ"פ. הרופא לא ימליץ על שחרור מוקדם משמ"פ, בלי שהחייל ביקש זאת, אלא לאחר שהתייעץ עם מקרפ"ר-ענף רפואה.
33. בכל מקרה בו יוחלט, כי חייל מילואים ישלים את הבירור הרפואי במסגרת אזרחית, יוודא מפקד היחידה העמדת החייל בפני ועדה רפואית תוך שלושה חודשים.
34. הוועדה הרפואית, שתבדוק את החייל, כאמור בסעיף 29 סעיף משנה א לעיל, ולא תוכל להגיע להכרעה על כושרו הבריאותי על סמך התיעוד הרפואי, שיעמוד לרשותה, תמליץ בפני מפקד היחידה של החייל על זימונו לשירות מילואים, לשם סיום הבירור הרפואי במסגרת צה"ל, כמפורט בסעיף 29 סעיף משנה ג לעיל.
פנייה חוזרת
35. כל חייל (סדיר ומילואים), הסבור, שקופח על ידי הרופא הצבאי על ידי החלטה של אי הפניה לוועדה רפואית, רשאי לפנות למפקד יחידתו, ובאמצעותו לסמכות הרפואית הממונה.