לקובץ PDF לחצו כאן

פקודת מטכ"ל, 21 בדצמבר 2011
עודכנה בשנת 2014

58.0217 – נסיעה בכבישי אגרה

 

הגדרות

1. בפקודה זו –

א. "אגרת נסיעה" – תשלום לפי כל דין עבור נסיעת רכב בכביש אגרה.

ב. "בעל הזיכיון" – מי שהמדינה התקשרה עימו בחוזה זיכיון להפעיל את כביש אגרה.

ג. "החוק" – חוק כביש אגרה (כביש ארצי לישראל), התשנ"ה-1995, והתקנות שהותקנו מכוחו.

ד. "הסכם" – ההסכם שנחתם בין משהב"ט לבין בעל הזיכיון, על נספחיו ועדכוניו כפי שיהיו מעת לעת.

ה. "חייל" – כהגדרתו בסעיף 1 לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו-1955, לרבות עובד צה"ל, ומי שנוהג ברכב של צה"ל בשליחות צה"ל, או מכוח היתר, שניתן לו לפי פ"מ 33.0209: "נסיעה מחוץ למסגרת התפקיד".

ו. "כביש 6" – הכביש הארצי לישראל, כהגדרתו בחוק.

ז. "כביש אגרה" – כל כביש אשר הנסיעה בו כרוכה בתשלום, על פי חוק, לרבות כביש 6, מנהרות הכרמל כהגדרתן בחוק כביש אגרה (מנהרות הכרמל), התשנ"ה-1995; הנתיב המהיר בין נתב"ג לתל אביב, וכל נתיב מהיר אחר שיקבע לפי חוק נתיבים מהירים, התש"ס-2000.

ח. "מקצוע לחימה" – כפי שקבע אכ"א-חתומכ"א באוגדן מקצועות הלחימה.

ט. "סמכות תקציבית" – לרבות זרוע, פיקוד, אגף במטה הכללי ומפקדה ממפקדות קציני החיל הראשיים.

י. "רכב צבאי" – כהגדרתו בפ"מ 7.0201: "בטיחות בדרכים והוראות שימוש בכלי רכב צבאיים", לרבות רכב צמוד.

יא. "רכב צמוד" – רכב זכאות או רכב חלופי, כהגדרתם בפ"מ 36.0530: "כללי הסדר רכב צמוד – זכאות ואחריות לנזקים", וכן רכב שכור לשימוש אישי שהעמיד צה"ל לרשותו של חייל.

יב. "רכב יחידתי" – רכב צבאי שאינו רכב צמוד.

יג. "תשלום" – אגרה, פיצויים, החזר הוצאות או דמי גבייה, כהגדרתם בדין, לרבות תשלומי ריבית והצמדה בגינם, וכל חיוב נוסף שהוטל בגין נסיעה בכביש אגרה, על פי כל דין.

 

מטרה

2. מטרת הפקודה היא להסדיר את הנסיעה ברכב צבאי בכבישי אגרה ואת אופן גביית התשלום בגינה.

 

נסיעה בכביש אגרה

3. הנסיעה ברכב צבאי בכביש אגרה, שאינו כביש 6 אסורה, אלא בהתאם להוראות פקודה זו.

4. מפקד אינו רשאי להורות על ביצוע נסיעה בכביש אגרה ברכבו הצמוד של חייל הכפוף לו. מקום בו העלה בירור בהתאם לסעיף 16 להלן כי הורה מפקד על ביצוע נסיעה כאמור, יראוהו כמי שביצע את הנסיעה ברכבו שלו לעניין פקודה זו.

5. חייל המעוניין לנסוע ברכבו הצמוד בכביש אגרה, שאינו כביש 6 – עליו להסדיר מראש את התשלום עבור הנסיעה, על פי כללי התשלום שקבע בעל הזיכיון.

6. לא ינהג חייל ברכב צמוד שאינו שלו בכל כביש אגרה, אלא אם כן אישר לו את הנסיעה החייל שאליו משויך הרכב הצמוד מבעוד מועד. מקום שבו העלה בירור בהתאם לסעיף 16 להלן כי לא קיבל החייל אישור, כאמור – יראוהו כמי שנסע בכביש אגרה ברכב צמוד לעניין פקודה זו.

7. צה"ל לא יישא בכל תשלום אשר יוטל על רכב צבאי בגין נסיעה בכביש אגרה, אלא כמפורט בפקודה זו.

8. נסע חייל ברכב צמוד בכביש אגרה, שאינו כביש 6, או התיר לאחר לנסוע ברכבו כאמור, והגיעה לצה"ל או למשרד הביטחון דרישה לתשלום בגין נסיעה זו – יגבה צה"ל מן החייל אליו משויך הרכב הצמוד את מלוא הסכום שנדרש, בהתאם לפ"מ 36.0530, להוראות פקודה זו ועל פי כל דין.

 

נסיעה ברכב צמוד בכביש 6

9. חייל בשירות קבע, אליו משויך רכב צמוד, רשאי לנסוע ברכבו בכביש 6. חייל שנסע ברכבו הצמוד בכביש 6 בכל אחד מימי השבוע פרט לזמן שבין יום ו' בשעה 18:00 ועד ליום שבת שלמחרת בשעה 19:00 (להלן: "סוף השבוע"), יחויב באגרת הנסיעה בכביש,  כמפורט להלן:

א. חייל בשירות קבע שדרגתו עד דרגת תא"ל, ועד בכלל, ישלם 30% מעלות הנסיעה בכביש 6, כפי שנקבעה בהסכם  בין משהב"ט לבין בעל הזיכיון (להלן – "עלות הנסיעה"), עד לתקרה חודשית שתיקבע מעת לעת ע"י אכ"א – מחלקת הפרט. מעבר לתקרה זו יחויב החייל במלוא עלות הנסיעה.

ב. על אף האמור לעיל, חייל בשירות קבע המשרת ברמת פעילות א+, או מפקד המשרת במקצוע לחימה ברמת פעילות א', לא ישא בעלות הנסיעה בכביש עד לתקרה חודשית מוגדלת שתיקבע מעת לעת ע"י אכ"א – מחלקת הפרט. מעל לתקרה זו יחויב החייל במלוא עלות הנסיעה.

10. חייל בשירות קבע אשר נסע ברכבו הצמוד בכביש 6 במהלך סוף השבוע, יחוייב במלוא עלות הנסיעה, כפי שנקבעה בהסכם בין משרד הבטחון לבין בעל הזיכיון. עלויות הנסיעה בכביש 6 לפי סעיף זה לא יימנו לעניין התקרה החודשית הקבועה בסעיף 9 לעיל.

 

נסיעה ברכב יחידתי בכביש 6

11. אגרת הנסיעה בכביש 6 ברכב יחידתי תושת על הסמכות התקציבית שאליה משויך הרכב. תעריף הנסיעה יהיה זהה לכל יחידות צה"ל, בהתאם לעלות הנסיעה, ללא התחשבות ברמת הפעילות של היחידה שאליה הרכב משויך.

 

הקפדה על דיני התעבורה

12. נהג הנוסע בכביש אגרה ברכב צבאי, ינהג בהתאם לכל דין, לרבות החוקים המסדירים את הפעלתם של כבישי האגרה, ובכללם – שמירה על לוחיות זיהוי גלויות, באופן שיאפשר זיהוי מספר הרכב ע"י בעל הזיכיון.

 

אופן החיוב באגרת נסיעה בכביש 6

13. החיוב הכספי בגין אגרת נסיעה עבור רכב צמוד בכביש 6 יתבצע בהתאם להיקף הנסיעות בפועל שבוצעו בתקופת החיוב, ע"פ עלות הנסיעה, כפי שהתקבלה במשרד הביטחון או בצה"ל.

14. חיוב כמפורט בסעיפים 9-10 לעיל ייגבה מהחייל, שאליו משויך הרכב הצמוד, באמצעות ניכוי משכרו, או בכל דרך העומדת לרשות צה"ל על פי כל דין.

 15. תשלום בגין נסיעות בכביש 6 שבוצעו ברכבים יחידתיים ינוכה מן הסמכות התקציבית הרלוונטית כאמור בסעיף 11 לעיל.

 

ערעור על חיוב באגרת נסיעה בכביש 6

16. סבר חייל כי חויב בגין נסיעה שלא בוצעה, או לַחֲלופין - כי הנסיעה לא בוצעה על ידו ולא באישורו, יפנה בכתב למרכז ההובלה – רמ"ד התקציבים, בצירוף סיכום בירור החתום בידי מפקד בדרגת אל"ם לפחות. הסיכום יכיל כל מסמך רלוונטי אחר הנוגע לנסיעה נשוא החיוב, כאשר הוא חתום ע"י המפקד עורך הבירור. העלה הבירור כי הנסיעה אכן בוצעה – יירשם בו שמו של החייל אשר נהג ברכב בעת הנסיעה בכביש 6.

  17. רמ"ד התקציבים יפעל בהתאם לתוצאות הבירור בסעיף 16 לעיל, כלהלן:

א. התברר כי הנסיעה בוצעה ללא אישור כאמור, ונמצא הנהג שביצעה – יורה רמ"ד התקציבים לאכ"א-מופ"ת לזכות את החייל בשכרו בסכום שבו חויב, ויחייב את מבצע הנסיעה בתשלום, בהתאם להוראות פקודה זו.

ב. התברר כי הנסיעה בוצעה ללא אישור כאמור, אך לא נמצא הנהג שביצעה – ינכה רמ"ד התקציבים את אגרת הנסיעה מתקציב הסמכות התקציבית שאליה משתייך הרכב, ויורה לאכ"א-מופ"ת לזכות את החייל בסכום שנגבה ממנו.

ג. התברר כי הנסיעה לא בוצעה כלל, יורה רמ"ד התקציבים לאכ"א-מופ"ת לזכות את החייל בסכום שנגבה ממנו.

18. על רכב יחידתי אשר חויב בתשלום אגרת נסיעה בכביש 6, יחולו הוראות סעיפים 16-17 לעיל, וזכות הערעור תינתן לנציג יחידת הרכב.

 

חיוב בגין תשלומים אחרים

19. על חיוב בגין כל תשלום בכל כביש אגרה (לרבות דמי גביה, פיצויים, החזר הוצאות, קנסות בגין לוחיות זיהוי מוסתרות וכיו"ב), פרט לתשלום אגרת נסיעה בכביש 6 – יחולו הוראות סעיפים 20-23, כלהלן.

20. חויב רכב צבאי צמוד ע"י בעל הזיכיון בתשלום כאמור בסעיף 19 – תישלח בתלוש השכר הודעת תשלום לחייל שאליו משויך הרכב הצמוד, ובה יפרט דבר קיומו של החיוב, שיעורו ופרטי הנסיעה, או המעשה שבעטיים נוצר החיוב. בהודעה יציין כי בכוונת מרכז ההובלה לנכות את החיוב משכרו של החייל בתוך 30 יום ממועד שקיבל החייל את הודעת התשלום.

21. סבר חייל כי חויב בגין נסיעה, או בגין מעשה שלא בוצעו, או לחלופין - כי הנסיעה או המעשה לא בוצעו על ידו ולא באישורו – יפנה בתוך 30 הימים בכתב למרכז ההובלה-רמ"ד התקציבים, בצירוף סיכום בירור, החתום בידי מפקד בדרגת אל"ם לפחות. הסיכום יכיל כל מסמך רלוונטי אחר הנוגע לנסיעה נשוא החיוב, כאשר הוא חתום ע"י המפקד עורך הבירור. העלה הבירור כי הנסיעה או המעשה שבגינם הוטל החיוב אכן בוצעו – יירשם בו שם החייל אשר נהג ברכב באותה עת.

 22. בהתאם למסקנות הבירור יפעל רמ"ד התקציבים כלהלן:

א. התברר כי הנסיעה בוצעה ללא אישור כאמור, ונמצא הנהג שביצעה – ישלח רמ"ד תקציבים     הודעת תשלום אל אותו נהג ויפעל כאמור בפקודה זו.

ב. התברר כי הנסיעה בוצעה ללא אישור כאמור, ולא נמצא הנהג שביצעה – ינכה רמ"ד התקציבים את התשלום מתקציב הסמכות התקציבית שאליה משתייך הרכב.

ג. התברר כי הנסיעה, או המעשה שבגינו הוטל החיוב, לא בוצעו כלל, או לחלופין – סולק או בוטל החיוב, וצורפו אסמכתאות מתאימות על כך – יבוטל החיוב.

23. לא העביר החייל ממצאי בירור כאמור בתוך 30 יום, או העלה הבירור כי הנסיעה, או המעשה שבגינם הוטל החיוב אכן בוצעו, ואף אחת מהחלופות המנויות בסעיף 22 לעיל אינה מתקיימת – ישלח רמ"ד התקציבים הודעה לחייל על כך, ולאחריה יחייבו בתשלום, כאמור בסעיף 14 לעיל.

24.  חויב רכב יחידתי בתשלום, כאמור בסעיף 19 – יודיע על כך רמ"ד התקציבים ליחידת הרכב, וינכה את התשלום מתקציב הסמכות התקציבית, שאליה משתייך הרכב. הציגה יחידת הרכב לפני רמ"ד התקציבים אסמכתה המעידה על ביטול או על סילוק של החוב בתוך 30 יום מקבלת ההודעה – יזכה רמ"ד התקציבים את הסמכות התקציבית בסכום שנוכה ממנה.

 

דינו של חייל בשירות החובה שנסע בכביש אגרה

25. על אף האמור בפקודה זו, לא יחויב חייל בשירות החובה בתשלום בגין נסיעה בכביש אגרה, והחיוב ינוכה מהסמכות התקציבית של יחידת הרכב. אין בסעיף זה כדי למנוע העמדה לדין משמעתי של חייל בשירות החובה בגין הפרת הוראות פקודה זו.

 

נסיעת רכב המשטרה הצבאית ורכב המטפל באירוע ביטחוני בכביש 6

26. חייל שנהג ברכב צבאי, לרבות אמבולנס ורכב המשטרה הצבאית, אשר נדרש עקב תפקידו להגיע לטיפול באירוע שהתרחש בכביש 6 – ידווח על הנסיעה בתוך 24 שעות ממועד ביצועה, לחמ"ל מרכז ההובלה. בדיווחו יציין את  מספר הרישוי של הרכב הצבאי בו נסע, את מועד הנסיעה ואת הנסיבות שבגינן נסע.

27. יחידה שאליה שייך הרכב שנסע בכביש 6, כאמור בסעיף 26 לעיל, שלא דיווחה על הנסיעה במועד שנקבע – תישא בעלות הנסיעה בכביש.

28. פעילות אכיפה המבוצעת בכביש 6 על-ידי המשטרה הצבאית תתואם מראש בין מי שיסמיך לכך מקמצ"ר-רע"ן השיטור והמבצעים לבין נציגו המוסמך של בעל הזיכיון.

29. בוצעה נסיעה בכביש 6, כאמור בסעיף 28 לעיל, ידווח עליה מקמצ"ר-ענף השיטור והמבצעים בתוך שבוע ימים מיום הנסיעה לחמ"ל מרכז ההובלה. בדיווח יצרף את הפרטים האלה: מספר הרישוי של הרכב הצבאי שבו נערכה הנסיעה, מועד הנסיעה, תוואי הכביש שבו בוצעה ופרטי התיאום עם בעל הזיכיון.

 

היתר נסיעה מיוחד

30. על אף האמור בפקודה זו, ראש אט"ל רשאי להתיר נסיעה של כלי רכב מסוימים בכביש 6 ללא תשלום.

 

הוראות משלימות

31. על אף האמור בפקודה זו, ראש אט"ל רשאי לקבוע הוראות והגבלות זמניות בנוגע לנסיעה בכבישי אגרה, בשונה מהוראות פקודה זו. ההוראות וההגבלות יפורסמו בנספח לפקודה זו ויצוין לצידן משכן.

32. הוספת ועדכון הנספח יבוצעו ללא סבב הערות וחתימות בהתאם להפ"ע 1.0102, בכפוף לאישור ר' אט"ל, מפצ"ר – יעח"ק, ואג"ת – נו"פ.

 

היתר נסיעה בשעת חירום

33. על אף האמור בפקודה זו, אט"ל-רח"ט הלוגיסטיקה רשאי להתיר נסיעה בכבישי אגרה ללא תשלום, בתנאים שיקבע, אם ראה שהדבר חיוני מטעמי ביטחון המדינה. אישור כאמור יהיה בתוקף עד אשר חדלו הטעמים שבגינם אושרה החריגה מלהתקיים, ופרסם על כך הודעה אט"ל-רח"ט הלוגיסטיקה.

 

נספח לפ"מ 58.0217

הוראה זמנית

מתוקף סמכותי לפי סעיף 32 לפקודת מטכ"ל 58.0217 – "נסיעה בכבישי אגרה" (להלן – "הפקודה"), הריני לקבוע כאמור להלן:

החלת הפקודה על רכב נכים לזכאי אגף השיקום

  1. לעניין הנסיעה בכביש 6, הוראות פקודה זו יחולו על רכב פרטי אשר מקיים את התנאים המצטברים הבאים:

    1. הרכב הוא "רכב רפואי" הנמצא בבעלות משרת קבע שהוא נכה צה"ל, או "רכב רפואי בבעלות המדינה", כמפורט בהוראת אגף השיקום מס' 56.02 "רכב רפואי ורכב רפואי המשמש לשיקום נכי צה"ל", אשר נמצא בשימושו של משרת הקבע, בהתאם לזכאותו לפי ההוראה הנ"ל.

    2. משרת הקבע זכאי לרכב זכאות, בהתאם להוראות פ"מ 36.0530 "כללי הסדר רכב צמוד – זכאות ואחריות לנזקים"., ואינו מממש זכאותו זו.

    3. משרת הקבע נכח ברכב בעת ביצוע הנסיעה בכביש 6.

    4. משרת הקבע חתם על טופס הבקשה המצורף להלן בפני מנה"ק – רמ"ד מאושפזים וקיבל הודעה בכתב על כך שאושרה בקשתו.

  1. תוקף הוראה זו – שנה אחת מיום פרסומה.

תאריך:  

קובי ברק,   אלוף
ראש אט"ל

 

בקשה להכללת רכב רפואי חליף צבאי בהסדר החל על רכב צבאי בנסיעה בכבישי אגרה

יש למלא טופס זה ולהגישו לרמ"ד מאושפזים במנה"ק

 

מספר אישי

 

שם פרטי

 

שם משפחה

         

טלפון נייד

 

טלפון בבית

 

כתובת מגורים

         

דרגת כתף

 

דרגת תקן

 

תאריך שחרור

         

מספר רכב (אזרחי)

 

מספר צ' (אם קיים)

 

סוג הרכב וצבע

         
  1. הנני מצהיר כי אני המשתמש העיקרי ברכב שפרטיו רשומים לעיל (להלן: "הרכב"), ומבקש בזאת להחיל עליו את הוראות פקודת מטכ"ל 58.0217 – "נסיעה בכבישי אגרה" (להלן: "הפקודה").

  2. הנני מתחייב להודיע למנה"ק 857/ענף קשר למשפחות/רמ"ד מאושפזים במקרה של העברת הבעלות בגין הרכב או במקרה בו אינני המשתמש העיקרי ברכב לתקופה של חודש ויותר, תוך 3 ימי עבודה ממועד השינוי.

  3. הנסיעה בכבישי אגרה תבוצע בהתאם למפורט בפקודה, כפי שתשתנה מעת לעת, כאשר לעניין פקודה זו בלבד, רכב רפואי חליף צבאי יחשב לרכב צבאי. ידוע לי כי אין באמור כדי להטיל על צה"ל אחריות כלשהי בנוגע לרכב ולשימוש בו, לרבות בנוגע לאחזקתו וביטוחו, וכי אין הוא מהווה רכב צבאי או רכב בשימוש צה"ל לכל עניין פרט לפקודה זו.

  4. הנסיעה בכבישי האגרה ממועד הגשת הבקשה ועד למועד בו התקבל אישור מרמ"ד המאושפזים כי הרכב הוצא מההסדר תבוצע אך ורק במקרים בהם הנני נוכח בעת הנסיעה.

  5. הנני נותן בזאת הרשאה לאכ"א-מופ"ת לנכות משכרי את עלויות הנסיעה וכל חיוב אחר, כמפורט בפקודה, וכל סכום אחר בהם צה"ל יחויב כתוצאה מנסיעות שבוצעו בניגוד להצהרה זו או לפקודה.

  6. הובהר לי כי החלת ההסדר על הרכב בבקשה זו יחל עם סיום סבב האישורים והזנת הנדרש במערכות המידע, עליו תימסר לי הודעה, למשך 18 חודשים או עד לתאריך שחרורי, לפי המוקדם מביניהם (להלן:"תקופת הזכאות"). כמו כן, הובהר לי כי הזכאות להחלת ההסדר על הרכב ניתנת בכפוף לפקודה, ובמקרה בו תבוטל הזכאות בפקודה או ישתנה היקפה, תופסק החלת ההסדר או תשונה בהתאם, ללא קשר למועד מסירת ההודעה כאמור.

  7. ידוע לי כי בתום תקופת הזכאות, עלי להגיש בקשה לחידוש הזכאות.

  8. מודגש כי השתתפות המערכת בנסיעות בכבישי אגרה לא תבוצע באופן רטרו-אקטיבי מכל סיבה שהיא, לרבות עיכובים בתהליך אישור הבקשה.

תאריך

 

שם מלא של מגיש הבקשה

   

חתימת מגיש הבקשה

           

 

אישור רמ"ד מאושפזים - ימולא ע"י רמ"ד מאושפזים

  1. מגיש הבקשה חתם על ההצהרה בנוכחותי.

  2. מגיש הבקשה מחזיק ברכב רפואי שרכש בהתאם לזכאותו מטעם משהב"ט.

  3. הערות ___________________________________________________________

____________________________________________________________________

____________________________________________________________________

תאריך

 

שם רמ"ד מאושפזים

 

חתימת רמ"ד מאושפזים

         
  1. טופס זה יועבר להמשך טיפולו של רמ"ד הרכב באט"ל.

אישור רמ"ד הרכב - ימולא ע"י רמ"ד הרכב באט"ל או מי מטעמו

  1. בחר מבין האפשרויות:

□ מגיש הבקשה זכאי לרכב אישי בהתאם לפ"מ 36.0530. במקרה זה, יש להעביר את הטופס למצל"ח/ רכב/ רמ"ד תבו"ר (תכנון, בקרה ורכש).

□ מגיש הבקשה אינו זכאי לרכב אישי בהתאם לפ"מ 36.0530. במקרה זה, יש להשיב את הטופס לרמ"ד המאושפזים.

  1. הערות ___________________________________________________________

____________________________________________________________________

____________________________________________________________________

  1. בהתאם לטופס הפנייה, עודכן לרכב בעל לוחית רישוי אזרחית שמספרו_____________

    מספר צ' שמספרו________________ החל מתאריך_________________.

  2. מספר הצ' נפתח על סימול של מנה"ק, שמספרו 5207.

תאריך

 

שם בעל התפקיד

 

חתימה