התוכנית החדשה שמחזירה את הצוערים - לספסל הלימודים

בה"ד 1 השיק בחצי שנה האחרונה מיזם חדש למען חיזוק הקשר של צה"ל והחברה הישראלית. במסגרתו יצאו לפועל מספר התנדבויות ברחבי הארץ, כשהשיא - אלף צוערים שהגיעו כשגרירים למאות בתי ספר ועודדו תלמידים לשירות משמעותי ולקצונה

25.03.25
שירה הלמן, מערכת את"צ

אם הייתם פוגשים את עצמכם של תקופת התיכון, הייתם מופתעים מהאדם שהפכתם אליו בצבא? לצוערי וסגל בה"ד 1, הייתה ההזדמנות לקפוץ חזרה בזמן, ולשוב לספסל הלימודים, והפעם - במדים. 

בשבוע שעבר, התקיים אירוע ראשון מסוגו, בשיתוף יחידת ההכנה לצה״ל בחיל החינוך והנוער, והאגף החברתי במשרד הביטחון - צוערים וסגל מבה"ד 1 הגיעו למאות בתי ספר שונים ברחבי הארץ ונפגשו עם 25,000 תלמידים ותלמידות. מטרת היוזמה היא לאחות ולחזק את הקשר בין צה״ל לחברה הישראלית, על כל גווניה.

"אחרי 7 באוקטובר הבנו ששילוב הידיים בין הצבא לקהילה הכרחי יותר מתמיד", מסבירה סרן ספיר, קצינת החינוך של הבה"ד, "לכן, הקמנו את תוכנית 'צבא אחד עם אחד'". 

בעבר, היה נהוג שצוערים יחזרו לבית הספר בו למדו, אך צעד זה לא תמיד היה יעיל, מכיוון שבני נוער ממקומות בהם אחוז היציאה לקצונה היה נמוך, לא פגשו בהכרח קצינים לעתיד. לכן, היום הנוכחי נעשה בשיתוף משרד החינוך, שסיפק רשימה של בתי ספר ואזורים בהם אחוזי הגיוס לתפקידים משמעותיים וקצונה נמוכים יותר.

לכל מוסד חינוכי שובצו צוערים, מפק"צים ואף מג"דים, שסיפרו על תהליך הגיוס שלהם, התפקיד בו היו בסדיר וההחלטה לצאת לבה"ד 1. אחד מהם הוא הצוער לואא , ששירת בחטיבת ההרים, שהגיע למקיף בית ג’אן, המקום בו למד בעצמו.

 "בתור קצין חינוך ומורשת בפלוגה, אמרתי שאני חייב לבוא דווקא לכאן, ולדבר עם תלמידים שהיו במקום שלי ממש לפני כמה שנים", הוא מציין, "שיתפתי אותם במה שהם הולכים לעבור - החל מהמיון, יום המאה, ועד איך אני יצאתי לקצונה תוך חצי שנה. הילדים היו מעורבים בשיחה ומאוד התעניינו".

"שאלו אותי איך זה להיות קצין במדינת ישראל כדרוזי", הוא משתף, "אמרתי להם שברגע שאני לובש מדים, יש מטרה אחת לכולנו – להגן על המדינה ועל העם שלנו".

הביקורים בבתי ספר לא היה הדבר היחיד במסגרת הפרויקט - כל תחום ההתנדבות בבה"ד עלה רמה במספר קריטריונים. מהמחזורים הנוכחים, החל מיזם ביקור של צוערים במחלקות שיקום ובתים של לוחמים פצועים. לצד זאת, יצאו בשבוע שעבר מאות צוערים לקריית שמונה כדי לשפץ בתים שניזוקו. 

"הפעילות הזו לא מחליפה את החינוך בבה"ד 1, אלא מעצימה אותו", מבהירה קצינת החינוך, "אנחנו רוצים שהצוערים והצוערות יבינו שהם לא פועלים רק למען עצמם, אלא שהם נציגים של הצבא והמדינה, ויש להם תפקיד רחב יותר בכל החברה הישראלית. כקצינת חינוך, אני מרגישה שזו זכות אדירה להוביל פרויקט כזה. לקבל אלפי תגובות חיוביות ולראות את ההשפעה הממשית של הפעילות – זה נותן תחושה אמיתית של משמעות".

גם לואא חוזר מהיום הזה עם השראה להמשך השירות. "הפרויקט 'צבא אחד עם אחד' עלה אצלנו הרבה לאחרונה, במיוחד עם המג"ד שלנו. הוא דיבר על החשיבות של הקשר עם האזרחים. אנחנו לא רק צריכים לפקד על חיילים ולדאוג שהם יהיו הכי טובים, אלא גם לגייס אנשים חדשים ולגרום להם להיות הכי טובים".

ועם שביעות הרצון, כבר יש תוכניות להרחיב את המיזם אף יותר. "בשנה הבאה", מגלה סרן ספיר, "נקיים יום נוסף שיכלול עוד צוערים, ביותר ויותר בתי ספר, ובמיקומים שזקוקים לכך במיוחד - זה לא רק להכניס חינוך, אלא לבצע חינוך".