נפגע עבירה הוא מי שנפגע באופן ישיר מעבירה, לרבות מעשה אלימות, תקיפה מינית, עבירת רכוש או כל עבירה אחרת, כמוגדר בדין.
מינוי איש קשר לנפגעי העבירה בבית הדין
קציני בית הדין הם אנשי הקשר לנפגעי העבירה.
בכל בית דין, ניתן ליצור קשר עם הקצין או הקצינה הרלוונטיים.
קצין בית הדין הצבאי לערעורים: 054-2233318
קצינת בית הדין של מחוזות שיפוט מרכז וח"א: 052-4348458
קצין בית הדין של מחוזות שיפוט מטכ"ל ועורף: 052-4203355
קצינת בית הדין של מחוזות שיפוט דרום וז"י: 054-6674455
קצינת בית הדין של מחוזות שיפוט צפון - ח"י ובית הדין הצבאי המיוחד: 052-9255265
קצינת בית הדין הצבאי לתעבורה (כלל מחוזות השיפוט):052-9415321
לפניכם קישור לדף דרכי התקשורת ובו מופיעות דרכי יצירת קשר נוספות, לפי מחוז השיפוט.
חוק השיפוט הצבאי קובע שורת זכויות הנתונות לנפגעי עבירה במסגרת ההליכים הפליליים. נפרט כאן את הזכויות הניתנות לנפגע העבירה במסגרת הדיון בבית הדין, והכל בכפוף להוראות חוק השיפוט הצבאי (חלק ח'1- זכויות נפגעי עבירה):
הגנה על נפגע עבירה במהלך הדיון בבית הדין
בהתאם לחוק השיפוט הצבאי, זכאי נפגע עבירה לקבל בבית הדין הצבאי, ככל הניתן, הגנה מפני מגע או קשר בלתי נחוץ בינו לבין החשוד, הנאשם, שלוחיו או מקורביו.
נפגע העבירה המבקש לממש זכותו זו, רשאי לפנות טלפונית לאיש הקשר - קצין בית הדין הצבאי במחוז השיפוט שבו יתקיים הדיון בעניינו, עד 24 שעות לפני מועד הדיון, כדי לקבל הנחיות בדבר מימוש זכותו (לדוגמה, ליווי על ידי מאבטח משמר בתי הדין מרגע כניסתו של הנפגע ועד עזיבתו הבטוחה).
מקום המתנתו של נפגע העבירה לעדות והפרדה מהחשוד, הנאשם או הנידון
נציג התביעה הצבאית, נפגע העבירה או מי מטעמו, זכאים לפנות עד 24 שעות לפני מועד הדיון, בבקשה לתיאום חדר או מקום המתנה, כאמור בסעיף 513ו לחוק השיפוט הצבאי.
איש הקשר לתחום נפגעי העבירה - קצין בית הדין הצבאי במחוז השיפוט שבו יתקיים הדיון, יקצה בבית הדין חדר או מקום המתנה מכבד ומוגן, שבו יוכלו נפגע העבירה ומלוויו להמתין עד לתחילת הדיון בקשר לעבירה שנפגע ממנה, ושאליו לא תותר כניסת החשוד, הנאשם או הנידון, שלוחיו או מקורביו. ככל שלא ניתן להקצות חדר או מקום המתנה כאמור, יתאם איש הקשר מקום המתנה שבסמוך אליו נמצא מאבטח של משמר בתי הדין, ואשר ימנע ככל האפשר מגע או קשר בלתי נחוץ בין הנפגע לבין החשוד, הנאשם או הנידון, שלוחיו או מקורביו.
זכות לנוכחות בדיון הנערך בדלתיים סגורות
נפגע עבירה זכאי להיות נוכח בדיון בבית הדין הצבאי בעניין העבירה שממנה נפגע, הנערך בדלתיים סגורות, וכן זכאי הוא שאדם המלווה אותו, לפי בחירתו, יהיה נוכח עמו בדיון כאמור. על אף זאת, רשאי בית הדין הצבאי, מטעמים של ביטחון המדינה, או מטעמים מיוחדים אחרים שיירשמו, שלא לאפשר את נוכחותו של נפגע העבירה או של האדם המלווה אותו בדיון בבית הדין הצבאי, או לקבוע תנאים או הגבלות לנוכחותו של מלווה בדיון כאמור.
זכות להביע עמדה לפני הוועדה לעיון בעונש (ועדת השחרורים הצבאית)
נפגע עבירת מין או אלימות, שקיבל הודעה על מועד הבאת עניינו של נידון לפני הוועדה לעיון בעונש, זכאי שתינתן לו הזדמנות להביע את עמדתו בכתב לפני הוועדה, לעניין הסיכון הצפוי משחרור הנידון.
הוראות נוספות לעניין נפגעי עבירות מין
בנוסף לאמור לעיל, לגבי נפגעי עבירות מין, יחולו ההוראות הבאות:
- על פי פנייה יזומה של התביעה הצבאית, ככל שנפגע העבירה מעוניין בכך, יתאם איש הקשר - קצין בית הדין הצבאי במחוז השיפוט שבו יתקיים הדיון - מועד לסיור הכנה בבית הדין לנפגע העבירה, שייערך על ידי נציג מהתביעה הצבאית.
- נקבע מועד למסירת עדות של נפגע עבירת מין בבית הדין, ולאחר פניית נציג התביעה הצבאית, נפגע עבירת מין או מי מטעמו, יתאם קצין בית הדין את ליווי הנפגע על ידי מאבטח של משמר בתי הדין במועד מתן העדות, מעת כניסתו למתחם בית הדין ועד לעזיבתו הבטוחה.
- בית הדין ינקוט את כלל האמצעים הדרושים על מנת למנוע כל אינטראקציה בין נפגע עבירת המין ובין החשוד, הנאשם או מי מטעמו.
- ביקש נפגע עבירת המין, בא-כוחו או התובע המטפל בתיק, כי נפגע העבירה יצפה במהלך המשפט מבלי להיות נוכח באולם עם הנאשם, יקצה קצין בית הדין, ככל הניתן, חדר או אולם נפרד לצפייה במשפט באמצעות טלוויזיה במעגל סגור, וזאת בכפוף להוראות הדין ולאחר שנפגע העבירה מסר את עדותו, ובהקפדה על כללי איסור הפרסום.