קורס קמ"שים - קורס קציני המשפטים

קורס קציני המשפטים, קורס ההשלמה החילית לקצונה של הפרקליטות הצבאית, הוא "קורס הדגל" של היחידה. הקורס נועד להכניס בשערי היחידה את עתודאי הפרקליטות הצבאית ולהוות גשר בין הלימודים באוניברסיטה לבין השירות הצבאי. במסגרת זו, הצוערים משתלמים במגוון נושאים משפטיים ומקצועיים בהם עוסקת הפרקליטות הצבאית, ורוכשים את הכלים ואת המיומנויות הדרושים להם במילוי תפקידם כקצינים ביחידה. כמו כן, במהלך הקורס לומדים הצוערים להכיר את מבנה צה"ל וערכי צה"ל. 

צוערים שהשלימו את הקורס זוכים לקבל דרגות קצונה, ורשאים לענוד את "אות קצין המשפטים - קמ"ש". צוערים שהשלימו את הסמכתם הבסיסית כקצינים בבית הספר לקצינים (בה"ד 1) ועונדים את "סיכת המ"מ", זוכים לקבל את דרגת הסגן.

רקע היסטורי

במשך שנים לא מעטות, קציני הפרקליטות הצבאית הוכשרו לתפקידיהם ביחד עם קצונת המטה הכללית בצה"ל, כאשר לצד זאת נדרשו לעבור השתלמויות קצרות יחסית בתחומי המשפט הצבאי. בסוף שנות השמונים הוחלט על השקת קורס ייעודי להשלמת הקצונה המשפטית -קורס הקמ"שים.

בתחילה, פיקד על הקורס קצין משפטים ותיק, בשירות מילואים, שהיה כפוף לענף פיקוח משפטי והדרכה (פקמ"ש); הקורס נערך בצריפין ומשכו היה קצר באופן יחסי.  בתקופה זו, יחידת הפרקליטות הצבאית הייתה קטנה יותר מהיום, ומשאבי ההדרכה וההכשרה שהיו בידיה, כמו גם הכלים הטכנולוגיים שעמדו לרשותה, היו מצומצמים. 

במהלך השנים, קורס הקמ"שים התפתח והשתנה. אבן היסוד המשמעותית ביותר לשינויו, הייתה עם הקמתו של בית הספר למשפט צבאי בשנת 1996. נקבע כי בית הספר למשפט יהיה אמון, בין היתר, על הכשרת קציני היחידה ובתוך כך על קורס הקמ"שים. כך, נוצר הליך מחזורי ורב-שנתי של הפקת לקחים משנה לשנה, לשם העשרת תכני הקורס ופיתוחו.

הפרקליטות הצבאית משתנה כל העת, ובהתאם לכך מתעדכן ומשתנה גם מבנה הקורס, מתוך מטרה שהתכנים והמיומנויות המוקנים בו יהלמו את עבודת קציני המשפטים. לצד זאת, אופיינו והודגשו במהלך הקורס לאורך השנים ערכים מובילים בעבור קציני המשפטים בשירותם הצבאי, בהם ערכי שלטון החוק, המקצוענות, הרעות, עבודת הצוות והעזרה ההדדית, השותפות עם המפקדים ועוד. ערכים אלו זוכים לביטוי בקורס, ועוברים בו כחוט השני. 

בשנים האחרונות, השתתפו בקורסים בין 40 ל-45 צוערים וצוערות מדי שנה. הקורס אורך כשמונה שבועות, ומתקיים בבית הספר למשפט צבאי במחנה "גדעונים", אליו עבר בית הספר בשלהי שנת 2018. 

קורס הקמ"שים מהווה חוויה ייחודית ומגבשת לקצינים הצעירים. הצוערים, שעד לא מזמן לא הכירו זה את זה ולמדו במוסדות לימוד שונים, מבלים יחדיו במשך הקורס – לומדים יחד, ישנים יחד ומתגבשים להיות חבורה שתמשיך יחדיו למשך שנים, לאורך כל השירות הצבאי.  

סגל הקורס נבחר ממיטב קציני וקצינות הפרקליטות הצבאית והימנות עם סגל הקורס היא תרומה חשובה לבניין הכוח של היחידה. בקורס מושקעים משאבים רבים כדי ליצור סביבת למידה נוחה ולאפשר לצוערים להשקיע את מירב מאמציהם בהכשרה. כנהוג בהכשרות הצבאית - "הצוער במרכז". לפיכך, חומרי הלימוד בקורס מועברים בתנאים הטובים ביותר, ועל ידי המרצים הטובים והבכירים בכל תחום, מהיחידה ומחוץ לה. 

ההכשרה המשפטית המקצועית

החטיבה הייעוצית

את חציו הראשון של הקורס מקדישים הצוערים לתחומי הייעוץ המשפטי: הייעוץ והחקיקה, הדין הבין-לאומי והייעוץ המשפטי באזור יהודה ושומרון. בחלק זה, פוגשים הצוערים את ראשי המחלקות ונציגי המחלקות בהווה ובעבר ולומדים בעזרתם על תחומי העיסוק השונים במחלקות. הצוערים נחשפים לראשונה לאתגרים בפעולת היועץ המשפטי ולאופן ההתמודדות עימם וכן למורשת הפרקליטות הצבאית ולמעורבותה באירועים משפטיים מרכזיים בתולדות צה"ל ובתולדות מדינת ישראל. 

בנוסף, הצוערים מתנסים במתן ייעוץ משפטי בפורומים משתנים, לרבות בעשייה המבצעית, בכתיבת חוות דעת משפטיות ואף בהשתתפות בדיונים ובסימולציות.

במסגרת החטיבה הייעוצית, הצוערים מבקרים במספר אתרים ונחשפים לעבודתם של קציני מחלקות הייעוץ. בין היתר, מבקרים הצוערים באוגדת איו"ש, בכנסת ובבית המשפט העליון שם הם מתקיים שיח עם שופט של בית המשפט העליון. בביקורם בכנסת הצוערים צופים בוועדות חקיקה ואף מתרגלים השתתפות כנציגי צה"ל בהליך החקיקה.

חטיבת המשפט הפלילי

חציו השני של הקורס מוקדש למשפט הצבאי הפלילי. בחלק זה, פוגשים הצוערים את התובע הצבאי הראשי, את הפרקליטים ואת התובעים הצבאיים, וכן את הסניגורית הצבאית הראשית ואת הסניגורים הצבאיים שמעניקים ייעוץ משפטי ומייצגים את משרתי צה"ל בהווה ובעבר. הצוערים נחשפים לתהליכי העבודה בהליך הפלילי הצבאי, להיבטים מהותיים וטכניים של עבודת התביעה הצבאית בחוליות המרחביות והנושאיות, ולומדים על התמודדות עם דילמות העומדות בפני הצדדים בהליך הפלילי. כמו כן, הצוערים לומדים על סדרי הדין בבתי הדין הצבאיים ובבתי המשפט הצבאיים, החל משלבי המעצר ועד לטיעונים לעונש. בחלק זה של הקורס, הצוערים מתנסים לראשונה בליטיגציה כתובעים וכסנגורים.

שיאה של חטיבת המשפט הפלילי מתרחש בשלהי הקורס, במסגרת "המשפט המבוים". אז, מתבקשים הצוערים לנהל תיק הוכחות מתחילתו ועד סופו בפני הרכב שופטים, המורכב מבכירי היחידה. 

במסגרת חטיבה זו משולבים סיורים לימודיים שחושפים את הצוערים לליבת העיסוק של המחלקות הפליליות. בתוך כך, נערכים סיורים בבתי הדין הצבאים, בבתי המשפט הצבאיים באזור יהודה והשומרון, בבסיסי הכליאה הצבאיים ועוד.

חטיבת המיומנויות

נוסף לחטיבה הייעוצית ולחטיבת המשפט הפלילי כולל הקורס חטיבה שלישית, חטיבת המיומנויות, אשר מובלת על ידי נציגי בית הספר למשפט צבאי. כאמור, אחת ממטרותיו המרכזיות של הקורס היא הקניית מיומנויות וכישורי יסוד הנדרשים לקצין ביחידה. לכן, כולל קורס הקמ"שים לכל אורכו תכנים שונים הנכללים בחטיבה זו ונועדו לממש את המטרה האמורה, וביניהם העברת מסרים אפקטיבית בכתב, העברת מסרים אפקטיבית בעל פה, "דיבייט", ניהול משא ומתן, כלים לחשיבה יצירתית שיטתית, פרויקט חקר ועוד. לצד זאת, שזורות לאורך הקורס התנסויות פיקודיות שונות, שמאפשרות לצוערים לפתח מיומנויות פיקודיות שיידרשו להם במהלך שירותם. 

מעתודאי --> למשפטן --> לקצין

במסעם, צוערי קורס קציני המשפטים עוברים סדרה של אבני-דרך, בהן הם רוכשים ידע, מיומנויות, כשירויות ומטענים ערכיים ומקצועיים רבי משמעות לדרכם המקצועית ביחידה ולדרכם כקצינים בצה"ל. יש המתארים את קורס הקמ"שים "כהסבה מקצועית" של ממש (והדבר בולט במיוחד, כאשר לקורס מצטרפים משפטנים אשר גויסו לצה"ל מהמגזר האזרחי). אחרים מספרים כי הקורס הוא חוויה מגבשת, בה פגשו חברים שליוו אותם לאורך כל השירות הצבאי, וגם לאחריו.  

בסוף הקורס, נערך טקס להענקת דרגות קצונה לצוערים, בראשות הפצ"ר, בהשתתפות סגן הפצ"ר ראשי המחלקות והמשפחות. הקצינים שהשלימו את הקורס משובצים לתפקידיהם החדשים ומתחילים את דרכם בפרקליטות הצבאית.

דברי מפקד ביה"ס למשפט צבאי

קורס קציני המשפטים הוא הקורס המשמעותי ביותר שעורכת הפרקליטות הצבאית במהלך שנת העבודה לקציניה וקצינותיה. חשיבות הקורס טמונה, בין היתר, בתרומתו להפיכת הצוערים מסטודנטים, שחבשו עד לא מזמן את ספסלי הפקולטות למשפטים, לקצינים משפטנים בפרקליטות הצבאית. מעבר זה מתבטא בפועל בקורס איכותי, מעשיר ומאתגר, אשר פותח לצוערים צוהר לעשייה הענפה ביחידה שלנו, לאתגרים המקצועיים ולמורשת המפוארת שלה. במהלך הקורס הצוערים חווים שיטות לימוד שונות, כגון הרצאות, סדנאות, קבוצות לימוד ופרויקט חקר ומקבלים את ראשית היסודות המקצועיים הנדרשים מכל קצין וקצינה ביחידה.

מעבר לכך, הקורס הוא חוויה חברתית משמעותית שתלווה את הצוערים להמשך שירותם הצבאי ואף לאחר מכן.

 

לראשונה בקורס קמ"שים - האקתון בשילוב בית הספר לכלכלה

צוערי קורס הקמ"שים מחזור ל"ט איחדו כוחות עם צוערי ההשלמה החיילית של המערך הכלכלי, ויחד התחרו בהאקתון דו-יומי ראשון ומיוחד בסוגו, שהיה אחד מימי השיא של שתי ההכשרות.

ביום הראשון, חולקו הצוערים לצוותים משולבים, רכשו כלים מקצועיים בהובלת נציגי הפרקליטות הצבאית והיועכ"ל, והתגבשו ביניהם. ביום שלמחרת, הצוערים יצאו לדרך עם האתגר הבא: איתור בעיה בעולם התוכן של החוזים וההתקשרויות בצה"ל, ופיתוח פתרון עבורה.

הצוערים הציגו נושאים מגוונים, החל בטיוב חוזי ההסעדה והמזון של חדרי האוכל בצה"ל וכלה בהתקשרויות צה"ל עם עסקים קטנים בראי אירועי ה-7 באוקטובר. הצוערים לוו על ידי מנטורים מקצועיים מתחומי המשפטים, הכלכלה ומערך החדשנות, ועמדו לרשותם תוכניתנים, מפתח תוכנה, מעצבי מוצר ונציגי מייקרוסופט.

"בהתחלה היה לנו קשה לפתח את הפתרון שחשבנו עליו לכדי מוצר מוחשי, אבל המנטור שלנו ידע להכווין אותנו ולתת לנו את הכלים המתאימים כדי לבנות את תהליך החשיבה" סיפרה יעל, צוערת בקורס הקמ"שים.

סגל שיפוט בראשות ראש מנהלת הטרנספורמציה הדיגיטלית לשעבר, תא"ל (מיל') זיו אבלטיון, וסגן הפצ"רית לשעבר, אל"ם (מיל') אבי טולדנו, הכריז שהתוצר המצטיין הוא כלי לטיוב הליך גיבוש הדרישות המבצעיות שעל בסיסן מנוסחים ומגובשים תהליכי המכרז וההתקשרויות בצה"ל. "ככל שנדע לנסח את תוחלת הפרויקט בצורה מדויקת יותר מראש, כך יוכלו להיחסך לצה"ל מיליוני שקלים", ציינו השופטים.

שרון, צוער נוסף בקורס הקמ"שים, סיכם: "היה מעניין לשלב כוחות עם המערך הכלכלי, כי כל אחד סיפק מידע מעולם התוכן שלו. המשימה הייתה מאתגרת, כי השפה שאנחנו מדברים בה היא שונה והיינו צריכים לגשר על זה כדי לחשוב ביחד. אני חושב שזו הייתה התנסות ייחודית ברתימה של הנועצים שלנו".