שאלות ותשובות ביחס להסדרים מובנים בתעבורה

26.01.21

שאלות ותשובות ביחס להסדרים מובנים בתעבורה

המסמך נכתב בלשון זכר אך מופנה לשני המינים.

  • כיצד אוכל לקבל את כתב האישום בענייני?

באפשרותך לפנות למזכירות בית הדין שזימן אותך לדיון ולבקש את כתב האישום בעניינך.

כמו כן, באפשרותך לפנות לתחום תעבורה בתביעה הצבאית באמצעות הדוא"ל הצבאי ("הסדרים תעבורה" ctrl+k) או באמצעות דוא"ל אזרחי (p.taavura@mail.idf.il). מומלץ לוודא קבלת הדוא"ל בשיחת טלפון למזכירות תחום תעבורה (03-7177140). 

אם אין באפשרותך להגיע לדיון שאליו זומנת, יש לפנות למזכירות בית הדין שזימן אותך בבקשה מנומקת לדחות את הדיון. התביעה אינה מוסמכת לדחות דיונים.

 

  • איך אדע מה הסדר הטיעון המובנה בענייני?

בחלקו התחתון של כל כתב אישום מצויה "הודעה לנאשם מטעם התביעה",  הכוללת שלושה קישורים לדף מידע רלוונטי בעניינך (קישור לצה"לנט, קישור לאתר אינטרנט וקודר -QR code ). בקישורים אלו ניתן למצוא מידע מפורט בדבר הסדר הטיעון שמוצע לך מטעם התביעה ואף ניתן להוריד את מסמך ההסדר עצמו. 

אם בחרת להיקשר עם התביעה בהסדר כאמור, עליך לעקוב אחר ההוראות הרלוונטיות בקישור, תחת הכותרת "סדר הפעולות להעברת הסדר טיעון מובנה". 

 

  • כיצד ניתן לקבל את הדוח המלא (חומר החקירה) עליו מתבסס כתב האישום נגדי?

ניתן ליצור קשר עם תחום תעבורה בתביעה הצבאית, באמצעות הדוא"ל הצבאי ("הסדרים תעבורה" ctrl+k) או באמצעות דוא"ל אזרחי (p.taavura@mail.idf.il) ולבקש ולקבל את חומר החקירה בעניינך. מומלץ לוודא קבלת הדוא"ל בשיחת טלפון למזכירות תחום תעבורה (03-7177140). 



  • מתי נרשמות נקודות במשרד הרישוי? 

לאחר הרשעת נאשם ומתן פסק דין בבית הדין הצבאי ירשמו לחובתו, על ידי משרד הרישוי, הנקודות הקבועות בדין בצד העבירה שבה הורשע. הנקודות יהיו תקפות במשך שנתיים מיום ביצוע העבירה. אם הצטברו לחובת הנהג 22 נקודות או יותר, תוך פחות משנתיים, הנקודות יהיו תקפות למשך 4 שנים מיום ביצוע העבירה. מידע נוסף על שיטת הניקוד לעבירות תנועה ניתן לקבל באתר משרד התחבורה והבטיחות בדרכים:

www.gov.il/he/departments/guides/scoring_system_traffic_offens



  • איך ניתן לדעת כמה נקודות רשומות לחובתי? 

כדי לדעת כמה נקודות רשומות לחובתך, תוכל לפנות למשרד התחבורה והבטיחות בדרכים. אחת הדרכים שבהן ניתן לפנות היא באמצעות שליחת בקשה לקבלת תדפיס נקודות חובה לנהג, באתר האינטרנט של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, בכתובת הבאה:

www.gov.il/he/departments/guides/scoring_system_traffic_offens?chapterIndrx=7 

 

  • האם ניתן להגיע להסדר בלי נקודות או לנהל משא ומתן על מספר הנקודות?

שיטת הניקוד מוסדרת בסעיף 69א לפקודת התעבורה ובחלק ז' לתקנות התעבורה. מטרת השיטה היא להרתיע נהגים מביצוע עבירות תעבורה, ולזהות מקרים שבהם נעברות עבירות תנועה באופן חזרתי ותכוף. השיטה אף קובעת אמצעי תיקון כגון: בדיקות רפואיות, בחינות, הסברה, הדרכה ופסילת רישיונות.

לאחר הרשעה בבית הדין בעבירה שיוחסה לנאשם בכתב האישום - בין לאחר חתימה על הסדר טיעון ובין לאחר דיון בפני שופט, נרשמת העבירה במרשם התעבורתי (של מדינת ישראל). לכל עבירה מוצמד "סימול עבירה" באופן אוטומטי לפי התקנה. רישום זה גורר עמו באופן  אוטומטי רישום נקודות במשרד הרישוי. משמע, הנקודות נגזרות אוטומטית מההרשעה בעבירה, ולא ניתן לנהל משא ומתן לגבי עצם רישומן. בנוסף, גם העונש שיוטל בגין ההרשעה בעבירה לא ישליך על רישום הנקודות בגינה.

 

  • עד מתי ניתן לשלוח לתביעה את הסדר הטיעון החתום בענייני?

יש לשלוח את הסדר הטיעון החתום לתביעה, לכל המאוחר, עד שלושה ימים לפני הדיון בעניינך. זאת, כדי להבטיח שבית הדין יבחן את בקשתך שלא להגיע לדיון בטרם מועד הדיון.

במקרים שבהם יישלח למשרדי התביעה הסדר טיעון חתום מאוחר מהמועד האמור, התביעה תפעל להעברתו לבית הדין בהקדם, אך לא ניתן להבטיח כי הדבר ייעשה טרם מועד הדיון בעניינך. יודגש, כי יהיה עליך ליצור קשר עם מזכירות בית הדין טרם הדיון, ולוודא שאינך צריך להגיע.

 

  • האם נאשם יכול לא להגיע לדיון אם חתם על הסדר טיעון בעניינו עם התביעה?

הסמכות לאשר את בקשת הנאשם שלא להגיע לדיון בעניינו ולשפוט אותו בהיעדרו היא סמכותו של בית הדין בלבד. על כן, חתימה על הסדר שמופיעה בו בקשה כזו לא מקנה לנאשם אוטומטית אישור לא להגיע לדיון. עם זאת, במקרים שבהם נחתם הסדר טיעון עם התביעה, ורכיבי ההסדר מאפשרים את קיום הדיון שלא בנוכחות הנאשם, ככלל, התביעה תביע בפני בית הדין את הסכמתה לבקשה של הנאשם כי בית הדין ידון בעניינו בהעדרו. 

מומלץ ליצור קשר עם מזכירות בית הדין שאליו זומן הנאשם לדיון ולבדוק אם אושרה בקשתו שלא להגיע לדיון. לדרכי התקשרות עם בתי הדין, לחץ כאן.

 

  • איני מעוניין בהסדר הטיעון שמוצע לי. מה ניתן לעשות?

בפני נאשם ניצבות מספר דרכים לסיום ההליך המשפטי בעניינו. ניתן ליצור קשר עם תחום תעבורה בתביעה הצבאית ולקבל הצעה עונשית שונה מזו המוצעת לך בהסדר המובנה. הצעה כזו תכיל רכיבי ענישה נוספים מלבד העונש שהוצע בהסדר המובנה, בהתאם למכלול הנסיבות (למשל: פסילת רישיונות בפועל, פסילת רישיונות על תנאי). אפשרות נוספת היא התייצבות בבית הדין והודאה בעבירה שבכתב האישום בפני שופט צבאי. לאחר מכן, השופט יגזור את דינך ויטיל עליך עונש בהתאם לעבירה  ולמכלול הנסיבות.

אפשרות נוספת היא כפירה באישום. במצב זה, יזומנו עדי התביעה, ובהם השוטרים שערכו את הדוח, וינוהל משפט הוכחות. בסופו יכריע בית הדין אם הנאשם אשם או זכאי. במקרה שבית הדין ימצא את הנאשם אשם, ישמע טיעונים לעונש ויגזור את הדין.

 

  • מתי נכנסת לתוקף הפסילה על תנאי ומתי ניתן להפעילה?

תקופת הפסילה המותנית (התנאי) מתחילה להימנות במועד מתן גזר הדין. הפסילה המותנית תופעל על ידי בית הדין הצבאי או על ידי בית משפט, אם במהלך התקופה האמורה עבר הנאשם עבירה נוספת - העבירה שבה הורשע או עבירה אחרת המפורטת בתוספות הראשונה או השניה לפקודת התעבורה - והורשע בגינה.

 

  • אם אני מעוניין שהגשת כתב האישום נגדי תיבחן פעם נוספת ותישקל האפשרות לבטלו, מה עליי לעשות?

אם נאשם סבור שלא היה מקום להגיש את כתב האישום נגדו, באפשרותו לפנות לתחום תעבורה בתביעה הצבאית בבקשה לביטול כתב האישום. יודגש, כי אם הטענות לגבי כתב האישום מתמקדות בגרסת הנאשם מול גרסאות השוטרים כפי שנלמדות מהדוח, המקום לברר את הטענות יהיה המשפט עצמו.

 

  • האם מגיע לי ייעוץ או ייצוג של הסנגוריה הצבאית בתיקי תעבורה?

לאחר הגשת כתב אישום לבית הדין הצבאי ניתן לפנות לסנגוריה הצבאית לקבלת ייעוץ משפטי בחינם. לדרכי התקשרות עם הסנגוריה הצבאית, לחץ כאן.