הפרקליטות הצבאית והשטחים המוחזקים - צבי ענבר

מאמר זה, אשר פורסם בגיליון 16 לכתב העת "משפט וצבא" (התשס"ב), הינו מאמר ייחודי אשר נושא אופי של זיכרונות אישיים הלקוחים מתוך יומנו האישי של הפצ"ר צבי ענבר, אשר נטל חלק, כקצין צעיר, בהכנות להקמת ממשל צבאי ולאחר מכן בכינונו. חלק מהכתוב במאמר מובא מותך יומנו האישי של ענבר, כמעט ללא שינויים.

תחילת מעורבותו של צבי ענבר בנושא החלה ביום שלישי, 30 באפריל 1963, כאשר הפצ"ר דאז, מאיר שמגר ז"ל, ביקש ממנו להשיג קובץ של חוקי ירדן ומידע בדבר מבנה המוסדות המשפטיים הקיימים בה, כחלק מההכנות המשפטיות לאפשרות שצה"ל יתפוס שטחי אויב במלחמה. בבסיס המשימה עמדו שני צרכים: האחד, להכיר ולהבין את החוקים החלים בשטחים הגובלים בישראל ולהיערך להתאמתם למקרה שיוחל בשטחים אלו ממשל צבאי; השני, להבין אלו חוקים יידרש לבטל עם החלת ממשל צבאי, כגון האיסור בחוק הירדני על פרסום ספרים מסוימים.

כחלק ממאמצי ההכנות של הפרקליטות הצבאית, התקיים ביום 25 ביוני 1963 יום עיון למשפטני היחידה ולאנשי מילואים בנושא דיני הלחימה ושטחים מוחזקים. את הקורס ארגן ענבר יחד עם רמ"ד ההדרכה דאז, שבתאי זיו, לימים סגן הפצ"ר ומ"מ נשיא ביה"ד הצבאי לערעורים, ויחד עם רס"ן צבי הדר, לימים הפרקליט הצבאי הראשי. הקורס נערך בבית הספר למדעי המדינה בירושלים ונמשך כחודש ימים. תכני הקורס נגעו לרכיב המשפטי, אך לא רק. החניכים למדו את תורת הממשל הצבאי, את המורכבויות והמחלוקות באוכלוסייה הירדנית (בעיקר סביב תחום הדת) ולבסוף נערך תרגיל מסכם. באוגוסט 1964 (מועד פגרות בתי המשפט) נערך קורס נוסף במתכונת דומה.

ביום 24 במאי 1967, בעודו מכהן כתובע בבית הירוק ביפו, נקרא ענבר לפצ"ר לקבלת הנחיות לביצוע תפקידו החדש לתקופה הקרובה – יועץ משפטי לחוליית החלוץ של הממשל הצבאי. עוד באותו הערב, נשלח לבאר שבע להתחיל במלאכה יחד עם יעקב קדמי, התובע הצבאי הראשי דאז ולימים שופט ביהמ"ש העליון. בהמשך, עם יציאת צה"ל למלחמת ששת הימים, נקרא ענבר להיכנס לשטח יחד עם גדוד 81 שעליו הוטלה משימת התפיסה של חאן יונס. יומיים לאחר מכן, הועבר ענבר לעזה. ענבר מתאר כיצד הייתה לו ולשאר קציני הפרקליטות יד חופשית בחקיקתם של צווים הנדרשים להשלטת הביטחון והחזרת החיים האזרחיים למסלולם התקין.

למאמר המלא לחץ כאן

הזרקור נכתב על ידי סרן ירין כהן