שאלות נפוצות
העתודה המשפטית
מועמדים לשירות, תלמידי י"ב או מועמדים לשירות הנמצאים בשנת דחיית גיוס (שנת שירות/ מכינה) – שביצעו צו ראשון בלשכת הגיוס ונתוניהם עומדים ברף המיון לעתודה – קרי נתוני קצונה.
מועמד לשירות – בעל נתונים מתאימים, אשר עובר את תהליך המיון על כל חלקיו – כולל קבלה למוסד האקדמי והמיון הצבאי.
המיון לעתודה הוא במקביל לכלל המיונים האחרים ואינו חוסם אפשרות אחרות. במידה ומתקבלים לעתודה ולתפקידים אחרים, זכות הבחירה ביניהם ניתנת למועמד.
בנוב' של שנת הי"ב, נפתחת הרשמה באתר "מתגייסים ברשת" של מיטב, באזור האישי , למועמדים לשירות המתאימים ע"פ נתוניהם לעתודה. על המועמד להיכנס לאיזור האישי – שם יופיע שאלון עתודה ולדרג בשאלון את העדפותיו – מקצוע הלימוד ומוסד בו מבקש ללמוד.
ניתן לדרג עד שלושה מקצועות/ מגמות ובכל אחת ממגמות הלימוד– ניתן לדרג עד שלושה מוסדות.
בוודאי, ההרשמה לעתודה באתר מתגייסים הינה הצהרה של המועמד כי מבקש להתמיין למסלול. ההרשמה אינה מחייבת וניתן לוותר על המיון למסלול בכל שלב.
המיון האישיותי הינו יום מיון בו נבחנת התאמת המועמד לשירות לקצונה אקדמית. זה מיון שנמשך יום שלם, משלב בתוכו סוגי מבחנים שונים – אישיים, קבוצתיים וראיון אישי. המיון הינו חד פעמי ולא ניתן לחזור עליו, לכן חשוב להגיע אליו מוכוונים.
ניתן. תהליך המיון למועמד היוצא לשנת שירות או מכינה קדם אקדמית, יתבצע במהלך שנת הדחיית גיוס ובייחד עם תלמידי י"ב.
על המתמיינים לעתודה להיות כשירים רפואית להיות קצינים בצה"ל. מעבר לכך אין מגבלות רפואיות.
העתודאי בלימודים זכאי לתמיכה כלכלית הכוללת:
החזר כספי עד גובה של ₪2500 על הוצאות בגין תהליך המיון- דמי רישום לאוני' וקורס פסיכומטרי – החזר חד פעמי הניתן בשנה הראשונה ללימודים (למתקבלים בלבד)
מענק עידוד עתודה בשווי ₪10500 בכל שנת לימוד.
מלגת מצטיינים בגובה של ₪5000 מוענקת לעד 100 עתודאים בכל שנה
מלגת סיוע כלכלי – למתקשים כלכלית ניתן להגיש בקשה למלגת סיוע של עד ₪10,000 בשנה (נבחן אל מול קריטריונים).
המועד האחרון הרלוונטי למיון לעתודה הוא מועד אפריל של שנת הי"ב. מומלץ להקדים ולבצע הפסיכומטרי בתחילת י"ב (מועד ספטמבר) על מנת לאפשר זמן לימוד בחופשת הקיץ מצד אחד וכן מועד בחינה נוסף במידת הצורך בהמשך.
הציון המינימאלי למיון למסלול העתודה במשפטים הוא 600. חשוב לציין כי זהו ציון המאפשר כניסה לתהליך המיון בלבד, על המועמד לעמוד בתנאי הסף למוסדות האקדמיים.
כיום, לימודי משפטים במסלול העתודה מתקיימים באוניברסיטה העברית, באוניברסיטת תל-אביב, באוניברסיטת חיפה, באוניברסיטת בר-אילן, במרכז הבין-תחומי ובמכללה למנהל.
לימודי משפטים נמשכים בדרך כלל שלוש שנים וחצי.
לפני תחילת הלימודים תתגייס לצה"ל למשך יום אחד. במהלך יום זה, המכונה "יום חיול" תשלים את "שרשרת החיול" כמו כל חייל אחר המתגייס לצה"ל ותחתום על טפסי ההצטרפות למסלול העתודה. בסיומו של יום זה תקבל "דחיית שירות" בת שלוש וחצי שנים - למשך תקופת הלימודים. תקופת דחיית השירות אינה מהווה שירות צבאי.
ככלל, במהלך החופשה שבין שנה א' לשנה ב' בלימודים, תשלים טירונות כלל צה"לית (לשם כך תופסק דחיית השירות).
מעבר לכך, ככלל לא יתקיימו פעילויות צבאיות במהלך הלימודים, למעט ימים מרוכזים שמקיימת הפרקליטות הצבאית כדי לשמור על קשר עם קציניה לעתיד, להציג בפניהם מידע על הנעשה ביחידה ועל המסלול, לסייע להם בהיערכות לקראת חזרה ליחידה, ולהשיב לשאלות בנושא.
הפרקליטות הצבאית רואה חשיבות רבה בקשר השוטף עם הלומדים במסגרת מסלול העתודה במשפטים ומלווה אותם לאורך תקופת הלימודים.
לכל מוסד אקדמי מוצמד קצין המשרת ביחידה, אשר מהווה כתובת לעתודאים הלומדים במוסד ונמצא עמם בקשר קבוע.
כלל התפקידים אליהם מיועדים בוגרי העתודה במשפטים עם החזרה לשירות בתום הלימודים – הם בהכרח תפקידים אליהם נדרשת הכשרה משפטית.
אורך השרות של עתודאי הינו 32 חודשי שירות חובה (נשים וגברים כאחד) ו-3 שנים קבע.
אין הבדל בתנאי הקבלה. שיוון הזדמנויות מלא לנשים וגברים.
הקבלה למוסד האקדמי הינה תנאי הכרחי להתקבל לעתודה אך אינו מספיק. תשובת הקבלה הסופית למסלול מותנית בשיקולים נוספים הכוללים את יתר הנתונים של המועמד ואת צרכי צה"ל ורק צה"ל מוסמך לאשר קבלה סופית למסלול.
בתום לימודי התואר הראשון, תחל את שירותך בפרקליטות הצבאית. במסלול העתודה במשפטים משובצים כל העתודאים לתפקידים מקצועיים בתחום המשפטי (ככלל, בפרקליטות הצבאית).
במרבית המקרים, בתחילת השירות תשלים קורס הכנה לקצונה ותצא לקורס קצינים בבית הספר לקצינים (בה"ד 1). אם לא תצא לקורס קצינים, תשובץ בתפקיד מקצועי זמני למשך מספר חודשים.
לאחר מכן, תצא ל"קורס הדגל" של היחידה, קורס קציני המשפטים. הקורס הוא קורס אינטנסיבי, החושף את הצוערים למבנה צה"ל והעשייה של הפרקליטות הצבאית, מקנה הכשרה מעמיקה בתחומים משפטיים רלוונטיים, וכולל מגוון סדנאות מעשיות וחווייתיות המיועדות להקנות לקצינים המתחילים את שירותם ביחידה כלים מעשיים כדי להצליח בתפקידיהם (לכתבה על קורס קציני משפטים לחצו כאן)
עם סיום הקורס תשובץ כקצין באחת ממחלקות הפרקליטות ותחל בתפקידך הראשון ביחידה.
מסלול העתודה כולל שרות חובה בן שנתיים ושמונה חודשים (נשים וגברים), ושירות קבע בן שלוש שנים. קצינים שמעוניינים בכך ונמצאים מתאימים יכולים להמשיך לאחר מכן בשירות צבאי במסגרת הפרקליטות הצבאית ולהתקדם לתפקידי משמעותיים ובכירים יותר ביחידה.
קצינים בתחילת דרכם בפרקליטות הצבאית משובצים לתפקידים מקצועיים ומבצעים עבודה משפטית משמעותית מתחילת שירותם.
תפקידים אלו נחשבים כהתמחות בעריכת דין, אותה משלימים הקצינים בתחילת שירותם (על-פי הכללים הנוכחיים של לשכת עורכי הדין, משך ההתמחות הינו שנה וחצי, לגבי מי שהחל ללמוד בשנת 2017 ואילך).
לאחר סיום ההתמחות ניגשים הקצינים לבחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין (על אחוזי ההצלחה של קציני היחידה בבחינות - לחצו כאן). כדי להבטיח שהקצינים יערכו כנדרש לבחינות ההסמכה, ניתנת לקצינים ניתנת חופשה מיוחדת על חשבון שירות החובה על מנת להתכונן לבחינות.
הפרקליטות הצבאית מעודדת מצוינות מקצועית ומאפשרת לקציניה לצאת ללימודים מתקדמים בהתאם לבקשתם ולכללים המחייבים בצה"ל בעניין. חלק ניכר מקציני היחידה משלימים תואר שני במהלך השירות.