זאת סדרת האש שכל מג"ד ומ"פ מכיר

טנקים, נמ"רות, דחפורי D-9 ועשרות חיילים פועלים בסנכרון מושלם - סדרת האש היא השיא של קורס המ"פ בצה"ל, והרגע בו החניכים מתנסים בפיקוד בשטח לראשונה. הצטרפנו לאחד התרגילים הרטובים, כדי לראות איך מכשירים בזרוע היבשה את מפקדי העתיד - וגילינו מה קורה כשמחברים חי"ר, שריון והנדסה

06.02.25
שירה הלמן , מערכת את"צ

אנחנו עומדים בחולות של שטחי האימונים של המל"י בצאלים, משקיפים על לש"בייה. לפתע מגיחים מתוך השיחים טנקים, נמ"רות ודחפורי D-9 שממסכים את האזור כולו בעננת חול. מתוכם, יוצאים לוחמים בריצה, מטרתם - לכבוש את 'הכפר העוין' מולם. 

על ההרמוניה, המורכבת מעשרות החיילים והכלים, מנצח סרן (במיל') י', שבעיצומה של סדרת האש המסורתית, מתנסה לראשונה בפיקוד על צוות פלוגתי רב חיילי בשדה הקרב, לאחר שצבר ניסיון בעזה כסמ"פ בחטיבת מילואים. 

כשברשותו פז"ם של 13 שנים, הגיע תורו של סרן (במיל') י' לעמוד בראש הכוח בסדרת האש. השם הזה, שכל מפקד בכיר מכיר, מייצג את שלושת השבועות החשובים ביותר בקורס המ"פ. עם נציגות מכל החילות, מקורס המ"כים של חטיבה 460 ולצד צוערי בה"ד 1 - הסדרה מהווה מעין "מפגש פסגה", שמהותו היא ליטוש מפקדי העתיד של צה"ל.

"התחלנו בנוהל קרב, ממש כמו במציאות", הוא משחזר, "קיבלתי את הפקודה מהמג"ד, ניתחתי את השטח, את היתרונות והחסרונות של כל כוח, ובניתי תוכנית לכיבוש היעד. עשינו תדריך, הורדנו פקודות, ובעיקר וידאנו שכולם מבינים לעומק את המשימה ואת החלק שלהם בהוצאתה לפועל".

בסיום ההכנות הם יצאו לתרגיל רטוב - לאט לאט התקרבו אל היעד, יצרו הסחת דעת על מנת לבלבל את האויב, ולבסוף תרגלו  ירי בשטח בנוי. "עבדנו קשה כדי לוודא שכל הפרטים מסודרים וברורים, וזה השתלם בניהול הקרב. היה שיח מעולה בין הכוחות והצלחנו לכבוש את המטרה", הוא מעיד, ומיד מבקש להבהיר: "היה מדהים לראות את העוצמה של הטנקים והכוחות שמתקדמים, אך כמובן שתמיד יש מה לשפר עוד ועוד".

התרחישים בתרגילים נלקחו כמובן מאירועים שהתרחשו לאורך המלחמה, ודימו קרב בכפרים בלבנון מול מחבלי חיזבאללה. "אנחנו משתדלים ליישם מסקנות מהלחימה כבר באימונים", מסביר אל"ם (במיל')  ד', מפק"ץ בקורס, "כל אחד מהחניכים כאן נלחם באחת הגזרות לפחות. זה בא לטובתנו כי כולם מנוסים ומבינים את סדרי הפעולות, וגם משקף פערים מסוימים שעלינו לצמצם בשלב הזה".

ואכן, סרן (במיל') י', שחווה פיקוד הן במלחמה הנוכחית והן ב'צוק איתן', שיתף גם הוא כי היממה מדגימה באופן מציאותי ככל האפשר את המתרחש בשטח: "אי אפשר כמובן לדמות מצב בו אתה תחת אש אויב, ובסכנת חיים. אבל כן אפשר לתרגל את השיח המקצועי בין הדרגים".

עוד  הוא מסביר שכל אחד, בין אם הוא מהנדסה, שריון או חי"ר, מוכרח להכיר את היתרונות והחסרונות של הכוח שלו, כדי לדעת בדיוק למה לתת תשומת לב ברגע האמת, מבחינת דיוק, מהירות ועוצמה. 

"קיבוץ הגלויות" המדובר, הוא למעשה אחד האתגרים הבולטים בתרגילים מסוג זה. על המ"פ לפקד על חיילים ממקצועות ורקעים שונים, שלא רגילים לממשק  זה מול זה, באורח רוח ומקצועיות - בתרגיל רטוב. "סבלנות הכרחית במקרים מסוג זה. כולנו מבינים שאנחנו עם 'ל' על הגב", משתף סרן (במיל') י', "באנו ללמוד וללמד אחד את השני, כדי שלכל אחד תהיה חוויה פיקודית ומקצועית".

לצוות המלפ"ק (המרכז להכשרת פיקוד קרבי), היה חשוב להעביר לא רק טקטיקות ומהלכים קרביים, אלא גם את הערכים עליהם צריך להתבסס במהלך הלחימה. "אנחנו לא רק בוחנים מי הכי חזק ומהיר", מצהיר אל"ם (במיל') ד', "אנחנו מכניסים גם דילמות ערכיות מורכבות, כדי לראות איך יתמודדו איתן כמפקדים בשעת השין". 

המ"פים לעתיד כבר קיבלו את השיבוצים שלהם - וסרן (במיל') י' עתיד לפקד על כמאה לוחמי מילואים: "אני מחכה כבר לעבור לשלב הבא. אין ספק שהקורס עזר לי להגיע מוכן וממוקד הרבה יותר". ומפקד הצוות מחזק בהתרגשות: "הקורס שאני עברתי נקטע עם פרוץ המלחמה, אז זה מרגש לחוות סוף סוף סגירת מחזור - ולראות איך כל חלקי הפאזל מתחברים".